Lodowka t4 multivan
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Lodowka t4 multivan
http://forum.trans.org/viewtopic.php?id=245862 model tb-32 pierwsza ze strony
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Sprawilem sobie lodowke <tak1>
Co prawda na 220v i wiecej niz 4 wina sie nie zmieszcza ale wchodzi do teczki i mrozi do -2 stopni
http://thumbnails110.imagebam.com/35751/fccbee357504658.jpg http://thumbnails109.imagebam.com/35751/3cbc6b357504685.jpg http://thumbnails110.imagebam.com/35751/abbc0a357504713.jpg
Co prawda na 220v i wiecej niz 4 wina sie nie zmieszcza ale wchodzi do teczki i mrozi do -2 stopni
http://thumbnails110.imagebam.com/35751/fccbee357504658.jpg http://thumbnails109.imagebam.com/35751/3cbc6b357504685.jpg http://thumbnails110.imagebam.com/35751/abbc0a357504713.jpg
-
cezarypl
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: z Plejad
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 14 razy
- Kontakt:
Światło w lodówce to niezbędne udogodnienie na kempingu. :)
Pozdrawiam
Cezary
Pozdrawiam
Cezary
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Lodowka poszla do ludzi w zwiazku z tym mam troszke grosza na zbyciukurol pisze:Sprawilem sobie lodowke <tak1>
Na pewno zaiwestuje je w nastepna lodowke tylko jest problem jaka
Zaryzykowac i kupic uszkodzona sprezarkowa ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=5781339640
Nowa 12/24V + gaz ?
http://allegro.pl/lodowka-dometic-waeco ... 39122.html
Czy na ogniwa Peltiera ?
http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-w ... 67222.html ew. http://allegro.pl/lodowka-waeco-tropico ... 03811.html
Ceny sa przykladowe bo mozna znalezc ostatnie dwa modele taniej
Im wiecej czytam tym mniej wiem
Nawet dzwonilem po kilku sklepach i kazdy sprzedawca twierdzi i doradza co innego nie zawsze majacego pokrycie z osiagami ktore deklaruje producent
Osiedlowy znachor od lodowek tez rece rozklada bo twierdzi ze z samochodowymi specjalnie nie doradzi
Narazie jestem za wersja z gazem ale nie wiem jak bedzie sobie dawala rade przy zasilaniu 12v
Wedlug karty producenta bedzie prawie 10 stopni roznicy na niekorzysc w porownaniu do tej na ogniwa
Ale dwoch sprzedawcow podczas rozmowy telefonicznej twierdzi ze roznica jest nieodczuwalana w codziennym uzytkowaniu
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja mam tego typu starą lodówkę: http://allegro.pl/lodowka-kempingowa-el ... 85324.html Służy mi już kilka lat, Daje radę nawet robić lód do drinków. Jeśli zdarza ci się biwakować autem parę dni bez dostępu do prądu to tego typu wynalazki są niezastąpione :P Jeśli jeździsz codziennie, i masz szansę doładowywać akumulatory to wybrałbym lodówkę sprężarkową bo też dobrze działa i nie trzeba gazu wozić. Najgorszym rozwiązaniem jest ogniwo peltiera, bo jest bardzo prądożerne, i mało wydajne.
