Gdzie zamontować antenę od CB

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
kaczaza5
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Gdzie zamontować antenę od CB

Nieprzeczytany post autor: kaczaza5 »

Witam <england>
Jak w temacie, mam antenkę Sirio Carbonium black i chciałem ją zamontować na stałe "dziurka". Kupiłem też uchwyt na klapę ale z tego rozwiązania zrezygnowałem. W przyszłości jak się uda chciałbym dorzucić szyberek, albo i dwa <cool>
O co mi chodzi gdzie wiercić? Na tej "fałdzie", czy pomiędzy nimi? Myślałem na tej pierwszej od przodu auta, albo zaraz za nią. Zależy mi też na tym, aby to było w miarę blisko przodu tak żebym mógł antenę "położyć" (uchwyt na motylek), przed wjechaniem gdzieś stając na stopniu od kierowcy, a nie żebym musiał rusztowanie warszawskie rozstawiać jak by była na samym środku :P
Foto poglądowe
http://img854.imageshack.us/img854/6366/zdjcie0028m.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Re: Gdzie zamontować antenę od CB

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Ja ma na klapie i sprawdza się ...Antena Sirio tylko na sprężynie i można wjechać pod każdy mostek nie trzeba jej składać.
Montowana na klapie.
bogdanzm
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bogdanzm »

Książkowo:

Dach samochodu służy za sztuczną ziemię.
Jeśli dasz na środek to będziesz miał najlepsze osiągi (zasięg) w koło auta.
Jeśli dasz na którąś ze stron to tam gdzie będzie więcej dachu będzie większy zysk (zasięg) z anteny.

Ale w rzeczywistości to niewielkie znaczenie ma czy będziesz słyszalny na 8 czy 10 km. Bo to nie są zawody w dalekich łącznościach. A zazwyczaj odpowiadają na radiu Ci którzy są blisko ciebie.
Najważniejsze jest żeby antena nie była niczym osłonięta. Dla przykładu: jak zamontujesz antenę na tirze między ciągnikiem a naczepą i ją schowasz żeby nie zacharczała o mosty to równie dobrze możesz radio wyłączyć.

Życie weryfikuje to inaczej:
Zamontuj tam gdzie będzie Ci najwygodniej. Aby nie przeszkadzała i żeby szybko można było zdjąć.
Jeśli montujesz na stałe (dziura w dachu) to zadbaj o to aby masa anteny miała połączenie z karoserią samochodu.
Najważniejsze jest dostrojenie anteny do radia aby go nie spalić przy nadawaniu.

pozdrawiam
BZ
WALDI123
Aktywny T4

15
Model:
Auto: CARAVELLE
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: WALDI123 »

bogdanzm pisze:
Książkowo:

Dach samochodu służy za sztuczną ziemię.
Jeśli dasz na środek to będziesz miał najlepsze osiągi (zasięg) w koło auta.
Jeśli dasz na którąś ze stron to tam gdzie będzie więcej dachu będzie większy zysk (zasięg) z anteny.

Ale w rzeczywistości to niewielkie znaczenie ma czy będziesz słyszalny na 8 czy 10 km. Bo to nie są zawody w dalekich łącznościach. A zazwyczaj odpowiadają na radiu Ci którzy są blisko ciebie.
Najważniejsze jest żeby antena nie była niczym osłonięta. Dla przykładu: jak zamontujesz antenę na tirze między ciągnikiem a naczepą i ją schowasz żeby nie zacharczała o mosty to równie dobrze możesz radio wyłączyć.

