Stukot-klekot silnika 2,5tdi 102ps Proszę o pomoc.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
szydłoś
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Stukot-klekot silnika 2,5tdi 102ps Proszę o pomoc.
Witam wszystkich forumowiczów.Od roku posiadam Caravellę 2,4D smiga aż miło.Musiałem kupić jeszcze jedną 9cio osobową Caravellkę.Tym razem wybór padł na silnik 2,5tdi 102ps (Miał ciągnać przyczepkę do niemiec).Auto kupiłem 3 tyg temu i wszystko pracowało ładnie,cicho.W poprzedni piątek kobieta wymusiła mi pierszeństwo i musiałem ostro chamować.Efektem tego były pozrywane poduszki silnika i skrzyni.Musiałem dojechać ok 60km do warsztatu ale samochód jechał bez zarzutów w miare cicho,tylko na łukach słychać było delikatny stukot(silnik gdzieś stykał się z kareserią badz półosią) Mechanik zmienił wszystkie 3 poduszki.Odebrałem auto zrobiłem ok.10km i śmigało cicho aż miło było posłychać.Następnie żona przejechała tez ok 8km i zgasiła samochód.Kiedy ponownie odpaliłem zastał mnie taki dziwny klekot,wydaje mi się ze od str.pasażera.Bez zmian jesli chodzi o wyższe obroty,moc ma taką jaką miał bez problemu,Jak naciskam kilkukrotnie pedał hamulca- bez zmian klekot,Dwumasa robiona 20 tyś temu,rozrząd ok 22tyś,olej przejechane ma 5tyś.
Proszę jakiś podpowiedzi i sugestie.Od czego zacząć sprawdzanie przyczyn?Tu link z pracy silnika zaraz po odpaleniu dziś rano:
https://www.youtube.com/watch?v=PqulUnrKxwY
Proszę jakiś podpowiedzi i sugestie.Od czego zacząć sprawdzanie przyczyn?Tu link z pracy silnika zaraz po odpaleniu dziś rano:
https://www.youtube.com/watch?v=PqulUnrKxwY
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Stukot-klekot silnika 2,5tdi 102ps Proszę o pomoc.
Przeskoczył rozrząd o jeden, dwa zęby i zawory dotykają tłoków, miałem to samo jak pękła rolka napinająca pasek.
Wieczorem wrzucę swoje nagranie i usłyszysz dokładnie to samo co u ciebie.
U mnie nie było żadnych uszkodzeń z tym, że ja przejechałem 1 km i później lawetą na warsztat.
Wieczorem wrzucę swoje nagranie i usłyszysz dokładnie to samo co u ciebie.
U mnie nie było żadnych uszkodzeń z tym, że ja przejechałem 1 km i później lawetą na warsztat.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Bardzo możliwe ze tak właśnie jest . Nawet stawiałbym że nie o 1 ząbek a o 1/3 na stożku wałka rozrządu mogło się przestawić bo tam nie ma zadnego klina . Tylko idealne ustawienie rozrzadu da efekt . Przerabiałem temat w silniku 1.9d 4 cylindrowym i tak właśnie było . jak szybko skorygujesz to sinikowi nic nie bedzie .
-
szydłoś
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czyli pompę vacum można wykluczyć i trzeba zacząć grzebanie od silnika(rozrząd).Samochód nabyłem od księdza i podał mi przebiegi przy jakich były robione naprawy i oddał faktury z tych napraw.Wierzę mu na słowo.Rozrząd wymieniany był przy 391tyś a auto ma 415 tyś czyli może zle zamontowane coś albo słabej marki komponenty wsadzono ze wytrzymały tylko tyle.
Czy to że auto przejechało kilka km może świadczyć o dużych uszkodzeniach? czy tylko korekta rozdrządu powinna załatwić sprawę?
Czy to że auto przejechało kilka km może świadczyć o dużych uszkodzeniach? czy tylko korekta rozdrządu powinna załatwić sprawę?
