Spawanie felg aluminiowych - opinie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Spawanie felg aluminiowych - opinie
Spawanie felg aluminiowych , czekam na Wasze ZA lub PRZECIW. Czy warto , czy jest to bezpieczne itd. Chodzi o uszkodzenie felgi , jest zagięty rant od wewnątrz i pęknięta, trzeba byłoby ja pospawac i wyprostować. I tu wlasnie pytanie czy warto się w takie coś bawić. Felga niestety w aso niedostępna , na alledrogo tez cięzko pojedyncze znaleźć....
Ja mam troche mieszane uczucia co do spawanych felg choc kiedys w osobówce miałem spawaną alefelge ale wewnatrz i trzyma do dziś , zadnych problemów nie ma , felga spawane byla w 1998 roku i co prawda jezdzi od dluzszego czasu jako 'kolo zimowe' ale jezdzi co zimę i jest spoko.
http://img17.imageshack.us/img17/1908/uflx.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Ja mam troche mieszane uczucia co do spawanych felg choc kiedys w osobówce miałem spawaną alefelge ale wewnatrz i trzyma do dziś , zadnych problemów nie ma , felga spawane byla w 1998 roku i co prawda jezdzi od dluzszego czasu jako 'kolo zimowe' ale jezdzi co zimę i jest spoko.
http://img17.imageshack.us/img17/1908/uflx.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2013, 17:03 przez Kenobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: błąd w tytule wątku
Powód: błąd w tytule wątku
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Re: Spawanie felg alumioniowych - opinie
Znajdź konkretnego fachowca to nie ma się czego obawiać.Spawałem już nie jedną felgę i moi znajomi i wszystko ok,tylko nie u pierwszego lepszego.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: Spawanie felg alumioniowych - opinie
Ja też myślę że nie ma się czego bać.....Tylko jedno ale musi być fachowiec od spawania aluminium ....a nie jakiś druciarz ...
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Re: Spawanie felg aluminiowych - opinie
niecykaj spawaj :) ja spawałem do mondeo 2 . Wulkanizacja w Bydgoszczy, ładnie pospawane wyszlifowane . Nie powiedział byś ze coś tam kiedys było :)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2013, 18:25 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: staraj się pisać bardziej zrozumiale
Powód: staraj się pisać bardziej zrozumiale
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To co przedstawilem to jest jedno pęknięcie na jednej feldzie , jest jeszcze druga felga ktora ma dwa takie pęknięcia. Felg nie mam tylko mam okazje kupic kpl gdzie dwie są uszkodzone a dwie dobre, tak myslalem jedną pospawać tą mniej uszkodzoną a druga tą z większymi uszkodzeniami wymienic na jedną nieuszkodzoną tylko cięzko dostac takie fele w kpl a co dopiero na sztuki... A aso pomimo ze auta wychodziły z nimi z salonu wypiera się ich i twierdzi ze nr referencyjny wogóle nie istnieje w ich bazach danych więc nie jest to oryginal pomimo wytłoczonego od strony wewnętrznej znaczka vw...
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Tylko dlaczego pękły 2 felgi?Ja rozumiem ,że jedna ,może się zdarzyć ,ale dwie to może słaby materiał.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem , są to fele oryginalne od wersji escapade , niestety felgi pomimo iż byly wkładane na pierwszy montaz do t4 to jednak nie są tak mocne jakby sie moglo wydawać , może auto woziło spore cięzary , dziury u nas tez niezbyt pomagają w tym aby felgi były piękne i równe caly swoj okres eksploatacji.... Mi kiedys w sprinterze tez alusy popękaly a wszystko dzieki duzym cięzarom na pace oraz dziurawym drogom na ktorych musialo auto mocno obciązone na nich jezdzic...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Widziałem zdjęcie takiej felgi na angielskim forum jak cała popękała w trasie na ramionach. Auto z tego co pamiętam było wakacyjnym camperem. Ja bym się bał jeździć na takich felgach...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko ze uszkodzenia ramion to jest co innego jak uszkodzenie rantu. Ramion się nie powinno spawać i jak w feldze wystąpi takie uszkodzenie to na złom powinno się ją oddac. Tez widziałem felgi które na ramionach się połamaly , ale byly to felgi zwykle chińskie odlane nie wiadomo z czego...
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Arturowi chyba chodzilo ze te felgi generalnie sa do d....