Życie weryfikuje to inaczej:
Zamontuj tam gdzie będzie Ci najwygodniej. Aby nie przeszkadzała i żeby szybko można było zdjąć.
Jeśli montujesz na stałe (dziura w dachu) to zadbaj o to aby masa anteny miała połączenie z karoserią samochodu.
Najważniejsze jest dostrojenie anteny do radia aby go nie spalić przy nadawaniu.

pozdrawiam
BZ
święte słowa kolego <brawo> <brawo> <brawo>
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Ja mam zamontowane zaraz za pierwszym wzmocnieniem, co prawda na magnes ale wydaje mi się, że tam jest najwygodniej. Co do łączności to też nie narzekam, ostatnio miałem ok. 1000km <32>
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

ja mam zamontowaną za 1 wzmocnieniem ze stopnia dostaję i nawet z ziemi jak się naciągne
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

chmielik, u mnie ten numer nie przejdzie, po pierwsze musiałbym przedłużać kabel, a po drugie klapę podnoszę i opuszczam kilkanaście, a czasami to i kilkadziesiąt razy dziennie więc podejrzewam, że kabelek upitolił by mi się po tygodniu <13> Taka opcja mogłaby być jedynie wtedy jakbym miał z tyłu "skrzydełka"
bogdanzm, to już wiedziałem, że miejsce anteny ma znaczenie na wpływ zasięgu, ale dzięki za przypomnienie <good>
Probe041 pisze:
Co do łączności to też nie narzekam, ostatnio miałem ok. 1000km <32>
Ach ta propagacja :P
staszek ja myślę bardziej nad środkiem dachu, abym mógł ją złożyć, czy też zdemontować dopiero po wejściu na stopień bo jakby była na boku to ktoś np. na parkingu mógłby ją zdemontować za mnie, a tak trochę trudniej będzie miał <01>

Ogólnie to najprędzej to jak znajdę chwilkę to zrzucę podsufitkę i będę widział, gdzie idzie jakieś wzmocnienie (bo chyba są?) i gdzie mam najlepsze dojście wiertarką... Ale wydaje mi się, że chyba za tą fałdą bo jak kiedyś tam wpadnę w posiadanie szyberka to ten raczej zastąpi kawałek dachu przed fałdą co nie? ...
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Co do propagacji to zawsze jak mijam lotnisko we Frankfurcie nad Menem to słyszę raz Dublin (kolega zapraszał na Whisky ;D ) , potem Wiedeń, Włochów a ostatnio właśnie Krosno (ale to z bazową) ;)

Montuj w połowie szerokości auta za którym tam wzmocnieniem chcesz ;)
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

kaczaza5 pisze:
chmielik, u mnie ten numer nie przejdzie, po pierwsze musiałbym przedłużać kabel, a po drugie klapę podnoszę i opuszczam kilkanaście, a czasami to i kilkadziesiąt razy dziennie więc podejrzewam, że kabelek upitolił by mi się po tygodniu <13> Taka opcja mogłaby być jedynie wtedy jakbym miał z tyłu "skrzydełka"
Nie koniecznie ja też mam klapę i też podnoszę ją kilkanaście razy dziennie .....jeździ tak ze mną juz ponad rok i na razie nic....
Najgorsze co można zrobić to codziennie odkręcać i zakręcać wcześniej czy później lut pomiędzy antenom a kablem pęknie ...
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

chmielik pisze:
kaczaza5 pisze:
Nie koniecznie ja też mam klapę i też podnoszę ją kilkanaście razy dziennie .....jeździ tak ze mną juz ponad rok i na razie nic....
Najgorsze co można zrobić to codziennie odkręcać i zakręcać wcześniej czy później lut pomiędzy antenom a kablem pęknie ...
Niee spokojnie codziennie nie będę tego robił... Dzisiaj wywaliłem kawałek dykty z sufitu i moim oczkom ukazało się piękne miejsce na dziurkę, a co za tym idzie montaż na dniach <38>
Wojti01
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
Opis: multivan generation
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wojti01 »

Probe041 pisze:
Co do propagacji to zawsze jak mijam lotnisko we Frankfurcie nad Menem to słyszę raz Dublin (kolega zapraszał na Whisky ;D ) , potem Wiedeń, Włochów a ostatnio właśnie Krosno (ale to z bazową) ;)

