2.4 D - pasek rozrządu - co ile wymiana???
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: 2.4 D - pasek rozrządu - co ile wymiana???
Ja wymiękam, właśnie sobie przypomniałem dlaczego nie prowadzam samochodów do mechaników.
Jeżeli już to jest kolo z przeciw wagą lub wyważającą masą wirującą a nie żadne koło dwumasowe.
Jeżeli już to jest kolo z przeciw wagą lub wyważającą masą wirującą a nie żadne koło dwumasowe.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
gościowi chodzi o koło pasowe z tłumikiem drgań - zwane potocznie dwumasowymFocusMED pisze:Jeżeli już to jest kolo z przeciw wagą lub wyważającą masą wirującą a nie żadne koło dwumasowe.
ja już się spotykałem u mechaniorów z takim uproszczeniem:
bobek84 pisze:Mechanik określił to koło jako koło dwumasowe na rozrządzie.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Czyli jemu chodziło o koło pasowe na wale? Jeżeli tak to już w ogóle pojechał.
Ja myślałem że ma na myśli koło pompy wtryskowej w TDI.
Ja myślałem że ma na myśli koło pompy wtryskowej w TDI.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Jakoś właśnie już przekroczyłem 60 tyś i czas na zmiane i teraz niewiem bo mam pompe wody założoną hepu
i niewiem czy ją ruszać bo stara ori po 150 tyś była idealna wyjęta więc sobie myślę czy nie zostawić jej na kolejne 60tyś . Może ktoś miał okazje macać Hepu pompę po ok 60 tyś ?
i niewiem czy ją ruszać bo stara ori po 150 tyś była idealna wyjęta więc sobie myślę czy nie zostawić jej na kolejne 60tyś . Może ktoś miał okazje macać Hepu pompę po ok 60 tyś ?
-
olek316
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam.
Niedawno kupiłem vw t4 silnik 2.4AAB z roku 1999.
Będę wymieniał rozrząd sam ,co powinę kupić.
Mechanik mówił,że pompę wody,2 paski,napinacz i płyn do chłodnicy.Czy to wszystko.Z góry dziękuję.
Niedawno kupiłem vw t4 silnik 2.4AAB z roku 1999.
Będę wymieniał rozrząd sam ,co powinę kupić.
Mechanik mówił,że pompę wody,2 paski,napinacz i płyn do chłodnicy.Czy to wszystko.Z góry dziękuję.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Nie nastawiaj się że to wszystko. Sam dobry mechanik nie jest w stanie przewidzieć co jeszcze wylezie podczas pracy a w autach wiekowych masz to niemal gwarantowane.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
wilu8 pisze:Jakoś właśnie już przekroczyłem 60 tyś i czas na zmiane i teraz niewiem bo mam pompe wody założoną hepu
Co do pompy wody. Nie oceniałbym stanu pompy po wyglądzie zewnętrznym! Ważny dla jej działania element, to uszczelniacz. Jest w prawdzie prawdopodobne, że wytrzyma do następnej wymiany rozrządu, ale ryzyko rozszczelnienia wcześniej jest większe. Poza tym łożysko i wirnik.... Czy warto?? Kto nie ryzykuje, szampana nie pije :-D ale w tym przypadku to chyba tylko mechanik strzeli z korka ;-)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, dopiero dojrzewam do wymian rozrządu (AAB) z roku 1995 czyli albo przed albo po bo pierwsza rejestracja jest z lipca1995, czyli może to już być model 1996. Na razie intrygują mnie te dwa paski. Czy mam rozumieć, że jeden od rozrządu (po lewej stronie jak się stoi przed autem), a drugi od napędu pompy wtryskowej (z prawej strony)?
Jeśli tak to mam dysonans poznawczy po lekturze książki typu "sam naprawiam" wyd. WKŁ gdzie wyraźnie piszą o kontroli/wymianie paska rozrządu zastrzegając się, że pasek napędu pompy to inna para kaloszy <bezradny>
Jeśli tak to mam dysonans poznawczy po lekturze książki typu "sam naprawiam" wyd. WKŁ gdzie wyraźnie piszą o kontroli/wymianie paska rozrządu zastrzegając się, że pasek napędu pompy to inna para kaloszy <bezradny>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Inność tych kaloszy polega na tym, że jak ten pasek strzeli to samochód gaśnie i poza robotą nie ma innych konsekwencji w przeciwieństwie do drugiego paska po którego strzale jest remont.Adampio pisze:zastrzegając się, że pasek napędu pompy to inna para kaloszy
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Kontynuuję rozpoznawanie wymiany rozrządu i mam dosyć wiarygodną informację, że maks. 1000km przed sprzedażą uszczelniono silnik i przy okazji wymieniono <cytat>oba paski zębate ale bez rolek</cytat>. Uszczelnienie, jak bez ogródek mówił właściciel, miało na celu doprowadzenie samochodu do stanu sprzedawalnego :) Ponoć od wycieku oleju zdegradowało się m.in. jakieś gumowe czy gumowane koło pasowe. Właściciel wiedział, o nim tylko tyle, że było drogie :)
Ja przejechałem dotychczas busem może ze 200km.
No teraz mam pytanie do wiedzących: czy zostawienie starej rolki na 3-4kkm stanowi jakieś realne zagrożenie dla silnika? Daleko jednym ciurkiem chcę pojechać dopiero w październiku i na pewno przed tym wyjazdem zmienię rozrząd, wcześniej planuję tylko niespieszne krajowe wycieczki weekendowe i może jakieś miejskie podwózki gabarytów
Wiem, w którym warsztacie robiono silnik ale poprzedni właściciel jest z tym warsztatem zaprzyjaźniony
Ja przejechałem dotychczas busem może ze 200km.
No teraz mam pytanie do wiedzących: czy zostawienie starej rolki na 3-4kkm stanowi jakieś realne zagrożenie dla silnika? Daleko jednym ciurkiem chcę pojechać dopiero w październiku i na pewno przed tym wyjazdem zmienię rozrząd, wcześniej planuję tylko niespieszne krajowe wycieczki weekendowe i może jakieś miejskie podwózki gabarytów
Wiem, w którym warsztacie robiono silnik ale poprzedni właściciel jest z tym warsztatem zaprzyjaźniony
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Robisz wszystko za jednym razem i śpisz spokojnie. Nikt Ci tu nie zagwarantuje czy rolka wytrzyma czy nie. Dochodzenia itp nic Ci nie dadzą, zasada jest jedna przy urzywanych autach, nikomu nie można wierzyć.
-
wert26
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: 7dz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Każdy mechanik nie partacz Ci powie żeby wymienić kompletny rozrząd po zakupie używanego auta. A wymiana rozrządu odbywa się co 60000km bez względu na wiek przebieg(czy auto ma 100 200 czy 500tys km)