-
Pitt_M
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: California-Westfalia
- Kontakt:
W związku z tym, że dużo czasu będę spędzał w miejscu bez możliwości podłączenia do prądu oraz z małym nasłonecznieniem - czyli odpadają wszelkie panele słoneczne - pozostaje gaz. W moim aucie mam standardową lodówkę|chłodziarkę jak to w westfalii 12 \ 230 V więc myślę o wymianie jej na np. Dometic RC 1600 która działa również na gaz ( wytnę otwory na kratki i kominek ) . Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam
Pitt
Pozdrawiam
Pitt
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Też używam lodówki 12V,220V i gaz i to chyba najlepsze rozwiązanie z możliwych.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
fajna, ale nie jest przystosowana do zabudowy. Ja bym jej na gazie nie używał w samochodzie, za duże ryzyko. Ma pewnie z 75W i na 12V wyssie Ci każdye aku i panel tu nie wiele pomoże, chyba, że taki z 200W i do tego aku ze 140Ah. jak masz być długo na odludziu i możesz ja trzymać na zewnątrz to spoko, ale jak chodzi 24h to też gazu pociągnie.Pitt_M pisze:W związku z tym, że dużo czasu będę spędzał w miejscu bez możliwości podłączenia do prądu oraz z małym nasłonecznieniem - czyli odpadają wszelkie panele słoneczne - pozostaje gaz. W moim aucie mam standardową lodówkę|chłodziarkę jak to w westfalii 12 \ 230 V więc myślę o wymianie jej na np. Dometic RC 1600 która działa również na gaz ( wytnę otwory na kratki i kominek ) . Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam
Pitt
Wiem, ze koszta, ale najlepsza to jest lodówka kompresorowa na 12V/230V i do tego duże aku + panel solarny
-
Pitt_M
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: California-Westfalia
- Kontakt:
Od kilkudziesięciu lat podróżuję i używam chłodziarek gazowych i zapewniam, że są bezpieczne - warunek kratka wlotowa umiejscowiona w dolnej części chłodziarki, dostarczająca powietrze z tlenem do spalania, kratka wylotowa gorącego powietrza w górnej części chłodziarki oczywiście kratki w otworach wyciętych w karoserii na zewnątrz plus kominek odprowadzający giętkim przewodem (jak wydech webasta ) na zewnątrz. Spalanie gazu ... 10,6 g<h = ok 250 g < 24h czyli butelka turystyczna 3 kg = 12 dni czyli nalewając gaz z butli domowej 11 kg wychodzi cena około 1 zł dziennie. Chyba nadal będę korzystał z gazu do lodówek, moje pytanie kierowane było głównie do użytkowników konkretnego modelu lodówki. Jednak jestem wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie a Twoje "vwyogi" szczególnie sobie cenię <v>vwyogi pisze:fajna, ale nie jest przystosowana do zabudowy. Ja bym jej na gazie nie używał w samochodzie, za duże ryzyko. Ma pewnie z 75W i na 12V wyssie Ci każdye aku i panel tu nie wiele pomoże, chyba, że taki z 200W i do tego aku ze 140Ah. jak masz być długo na odludziu i możesz ja trzymać na zewnątrz to spoko, ale jak chodzi 24h to też gazu pociągnie.
Wiem, ze koszta, ale najlepsza to jest lodówka kompresorowa na 12V/230V i do tego duże aku + panel solarny
http://images75.fotosik.pl/86/6a58b6e34ffc06bemed.jpg
Pozdrawiam
Pitt
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Już tu jeden na forum był co zamontował trume w busie i zarzekał się jak to jest bezpieczne. Też miał komin wyprowadzony na zewnątrz.
Jaki był koniec historii nie chcesz wiedzieć....
Jaki był koniec historii nie chcesz wiedzieć....
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Od rana testuje sprezarkowa lodowke cdf45 od waeco ktora kupilem uzywana na allegro.
Narazie podpieta pod sam akumulator,w pokoju temp.22 stopnie
Podczas pracy sprezarki pobiera 4.5-5 A.
Przy ustawieniu na min. po 10 min. jest 8-10 stopni wewnatrz.
Przy ustawieniu na polowe po 20 min. jest -5 stopni wewnatrz.
Przy ustawieniu na max. po okolo 40 min. jest -12 stopni wewnatrz.
Nizej zejsc nie chcialo ale byc moze prze to ze kabel od sondy temperatury nie pozwala sie domknac pokrywie.
Zabezpieczenie przed rozladowaniem aku ustawilem na 11.9 V temp. na okolo 7-8 stopni.
Przed wyjsciem do pracy wrzucilem do srodka 0.5 l zubrowki i 1 l soku jablkowego zeby bylo jak wroce.
