Witam serdecznie wszystkich posiadaczy T4, jestem nowy zarejestrowanym na tym forum chociaż posty czytam od dawna. Posiadaczem T4 jestem do dawna i to kolejnego tym razem z napędem syncro bez blokady - 2,4D - 98r – long. Jest problem z hałasem dochodzącym z tylnego mostu, wcześniej nie było za bardzo słychać bo była zabudowa holenderska. Teraz przerabiam na wersję osobową, tył wypatroszyłem do gołej blachy i w czasie jazdy nie idzie rozmawiać przez telefon.
Mechanik sprawdził wszystkie podejrzane miejsca ze zdjęciem całkowitym wału – niewielka różnica. Olej spuszczony z mostu miał kolor srebrny. Diagnoza jaką postawił jednoznacznie to hałasuje tylny most, niestety odmówił podjęcia się remontu mostu.
Mam pytania do szanownego grona czy:
1. Remont mostu jest aż tak skomplikowany, wiem z innych postów na tym forum że mogą hałasować łożyska w tym moście, może coś jeszcze i czy można coś spieprzyć w czasie prac remontowych – na co zwrócić szczególną uwagę.
2. Nie znam historii posiadanego przeze mnie auta , ale podejrzewam że mógł być przerabiany, czyli np. zmieniane przełożenia tu czy tam. Test na podniesienie jednej strony samochodu i koła po obrotach stają mniej więcej w tym samym miejscu , nie wiem czy to jest dokładny i wiarygodny test. Jeżeli mechanik rozbierze tylny most czy na 100% sprawdzi czy przód z tyłam tak samo się kręcą.
PS. Przepraszam że tak się rozpisałem, liczę na cenne podpowiedzi.
Spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Syncro - tylny most do remontu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: transpotrer
- Kontakt:
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Syncro - tylny most do remontu.
Syncro nie znam, natomiast 20 lat miałem UAZa i równolegle 2 Polonezy wiec zmostnami jestem zakolegowany i twierdze, że umiejętność regulacji mostów n…login to view the rest of this post
This topic has 23 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się