Regeneracja maglownicy.

Polecane i odradzane miejsca w Twojej okolicy.
Doświadczenia z warsztatów i zakupów.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Re: Regeneracja maglownicy.

Post autor: Adampio »

Jackall pisze:
Nie ma w samym maglu żadnej sprężyny, która mogłaby mieć wpływ na pracę układu.
no to mam argument do oceny kompetencji tego warsztatu [emoji16]
Nie ma tam żadnej sprężyny czy tylko takiej, która w Twoim przekonaniu nie ma wpływu?
c2aki
Początkujący T4

13
Model:
Auto: Multivan
Opis: Był: 2.4 ABB Syncro Multivan
Jest: 2.5 ACV Multivan
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Post autor: c2aki »

Panowie wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego odradzacie regenerację. Generalnie to nie jest jakiś projekt NASA nie wiadomo jak skomplikowany. Zużycie elementów typu uszczelnienia, oringi jest po pewnym czasie sprawą pewną. Jeśli nie zajadą ich zmienne ciśnienia to na pewno z czasem stracą swe właściwości i przestaną uszczelniać. Jeśli do mieszków dostanie się woda z piachem to degradacja będzie o wiele szybsza i to już nie tylko uszczelnień ale głównie listwy (korozja, uszkodzenia mechaniczne w postaci rys). Co tam w środku siedzi to nie wiem ale jeśli coś się przesuwa, obraca to będą tam zapewne łożyska, tuleje.
Jeśli wykona się regeneracje z głową to w teorii powinno być tak jak w oryginale bo przecież ktoś dla VW tez te listwy szlifował, montował uszczelnienia itd. Jeśli szlif będzie wykonany poprawnie (osiowo i na odpowiednie Ra /chropowatość/) a uszczelnienia z odpowiednich materiałów i w zadanych tolerancjach to wszystko powinno grać.
Może więc te regeneracje są robione na tokarkach i chinskich uszczelnieniach, bez dbałości o szczegóły.

Analogia jest np w motocyklach krossowych. Gdy skończy się nikasyl w cylindrze to robi się szlif (honowanie) i nakłada się nową warstwę nikasilu, wsadza tłok nadwymiarowy i jest jak nówka w cenie 1/3 nowego cylindra. Ci co nie mogą sobie na taki luksus pozwolić wkładają żeliwną tuleję i też można śmigać. Jeśli nie jesteś pro to wystarczy. I tu się da tylko trzeba się skierować do odpowiednich ludzi, którzy mają o tym pojęcie i wiedzą co w tym procesie jest ważne.

PS. Niestety kolega Viking na razie nie odpisuje. Chodzi o Jamal czy Jamal007?
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Jak Ci zregenerują Twoja maglownicę to OK, ale jak uczy doświadczenie zwykle dostajesz inną i jakoś tak dziwnie wychodzi że oddajesz poliftową a dostajesz przedliftową
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Post autor: niebieski-n2 »

c2aki nie ma w profilu Twojej lokalizacji. Wszystko prawda co piszesz, zakładam, że mieszkasz na zachodzie lub w krajach skandynawskich.
Moja siostra - Szwedka, chadza do komisu sprzedawać i kupować auta, jest zadowolona. Z ubezpieczalni też.
Niestety większość z tu zaglądających żyje w PL, a Polak (czy to obywatel czy osobowość prawna np. bank, ubezpieczalnia) to taka menda, że patrzy tylko jak drugiego oszukać, okraść, wydymać w jakiś sposób.
Proszę nie pisać, postów typu - ja nie, ja inny jestem, bo nie o to tu chodzi!
Sama idea regeneracji ma jak najbardziej sens, tylko większość nie ma czasu na szukanie rzetelnych, uczciwych fachowców i pieniędzy na zmarnowanie dla kolejnych patałachów
Jackall
Stały bywalec

9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 29 razy
Kontakt:

Post autor: Jackall »

Jedyna sprężyna jaka jest w maglownicy, służy do regulacji luzu pomiędzy listwą a wałkiem rozdzielacza.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

@c2aki
masz już wstępną odpowiedź, ale Ci obszerniej objaśnie. Jak śledze wątki maglownicowe na Forum - sam zainteresowany lżej chodzącą kierownicą - to na razie nikt nie jest zadowolony z regeneracji - bo regeneracja kosztuje ok.4 do 5 razy drożej od sprawnej używki bez gwarancji że będzie dobrze. Oczywiscie jak masz trupa to po regeneracji bedzie lepiej ale nie 4-5 razy lepiej niż na niecieknącej używce. Ale jak znajdziesz warsztat i bedziesz zadowolony w dluższym horyzoncie czasowym to nie omieszkaj sie z nami podzielić namiarami.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Jackall pisze:
Jedyna sprężyna jaka jest w maglownicy, służy do regulacji luzu pomiędzy listwą a wałkiem rozdzielacza.
Nie widze tego ale może jednak tu jest pies pogrzebany? Może chodzi o moment, w ktorym olej zaczyna pchać przekladnię?
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Post autor: peters »

Witam.
No i sam jestem przyparty do muru. Mam swoja maglownice z niebieska blaszka data 47/99 z kratka.Nie zaczyna sie od 7D0 ...lecz 701. Po kilku latach jezdzenia sie rozszczelnila z lewej strony. Mam na oku maglownice 23/00. Tez z numerem 701 ale jest bez kratki tzw "Gladka".
Jak mi kiedys kolega Probe pisal 7D0 sa nowsze. I taka jedna mam w jednym busie co sie kreci leciutko Jest tzw. Gladka.. Za taka trzeba teraz dac ok. 900zl. Mozna swoja regenerowac np. kolo Lodzi gosc regeneruje za 700zl. Na Podkarpaciu ktos inny na 400zl. Skad roznica nie wiem. Teraz nie wiem czy kupowac ta z numerem 701...tzw. "Gladka" czy drozsza 7D0...tez tzw."Gladka"
Jeszcze uwazam ,bo pol roku temu zmienilem plyn na syntetyczny zielony czy to nie on sie przyczynił do uszkodzenia uszczelniaczy w moim obecnym maglu.Kto wie.... pytanie do najstarszych gorali.
Niby ma dopuszczenie przez Vw ale kto to wie do aut starych jak swiat nie powinno sie lac bynajmniej do wspomagania olejow syntetycznych.
Dopuszczenie przez producenta: VW TL 521 46 G002 000, G004 000 M2 Olej Ravenol SSF.
toudi100
Aktywny T4

15
Model:
Auto:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Post autor: toudi100 »

Ten gościu koło Łodzi to sprawdzony namiar czy z ogłoszenia? Możesz podesłać kontakt? Szukam kogoś sprawdzonego do regeneracji maglownicy i nie wiem gdzie wysyłać. W Kielcach są ze trzy firmy które regenerują ale nawet Moi znajomi mechanicy mówią że lepiej wysłać tylko nie wiedzą gdzie bo temat wymian maglownicy unikają i tego nie robią.
Ja chcę zregenerować bo całe zawieszenie z sankami wyciągnąłem i mam ją na wierchu.
słowik
Stały bywalec

12
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 59 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Post autor: słowik »

Zadzwoń do Automania-Mirków ul. Rzemieślnicza pod Wrocławiem.
Robiłem u nich do T4 i śmiga aż miło,a ostatnio do audi A6-C4 też u nich robiłem i jest ok.
Nie wiem czy robią wysyłkowo.
Zadzwoń zapytaj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty, serwisy i sklepy”