Jaki kabel wybrać?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Jaki kabel wybrać?
Witam,
Właśnie zaopatrzyłem się w taki kabelek http://viaken.pl/pl/diagnoza-vag/vag-us ... -piny.html Teraz pytanie czy w moim T4 1.9 TD 1996 rok będę mógł coś zdiagnozować. Gdzieś wyczytałem, że można sprawdzić immo prawda to? Docelowo zaopatrzyłem się w kabelek bo będę szukał 2.5 TDI i może się przydać.
P.S. A tak na marginesie można coś popsuć majstrując vagiem przy aucie. Nie mówię tu o poduszkach czy zmianie dawki paliwa itp. bo to wiadomo trzeba mieć jakieś pojęcie, ale chyba od kasowania błędów nic się raczej nie powinno wydarzyć.
Właśnie zaopatrzyłem się w taki kabelek http://viaken.pl/pl/diagnoza-vag/vag-us ... -piny.html Teraz pytanie czy w moim T4 1.9 TD 1996 rok będę mógł coś zdiagnozować. Gdzieś wyczytałem, że można sprawdzić immo prawda to? Docelowo zaopatrzyłem się w kabelek bo będę szukał 2.5 TDI i może się przydać.
P.S. A tak na marginesie można coś popsuć majstrując vagiem przy aucie. Nie mówię tu o poduszkach czy zmianie dawki paliwa itp. bo to wiadomo trzeba mieć jakieś pojęcie, ale chyba od kasowania błędów nic się raczej nie powinno wydarzyć.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Mam taki problem. Otóż kabelek zainstalowałem, sterowniki, porty pozmieniałem itd. Jednak nie mogę uruchomić vaga na komputerze tzn. ładuje się, ale nie otwiera. Mam Windows 7 64bit i pewnie to jest problemem. Może ktoś polecić jakiś program, który będzie współpracował.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
pod WIN7 chodzi tylko VCDS - następca VAGów
tu poczytaj:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=1922
tu poczytaj:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=1922
-
Krzynio_ef
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
a o czym jest ten temat jak nie o tym jaki kabel ??Krzynio_ef pisze:a jaki kabelek do mojego t4 2,5 tdi acv? chciałbym cos z allegro
-
danieljd
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Ja używam chińskiego VCDS'a. Świetnie sobie radzi z odczytem. Jest stabilny i nie traci połączenia. Udało mi się nawet zmienić tryb pracy skrzyni ze standardowego na sportowy :)
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Jaki kabel do T4 1.9TD 1997r
Witam
Proszę o podpowiedz/link allegro jaki kabel kupić do transportera T4 1.9TD z 1997r. Jest złącze OBD2. Świeci mi się kontrolka poduszki po zmontowaniu kierownicy a jedyny sposób to właśnie skasowanie błędu - sprawdzałem działanie nowej kostki w stacyjce ze zdjętą kierownicą i poduchą.
Proszę o podpowiedz/link allegro jaki kabel kupić do transportera T4 1.9TD z 1997r. Jest złącze OBD2. Świeci mi się kontrolka poduszki po zmontowaniu kierownicy a jedyny sposób to właśnie skasowanie błędu - sprawdzałem działanie nowej kostki w stacyjce ze zdjętą kierownicą i poduchą.
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: Jaki kabel do T4 1.9TD 1997r
Od zeszłego roku na pewno coś się pozmieniało na rynku. Na allegro jest tego setki a nie chce się wydawać pieniążków na darmo. Czy któryś z podanych w linkach będzie się nadawał ? Dobrze by było jakby Vectre B dało się jeszcze podpiąć...
http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-i ... 31456.html
http://allegro.pl/interfejs-kabel-diagn ... 54899.html
czy może taki
http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-usb ... 70310.html
http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-i ... 31456.html
http://allegro.pl/interfejs-kabel-diagn ... 54899.html
czy może taki
http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-usb ... 70310.html
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak to się ma w rzeczywistości ale jak coś jest do kilku systemów jak np. VAG i Opel to zapewne będzie to okrojone czyli nie wszystkie opcje diagnostyczne będą dostępne.
Takie urządzenia niemal, zaznaczam niemal do wszystkiego kosztują grube piniądze, mam tu na myśli profesjonalne przyrządy jak np. Bosch KTS.
Takie urządzenia niemal, zaznaczam niemal do wszystkiego kosztują grube piniądze, mam tu na myśli profesjonalne przyrządy jak np. Bosch KTS.
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 18
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- Kontakt:
Witam odświeże temat
Kilka dni temu kupiłem kabel VAG KKL jako, że jestem świeży w tym temacie i z regóły najpierw robię poźniej czytam mam kilka pytań. Najpierw co do kalba:
Mam win7 i ściągnąłem VCDS - jednak nie widzi interfejsu, lecz doczytałem że musi być VCDS lite - ten sam problem.
