Nie odpala na zimnym
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Nie odpala na zimnym
Witam,
Dziś rano chciałem odpalić moją T4, a tu zonk. Zero reakcji. Świece się normalnie grzeją wszystko OK, ale przekręcam kluczyk i nic. Mówię aku, więc wziąłem naładowałem i odpalił za 10 razem! Z wydechu leciały białe spaliny i czuć było nie dopaloną ropę. Co to może być? Czyżby świece?Auto to T4 1.9 TD 68 KM 1996 rok.
P.S. Podobne objawy miałem już wcześniej, ale auto zapalało za 3 razem, a nie za 10.
Pozdrawiam.
Dziś rano chciałem odpalić moją T4, a tu zonk. Zero reakcji. Świece się normalnie grzeją wszystko OK, ale przekręcam kluczyk i nic. Mówię aku, więc wziąłem naładowałem i odpalił za 10 razem! Z wydechu leciały białe spaliny i czuć było nie dopaloną ropę. Co to może być? Czyżby świece?Auto to T4 1.9 TD 68 KM 1996 rok.
P.S. Podobne objawy miałem już wcześniej, ale auto zapalało za 3 razem, a nie za 10.
Pozdrawiam.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Nie odpala na zimnym
Przygasał licznik, kontrolki itp?
Resetował się przebieg?
Rozrusznik nie kręcił wcale??
Kiedy ostatnio zmieniałeś świece?
Bezpieczniki od świec sprawdzone?
Jaki masz pobór prądu na postoju??
Może po prostu aku za słabe już. Podjedź do sklepu z akumulatorami i niech go sprawdzą przyrządem czy jest ok.
Białe spaliny to może być para lub niedopalone paliwo od niesprawnych świec. A smród paliwa mógł być po prostu przez to, że dużo kręciłeś zanim odpalił.
Resetował się przebieg?
Rozrusznik nie kręcił wcale??
Kiedy ostatnio zmieniałeś świece?
Bezpieczniki od świec sprawdzone?
Jaki masz pobór prądu na postoju??
Może po prostu aku za słabe już. Podjedź do sklepu z akumulatorami i niech go sprawdzą przyrządem czy jest ok.
Białe spaliny to może być para lub niedopalone paliwo od niesprawnych świec. A smród paliwa mógł być po prostu przez to, że dużo kręciłeś zanim odpalił.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Licznik i kontrolki przygasały. Mam to auto rok i świec jeszcze nie ruszałem. Rozrusznik wymieniałem na nowy Boscha 2 miesiące temu, natomiast aku ma niecały rok. Bezpieczników od świec nie sprawdzałem i szczerze powiedziawszy nie wiem jak to zrobić.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Akumulator został porządnie naładowany. Dziś na noc wstawiłem auto do ogrzewanego garażu i zobaczymy. Dodam tylko, że jak silnik się rozgrzeje to odpala normalnie.
P.S. W innym temacie przeczytałem, że nalezy sprawdzić bezpiecznik od świec, tylko gdzie on jest?
P.S. W innym temacie przeczytałem, że nalezy sprawdzić bezpiecznik od świec, tylko gdzie on jest?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
W czarnej skrzyneczce przy lewej lampie. Dochodzą tam grube czerwone przewody, sprawdź dokładnie bo bezpiecznik choć uszkodzony może wyglądać OK.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Więc sprawdziłem bezpiecznik jest OK. Auto odpaliło od pierwszego po jednym podgrzaniu świec. Co to może być?
P.S. Auto stało w ogrzewanym garażu.
P.S. Auto stało w ogrzewanym garażu.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Probe041 pisze:Może po prostu aku za słabe już. Podjedź do sklepu z akumulatorami i niech go sprawdzą przyrządem czy jest ok.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czy ty masz pewność, że świece grzeją czy tylko sugerujesz się świeceniem sprężynki
bo objawy są ewidentne dla uszkodzonych świec
weź miernik, demontuj po kolei każdy kabel od świecy, pomiędzy świece a kabel wepnij się mirnikiem i po przekręceniu stacyjki sprawdzaj czy płynie prąd min. 10A jeśli tak to świeca sprawna jeśli nie to do wymiany
bo objawy są ewidentne dla uszkodzonych świec
weź miernik, demontuj po kolei każdy kabel od świecy, pomiędzy świece a kabel wepnij się mirnikiem i po przekręceniu stacyjki sprawdzaj czy płynie prąd min. 10A jeśli tak to świeca sprawna jeśli nie to do wymiany
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pewności co do grzania świec nie mam. Sugeruje się tylko sprężynką. Bedę musiał sprawdzić miernikiem. Aku sprawdziłem w sklepie i jest git.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sprężynka jest tylko wyznacznikiem jak długo trzeba czekać od przekręcenia stacyjki do rozruchu, działa niezależnie od tego czy świece są sprawne czy nieCichy pisze:Sugeruje się tylko sprężynką
różne sposoby na sprawdzenie świec są na forum szczegółowo opisane, jednym z najpewniejszych jest ten co wyżej opisałem, a 100% daje tylko wykręcenie świecy podłączenie pod prąd i zaobserwowanie czy się robi czerwony cały sztyft
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem świece tak jak radził Kenobi i 2 nie grzeją. Jutro wymienię wszystkie 4 i zobaczymy.