Przed chwila dzwonilem do domu,lodowka podobno wciaz dziala,jak wroce o 22 sprawdze ile V w aku zostalo
Narazie podpieta pod sam akumulator,w pokoju temp.22 stopnie
Podczas pracy sprezarki pobiera 4.5-5 A.
Przy ustawieniu na min. po 10 min. jest 8-10 stopni wewnatrz.
Przy ustawieniu na polowe po 20 min. jest -5 stopni wewnatrz.
Przy ustawieniu na max. po okolo 40 min. jest -12 stopni wewnatrz.
Nizej zejsc nie chcialo ale byc moze prze to ze kabel od sondy temperatury nie pozwala sie domknac pokrywie.
Zabezpieczenie przed rozladowaniem aku ustawilem na 11.9 V temp. na okolo 7-8 stopni.
Przed wyjsciem do pracy wrzucilem do srodka 0.5 l zubrowki i 1 l soku jablkowego zeby bylo jak wroce.
Przed chwila dzwonilem do domu,lodowka podobno wciaz dziala,jak wroce o 22 sprawdze ile V w aku zostalo
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie mam za bardzo Maćku porownania.
Napewno bezglosna to ona nie jest.
Troszke z poczatku halasowal wentylator chlodzacy dodatkowo sprezarke ale zaraz mu przeszlo.
18 letni polar ktorego mam zamontowanego w szafie w kuchni napewno jest cichszy ale z kolei RedBull ktorego mialem na poprzedniej stronie watku napewno byl glosniejszy.
Przy temp. Okolo 5-10 stopni wewnatrz sprezarka wlacza sie bardzo rzadko wiec nie bedzie to chyba specjalnie uciazliwe.
Jutro lub pojutrze naladuje jeszcze raz aku do pelna,do lodowki napcham co mi sie tam nawinie i sprawdze na ile wystarczy 74Ah przy tym bardziej drazacym akumulator ustawieniu zabezpieczenia
Napewno bezglosna to ona nie jest.
Troszke z poczatku halasowal wentylator chlodzacy dodatkowo sprezarke ale zaraz mu przeszlo.
18 letni polar ktorego mam zamontowanego w szafie w kuchni napewno jest cichszy ale z kolei RedBull ktorego mialem na poprzedniej stronie watku napewno byl glosniejszy.
Przy temp. Okolo 5-10 stopni wewnatrz sprezarka wlacza sie bardzo rzadko wiec nie bedzie to chyba specjalnie uciazliwe.
Jutro lub pojutrze naladuje jeszcze raz aku do pelna,do lodowki napcham co mi sie tam nawinie i sprawdze na ile wystarczy 74Ah przy tym bardziej drazacym akumulator ustawieniu zabezpieczenia
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Przy okazji porównamy głośność. Jestem ciekaw jak hałasują lodówki sprężarkowe.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak jej nie zajezdze do niedzieli to wezme na spot
Wlasnie przyszedlem z pracy i popijam zubroweczke z sokiem jablkowym z lodowki
Niestety ale ktoras z osob dogladajacych przestawila na min i ma okolo 10-11 stopni
Ale voltomierz pokazuje ze akumulator wciaz ma 12.7 V (o godzinie 10 podczas podlaczania mial 13.4 V) pomimo ze rano podczas testow przez ponad 40 min szla na max i sprezarka sie nie wylaczala.
Wentylatorek chlodzacy sprezarke podczas startu jednak slychac,potem sie uspokaja i jest cicho
W przyszlym tygodniu zerkne do srodka ew. podrzuce do osiedlowego uzdrawiacza lodowek zeby posprawdzal
edit.
Rozebralem oslone i siedzi pod nia zwykly komputerowy wentylator 90 mm wiec z ew. wymiana nie bedzie problemu
Chyba by nawet weszla jakas wolnoobrotowa 120 mm
Wlasnie przyszedlem z pracy i popijam zubroweczke z sokiem jablkowym z lodowki
Niestety ale ktoras z osob dogladajacych przestawila na min i ma okolo 10-11 stopni
Ale voltomierz pokazuje ze akumulator wciaz ma 12.7 V (o godzinie 10 podczas podlaczania mial 13.4 V) pomimo ze rano podczas testow przez ponad 40 min szla na max i sprezarka sie nie wylaczala.