Moze dlatego ASO sie do nich nie przyznaje
Moze dlatego ASO sie do nich nie przyznaje
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tu nie chodzi o to ze sie aso nie przyznaje , poprostu byly wkładane do wersji escapade one a wersja ta była wymyslem kulczyk tradex , tak samo nie kupisz naklejek escapade czy mixt w aso bo vw niemcy nic nie wiedzą o takich wersjach i oficjalnie dla nich takowych nie było... więc nie znajdziesz ich w etce w dziale transporter nawet , tym bardziej w etce nie znajdziesz nr takich felg skoro to polski importer znalazł sobie taki wzor felg. Felgi są produkcji BBS czyli marka nie jest jakas no name.
Probe tez raczej nie pisal akurat o tym danym modelu felgi.
Ja w sprinterze zalatwilem oryginalne felgi mercedesa które uwazane są za jednne z najmocniejsszych , u mnie jakoś mocne nie okazały się :D. Tylko tamte wymienione zostaly na nowe na gwarancji i pozniej sprzedany caly komplet.
Dostalem niedawno info takie ze felgi byly zagięte i oddane do prostowania gdzie podczas prostowania pękły , czyli widac chodzi tu bardziej o nie fachowa naprawe jak uszkodzenia powsstałe podczas jazdy.... Są wyprostowane niby tylko pęknięcia mają....
Probe tez raczej nie pisal akurat o tym danym modelu felgi.
Ja w sprinterze zalatwilem oryginalne felgi mercedesa które uwazane są za jednne z najmocniejsszych , u mnie jakoś mocne nie okazały się :D. Tylko tamte wymienione zostaly na nowe na gwarancji i pozniej sprzedany caly komplet.
Dostalem niedawno info takie ze felgi byly zagięte i oddane do prostowania gdzie podczas prostowania pękły , czyli widac chodzi tu bardziej o nie fachowa naprawe jak uszkodzenia powsstałe podczas jazdy.... Są wyprostowane niby tylko pęknięcia mają....
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Bo prostował na zimno jakiś cymbał.Teraz są mikropęknięcia struktury materiału w miejscu prostowania. Osobiscie Sterciu to dupska nie posadziłbym w aucie na tych felgach,jak by nie było chodzi o twoje i innych zdrowie i życie.Ale zrobisz jak uwazasz.Nie masz na felgach numeru albo nazwy BBS-a ?Sterciu pisze:
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No własniesię o to boje , jakis nieuk zabral się za prostowanie tych felg i wlasnie domyslam się ze prostowal je własnie na zimno i tez niewiadomo na czym jeszcze. Dlatego ewentualnie myslałem o pospawaniu jednej felgi tej mniej uszkodzonej, a drugą wymienic. Dobry zaklad prostujący ma sprzęt do sprawdzania czy felgi nie maja zadnych mikropęknięć (bo take urzązenia są na rynku właśnie do sprawdzania alufelg), tylko taki znalesc moze byc cięzko.
Nr z felgi mam , jest to nr vw ale co z tego jak pisałem do trzech aso we wrocku , dwoch w poznaniu i dla nich one nie istnieją bo w etce ich nie ma a tego czego w etcenie ma to zwykle dla serwisow nie istnieje. Co ciekawsze , praktycznie idetycznie wyglądające fele tylko z duzo wyzszą et były do sharana i one w etce występują...
Nr z felgi mam , jest to nr vw ale co z tego jak pisałem do trzech aso we wrocku , dwoch w poznaniu i dla nich one nie istnieją bo w etce ich nie ma a tego czego w etcenie ma to zwykle dla serwisow nie istnieje. Co ciekawsze , praktycznie idetycznie wyglądające fele tylko z duzo wyzszą et były do sharana i one w etce występują...
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Jako, że zajmuję się tym na co dzień to powiem tak, o ile felga jest oryginalna to warto.
Po pierwsze, felgę należy najpierw wyprostować, zniwelować wszystkie naprężenia w niej występujące,
bo gdyby ich nie było, felga by nie pękła. Następnie pospawać, ewentualnie podprostować, sprawdzić spaw.
Nie szlifować spawu na zewnątrz felgi, jedynie tam, gdzie leży opona.
Pozdrawiam, dziękuje za uwagę wymoderowano:D *
* kryptoreklama musi być :D
Po pierwsze, felgę należy najpierw wyprostować, zniwelować wszystkie naprężenia w niej występujące,
bo gdyby ich nie było, felga by nie pękła. Następnie pospawać, ewentualnie podprostować, sprawdzić spaw.
Nie szlifować spawu na zewnątrz felgi, jedynie tam, gdzie leży opona.
Pozdrawiam, dziękuje za uwagę wymoderowano:D *
* kryptoreklama musi być :D
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2013, 18:30 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto reklamę
Powód: usunięto reklamę