Chrupanie podczas jazdy w prawo
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Chrupanie podczas jazdy w prawo
W moim aucie słychać chrupanie przy skręcie w prawo. Zmieniłem przeguby na nowe ,ale to nie ustało.Na starych był ten sam efekt. Nie jest to stuk z przegubu zewnętrznego tylko pochodzi ze środka auta.Wkładając przegub wewnętrzny zauważyłem ,że ma spory luz na półosi tzn. można go przesunąć po frezie na boki. Z prawej strony jest to samo ,ale tam nie mam tego problemu.
Patrząc na stronie instrukcji 169str.nie ma nic co by miało go blokować a jednak coś jest nie tak. Nauczyłem się już z tym jeździć ,ale nie lubię dziwnych dźwięków oprócz pracy silnika. Może doradzicie , gdzie mam szukać problemu ?
Patrząc na stronie instrukcji 169str.nie ma nic co by miało go blokować a jednak coś jest nie tak. Nauczyłem się już z tym jeździć ,ale nie lubię dziwnych dźwięków oprócz pracy silnika. Może doradzicie , gdzie mam szukać problemu ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Chrupanie podczas jazdy w prawo
przeguby na półosi powinny się trzymać na sztywno - na półosi są pierścienie zegera które po włożeniu półosi do przegubu zabezpieczają ją przed "wypadnięciem i ruszaniem" się jej
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
nie może latać Ci przegub po wieloklinie! po to jest seger aby go zabezpieczał! a przypadkiem nie masz zmienionych osiek od innego typu,modelu itp? jak dla mnie to może być za krótka prawa półoś ...jedynie dokładny pomiar długości oski powinien pomóc
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Seger jest założony,bo inaczej to oś wypadłaby mi z przegubu. Sam nie wymieniałem osi,przeguby owszem ,więc wszystko powinno być w porządku.
Przy skręcie w lewo nie mam takich objawów.
Czy skoro przegub jest luźny to powinienem założyć podkładki ? Wiem ,że przy zakładaniu przegubu zewnętrznego takie podkładki występują. Przy wewnętrznym nie ma nawet dołączonych do nowego zestawu podczas kupna.
Przy skręcie w lewo nie mam takich objawów.
Czy skoro przegub jest luźny to powinienem założyć podkładki ? Wiem ,że przy zakładaniu przegubu zewnętrznego takie podkładki występują. Przy wewnętrznym nie ma nawet dołączonych do nowego zestawu podczas kupna.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 laweta
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
nie ma podkładek,wymieniałem w piątek taki właśnie przegub w acv-miałem ładny komplet z meteli i tylko seger był ,podkładki nie było żadnej.u Ciebie to tak wygląda jak by się klinował ale przegub zewnętrzny(nie jest jakiejś kiepskiej firmy-pamiętaj nowy nie znaczy dobry)
cudów nie ma! albo ośka zbyt krótka albo przeguby-podłóż jeszcze podkładkę aby nie latał ten wewnętrzny ale obawiam się że nic to nie zmieni
cudów nie ma! albo ośka zbyt krótka albo przeguby-podłóż jeszcze podkładkę aby nie latał ten wewnętrzny ale obawiam się że nic to nie zmieni
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja rozbierałem, a raczej składałem przegub zew ( 2.4D z 93 roku ) i na półoś do końca wieloklinu wchodzi najpierw metalowa podkładka, a potem taki plastikowy pierścień, dopiero do tego dochodzi przegub
przy wew. przegubie nic nie ma, on po prostu dochodzi do końca wileokilinu i tyle
przy wew. przegubie nic nie ma, on po prostu dochodzi do końca wileokilinu i tyle
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Maja dziś kurier przywiózł mi nową/używaną półoś do mojej t4. Od razy zdjąłem przegub wew aby sprawdzić frezy. Przegub musiałem potraktować młotkiem aby się zsuną z półosi, był to oryginał z 97r. W mojej t4 mam do wymiany oba wew tzw nówki kupione po taniości i ich bym nie polecał, zakładając je od razy było widać że są do du.... Czyli wsunęły się lekko po frez. Jeśli masz bryczkę po 95roku to za flaszkę odstąpię Ci przegub wewnętrzny kupony wiosną marki auto-land, oczywiście jeśli Ci podpasuje ;) W week zmieniam oba wew za metelli.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Znalazłem problem z chrupaniem . Faktem ,że nauczyłem się szybkiej demontażu i montażu półosi ,ale problem był w innym miejscu. Dolna podpora silnika miała wyrwaną gumę w środku. Gdy auto zmieniało swój kąt nachylenia , ciężar silnika spadał na lewą stronę i wtedy półoś spotykała się z flanszą skrzyni biegów, chrupanie pojawiało się.
-
fullcasco
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
mam takie same objawy jazda na wprost i skret w prawo chrupota , kolka w lewo cisza
nawet na luzie i zgaszonym silniku sprawdze te poduchy chociaz z dolnych to tylko skrzynia ma poduche a raczej wisi na zimerbloku
jak przestanie padac to podlewaruje go tak zeby lewa strona byla wyzej moze wtedy zlokalizuje zrudlo chrupania
nawet na luzie i zgaszonym silniku sprawdze te poduchy chociaz z dolnych to tylko skrzynia ma poduche a raczej wisi na zimerbloku
jak przestanie padac to podlewaruje go tak zeby lewa strona byla wyzej moze wtedy zlokalizuje zrudlo chrupania
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Witam. Dziś dopadło mnie dokładnie to samo co maje, więc narazie obstawiam to samo co u kolegi. Jednak jako laik od tej strony mam pytanie która to jest dolna podpora silnik, mowa o tej tzw. łyżwie czy poduszkach po prawej i lewej stronie silnika ? Ewentualnie prosze o jakieś foto poglądowe/link, silnik ACV.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
U siebie wyjmowałem podporę i przerobiłem obudowę . Zmniejszyłem obudowę i guma w środku ma większe przesunięcie.Dodatkowo dołożyłem gumy od zawieszenia tłumika po obu stronach gumy w podporze. Na razie mam spokój,ale chrupanie pojawia się co jakiś czas. Ciche ,ale jest. Podejrzewam ,że kiedyś jak jeszcze mój wredny ojciec jeździł to miał wypadek i przód zawisł . Wtedy mechanik miał wymienić całe łoże ,ale chyba zostało to samo. Wszystko przesunęło się. Na razie działa ,ale wcześniej miałem dodatkowo zamontowaną sprężynę,która sama przeciągała silnik na lewą stronę.
Mówię o silniku AAB
Mówię o silniku AAB
-
Kochasie
- Stały bywalec
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Long Blue Automat
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja miałem takie chrupanie jak tydzień po odebraniu auta od mechanika poluzowały mi się śruby na prawej poduszce silnika. Myślałem, że poduszka do wymiany, a wystarczyło dokręcić.
Tylko na skręcie, tylko w jedno stronę słyszalne to było.
Tylko na skręcie, tylko w jedno stronę słyszalne to było.