Wentylatorek chlodzacy sprezarke podczas startu jednak slychac,potem sie uspokaja i jest cicho
W przyszlym tygodniu zerkne do srodka ew. podrzuce do osiedlowego uzdrawiacza lodowek zeby posprawdzal
edit.
Rozebralem oslone i siedzi pod nia zwykly komputerowy wentylator 90 mm wiec z ew. wymiana nie bedzie problemu
Chyba by nawet weszla jakas wolnoobrotowa 120 mm
Ostatnio zmieniony 09 sty 2016, 11:01 przez kurol, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Niestety to się będzie zdarzać często. Ja zdjąłem te gałke z regulatora i po ustawieniu temperatury okleiłem regulator taśmą "McGywer'a" żeby jakies przypadkowe przestawienia się nie zdarzały.kurol pisze:Niestety ale ktoras z osob dogladajacych przestawila na min i ma okolo 10-11 stopni
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wlasnie jak szukalem na allegro to bylo kilka takich bez galeczki,ale nie wiedzialem ze byly specjalnie usuniete
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj odpialem z aku lodowke ktora szla od godziny 22 w niedziele
W srodku znajdowalo sie 9 butelek 1.5 l wody mineralnej i 2 kartony 1 l z sokiem majace wczesniej temperature pokojowa
Temperatura ustawiona na polowe skali,wedlug termometru temp w srodku (pomiedzy butelkami) miedzy -3 +3 temperatura na zewnatrz 16-18 stopni
Po 61 godzinach pracy z prawie nowego 100Ah akumulatora na poczatku naladowanego do pelna zostalo 12.2V
Zabezpieczenie przed rozladowaniem aku jeszcze nie zadzialalo ale mi juz szkoda byla go mordowac
Podejrzewam ze grubo ponad tydzien (stojac gdzies w cieniu) przy temperaturze wewnatrz max i ustawieniu zabezpieczenia przed rozladowaniem low (11.2V) by chyba pochodzila
W srodku znajdowalo sie 9 butelek 1.5 l wody mineralnej i 2 kartony 1 l z sokiem majace wczesniej temperature pokojowa
Temperatura ustawiona na polowe skali,wedlug termometru temp w srodku (pomiedzy butelkami) miedzy -3 +3 temperatura na zewnatrz 16-18 stopni
Po 61 godzinach pracy z prawie nowego 100Ah akumulatora na poczatku naladowanego do pelna zostalo 12.2V
Zabezpieczenie przed rozladowaniem aku jeszcze nie zadzialalo ale mi juz szkoda byla go mordowac
Podejrzewam ze grubo ponad tydzien (stojac gdzies w cieniu) przy temperaturze wewnatrz max i ustawieniu zabezpieczenia przed rozladowaniem low (11.2V) by chyba pochodzila
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Trzeba uwzględnić jeszcze otwieranie/zamykanie lodówki,
Wyjmowanie/wkładanie butelek (bo czegóż by innego ;))
Więc tydzień to dużo, ale i tak moim zdaniem super zakup.
Może kiedyś też się szarpnę na taką, kto wie?
Wyjmowanie/wkładanie butelek (bo czegóż by innego ;))
Więc tydzień to dużo, ale i tak moim zdaniem super zakup.
Może kiedyś też się szarpnę na taką, kto wie?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Lodowke otwieralem i zamykalem kilka razy podczas testu bo soki wymienialem na inne i mierzylem temperature
Procz tego kontrolnie kika razy dziennie
Oczywiscie w wolnych miejscach miedzy butelkami :P
Procz tego kontrolnie kika razy dziennie
Rafal lodowka nie sluzy tylko do chlodzenia gorzaly i popychaczy,ale mozna w niej rowniez przechowywac zywnoscWyjmowanie/wkładanie butelek (bo czegóż by innego ;))
Ostatnio zmieniony 13 sty 2016, 10:55 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Czyli paczkę paluszków jakoś się wciśnie? ;)kurol pisze:...mozna w niej rowniez przechowywac zywnosc
A no to jeszcze bardziej super sprawa <good>kurol pisze:Lodowke otwieralem i zamykalem kilka razy podczas testu
Soki wymienialem na inne..
