Klocki na przód na tarcze 313 od sharana.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Klocki na przód na tarcze 313 od sharana.
Witam kolegów . Z tego względu ze robie jednoczenie dwa auta vw t4 i vw sharana to podzielę sie ciekawostka. Mianowicie klocki od sharana po małej przeróbce mozna założyć na przód do dużej tarczy 313. http://e-autoparts.pl/zestaw-klockow-ha ... 25355.html Numer ATE to 13.0460-7154.2 numer Textar to 2341801. Potrzebujemy jedynie zeszlifować ok. Max 5mm aby weszło nam na mocowanie. Bede to robił w tygodniu wiec wkleję zdjecia co i jak. Na ta chwile przymierzylem i bedzie git,gdyz większy klocek bedzie ścierał tarcze nie zostawiajac rantu. Ma większa powierzchnie przylegania i na pewno beda lepsze hamulce niz na orginalnych klockach. Które sa ok. 5mm mniejsze czyli węższe. Wkleję jeszcze orginalne klocki do porównania dla zainteresowanych. To najtaniej co udało mi sie znaleść : http://www.czesciwsieci.pl/czesc/Klocki ... 6903/ceneo. Absolutnie nie pasują do vw sharana klocki na przód od wersji 102km. Gdyz tez takie posiadam i sa duzo mniejsze.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 21:03 przez peters, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Klocki na przód na tarcze 313 od sharana.
peters coś kombinujesz, jeśli tarcze są w sharan 313mm to mają dokładnie takie same klocki jak t4 z tarczami 313mm bo to są te same częsci , więc coś źle kombinujesz
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mńie tarcza jest 300mm na przodzie w sharanie. I lepiej bedzie zbierać bo jest większy klocek od sharana niz orginal od tarczy 313, chyba ze ktos założył jakiś inny a wyglada podobnie.chemik211 pisze:peters coś kombinujesz, jeśli tarcze są w sharan 313mm to mają dokładnie takie same klocki jak t4 z tarczami 313mm bo to są te same częsci , więc coś źle kombinujesz
Jaki masz klocek ? Taki jak fabrycznie czy cos zmieniałeś ?Probe041 pisze:U mnie klocek pod 313 od ate zbiera tarczę po całości
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie zostawia, bardzo mało ale zostawia. Jak zdejmę druga strone to zrobie fotkę . Moze bym nic nie ruszał ale ten klocek od sharan ma większa powierzchnie hamowania bo jest szerszy. I moze cos sie polepszy jesli chodzi o skuteczność. http://e-autoparts.pl/tarcza-hamulcowa-p-25277.html Taka mam tarcze w vw sharanie,i od niej klocki złoże do tarczy 313. Podaje numer Tarcza hamulcowa
24.0126-0115.1. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
24.0126-0115.1. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko że klocek przy tarczy 300mm jest inny bo i zaciski całkiem inne
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Klocek jest inny w tym sensie ze jest dłuższy. Ale na mocowanie bedzie pasował. Jak zamówię i przerobię dam znać. Przymierzałem wczoraj i raczej bedzie pasować,tylko trzeba go zeszlifować tak jak to pisałem na początku. Najważniejsze dla mnie ze ma większa płaszczyznę do hamowania niz tradycyjny przy tarczy 313.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Klocki oba z jednej strony mają blaszki montażowe a w 300 tylko na jednym
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
To prawda,ale znalazłem Textara co ma z dwóch stron.A jak nie bedzie na drugim klocku wsparcia to cos sie stanie ? Myśle takie wsadzić po modyfikacji : http://e-autoparts.pl/zestaw-klockow-ha ... 25589.html co o tym myślisz kolego Chemik ? Orginalńie do vw sharana chyba takie powinny iść http://e-autoparts.pl/zestaw-klockow-ha ... 25365.html. I tu mam w dobrej cenie http://www.czesciwsieci.pl/czesc/Klocki ... 6903/ceneo 164 zł jakby nawet nie podeszły do T4 to zostaną do sharana. :)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Jeśli uda się dopasować tak jak pisałeś wcześniej i faktycznie powierzchnia tarcia będzie większa na klockach od sharana to daj prosze od razu info. Jestem po zmianie tyłu a wszystkie potrzebne części na przód też już w garażu tylko klocki pozostały mi do kupienia.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Daj mi prosze 1 tydzien czasu. Gdyz przeplatam prace przy aucie z praca w domu.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Spokojnie. Ja też ten tydzień do końca mam zawalony.peters pisze:Daj mi prosze 1 tydzien czasu. Gdyz przeplatam prace przy aucie z praca w domu.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak chcesz podaj pocztę to ci wyślę zdjecia szczegółowe gdzie leży różnica w obu klockach. Bo mam porobione zdjecia ale czasu brak na wrzucenie na forum.hoopsii pisze:Spokojnie. Ja też ten tydzień do końca mam zawalony.peters pisze:Daj mi prosze 1 tydzien czasu. Gdyz przeplatam prace przy aucie z praca w domu.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ale od jakiego samochodu ,od sharana czy od t4 ? Zaraz napiszesz ze nie ma znaczeńia,widocznie gdzies jest szczegół i różnica skoro sa ciut większe od orginalnych na przód 313 do T4 ?chemik211 pisze:Te są od tarczy 313mm
