Hamulec Ręczny
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Hamulec Ręczny
Mam problem z zacinającym się ręcznym z prawej strony (hamulce tarczowe).Ostatnio wymieniałem klocki z tyłu bo prawą stronę zjechało i okazało się że zacina się tam ręczny , a dokładnie to ustrojstwo co wypycha tłoczek. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Przy wymianie oczywiście tłoczki wkręcałem wg instrukcji serwisowej , później regulacja i niby wszystko dobrze do pierwszego użycia ręcznego. :?:
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: Hamulec Ręczny
Moim zdaniem to tłoczek jest zardzewiały i nic już mu nie pomoże ratuje cię tylko wymiana ....ale mogę sie mylić
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie całego nie wyciągałem ,ale pewnie trzeba będzie tak zrobić , tylko czy tam nie ma się co popsuć ;) przy rozbieraniu :?:
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Z tego co ja sie orjetuje to popsuć nie ma co ale układ hamulcowy cały do odpowietrzania :|
Ja tak miałem w dużym fiacie 8-)
Ja tak miałem w dużym fiacie 8-)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czy jak już odpuścisz ręczny to ta wajcha na zacisku do której jest przyczepiona linka wraca do położenia wyjściowego ? ( porównaj z drugą stroną )
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czyli tak jak u mnie, ja narazie zdjąłem z tego linkę i odciągnałem tą wajchę ( u ciebie da się ją odciągnąć ręcznie ), na razie dowiedziałem się że według schematu i serwisu jest to nierozbieralne - trzeba cały zacisk wymienić, ale jak trochę to rozruszałem i polałem siuwaksami róznymi to jakby trochę lepiej chodzi, robiłem to bez zdejmowania zacisku,
ale u mnie mimo że nie odbija do końca to klocki nie kleszczą, mimo że już są do wymiany ( nowe leżą na półce razem z łyżwą i czekają na wymianę ;) )
jeszcze słyszałem że tam w środku jest jakiś mechanizm samo napinający co by kompensował wyciąganie się linki i zużycie klocków, ale to nie jest 100% informacja
ja za to wezmę się dopiero za dwa tygodnie, więc jak coś wcześniej wymyślisz to pisz, chętnie skorzystam
ale u mnie mimo że nie odbija do końca to klocki nie kleszczą, mimo że już są do wymiany ( nowe leżą na półce razem z łyżwą i czekają na wymianę ;) )
jeszcze słyszałem że tam w środku jest jakiś mechanizm samo napinający co by kompensował wyciąganie się linki i zużycie klocków, ale to nie jest 100% informacja
ja za to wezmę się dopiero za dwa tygodnie, więc jak coś wcześniej wymyślisz to pisz, chętnie skorzystam
-
Grzesiek
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caddy 2K
- Kontakt:
Zgadza się,to jest mechanizm samoregulacji. rozbieralny jest, przynajmniej w borze się da.
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Walka zakończona , nie wiem na jak długo . Samo regulator teoretycznie rozbieralny , zatarł się wałeczek który go uruchamia , co powoduje że nie zwalnia tłoczka po puszczeniu ręcznego . Przyczyną uszkodzona osłona gumowa (uszczelniacz) dostała się woda skorodowało i wszystko stanęło. Najgorsze to że ta osłona nie występuje jako część zamienna. Tymczasowo odrdzewione ,nasmarowane smarem + prowizoryczna osłonka gumowa i działa :D . Trzeba szukać kompletnego zacisku.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Czy ten samoregulator da się jakoś naprawić? Mam taki problem że lewa strona hamulca ręcznego wcale nie trzyma, ta wajcha przy zacisku gdzie jest zaczepiona linka przy zaciąganiu i puszczaniu ręcznego chodzi w pełnym zakresie a efektu hamowania brak. Czy ktoś miał już z tym doczynienia, da się to naprawić czy kupować drugi zacisk? Tu zdjęcie podglądowe http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0404175357
-
mioodo
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich,
Pozwolę sobie odświeżyć temat, w związku z tematem hamulca ręcznego.
Rozebrałem tylne bębny i w prawym kole mam zniszczony rozpierak szczęki hamulcowej (kręcił się aż spiłował się gwint i zdeformowała się druga jego część). Nie mogę nigdzie znaleźć zamiennika. Czy zna ktoś numery lub wie od czego da się przypasować (może LT do 95r)?
pozdrawiam,
mio
Pozwolę sobie odświeżyć temat, w związku z tematem hamulca ręcznego.
Rozebrałem tylne bębny i w prawym kole mam zniszczony rozpierak szczęki hamulcowej (kręcił się aż spiłował się gwint i zdeformowała się druga jego część). Nie mogę nigdzie znaleźć zamiennika. Czy zna ktoś numery lub wie od czego da się przypasować (może LT do 95r)?
pozdrawiam,
mio
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Panowie, spotkał się ktoś z takim przeszyciem (oryginalnym???) na dzwigni ręcznego?
