Inspiracje
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Inspiracje
Pomyslalem, ze mozna by do jednego worka wrzucic informacje o istniejacych rozwiazaniach, czesto sluzace za inspiracje do wlasnych przerobek.
Zaczynam od opisu Californi (takiej jak moja) zaprojektowanej i wykonanej przez firme Westfalia:
http://www.westfaliat4.info/VW_T4_Calif ... SP_136.pdf
a tu link do innych ciekawych downloadow:
http://www.westfaliat4.info/html/vw_wes ... er_do.html
Zaczynam od opisu Californi (takiej jak moja) zaprojektowanej i wykonanej przez firme Westfalia:
http://www.westfaliat4.info/VW_T4_Calif ... SP_136.pdf
a tu link do innych ciekawych downloadow:
http://www.westfaliat4.info/html/vw_wes ... er_do.html
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: Inspiracje
flax pisze:
Dla mnie to spora inspiracja. Szczególnie szafka kuchenna wymienna z nalewakiem do piwa :P
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
true :)
jeszcze z pomyslow ktore wprowadzilem w zycie i jestem mega zadowolony:
elastyczny panel solarny 144Wh przyklejony do dachu na klej sikaflex.
plaskie, lekkie, sprawia, ze stalismy sie zueplnie niezalezni od zrodel pradu podczas dluzszych posojow (sorry za slaba jakosc foty).
jeszcze z pomyslow ktore wprowadzilem w zycie i jestem mega zadowolony:
elastyczny panel solarny 144Wh przyklejony do dachu na klej sikaflex.
plaskie, lekkie, sprawia, ze stalismy sie zueplnie niezalezni od zrodel pradu podczas dluzszych posojow (sorry za slaba jakosc foty).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Instalacji nie wiem, bo instalowalem sam - prosta sprawa.
Natomiast koszt panelu 144 Wh, prostego regulatora i kilku innych potrzebnych drobiazgow to ok 850 pln
Natomiast koszt panelu 144 Wh, prostego regulatora i kilku innych potrzebnych drobiazgow to ok 850 pln
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dorzucę tutaj bo ty lepiej pasuje. Po przeróbce łózka i przesunięciu kanapy będzie problem z używaniem standartowego stolika w multivanie. Szukam innego rozwiązania i najbardziej pasuje mi stolik produkowany przez firmę reimo. Po garazu wala mi się stolik na pałąku z jakiegoś starego vw muszę tylko dorobić mocowanie takie jak tu: http://sprzedajemy.pl/ford-transit-reim ... ana,388346
Muszę tylko wyspawać dolny uchwyt, i przymocować to do stelaża kanapy. Zaletą tego rozwiązania będzie możliwość wysunięcia stolika na zewnątrz auta :P
Muszę tylko wyspawać dolny uchwyt, i przymocować to do stelaża kanapy. Zaletą tego rozwiązania będzie możliwość wysunięcia stolika na zewnątrz auta :P
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja szukam nog dokladanych do standardowego stolika w cali. Wiem, ze ktos sprzedawal dokladane, ale nie wiem kto :(
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znalazłem fajną stronkę z gratami do vw t4 . Szczególnie spodobała mi się ta szafka za siedzeniem kierowcy:
http://www.vanessa-mobilcamping.de/Volk ... -oslo.html
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Szafka fajna, ale cena jeszcze fajniejsza. Tu wersja dla uboższych: http://allegro.pl/kuchenka-gazowa-zlewo ... 57234.html
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Co do panelu słonecznego na dachu - na poprzednim busie też miałem przyklejony do dachu. Ale panel mocno się nagrzewa i tym samym nagrzewa dach co nie jest w lecie wskazane ( ogrzewanie dachowe :) ). W nowym busie przykleiłem panel na 5-ciu listwach o wysokości 1,5cm. co daje pewną dylatacje i mam nadzieje - mniejsze nagrzewanie dachu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
cene tej szafki robi lodówka Waeco, ale nawet bez tej lodówki cena będzie zaporowa. Mam podobna szafke z T3 z Multivana ze zlewem i dwoma palnikami + szuflada i zbiorniki na wode czysta i szara i butle z gazem. Bardzo praktyczna rzeczcebek pisze:Znalazłem fajną stronkę z gratami do vw t4 . Szczególnie spodobała mi się ta szafka za siedzeniem kierowcy:
Radauskas a jak ci sie panel nagrzewał to były jakies objawy w postaci np. przysmalonego lakieru ?
A swistac ten panel to Ci nie będzie?
Na co kleiłeś?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
W obu autach mam dach z kompozytu. Lakierowi po ponad roku nic nie dolegało. Może po 5-ciu lub 10-ciu latach byłoby jakieś odbarwienie. Jedynie miałem dyskomfort, że pomimo otapicerowanego sufitu tapicerka była w miejscu baterii mocno ciepła. Gdzie indziej nie. Jak auto stoi 3 tyg. na gorącej greckiej plaży to podgrzewany sufit wydaje się być niestosowny :). Poza tym nie wiem jak na dłuższą mete działa taka wyższa temperatura na kompozyt. Stali pewnie to nie zaszkodzi i przez 20 lat. Kleiłem na sikaflex 252 + podkład tzw. primer Sika 206 ( te czarne maziaje na listwach ) + wcześniej Sika activator ( czyli taki rozcieńczalnik do przetarcia powierzchni ). A więc maksymalnie jak zaleca producent kleju. Jak na razie po jeździe próbnej ponad 100 km/h świstu nie usłyszałem. Rozglądam się jeszcze za jakimś ćwierćwałkiem ok. 18mm żeby dokleić na pierwszą listwe.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
no to zawodowo. Ja kleiłem na sika252 bez aktywatorów do dachu podnoszonego i mam nadzieje, że będzie OK. miałęś problemy z wyciskaniem tego 252 z tuby? Ja się strasznie namęczyłem. Termin ważności był OK a szło strasznie ciężko. uzywałem innnych klejów siki np 221 i szło normalnie.Radauskas pisze:Kleiłem na sikaflex 252 + podkład tzw. primer Sika 206 ( te czarne maziaje na listwach ) + wcześniej Sika activator ( czyli taki rozcieńczalnik do przetarcia powierzchni ). A więc maksymalnie jak zaleca producent kleju.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Inspiracje
Moze zimno bylo jak kleiles? Czasem warto podgrzac tube w cieplej wodzie. Ten aktywator to dobry odtluszczacz: n-heptane. W mojej wescie dach jest izolowany 4 cm - nie czuje sie zadnego miejscowego podgrzewania.. W nastepnej tez przykleje bezposrednio jesli wogole, bo zazwyczaj jak stoje dluzej to w cieniu i nie zawsze panel jest w stanie doladowac akumulator mimo nadmiaru mocy panela.