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to gdzie jest zagadka ? Przy sharanie mam tarcze 300mm a klocki od tarczy 313mm. Natomiast przy T4 tarcze 313 a klocki mniejsze ? Jest mniejsza powierzchnia hamowania niz przy klockach od sharana. Jak robiłem obydwa auta jednocześnie i porównałem to wierzyć mi sie nie chciało że cos takiego jest. Kolego chemik powiedz mi jeszcze taka rzecz przy T4 mam prowadnice zacisku przód ten tzw. Pręt dzielony na pół i sie przesuwa jedna cżesc od drugiej,( ok. 4-5mm) natomiast przy sharanie mam dzielony ale chyba zapieczony i nie chce sie przesuwać. Chce zdobyć od T4 gdyz ten od sharana jest chyba zapieczony o ciezko go rozruszać. Wkleję linki do podpatrzenia o co mi chodzi. To jest nowego typu nie jest dzielony. http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... Items.html. Wkleję numer bo z shut boxa mi zginie niedługo 251615219.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Poszło na PW. Fotki i tak wklej tutaj w wolnej chwili. Na pewno się przydadzą potomnym.peters pisze:Jak chcesz podaj pocztę to ci wyślę zdjecia szczegółowe gdzie leży różnica w obu klockach. Bo mam porobione zdjecia ale czasu brak na wrzucenie na forum.hoopsii pisze:Spokojnie. Ja też ten tydzień do końca mam zawalony.peters pisze:Daj mi prosze 1 tydzien czasu. Gdyz przeplatam prace przy aucie z praca w domu.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze da popatrzyłem na to co chce zrobic i jestem w kropce gdyz klocki Textar o nr. 2341801 nie maja tej blaszki co by ja zaczepić o sprężynę co przechodzi przez zacisk. Wymiarowo sa większe i potrzebują przyszliwowania. Natomiast Textar 2326903 wychodzą do tarcz 313 i maja ta blaszkę na drugim klocku ale sa mńiejsze od poprzednich. Nie ścierają tarczy do końca. Czy jak klocek nie bedzie mial podparcia na tej sprężynie to cos sie złego moze stać ? Ostatecznie jak kupie i np. Klocek bedzie sie zawieszał to pójdą do sharana gdzie sa tarcze 300 i beda pasować. To co zauwazylem to klocki 2341801 maja szerokość 156,5 i wysokość 78,5. Natomiast klocki Textar 2326903 szerokość 161,3 a wysokość 74,4. Czyli sa troszkę większe,nie wiem co począć jesli tej blaszki nie ma. Miał ktos przykre doświadczenie ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Kombinujecie z jednym z najważniejszych elementów samochodu, takie druciarstwo może się źle skończyć.
Pal licho jak się jeden z drugim sam zabije na drzewie ale po drogach poruszają się jeszcze inni.
Szczerze to mam ochotę cały ten wątek wywalić ( tu użyłbym bardziej dosadnego ale wulgarnego słowa ) w niebyt.
Pal licho jak się jeden z drugim sam zabije na drzewie ale po drogach poruszają się jeszcze inni.
Szczerze to mam ochotę cały ten wątek wywalić ( tu użyłbym bardziej dosadnego ale wulgarnego słowa ) w niebyt.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Masz prawo do swojego zdania. Jednak chcąc cos nowego wymyślić to trzeba iść na kompromis. Jakby nie patrzył to zawsze przeróbka. Ale ten kto nie zaryzykuje nie przekona sie . Sprawa opiera sie tylko o ta sprężynę,czy musi podtrzymywać klocek. Wiadomo tarcze przód 300 nie maja tego i hamują. Zeszlifowaniu troche metalu aby klocek wszedł w zacisk nie stanowi problemu i zagrożenia.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Miałem pytać o co chodzi w tym wątku :) Czy klocki do T4 są jakoś zasadniczo droższe od Sharanowych? Bo tylko taka sytuacja uzasadniałaby choćby myślenie o takich kombinacjach. Bo chyba z dostępnością części zużywalnych nie ma żadnego problemu?
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie chodzi o cene tylko ze przymierzając klocki od sharana zauwazylem ze bede wiecej ścierały tarcze ktora orginalny klocek od 313 tarczy nie ściera. Zostaje z jednej i drugiej strony spora krawędź ktora potem blokuje klocek. Na początku o tym pisałem.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jedna tarcza jest juz przetoczona ,druga czeka na to samo. Wiec co najważniejsze juz jest zebrane i nie widać.Mam kilka zdjeć ,myśle ze do końca tygodnia. Znajde troche czasu aby je wrzucić.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Peters dzięki, dostałem foty. Faktycznie klocek od sharana jest wyższy minimalnie ale zmierz jeszcze dratwą lub nitką obwód bo coś mi się zdaje , że są węższe. Albo tylko mi się tak wydaje ze zdjęcia. Faktycznie trzeba trochę szlifować mocowania klocków no i jeszcze tej blaszki nie ma. Jak dla mnie chyba zbyt dużo kombinacji. Ja zamawiam klocki od t4. I tak będę miał pewnie sporą różnicę w hamowaniu na dużych tarczach.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Jeśli te zdjęcia nie są objęte klauzulą "ściśle tajne" to też chętnie bym zobaczył o czym mowa.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mam w pracy na kompie jutro wstawię. Chyba, że peters będzie szybszy.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
mi chodzi o tarczę a nie rzeźbę w gównie (klockach)hoopsii pisze:Mam w pracy na kompie jutro wstawię. Chyba, że peters będzie szybszy.