Montuj w połowie szerokości auta za którym tam wzmocnieniem chcesz ;)
fakt najważniejsza jest propagacja, w zeszłym miesiącu będąc w Łebie słyszałem kolegę z Sanoka alem nadawał ze stacjonarnej stacji
BEN
Forumowicz T4

15
Tematy: 6
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BEN »

Jak nie robi DX-ów to ładnie się komponuje na błotniku przednim przy podszybiu. Ja mam od strony kierowcy, a musiałem bo często wjeżdżam na parkingi podziemne lub podobne z reguły minimum 2,10 anteną na dachu zrywałem lampy ;) mimo że elastyczna ;)
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

BEN pisze:
Jak nie robi DX-ów to ładnie się komponuje na błotniku przednim przy podszybiu. Ja mam od strony kierowcy, a musiałem bo często wjeżdżam na parkingi podziemne lub podobne z reguły minimum 2,10 anteną na dachu zrywałem lampy ;) mimo że elastyczna ;)
U mnie ten numer by nie przeszedł, bo w tym miejscu mam antenę radiową, która nota bene i tak nie zbiera za cudnie <13>
Dlatego antena od CB poszła na dach za pierwsze wzmocnienie <18> Kabel puszczony sufitem i pod osłoną słupka na dół. Teraz tylko radyjko upolować, zestroić i już <38>
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

bogdanzm pisze:

pozdrawiam
BZ

A mnie od zawsze uczyli ze antene się stroi do samochodu a nie do radia <bezradny>
daxo
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daxo »

Sterciu pisze:
bogdanzm pisze:

pozdrawiam
BZ

A mnie od zawsze uczyli ze antene się stroi do samochodu a nie do radia <bezradny>

I cuś prawdy w tym jest bo przełożyłem do passata i już nie to ,
sugerowałem się wysokością aut alee
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Antenę i radio zawsze stroi się pod dany samochód czyli w tym w którym jeździ , przy przenoszeniu z auta do auta można spalić końcówki mocy albo radio rzadko się to zdarza ale się zdarza , największy problem to nadawanie na takim radiu słabo słychać trzeszczy itd ale nie zawsze tak jest czasami działa dobrze
pt47
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Multivan syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pt47 »

Troszkę tu bzdury wypisujesz staszek...
-Bo jak niby można wystroić radio??
-Tranzystor końcowy mocy może ulec uszkodzeniu (spaleniu) w sytuacji braku obciążenia (brak anteny) lub DŁUGIM nadawaniu przy skrajnym niedopasowaniu
-"Trzeszczenie idt." z całą pewnością nie wynika z przeniesienia zestawu do innego auta...
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

pt47 pisze:
Troszkę tu bzdury wypisujesz staszek...
-Bo jak niby można wystroić radio??
-Tranzystor końcowy mocy może ulec uszkodzeniu (spaleniu) w sytuacji braku obciążenia (brak anteny) lub DŁUGIM nadawaniu przy skrajnym niedopasowaniu
-"Trzeszczenie idt." z całą pewnością nie wynika z przeniesienia zestawu do innego auta...
chodziło o antenę że stroi się ją z radiem do z którym będzie używana i w samochodzie w którym będzie używana ,
i sam widzisz że tranzystor końcowy mocy może ulec spaleniu przy długim nadawaniu , skrajnym niedopasowaniu , czyli jak będziesz przenosił niedopasowany zestaw z samochodu do samochodu .
pt47
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Multivan syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pt47 »

Zapewniam Cię, że bez radia można jeszcze lepiej wystroić :)
Chociażby jednym z takich analizatorów... : http://inradio.pl/component/option,com_ ... /vmcchk,1/
Wystrojona antena będzie pracować z KAŻDYM radiem!
A co do skrajnych przypadków... Miałem tu na myśli trzymanie PTT przez kilka godzin... haha
Antena przeznaczona do CB-radia na odbiorze będzie "chodziła" zawsze!! Podobnie jak kawałek drutu...
Przy nadawaniu trzeba się naprawdę postarać żeby uszkodzić radio...
A co do jakości pracy... No cóż już kiedyś pisałem że antena nie musi ładnie wyglądać żeby dobrze pracować...
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Dokładnie , jedyne co się stroi to antene do samochodu , obojetnie jakie radio się wsadzi to bedzie ok jak się wystroi antene do pojazdu.