Chodzi mi o to czy były takie oryginalne raczki , bo sa jeszcze te takie z przeszyciami po bokach... Stad moje pytanie czy były 2 rodzaje czy może mam nieoryginalne obszycie...
Chodzi mi o to czy były takie oryginalne raczki , bo sa jeszcze te takie z przeszyciami po bokach... Stad moje pytanie czy były 2 rodzaje czy może mam nieoryginalne obszycie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
ap-ropo blokowania się ręcznego koroduje oska dźwigni i się zaciera
-trzeba zdemontować zacisk
-wypompować tłoczek
-zaślepić przewód np. zaślepka odpowietrznika co by płyn nie zleciał
-odkręcić dźwignie linki ręcznego
-na dnie zacisku jest pierścień segera który wyjmujemy
-i lekko wybijamy cały sworzeń dźwigni do wnętrza zacisku usuwamy korozje
wymiana uszczelnień
-i w druga stronę odwrotnie
dostępne są komplety naprawcze uwaga dwa rodzaje i dwie średnice tłoczków
żadne mecyje do ogarnięcia
-po montażu wystarczy odpowietrzyć ten demontowany zacisk pod warunkiem ze wcześniej zaślepiliśmy przewód hamulcowy
-trzeba zdemontować zacisk
-wypompować tłoczek
-zaślepić przewód np. zaślepka odpowietrznika co by płyn nie zleciał
-odkręcić dźwignie linki ręcznego
-na dnie zacisku jest pierścień segera który wyjmujemy
-i lekko wybijamy cały sworzeń dźwigni do wnętrza zacisku usuwamy korozje
wymiana uszczelnień
-i w druga stronę odwrotnie
dostępne są komplety naprawcze uwaga dwa rodzaje i dwie średnice tłoczków
żadne mecyje do ogarnięcia
-po montażu wystarczy odpowietrzyć ten demontowany zacisk pod warunkiem ze wcześniej zaślepiliśmy przewód hamulcowy
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
ja mam dokładnie takie przeszycie ( kolor ) w wersji TimTom. Kierownice tez mam wykończona niebieska nitka i gałka zmiany biegów też z niebieskimi akcentamiPatrick pisze:Panowie, spotkał się ktoś z takim przeszyciem (oryginalnym???) na dzwigni ręcznego?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Cyklon a widziałeś kiedyś ten drugi rodzaj bo ja nie według mnie jest jedna średnica tłoczków
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
po co tu spamować w hurtowni występują dwa rodzaje i wymieniałem bo kupiłem ten drugi zestaw
-
Altair84
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Bus 93 + Blaszak 02
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Chciałem zapytać czy ktoś może wie jak się nazywa (albo czy ma jakiś numer) "uchwyt" którego mi brakuje w podwieszeniu linki hamulca ręcznego (zaznaczone na niebiesko na zdjęciu "ręczny"). Wydaje mi się, że to nie jest część spawana ale na śrubę. Wolałbym tam mieć oryginalną część.
Oprócz tego nie mam też sprężyny odbijającej (tu wiem że wystarczy zestaw naprawczy). Generalnie obecnie linka hamulca jest poprowadzona w lini prostej pomiędzy dźwignią a samoregulatorem, no i samoregulator niestety osiągnął swój limit (żółty znacznik na zdjęciu "ręczny2"). Calość też obecnie wisi na całej długości kiedy ręczny jest opuszczony (nie ma żadnego z dwóch uchwytów). Chciałbym to sobie poprawić.
Samochód kupiony kilka tygodni temu i niestety tak musiał być naprawiany poprzednio (ślady jakiegoś druta w miejscu oryginalnego "uchwytu"...).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Chciałem zapytać czy ktoś może wie jak się nazywa (albo czy ma jakiś numer) "uchwyt" którego mi brakuje w podwieszeniu linki hamulca ręcznego (zaznaczone na niebiesko na zdjęciu "ręczny"). Wydaje mi się, że to nie jest część spawana ale na śrubę. Wolałbym tam mieć oryginalną część.
Oprócz tego nie mam też sprężyny odbijającej (tu wiem że wystarczy zestaw naprawczy). Generalnie obecnie linka hamulca jest poprowadzona w lini prostej pomiędzy dźwignią a samoregulatorem, no i samoregulator niestety osiągnął swój limit (żółty znacznik na zdjęciu "ręczny2"). Calość też obecnie wisi na całej długości kiedy ręczny jest opuszczony (nie ma żadnego z dwóch uchwytów). Chciałbym to sobie poprawić.
Samochód kupiony kilka tygodni temu i niestety tak musiał być naprawiany poprzednio (ślady jakiegoś druta w miejscu oryginalnego "uchwytu"...).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Hejo , nie brakuje żadnego uchwytu . Takie otwory też mam zrobione u siebie w aucie.