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jakie paluszki <35>
Ze 2 kg zwyczajnej na ognisko miedzy butle spokojnie wejdzie a na gorna polke jeszcze ze 2 kostki masla o ktorym na spocie wspominales
Specjalnie zlazlem do piwnicy,zaladowalem co bylo pod reka i fotke marnej jakosci strzelilem
http://thumbnails105.imagebam.com/45885/c3066f458842839.jpg
Ze 2 kg zwyczajnej na ognisko miedzy butle spokojnie wejdzie a na gorna polke jeszcze ze 2 kostki masla o ktorym na spocie wspominales
Specjalnie zlazlem do piwnicy,zaladowalem co bylo pod reka i fotke marnej jakosci strzelilem
http://thumbnails105.imagebam.com/45885/c3066f458842839.jpg
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Kurol czy to taka lodóweczka ?
http://www.jezierski.pl/index.php?optio ... &Itemid=63
Wpisałem w google nr który podałeś i wyskoczyła mi ta , ale bez pokrętła, i ta cena...
Jeżeli to nie tajemnica to napisz za ile ją wyrwałeś ? Licytacja czy kup teraz ?
http://www.jezierski.pl/index.php?optio ... &Itemid=63
Wpisałem w google nr który podałeś i wyskoczyła mi ta , ale bez pokrętła, i ta cena...
Jeżeli to nie tajemnica to napisz za ile ją wyrwałeś ? Licytacja czy kup teraz ?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak to dokladnie ta sama lodowka
Kupilem uzywana na allegro w bardzo ladnym stanie za 925 pln z przesylka
http://allegro.pl/lodowka-samochodowa-w ... 61012.html
Jakby ktos szukal wad i zalet poszczegolnych rozwiazan stosowanych w lodowkach samochodowych to tutaj mozna troszke poczytac
Kupilem uzywana na allegro w bardzo ladnym stanie za 925 pln z przesylka
http://allegro.pl/lodowka-samochodowa-w ... 61012.html
Jakby ktos szukal wad i zalet poszczegolnych rozwiazan stosowanych w lodowkach samochodowych to tutaj mozna troszke poczytac
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
przechyl lodówkę w domu i sprawdź
czy to będzie robić ?
robiłbyś sobie dziury w podłodze ?
czy to będzie robić ?
robiłbyś sobie dziury w podłodze ?
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
świetnie to wygląda a i pomieści się sporo i nie trzeba często biegać do sklepu, plus dodatkowy stolik na przygotowywanie posiłku.
Ja w tym miejscu mam toaletę.
Ja w tym miejscu mam toaletę.
-
jarymi
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam mam pytanie do znawców w "lodówkowym" temacie. Posiadam w VW T4 Multivan typową lodówkę pod siedzeniem w części kabinowej zasilaną z dodatkowego akumulatora znajdującego się pod siedzeniem kierowcy. Lodówka chodzi przy napięciu powyżej 13 V, W czasie jazdy nie ma problemu, ale na postoju jeśli jest możliwość podłączam ją pod 230 V oczywiście poprzez prostownik samochodowy, który niestety trochę dogrzewa wnętrze.
I moje pytanie, czy do tych lodówek nie było wewnętrznego "modułu" pozwalającego zasilać z sieci - bo widzę tam jakieś wolne miejsce i ślady po wkrętach? Jeśli tak to gdzie można coś takiego dostać,
I moje pytanie, czy do tych lodówek nie było wewnętrznego "modułu" pozwalającego zasilać z sieci - bo widzę tam jakieś wolne miejsce i ślady po wkrętach? Jeśli tak to gdzie można coś takiego dostać,