Ja dochodzę do wniosku ze najlepiej jezeli to jest bus to dziure w dachu zrobic i antene w "dziure" dać. Doszedlem do wniosku ze wkońcu auto ma byc dla mnie , a nie ja dla auta i jak coś trzeba zrobic to nie ma coś się patyczkować tylko robic :P. Jak trzeba dziure w dachu zrobic , to wiertarka w ruch i wiercimy ;) , tylko pózniej trzeba dobrze zabezpieczyc antykorozyjnie wywierconą dziurę :). Nie ma prawa nic się stac wtedy :) , a tym bardziej korozja nie powinna wejsc :).
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Sterciu z anteną na dachu nie wjedziesz na parkingi podziemne czy inne o wysokości ok 2 metrów. Ja mam antenę długości ok 70 cm przykręcona do błotnika przedniego i sprawdza się doskonale o czym mogłeś się przekonać na zlocie u Dziada.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Ale w przypadku parkowania auta na terenie nie zamkniętym to troche strach tak nisko miec antene zamontowaną.... trzeba byłoby ją demontować za kazdym razem , oczywiscie sam bat... Na dachu jest mniejsze prawdowpodobieństwo ze ktoś bedzie sie wdrapywal aby ją ukraśc lub poprostu zniszczyc... Choc kiedys mi w centrum Wrocławia , pod samym rynkiem (doslownie około 50 metrów od rynku w bocznej uliczce) w środku nocy ukręcili antene na dachu w podwyzszanym sprinterze... więc tez wymagało to od tej "chołoty" co zniszczyli mi ją troche trudu... Ja osobiście troche boje się tak nisko antene mocować.... :(. Co do wjazdow pod niskie przeszkody to tez zalezy od anteny , w Boxerze i Sprinterze zółtym mam Sirio Turbo2000 , ma tą zaletę ze jak mocno się ją nie dokręci na przegubie kulowym to ona sama sie składa pod kąt 45 stopni (reszte to juz sie ugina sam bat w razie czego) i wjezdza sie bezproblemowo :) , pózniej jedynie trzeba sie czasem wdrapac i ją bardziej w pion postawic ;).
nigol16
Początkujący T4

14
Tematy: 3
Model:
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: nigol16 »

bogdanzm pisze:
Książkowo:

Dla przykładu: jak zamontujesz antenę na tirze między ciągnikiem a naczepą i ją schowasz żeby nie zacharczała o mosty to równie dobrze możesz radio wyłączyć.

A kto Ci takich głupot naopowiadał,bo po tym co piszesz to na pewno ciągnikiem z naczepą nie jeździsz...u mnie właśnie w tym miejscu jest antena,radio Cobra 29 LTD i antena Sirio Ml 145...ostatnio testowaliśmy łączności(jakieś około 15 km)...to po co mam radio wyłączać?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

BEN
Forumowicz T4

15
Tematy: 6
Model:
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BEN »

Streciu jak masz wypasioną antenę to i tak ją zwiną, nawet ze środka dachu.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Spokojnie , antena nie jest wypasiona , zwykła Sirio Turbo 1000, a więc nie jest jakas cena wielka za nią. Tu juz nie chodzi tak o to ze ją zwina tylko zniszczą.... W osobowkach mam na uchwytach na klapie bagażnika i nie jeden raz bat anteny był celowo zgięty. Raz mi jakas gównarzeria powyginała antene w kilku miejscach robiąc z niej litere "S" prawie.... Kumplowi ukręcili cewkę w antenie , mial motylek przerobiony na zaokrągloną nakrętkę to ktoś probowal mu cewkę rozkręcic i w srodku ja uszkdził przez co antena na smieci poszla....