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
raczej powinno zalatwić sprawę tylko ustaw tak jak ksiązka pisze czyli wał korbowy na znak, walek na znak niwelując luz na płaskowniku tak żeby dystans z dwuch stron płaskownika był taki sam . Zbic kolo ze stożka , złożyć wszystko jeszcze raz . sprawdzic kąt wtrysku . Powinien mieć jeszcze milion km przed sobą . Pompa sutka inaczej i po kilku krotnym wciśnięciu pedału hamulca na chwile ucicha . A tu ewidentnie słychać spotykający się grzechot metalu na którymś cylindrze .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
i tak nie masz wyjścia,
u siebie ustawiłem rozrząd jak należy, odpaliłem
dla pewności sprawdziłem vagiem korekcje wtrysków, która by sie rozjechała gdyby na którymś cylindrze były uszkodzone zawory
od tej awarii zrobiłem już ponad 100tyś i jest o.k.
tu moje filmiki, moim zdaniem dźwięk identyczny:
https://www.youtube.com/watch?v=f4XRfCS ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=La62CA1 ... e=youtu.be
u siebie ustawiłem rozrząd jak należy, odpaliłem
dla pewności sprawdziłem vagiem korekcje wtrysków, która by sie rozjechała gdyby na którymś cylindrze były uszkodzone zawory
od tej awarii zrobiłem już ponad 100tyś i jest o.k.
tu moje filmiki, moim zdaniem dźwięk identyczny:
https://www.youtube.com/watch?v=f4XRfCS ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=La62CA1 ... e=youtu.be
-
szydłoś
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za sugestie jutro podjadę do kolegi mechanika i z nim pogadam co o tym sądzi i w poniedziałek bede próbował z tym walczyć bo autko ma jechac na niemcy i musi być 100% pewne.
-
szydłoś
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziś Mój mechanik wzioł w swoje rączki mojego klekota.Zgodnie z waszymi sugestiami sprawdzono rozrząd.Diagnoza w 100% trafna,przeskoczył o 2 ząbki.Po regulacji i ponownym nastawieniu silnik pracuje cichutko jak powinien.Zastanawiam się tylko co mogło spowodować ten przeskok.Mechanik zauwarzył że śruba na Stożku była lekko dokręcona czy to mogła byc przyczyna? Mam nadzieję że ponownie założony pasek pośmiga jeszcze 15-20 tyś.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
mogła to być przyczyna . Ta śruba też powinna być dokręcona z odpowiednim momentem dla śruby 8.8 85Nm dla śruby 10.9 100Nm . Pytanie w jakim stanie jest pasek jak wygladają zeby i stan ogólny .
-
szydłoś
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kolega mechanik powiedział "Widać że niedawno było zmieniane" to znaczy ok 20 tyś temu.Według niego pasek wyglądał ok i został ponownie założony.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Przy prawidłowo złożonym rozrządzie,odpowiednio napiętych rolkach, odpowiednio dokręconych śrubach ,oraz złożony na markowych częsciach ,nie widać oznak zużycia elementów nawet po 90 tysiącach. Więc jak słyszę że w pasku brakuje zębów, lub sie rozwarstwił itp historie to śmiać mi się chce. Zmieniałem w swoich klekotach nie jeden rozrząd i podczas wymiany,róznica miedzy nowym a starym jest praktycznie nie zauważalna. Przebieg rozrządu jest fabrycznie ustawiany o wiele wyżej i spokojnie powinien wytrzymać i 150 tyś bez awaryjnie. A wszelkie historie typu przeskoczył mi pasek,zerwało pasek to tylko i wyłącznie błąd montażowy. Nie wspominając o rolkach napiętych w przeciwną stronę.szydłoś pisze:Kolega mechanik powiedział "Widać że niedawno było zmieniane" to znaczy ok 20 tyś temu.Według niego pasek wyglądał ok i został ponownie założony.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Na 150 tys ? Fabryczne przy 90ciu potrafiły się zrywać.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Chyba jakiś no name.ostryt4 pisze:Na 150 tys ? Fabryczne przy 90ciu potrafiły się zrywać.
W DE regularna wymiana rozrządu następuje co 120 tyś i nikt tam nie wymienia co 60 czy 80 tyś. Wytrzymałość obliczona jest na około 150 tyś. 120 to wymiana bezpieczna. Oczywiście mówimy tu o markowych częściach. Jak kupiłem swoje t4 to poprzednik 130 tyś śmignął na rozrządzie i podczas wymiany nie było widać jakiegokolwiek zużycia.Tylko w PL wymienia się co 60 tyś. Nie długo co drugi olej bedą wymieniać rozrząd bo pan mechanik tak mówi. Ja wymieniam u siebie na 90 od zawsze i we wszystkim i jest OK.
