Cześć, to mój pierwszy wątek na forum, ale od pewnego czasu intensywnie śledzę :)
Znalazłem wreszcie upragnionego dawcę i do swojego longa (benzyna) będę przekładał 2.5 tdi ze skrzynią (a przy okazji klimę i wspomaganie, bo u mnie nic nie było).
Chciałem zapytać o co poprosić mechanika przy okazji przekładki? Pennie będzie miał swoje zdanie w temacie, ale znacie lepiej te silniki skrzynię. Jak silnik na wierzchu to dobra okazja żeby na przyszłość go poprawić. Pracuje ładnie, praktycznie nie dymi nawet na zimnym i przy odpalaniu, ma dobrą mechanikę.
Mój plan po lekturze forum jest taki:
1. płukanka silnika, skrzyni i układu chłodzenia jak jeszcze graty są na dawcy
2. wymiana rozrządu z pompą wody, uszczelnienie ew. wycieków silnika czy skrzyni (na razie nie widać)
3. montaż silnika i skrzyni - nowy olej (po lekturze forum biorę Specol 5w40 + do skrzyni Amsoil 75w90), płyn chłodniczy, hamulcowy, do wspomagania
Czy coś jeszcze przy okazji warto zrobić? Może profilaktycznie wymienić uszczelnienia, które lubią sprawiać problem? Wycieków nie widać, ale nie wiem jak dawca był eksploatowany.
Doradźcie proszę co jeszcze warto. Auto będzie służyło do dalekich wyjazdów, chcę żeby było w dobrym stanie technicznym.
Wymiana silnika na 2.5 102KM ACV - co przy okazji uszczelnić
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wloczykij2020
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
-
grzesiex
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana silnika na 2.5 102KM ACV - co przy okazji uszcze
Warto sprawdzić sprzęgło, koniecznie dać nowy wysprzęglik.
This topic has 22 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się