ściągnąłem vag comander - ten sam problem, ściągnąłem Polski Vag - niby się łączy ale wydaje mi się, że nie dokońca - co chwile traci połączenie. Jest też program VAG 409.1 ale na moim win nie chodzi. Najbardziej zależy mi na programie VCDS, poczytałem trochę opinii i wydaje się ok między innymi przez to że można tam sprawdzić przebieg auta.
Co do samego interfejsu jak już pisałem jest to VAG KKL a tak naprawdę nie wiem czy nie powinien być K+CAN. Czy ktoś z was może mi pomóć? Bardzo bym prosił o ew linki. Z góry dziękuje choćby za chęci ;)
Kilka dni temu kupiłem kabel VAG KKL jako, że jestem świeży w tym temacie i z regóły najpierw robię poźniej czytam mam kilka pytań. Najpierw co do kalba:
Mam win7 i ściągnąłem VCDS - jednak nie widzi interfejsu, lecz doczytałem że musi być VCDS lite - ten sam problem.
ściągnąłem vag comander - ten sam problem, ściągnąłem Polski Vag - niby się łączy ale wydaje mi się, że nie dokońca - co chwile traci połączenie. Jest też program VAG 409.1 ale na moim win nie chodzi. Najbardziej zależy mi na programie VCDS, poczytałem trochę opinii i wydaje się ok między innymi przez to że można tam sprawdzić przebieg auta.
Co do samego interfejsu jak już pisałem jest to VAG KKL a tak naprawdę nie wiem czy nie powinien być K+CAN. Czy ktoś z was może mi pomóć? Bardzo bym prosił o ew linki. Z góry dziękuje choćby za chęci ;)
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Patrząc od strony informatycznej to do WIN 7 nie będziesz miał wszystkich sterowników. Bardziej poszukałbym sprzętu z XP.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pod win7 będzie chodził tylko VCDS-Lite i VCDS, powinieneś dostać na płytce sterowniki razem z kablem
jedno pytanie - jaki kabel kupiłeś dokładnie, bo jak jakąś najtańszą chińszczyznę to tu może tkwić problem
kolejna sprawa zarówno VCDS jak i VCDS-Lite w wersji darmowej to pozwala tylko odczytać błędy i nic więcej nim nie podziałasz, aby działały w pełni musisz wykupić do nich licencję albo od razu piraty
tu taka mała instrukcja do VCDS-Lite na szybko:
Pierwsze instalujesz sterowniki do kabelka którego sobie kupiłeś, nastepnie:
Instalujesz :VCDS-Lite-Installer.exe odpalasz z kabelkiem podłączonym do autka (w autku stacyjka włączona, ale autko nie odpalone) wciskasz Options ustawiasz port COM najlepiej na COM 1 albo COM 2 Test i Save
Aby dowiedzieć się na jakiego COM-a zainstalował się kabelek wejdź Menedżer urządzeń windows i w razie potrzeby zmień mu COM na 1 albo 2 chyba że będą zajęte to próbuj na 3 albo 4
to jest plotka, jak ktoś skręcił licznik to w VW już nie sprawdzisz jaki był realny przebiegkant84 pisze:Najbardziej zależy mi na programie VCDS, poczytałem trochę opinii i wydaje się ok między innymi przez to że można tam sprawdzić przebieg auta.
jedno pytanie - jaki kabel kupiłeś dokładnie, bo jak jakąś najtańszą chińszczyznę to tu może tkwić problem
kolejna sprawa zarówno VCDS jak i VCDS-Lite w wersji darmowej to pozwala tylko odczytać błędy i nic więcej nim nie podziałasz, aby działały w pełni musisz wykupić do nich licencję albo od razu piraty
tu taka mała instrukcja do VCDS-Lite na szybko:
Pierwsze instalujesz sterowniki do kabelka którego sobie kupiłeś, nastepnie:
Instalujesz :VCDS-Lite-Installer.exe odpalasz z kabelkiem podłączonym do autka (w autku stacyjka włączona, ale autko nie odpalone) wciskasz Options ustawiasz port COM najlepiej na COM 1 albo COM 2 Test i Save
Aby dowiedzieć się na jakiego COM-a zainstalował się kabelek wejdź Menedżer urządzeń windows i w razie potrzeby zmień mu COM na 1 albo 2 chyba że będą zajęte to próbuj na 3 albo 4
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kabel to chińczyk, kupiłem go bez oprogramowania koszt z przesyłką ok 35zł, wziąłem celowo bez oprogramowania bo pościągałem piraty. W VCDS oraz vcds lite tak jak w VAGcom ustawiałem porty tylko że w VCDS port widzi a nie widzi interfejsu. I teraz nie wiem czy to przez to, że jest to zwykły KKL. Może powinienem kupić K+CAN?