Stwierdziłem ze najlepszy w uchwyt na klapie do nisko zawieszonej anteny jest lemm bo ma grubszy bat i cięzej jest go wygiąc , ale znow podatny jest bardziej na "ulamanie" cewki czego tez doswiadczyl dwukrotnie inny znajomy. W Polsce jest duzo chołoty co lubi niszczyc jak się nachleje...

Zwolennikiem magnesu nie jestem , z racji chociazby takiej ze jak mam magnesówke to albo zapominam jej wyciągnąc , albo schować pózniej. Dach tez magnes rysuje więc jedyne wyjscie to dziura , a gdziez by indziej jak nie w dachu... A Sirio Turbo ma to do siebie ze antena jest an przegubie kulistym i jak sie nie skręci mocno przegubu to wjezdzając gdzies gdzie jest nisko sama się sklada, pózniej wystarczy ją przechylic do pionu i juz jest ustawiona az znów przykładowo do garazu nie bede wjezdzał i się nie połozy sama.
adiwpr
Początkujący T4

14
Tematy: 2
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: adiwpr »

w teori powinno sie na srodku auta. u mnie moje SIRIO 145 giba sie na lewym tylnym rogu dachu
Roberto32
Początkujący T4

16
Model:
Auto: Caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Roberto32 »

Nikt nie napisał jakie ma pomiary SWR, co mnie troszkę dziwi przy rozmyślaniu gdzie zamontować antenę. Nie chodzi przecież o zasięg, a o dostrojenie anteny względem obciążenia końcówki mocy radia CB. Zwłaszcza że mierniki kosztują ok 35 zeta + kabelek ok 20cm i dwie końcówki. Całość jakieś 55zł. "Antenę stroi się do konkretnego miejsca na dachu". Ja znalazłem, przy krótkiej antenie - 72cm President z magnetyczną podstawą. Najlepszym miejscem dla mojej anteny jest między pierwszym a drugim przetłoczeniem na dachu. W instrukcji wszystkich anten jest zawarta informacja, że idealnym miejscem jest powierzchnia ok 1 m kwadratowego dookoła anteny. Antena promieniuje we wszystkich kierunkach w takim samym stopniu. Jestem początkującym CB radiowcem. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cyklon
Znawca T4

16
Tematy: 28
Model:
Auto: MULTIWAN
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Cyklon »

chłopaki magnes to jest dobry ale do drzwi lodówki wiem co mówie bo teraz jest antena zamontowana na 1wszym przetłoczeniu na stałe a za przetłoczeniem był magnes i zima i odparzył0 lakier i była kupa teraz po lakierze mages stosuje tylklo w lodówce :)
stamart
Aktywny T4

14
Tematy: 16
Model:
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: stamart »

Ja miałem spory problem z odbiorem na magnesie. ciągłe zakłócenia. Antenka Alan ml145. Nawet jeden spec mi ją ustawić próbował ale powiedział że to kiepska antenka i się nie da. W związku że to magnes w końcu kabelek się trochę odizolował od drzwi więc stwierdziłem że wymienię na nowy. Kupiłem 4,5 m (w oryginale było 3m)dobrego kabelka i wtyczkę polutowałem i podjechałem na strojenie. Pan mi powiedział że "...Panie tu nie ma czego stroić. nie będę nic ruszał bo jest idealnie!"

No i faktycznie teraz squelch i moc odbiornika mam zmniejszone do połowy żadnych szumów(prawie :)) no i na lekkich ustawieniach mam spokojnie 5-10km zasięgu. A rekord to z górki w Domaradzu do Dukli 36km w linii prostej.A wystarczyło kabelek wymienić. Ponoć najlepiej jest mieć 4 metry. Dodam też próbowałem antenkę na moim sedanie i też było bardzo dobrze.

Tu jest filmik gościa który z Holandii do Polski nadawał z zestawu samochodowego:P

Polecam jego kanał obcykany w temacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”