Oczywiście niektórzy idą ekonomicznie i wymieniają sam pasek, bo po co rolki. No to wtedy nie ma co się dziwić jak rolki 200tyś nakulają.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Sam sobie jestem mechanikiem i wymieniam co 60 tys lub co 5 lat i śpię spokojnie, a jak robią inni nie wnikam.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ja mechanikiem nie jestem ,ale robie sobie sam i tylko sobie, wiec żaden ze mnie mechanik. Na 10 okolicznych mechaników na 10 się zawiodłem,słuchając niestworzonych historii różnego typu. Od kiedy ich nie odwiedzam skończyły się kłopoty i drenowanie portfela. Nie wszyscy tacy są,ale naprawdę mechanika z powołania można szukać ze świecą. Oczywiście bez obrazy dla nikogo. Natomiast każdy robi jak uważa. Co 60 tyś to raczej wymiana dla spokoju ducha. No chyba ze te 60 tys km ktoś robi przez 10 lat. Ja wymieniam co 90 tyś czyli co rok lub czasem mniej niz rok.ostryt4 pisze:Sam sobie jestem mechanikiem i wymieniam co 60 tys lub co 5 lat i śpię spokojnie, a jak robią inni nie wnikam.
Pzdr.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Czy Niemiec wymyślił/ zbadał co ile (czasowo) trzeba wymieniać te paski? Bo dla mnie 60kkm busem to rzeczywiście minimum 10 lat ;)driver77 pisze:Co 60 tyś to raczej wymiana dla spokoju ducha. No chyba ze te 60 tys km ktoś robi przez 10 lat
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wymiana przewidziana w/g przebiegu lub ilości lat (max 5-6 lat) Możesz robić i 10 tyś km te 10 lat i powinienieś wymienić co najmniej dwa razy rozrząd.Adampio pisze:Czy Niemiec wymyślił/ zbadał co ile (czasowo) trzeba wymieniać te paski? Bo dla mnie 60kkm busem to rzeczywiście minimum 10 lat ;)driver77 pisze:Co 60 tyś to raczej wymiana dla spokoju ducha. No chyba ze te 60 tys km ktoś robi przez 10 lat
Ostatnio zmieniony 11 maja 2016, 11:07 przez driver77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Co to wg. Ciebie znaczy??? Kupowane w ASO?? Jeśli najbardziej polecanym tutaj markom zdarzy się wypuścić szmelc, np. rolki uszkodzone od nowości, pasek który rozwarstwia się i pęka po ok 25 tyś km???driver77 pisze:Oczywiście mówimy tu o markowych częściach.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Oczywiscie ze sie zdarza, były wadliwe serię,ale mimo wszystko to dziesietna część procenta. Tak samo jak uszkodzenie rozrządu podczas eksploatacji. Rozrzady nie sypią sie nagminie. Wszystkie historie to przypadki dość sporadyczne. Główną przyczyna są błędy montażowe, nadmierne przeciąganie wymiany,lichej jakości zamienniki,dostanie sie ciała obcego,wyciek oleju,częsta eksploatacja w mieście(odpalanie i gaszenie silnika kilkadziesiąt razy dziennie). Nie mówię o częściach z ASO,ale zamiennik z górnej półki wytrzymałością nie ustępuje oryginalowi. W DE regularna wymiana co 120 tys,na pompowtryskach i CR co 90 tys,na życzenie klienta wymiana wczesniej. W Pl w ASO wymiana co 90 tys,na życzenie klienta wczesniej. W PL u mechanika co 60 tys. Za kilka lat bedzie co 40 tys. A wszystko przez jakies historie ciągnące sie od kilku lat w obiegu,przez stosowanie zamiennikow za 400 zł komplet,przez nie wymienianie kompletu.niebieski-n2 pisze:Co to wg. Ciebie znaczy??? Kupowane w ASO?? Jeśli najbardziej polecanym tutaj markom zdarzy się wypuścić szmelc, np. rolki uszkodzone od nowości, pasek który rozwarstwia się i pęka po ok 25 tyś km???driver77 pisze:Oczywiście mówimy tu o markowych częściach.
Dalej bede sie upierał ze 90 tys jest bezpieczne przy dobrej jakosci czesciach,prawidłowym montażu i silnku w dobrej kondycji. Różnego typu diesli i benzyniakow w życiu juz przeżyłem i nigdy jakies historie z rozrzadem nie wystąpiły do 90 tys. Podczas wymiany-brak oznak zużycia. Co wymianę oleju osłony rozrządu odkrecane i obserwacja czy cos sie nie dzieje złego.