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Cholera więc może coś źle robię. Usunę wszystko i zacznę jeszcze raz.Kenobi pisze:u mnie chodzi bez problemu KKL pod każdym z wymienionych programów
A więc kolego Kenobi:
-instaluje oprogramowanie (kabel odpięty od komputera tak?)
-po instalacji podpinam kabel i wybieram port np COM1
-po ustawieniu portu wpinam się w auto i robię test (chodzi mi o VCDS lub VAGCOM)
Kenobi jeszcze pytanko - Polski Vag też chodzi u ciebie? Nie nawiązuje co chwile nowego połączenia?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Musisz zainstalować sam kabel, a jak to zrobisz jak nie masz płytki ze sterownikami?????
Dopiero wtedy wybierasz w programie którego będziesz używał, port COM na którym masz zainstalowany kabel.
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisał Kenobi.
Dopiero wtedy wybierasz w programie którego będziesz używał, port COM na którym masz zainstalowany kabel.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie, na win7 chodzą tylko VCDSy, nic innego ( starszego ) nie pójdziekant84 pisze:Polski Vag też chodzi u ciebie? Nie nawiązuje co chwile nowego połączenia?
już prościej nie umiem napisać:
instalujesz sterowniki do kabla
instalujesz program ( np VCDS-LIte )
idziesz do samochodu, odpalasz program z podpiętym kablem ( zarówno do laptopa jak i do samochodu ) i wybierasz port
i powinno działać
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Sterowniki do kabla mam, dostałem na maila. Przeczytałem, próbowałem i nic. A więc może to wina kabla :(niebieski-n2 pisze:Musisz zainstalować sam kabel, a jak to zrobisz jak nie masz płytki ze sterownikami?????
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
poczytaj neta, bo z tego co pamiętam to sporo jest wypowiedzi o słabej jakości kablach które powodują ciągłe zrywanie połączenia lub problemy z instalacją
ja kupiłem Viakena i nigdy nie było problemów
ja kupiłem Viakena i nigdy nie było problemów
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
rozumiem, że twój Viaken to zwykły KKL?Kenobi pisze:ja kupiłem Viakena i nigdy nie było problemów
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak, bo do T4 i innych starszych samochodów VAGowskich inny nie potrzebny, a głównie nimi się zajmuję,
choć sporo rzeczy i w nowszych z grubsza sprawdzisz
dokładnie to taki:
http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2- ... -obd2.html
dokładnie to taki:
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Właśnie chciałem wstawić link z tym kablem i zapytać czy właśnie taki posiadasz. Dziękuje Kenobi za pomoc i cierpliwość <brawo>Kenobi pisze:tak, bo do T4 i innych starszych samochodów VAGowskich inny nie potrzebny, a głównie nimi się zajmuję,
dokładnie to taki:
Zaraz przystąpie do zakupu Viakena <yes>
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Po instalacji sterownikow do kabla,nie wiadomo do jakiego portu com zostal przypisany interfejsVCDS port widzi a nie widzi interfejsu
Sprawdzisz to w menadzerze urzadzen
Kabel na usb jest emulowany jako com i musi sie zgadzac port w menadzerze urzadzen i w programie diagnostycznym
Jesli zainstalowales stery do kabla to potem:
Moj komputer-wlasciwosci-menadzer urzadzen
Zjezdzasz na dol i u mnie jest :
porty (com i lpt) a pod nim viaken vag kkl interface usb-serial port (COM1)
http://images62.fotosik.pl/626/62ba8e6cd80d6568m.jpg
Wchodzisz we wlasciwosci viakena czy co tam innego masz,w zakladce ustawienia portu-zaawansowane jest na samej gorze na jakim numerze portu interfejs jest widziany w systemie
http://images64.fotosik.pl/626/dce27a2f14aa96dcm.jpg
To samo musi byc ustawione w programie diagnostycznym
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Na tym kablu VCDS nie pójdzie, tylko VCDS-Lite i inne, bo coś mi się wydaje że próbujesz zainstalować program VCDS z linku poniżej.kant84 pisze:kabel to chińczyk,
Program VCDS jest do kabla za 1760 zł, albo 1699 zł http://www.vag-com.pl/index.php?mod=site&id=15, chyba że jakiś "clon" odpowiednio zrobiony pod odpowiedni kabel.
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
viaken przyszedl!!! dziala pod vcds lite, ale nie mam pojecia jak sprawdzic przebieg i wogole nie mam pojecia co moglbym tam pogrzebac. Moze jakas rada?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pisałem już, że to jest nie sprawdzalne, pokaże ci dokładnie to samo co masz na zegarachkant84 pisze:dziala pod vcds lite, ale nie mam pojecia jak sprawdzic przebieg
no wiesz tego to trzeba się nauczyć, nawet w tym dziale masz sporo wskazówek co i jak zrobićkant84 pisze:wogole nie mam pojecia co moglbym tam pogrzebac