Montaż DPF w T4 2,5tdi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Montaż DPF w T4 2,5tdi
Czy ktoś montowal moze DPF/FAP (Filtr Cząstek Stałych) do swojego TDi`ka ?? Jezeli tak to moze by się podzielił kosztami oraz czy udało mu sie uzyskac wpis w dowodzie EURO4/EURO5... Wiadomo ze dokładany DPF będzie na zasadzie "aftermarket szajs" ale nie o to głownie chodzi, ma byc i wyglądać ze jest...
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Re: Montaż DPF w T4 2,5tdi
...nie prosciej poszukac/zrobic naklejke zielona na wjazd do miast ?
O ile sie orientuje do co ACV po 99roku sa dostepne filtry, koszt w DE 600euro + koszt montarzu w warsztacie z uprawnieniami ( w sumie miedzy 800-1000euro), w autach z przebiegiem do 100kkm sam filtr jako dodatkowy element ukladu wydechowego, po przekroczeniu 100kkm kombi kat (filtr w jednej obudowie z katalizatorem montowany w miejsce samego kata.
O ile sie orientuje do co ACV po 99roku sa dostepne filtry, koszt w DE 600euro + koszt montarzu w warsztacie z uprawnieniami ( w sumie miedzy 800-1000euro), w autach z przebiegiem do 100kkm sam filtr jako dodatkowy element ukladu wydechowego, po przekroczeniu 100kkm kombi kat (filtr w jednej obudowie z katalizatorem montowany w miejsce samego kata.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ludzie kombinują Jak ten badziew wywalić a Ty chcesz wstawiać??
Matko bosko <szok>
Wspawać DPF-a to żaden problem. Potem trzeba wstawić czujnik różnicy ciśnień, no i tak zmodyfikować soft aby możliwa była samoregeneracja DPF-a.
Pozatym na pompie rozdzielaczowej to wręcz niemożliwe.
Co do FAP-a to jest dodatkowy płyn który powinien się mieszać z paliwem i pomagać dopalać sadzę w filtrze.
Matko bosko <szok>
Wspawać DPF-a to żaden problem. Potem trzeba wstawić czujnik różnicy ciśnień, no i tak zmodyfikować soft aby możliwa była samoregeneracja DPF-a.
Co do FAP-a to jest dodatkowy płyn który powinien się mieszać z paliwem i pomagać dopalać sadzę w filtrze.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dariuspolo pisze:...nie prosciej poszukac/zrobic naklejke zielona na wjazd do miast ?
Niestety naklejka zielona nie rozwiązuje w pelni natury problemu , teraz w dobie wyzysku pieniędzy pod przykrywką ekologii najlepiej miec wpis w starszym aucie w dowodzie jak najwyzszej normy emisji spalin jaką pojazd spełnia i tu juz nie tylko rozchodzi się o niemcy... Są rejony juz gdzie bez normy Euro5 nie wjedzie się...
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...dokladane dpf sa bezobslugowe i nie regenerowalne, te problemy ich nie dotycza.cybkryst pisze:Ludzie kombinują Jak ten badziew wywalić a Ty chcesz wstawiać??
Matko bosko <szok>
...tutaj link do Wiki, gdzie sa zezwolenia wg. niemieckiego rynku (do ktorych aut jest mozliwosc zalozenia filtra w DE).
http://www.t4-wiki.de/wiki/Datenbank_Em ... 4ltlich.29
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Proszę pominąc zasadnośc problemu wywalania filtra bo nie o to w temacie pytalem.cybkryst pisze:Ludzie kombinują Jak ten badziew wywalić a Ty chcesz wstawiać??
Matko bosko <szok>
"aftermarketowe" filtry sa bezobsugowe.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To jak są bezobsługowe to znaczy,że sie nie zapychają? A jak się nie zapychają to znaczy ,że nie wyłapują niczego?
Proszę napiszcie coś więcej bo jakos nie moge tego ogarnąć.