Jeśli linka jest za krótka to odkręć nakrętki i dołóż tulejkę na potrzebną długość.
Po stanie ze zdjęcia to lepiej jakbyś zmienił linkę na nową.
Jeśli linka jest za krótka to odkręć nakrętki i dołóż tulejkę na potrzebną długość.
Po stanie ze zdjęcia to lepiej jakbyś zmienił linkę na nową.
-
Altair84
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź.
Ale popatrz np. tutaj. Znalazlem w necie przykladowe zdjęcie. Jest jakiś "uchwyt" z taką jakby "szyną" w której osadzona jest czarna plastikowa tulejka oplatająca linkę hamulcową. U mnie ta plastikowa tulejka lata po całej długości linki, nie trzyma się niczego, wcześniej była prawdopodobnie przydrutowana do tej belki poprzecznej z otworami. Może spróbuję skonstruować jakiś podobny "wieszak" i przykręcić do tych otworów w belce?
Ale popatrz np. tutaj. Znalazlem w necie przykladowe zdjęcie. Jest jakiś "uchwyt" z taką jakby "szyną" w której osadzona jest czarna plastikowa tulejka oplatająca linkę hamulcową. U mnie ta plastikowa tulejka lata po całej długości linki, nie trzyma się niczego, wcześniej była prawdopodobnie przydrutowana do tej belki poprzecznej z otworami. Może spróbuję skonstruować jakiś podobny "wieszak" i przykręcić do tych otworów w belce?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Wersja z 95 roku ma inne zamocowanie jak 93r. Ostatnia fotka to jest 95r a 93r idzie linka przez te otwory i nic nie przykręcasz. Jedynie zabezpieczenie to aby pancerz nigdzie nie obcierał. Mam tak samo w swoim z 93r , ale u mnie baniak lpg zasłania i nie zrobię fotki.
Niczego nie przykręcasz. Możesz załozyć dodatkowo na starą linkę izolację termokurczliwą aby linka miała dłuższą żywotność , ale nowa to nie wielki koszt i dłużej wytrzyma.
Niczego nie przykręcasz. Możesz załozyć dodatkowo na starą linkę izolację termokurczliwą aby linka miała dłuższą żywotność , ale nowa to nie wielki koszt i dłużej wytrzyma.
-
Altair84
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
W sumie to mam dwie T4 chwilowo. Nowa dopiero co kupiona, o której tutaj mowa, to rocznik 2002.
Ja dalej bym się upierał, że linka jest u mnie źle poprowadzona. W rezultacie linka osiągnęła limit w samoregulatorze, no i koła nierówno łapią.
Możecie mieć rację z wymianą całej linki, jeżdżę trochę po górach, często zdarza się parkować na stromym.
Ja dalej bym się upierał, że linka jest u mnie źle poprowadzona. W rezultacie linka osiągnęła limit w samoregulatorze, no i koła nierówno łapią.
Możecie mieć rację z wymianą całej linki, jeżdżę trochę po górach, często zdarza się parkować na stromym.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Jeśli to 2002 to nie pamiętam budowy,bo w sumie w swoim modelu nie zdąrzyłem zbyt wiele naprawić .
Jeśli koła nierówno łapią to sprawdź jak działa linka krótka czyli z regulatora do kół. Może być ten sam stan co w lince głównej.
Jeśli linka jest za długa to spróbuj włożyć tulejki przed nakrętkę,ale ona sama może zostać ukręcona razem ze szpilką i wymiana linki.
Jeśli koła nierówno łapią to sprawdź jak działa linka krótka czyli z regulatora do kół. Może być ten sam stan co w lince głównej.
Jeśli linka jest za długa to spróbuj włożyć tulejki przed nakrętkę,ale ona sama może zostać ukręcona razem ze szpilką i wymiana linki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak to u mnie wygląda rocznik 2001. Tuleje prowadzące miałem w zestawie z nową linką centralną
-
Altair84
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kurcze przegapilem jakos Twoj post Kenobi. Dzieki! Wyglada u Ciebie na rzetelna robote, sa tuleje i uchwyty prowadzace, sprezyna odbijajaca, samoregulator jest w srodkowej pozycji wiec kola lapia rowno. Elegancko. U mnie ... wszystko prowizoryczne.
-
niszka
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Panowie, ile właściwie sprężynek jest przy lince/linkach ręcznego na podwoziu, w których miejscach i jakie funkcję pełnią? Wiem, że mam "urwaną jedną z dwóch", mechanik nie może jej dostać i mam sobie sama poszukać. Proszę o wskazówki, mechanik nie pomoże.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na lince jest w sumie jedna tylko ale jej brak zbytnio nie szkodzi, reszta to już na samych zaciskach przy dźwigniach gdzie zapinasz linkę i to tyle. Tą pierwszą to dostaniesz razem z nakretką i mocowaniem plus haczyk na allegro od ręki.