-
kubasan
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Doka
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
witam, podepnę się pod temat, jakiś tydzień temu zajechałem autem pod dom i od tamtej pory w żaden sposób nie mogę go odpalić, rozrusznik kręci ale nie odpala nawet po pobycie w ciepłym garażu, zauważyłem powietrze w przewodzie idącym od filtra (EPS) ściągnąłem więc wężyk oznaczony na rysunku jako tank, przekręciłem stacyjkę a ropa nie płynie tzn że uszkodzona jest popa w baku?
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... chluss.jpg
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... chluss.jpg
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Pompę masz przy silniku a na rysunku masz filtr paliwa.Załóż sobie zawór zwrotny i wtedy paliwo nie trafi ponownie do zbiornika.Sprawdź szczelność przewodów idących do pompy.Pompa pod maską to urządzenie , od którego odchodzą metalowe przewody ciśnieniowe.
Z resztą rozwiązanie tego typu problemów znajdziesz na forum.Trzeba tylko poczytać.
Z resztą rozwiązanie tego typu problemów znajdziesz na forum.Trzeba tylko poczytać.
-
kubasan
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wiem że na rysunku jest filtr, chodziło mi o to czy mogę jakoś sprawdzić czy paliwo dochodzi do pompy bo samochód przy odpalaniu zachowuje się właśnie tak jak by go nie dostawał
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Załóż wszystkie przewody jak były przy filtrze i poluzuj jeden przewód metalowy przy wtryskiwaczu. Jeśli przy kręceniu rozrusznikiem (potrzebna 2 osoba) będzie tryskało na boki paliwem to masz odpowiedź.
https://lh6.googleusercontent.com/-iQ0h ... C_0144.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-iQ0h ... C_0144.jpg
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeżeli w wężyku ( ESP z niebieską strzałką ) masz bąble powietrza to na 90% masz filtr do wymiany lub pusty zbiornik paliwa
jak ściągnąłeś wężyk ( TANK ) i zakręciłeś rozrusznikiem to jeszcze do tego żeś wszystko zapowietrzył, odkręcanie wtrysku w tym momencie niewiele wyjaśni
wymień filtr, zalewając nowy ropą po brzegi przed zamontowaniem ( przydałoby się też aby w baku byłą ropa - więcej niż tylko co nad rezerwą ) i kręć obserwując wężyk idący do pompy
jak ściągnąłeś wężyk ( TANK ) i zakręciłeś rozrusznikiem to jeszcze do tego żeś wszystko zapowietrzył, odkręcanie wtrysku w tym momencie niewiele wyjaśni
wymień filtr, zalewając nowy ropą po brzegi przed zamontowaniem ( przydałoby się też aby w baku byłą ropa - więcej niż tylko co nad rezerwą ) i kręć obserwując wężyk idący do pompy
-
kubasan
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wymieniłem filtr, zalałem ropą i bańki powietrza już nie wychodzą, jednak jak przestaje kręcić rozrusznikiem to po chwili w wężyku wychodzącym z pompy zaczyna pojawiać się duża bańka powietrza, tak jakby ropa się cofała w wężyku, nie wiem czy ktoś zwrócił na to uwagę u siebie i czy jest to normalne zjawisko
-
czarny1x1x
Nie nie jest to normalne zjawisko ,bo potem są problemy z odpalaniem zaworek na filtrze paliwa sprawdź kolego tam może być problem
-
czarny1x1x
jak spojrzysz na filtr paliwa od góry. przed akumulatorem na dole masz filtr, a na nim biały plastik to ten zaworek nieszczęsny blokowany zawleczką ,spróbuj go docisnąć . http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?t=4614&f=14 temat był wałkowany http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... category=0 jako poglądowe foty potraktuj
-
kubasan
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
sprawdziłem zaworek niby wszystko ok ale dalej nie mógł odpalić, a powietrze w wężyku cały czas się pojawiało...pomyślałem aby spróbować na pych i odpalił, powietrze z wężyka znikło i już się nie pojawiło jak narazie, może pompa się aż tak zapowietrzyła i nie mogła pociągnąć ropy? tak czy siak dzięki wszystkim za pomoc
-
czarny1x1x
wymień wężyki przelewowe , bo nie wiem czy wymieniałeś często tamtędy również łapie powietrze
-
Adam G.
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam kolego , sprawdź sobie jeszcze czy pod tym zaworkiem przelewowym znajduję się oring uszczelniający , u mnie jak mi wymieniali filtr paliwa musieli go zgubić i po dwóch tygodniach zaczął się tak zapowietrzać że nie chciał odpalać .