Proszę napiszcie coś więcej bo jakos nie moge tego ogarnąć.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...to jest jak zwykły filtr, tylko ze siedzi na wydechu, i nawet to działa auta nie kopca, tylko ,w niektórych zauważalny jest mały spadek mocy i lekkie zwiększenie zużycia paliwa.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
To fabrycznie montowane dpfy są zmorą, a dokładane bezproblemowe?! <szok> To jakiś absurd! To uzytkownicy nowych aut powinni usuwać dpfy fabryczne, wyprogramować ze sterownika, a potem montować aftermarketowe. I wszelkie problemy rozwiązane (?!) Cos tu jest nie tak...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Też mnie to zastanawia, co się dzieje z tą sadzą która się zbiera w filtrze? Wymienia się go co dwa tygodnie?
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To na takie samej zasadzie działa jak tuning chip box do 1.9D z 95 roku.
Pic na wodę.
Pic na wodę.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Z tego co opisują na wiki to w skrócie sadza się zbiera w filtrze jednak potem trzeba auto przegonić (2,3,4 bieg co 400-500km) aby ją wypalić o ile się nie jeździ dynamicznie na codzień. Wówczas problemu nie ma :)
http://www.t4-wiki.de/wiki/DPF#DPF_-_Re ... en_Zustand
Sam bym chętnie założył taki filter aby móc wjeżdżać do miast w Niemczech (zdarzyło mi się nie raz, że trafiłem na zone co nie jest miłe). Jednak ekonomia mówi aby tego nie robić :D
Orientuje się ktoś jakie są kary za jazdę bez EU4 po umweltzone?
http://www.t4-wiki.de/wiki/DPF#DPF_-_Re ... en_Zustand
Sam bym chętnie założył taki filter aby móc wjeżdżać do miast w Niemczech (zdarzyło mi się nie raz, że trafiłem na zone co nie jest miłe). Jednak ekonomia mówi aby tego nie robić :D
Orientuje się ktoś jakie są kary za jazdę bez EU4 po umweltzone?
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ale to nie jest takie proste i tanie wcale też nie jest.
Koszt założenia filtra cząstek stałych do samochodu ciężarowego to przedział pomiędzy 15 a 30 tyś złotych i nie we wszystkich się da.
A z euro3 da się tylko zrobić euro4. Euro 5 to już całkiem inna bajka a w przyszłym roku wchodzi euro 6 i to będzie dopiero kosmos.
Koszt założenia filtra cząstek stałych do samochodu ciężarowego to przedział pomiędzy 15 a 30 tyś złotych i nie we wszystkich się da.
A z euro3 da się tylko zrobić euro4. Euro 5 to już całkiem inna bajka a w przyszłym roku wchodzi euro 6 i to będzie dopiero kosmos.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...w zeszłym roku kara była chyba około 30-50euro i 1pkt w de.
Wszystkie strefy ekologiczne w de są dla EU4 i w następnych latach nic się nie zmieni.
Wszystkie strefy ekologiczne w de są dla EU4 i w następnych latach nic się nie zmieni.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Racja.... niech ktoś spróbuje teraz zamówić jakikolwiek samochód ciężarowy z euro 5.Nie ma.......wszystko sprzedane.cybkryst pisze:a w przyszłym roku wchodzi euro 6 i to będzie dopiero kosmos.
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
mnie ciekawi jak ta sadza ma sie tam wypalać skoro w autach które miały go fabrycznie leci dodatkowa dawka paliwa...a tu? wydmucha sie sadze (czarna chmurka) i czysty :D
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wy wnikacie w zasade działania takiego filtra.... Ale ja mysle ze mało ważna jest jego zasada działania , wazniejsze jest to ze dostaje się wpis iz auto spelnia wyzsze normy. Głównie o to tu chodzi , wazny jest papier ;).
Równie dobrze mozna filtr zamontować , postarac się o wszystkie potrzebne papiery , wpisy , m.in. takie ze auto spełnia wyzsze normy i pózniej go wywalić z auta...
Równie dobrze mozna filtr zamontować , postarac się o wszystkie potrzebne papiery , wpisy , m.in. takie ze auto spełnia wyzsze normy i pózniej go wywalić z auta...
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Możesz mieć wpis,.. a jak wjedziesz do Berlina i puścisz czarnego bąka to zaraz jakiś patrol wlepi Ci mandat i/lub zabierze dowód. Więc ważne jest też żeby działało. Bo wjeżdzając bez odpowiedniej nalepki do Berlina dostaniesz tylko mandat. A mając wpis, że masz DPFa i spełniasz normy, a mimo to dymisz to Twoje auto będzie uznane za niesprawne i oprócz mandatu mogą zabrać dowód.
-
leon72
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Jetem od niedawna posiadaczem t4 2,5 tdi 102km. 2002r. i na szybie mam naklejke euro4, z tego co mi wiadomo auto było przerobine w niemczech, podczas jazdy auto jest trochę zamulone. Mam porównaie bo wcześniej przez 3 lata jezdziłem LT35 z tym samym silnikiem i owiele lepiej przyspierzał. Zauważyłem że za kolektorem od turbiny są przecięte dwa przewody podcisnienia.
Pytanie mam takie: czy mam dpf i czy będę musiał przeganiac auto po trasie zeby wypalic filtr ponieważ wiekszośc jazdy bedzie na krótkich odcinkach?
Pytanie mam takie: czy mam dpf i czy będę musiał przeganiac auto po trasie zeby wypalic filtr ponieważ wiekszośc jazdy bedzie na krótkich odcinkach?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Po Berlinie jezdze czasem autem z wywalonym DPFem , czasem zasadzi na czarno i nigdy nikt sie nie doczepil do mnie do tego a nieraz zdarzało się ze polizei jechalo gdzies z tyłu za mną :). Pozatym jak miał DPF tez zdarzalo mu sie na czarno z rury zasadzić , sprinter ktory spenia normy euro6 tez z rury daje czarnym dymem a samochod filtr ma i samo auto jest praktycznie nowe... A w trasie dostaje w kiche ostro więc filtr jest eksploatowany ta jak byc powinien... Inna sprawa ze wiele opłat drogowych jest uzaleznionych tez od norm emisji spalin , i najgorsze co mogli wymysleć to wjazdy na niektóre zakłady produkcyjne na zachodzie w niektóre ich sekcje tez jest uzaleznione teraz od tego jaką normę spelnia auto...Radauskas pisze:Możesz mieć wpis,.. a jak wjedziesz do Berlina i puścisz czarnego bąka to zaraz jakiś patrol wlepi Ci mandat i/lub zabierze dowód. Więc ważne jest też żeby działało. Bo wjeżdzając bez odpowiedniej nalepki do Berlina dostaniesz tylko mandat. A mając wpis, że masz DPFa i spełniasz normy, a mimo to dymisz to Twoje auto będzie uznane za niesprawne i oprócz mandatu mogą zabrać dowód.
A T4 z filtrami DPF to zadna nowośc...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzwoniłem wczoraj do firmy która robi filtry dpf i je montuje , mogą miec w ofercie do t4 2,5tdi filtr taki , wszystkie ich filtry podnoszą normę do euro5 na co jest stosowny certyfikat wydawany. Gość nie chciał zbytnio przez tel rozmawiac o tym , kazał przyjechac osobiście i objaśnią w jaki sposób euro5 bedzie spełniał, w kazdym badz razie montuja je w ciężarówkach w duzych ilościach z całej unii podnosząc normy do euro5 w nich. Mozna też kupić całą rurę z katalizatorem i za kolankiem gdzie jest standardowo prosta rura do pierwszego tlumika , dodatkowo z filtrem dpf firmy JMJ do 2,5tdi , wtedy podnosi on norme do euro4. Tutaj cena wygrywa , filtr z normą euro5 to koszt prawie 4kzł , a ten JMJ to koszt około 1500zł i nawet do samodzielnego montazu. Równiez jest wydawany certyfikat o normie euro4 i honorowany jest w całej unii.
W końcu wymuszą na nas montaz tego dziadostwa bo coraz wiecej miast europejskich wprowadza ograniczenia dla aut nie spelniających norm , nawet czesi w pradze takie ograniczenia wprowadzają... Co ciekawe na zachodzie bardzo duzo montuje się takich filtrów w starszych autach... a nam wmawiają ze na zachodzie wymieniaja na nowe auta tylko i nikt się w takie domontowywanie dpf nie bawi... a to nie prawda...
W końcu wymuszą na nas montaz tego dziadostwa bo coraz wiecej miast europejskich wprowadza ograniczenia dla aut nie spelniających norm , nawet czesi w pradze takie ograniczenia wprowadzają... Co ciekawe na zachodzie bardzo duzo montuje się takich filtrów w starszych autach... a nam wmawiają ze na zachodzie wymieniaja na nowe auta tylko i nikt się w takie domontowywanie dpf nie bawi... a to nie prawda...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
JMJ mozesz w necie kupic , są firmy co montują tez JMJ ale w/g mnie to bez sensu bo wtedy za filtr z montazem liczą sobie 2500zł , niby u nich kosztuje on 2kzł , a w necie mozna kupic go juz ponizej 1,5kzł nawet...ozyrys486 pisze:a możesz podac jakiś namiar na tą firmę ?
w przypadku acv to euro2/euro3 moze zostać podniesione do euro4Probe041 pisze:Rozumiem, że tylko auta z Euro3 się łapią na taki filtr w tej chwili?
Ja od dawna rozważam montaż dpf , dobrze ze sie wstrzymałem bo to tanieje naszczęscie... Wkońcu będzie trzeba zainwestować w ten filtr i tyle.... albo sprzedać t4 i kupic coś benzynowego ale juz młodszego....
-
handelnet2015
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: atlantis
- Kontakt:
DPF do multivana 2001r 2,5 102km
Witam !!!
Chcę założyć dpfa do mojego multiwana,żeby uzyskać Euro 4...
Macie może jakieś sugestie od czego zacząć?
Wiem wszyscy się pozbywają tego dziadostwa,ale latam trochę po Niemczech,ale już cała Europa zwariowała-Austria,Czechy...
Nie chcę zostawiać auta na przedmiesciach,bo to trochę uciążliwe...
Chcę założyć dpfa do mojego multiwana,żeby uzyskać Euro 4...
Macie może jakieś sugestie od czego zacząć?
Wiem wszyscy się pozbywają tego dziadostwa,ale latam trochę po Niemczech,ale już cała Europa zwariowała-Austria,Czechy...
Nie chcę zostawiać auta na przedmiesciach,bo to trochę uciążliwe...
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Redukcja, but i wielki kleks wypada z rury.cybkryst pisze:Zastanawiam sie w jaki sposób odbywa się czyszczenie filtra??
Niestety.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Odgrzewam kotleta ale dla mnie trochę świeży temat bo do konca roku muszę mieć euro4 i poszukuje właśnie DPF do samodzielnego montażu(niekoniecznie samodzielnego) z certyfikatem do VW T4 150km. Wcześniej jakieś pół roku temu widziałem na allegro ale teraz już nie ma tych aukcji i muszę szukać gdzieś indziej . Na google też nie znalazłem. Macie jakieś namiary na kogoś kto sprzedaje czy montuje te filtry. Dzwoniłem do jednej firmy ale oni montują tylko do ciężarówek i autobusów a mnie wysłali do Niemiec. Sterciu mam do ciebie pytanie czy nie wiesz czy euro5 jeszcze robią w tym zakładzie co pisałeś w poprzednich postach. Wiem że to było dawno ale nie wiem czy coś się zmieniło od tamtego czasu.