Opony wzmacniane czy niekoniecznie?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Opony wzmacniane czy niekoniecznie?
Kupiłem T4 od Niemca na zimówkach. Chciałbym załozyć jakieś typowo letnie gumy z komfortowym i cichym bieżnikiem. Ale do busów zaleca się opony wzmacniane ( chyba z oznaczeniem "C", np. 15RC ), które to opony mają bieżniki raczej badziewno-uniwersalne. Z pewnością nie tak dobre na lato jak bieżniki stosowane w letnich oponach do aut osobowych. I zastanawiam się czy do T4 musi byc opona wzmacniana? Moja T4-ka będzie autem zdecydowanie osobowym uzywanym w lecie więc chciałbym zastosować opony jak najbardziej letnie i komfortowe.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: Opony wzmacniane czy niekoniecznie?
Zakładaj osobowe i śmigaj .Jeżeli nie wozisz ciężarów to jest normalnie
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Po Polsce pojeździsz ale np. w Niemczech możesz mieć kłopoty jeśli opony nie będą miały indeksu "C"
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Podejrzewam, że na stacji diagnostycznej, przy corocznym przeglądzie też może być "czepliwie"slimak pisze:Po Polsce pojeździsz ale np. w Niemczech możesz mieć kłopoty jeśli opony nie będą miały indeksu "C"
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Może choć niekoniecznie, wielu diagnostów nie grzeszy wiedzą.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
I to dla większości dyskwalifikuje opony z osobówek tym bardziej dla mnie <01>slimak pisze:Po Polsce pojeździsz ale np. w Niemczech możesz mieć kłopoty jeśli opony nie będą miały indeksu "C"
Nie wiem czemu narzekasz na opony r15c? Kupuj takie i śmigaj http://www.ceneo.pl/111713 <wink>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Narzekam bo mam zimówki :)Probe041 pisze:Nie wiem czemu narzekasz na opony r15c?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wiadomo, że zimówki w tych warunkach jakie panują teraz będą głośne i nie porównuj ich do letnich bo to zupełnie inne opony :)Radauskas pisze:Probe041 pisze:Nie wiem czemu narzekasz na opony r15c?Narzekam bo mam zimówki :)
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Ja jeżdżę na takich :
http://img837.imageshack.us/img837/8643/infinity100.jpg
Infinity 100 15C .
Tanie , ciche na asfalcie - testowane do 120 km/h.
Założone ze względu na problemy w niemcowni.
CARAVELLE mimo , że zarejestrowane jako osobowe na wklejce ma 15C.
http://img837.imageshack.us/img837/8643/infinity100.jpg
Infinity 100 15C .
Tanie , ciche na asfalcie - testowane do 120 km/h.
Założone ze względu na problemy w niemcowni.
CARAVELLE mimo , że zarejestrowane jako osobowe na wklejce ma 15C.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Mam u siebie KLEBER TRANSPRO, dla mnie rewelacja, auto jest przyklejone na asfalcie i bardzo fajnie się prowadzi :)
-
Michalman
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Z tego co wiem to opony do T-4 muszą być przynajmniej półwzmacniane czyli z indeksem "reforced" lub "XL". Pewnie że można ryzykować jazdę na zwykłych, ale w razie np. wypadku ktoś "mądry" może stwierdzić że to właśnie przez niewłaściwe opony.
Ja jeżdżę na "XL". Zimówki mam "C" i wydaje mi się ze są za twarde (czytaj: mało komfortowe) do Teczki.
Ja jeżdżę na "XL". Zimówki mam "C" i wydaje mi się ze są za twarde (czytaj: mało komfortowe) do Teczki.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
dzisiaj dopytalem się diagnosty o oznaczenie C i
w zależności jak auto jest zarejestrowane tak są dobierane opony
czyli jezeli teczka jest jako osobowa to mogą być bez znacznika c
w każdym innym przypadku musi mieć oznaczenie C
w zależności jak auto jest zarejestrowane tak są dobierane opony
czyli jezeli teczka jest jako osobowa to mogą być bez znacznika c
w każdym innym przypadku musi mieć oznaczenie C
-
szymon79
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
w czerwcu byłem na przeglądzie i też powiedział że jak to jest osobówka to nie musze mieć wzmacnianych opon tym bardziej że indeks nośności mam 97 ale zajrzał do środka czy rzeczywiście auto osobowe...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
andrewa1 ja mam T4 fabrycznie jako PKW i w dużym jak i małym briefie wbite mam wszystkie rozmiary opon jakie mogę zamontować z indeksem "C" czyli za granicą jakby ktoś chciał pojechać na zwykłych to takie tłumaczenie, że wolno na zwykłych w PL nie przejdzie
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Probe041 pisze:andrewa1 ja mam T4 fabrycznie jako PKW i w dużym jak i małym briefie wbite mam wszystkie rozmiary opon jakie mogę zamontować z indeksem "C" czyli za granicą jakby ktoś chciał pojechać na zwykłych to takie tłumaczenie, że wolno na zwykłych w PL nie przejdzie
musze sprawdzić na jakich moja teczka śmiga bo to jeszcze policyjne gumy są
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Andrewa1 Ty masz z C, miałem kiedyś te opony i jak mam być szczery to nie wiem czy istnieje gorszy egzemplarz od tych, po prostu porażka....
-
najbi
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: vw t5 multivan
- Kontakt:
hmyy widze ze zdania sa podzielone co do gum wiec powiedzcie, jezeli kupie gumy 15'' z indeksem 98 badz 97 co wychodzi 780 kg na opone a w drugim 730 kg na opone gdzie teczka ma mase własna 1520 kg niech z rodzinka załadowany zwykłymi rzeczami ma 1900 kg to powinne starczyc takie bo wychodzi wtedy ze na opone ciezar wychodzi 475 kg. Dobrze to rozumuje czy nie a mianowice zmierzam czy faktycznie jak nie woze ciezkich rzeczy czy potrzebuje te z indeksem c ???
-
PATRYCY50
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 caravelle 1999
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
przedewszystkim róznica pomiedzy oponami zwykłymi a z indeksem C jest taka że te z indeksem wytrzymają dłużej, wolniej sie bedą scierały, ale tym samym moga miec gorsze własciwosci trakcyjne, na poczatku jak kupiłem caravelle to byla na 195/65/15c i miały przebieg około 70 tys km, potem założyłem 225/45/17xl wytrzymały jeden sezon, szczegulnie na przedniej osi, w tym roku kupiłem nowe opony 245/40/18 xl i juz teraz zmienilem na zimówki bo przednich opon już nie ma!!!, tylnie jeszcze jakoś wygladają. przejechałem na tym zestawie 12 tys km, najgorsza była jazda około 150-180 km/h po autostradach, opony zuzywały się w oczach. pózniej dorzuce fotki. takze odradzałbym kupno zwykłych opon.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
ja mam na słupku przy lewych dzwiach tabele i tam mam pokazane trzy wymiary
205/60/16c 215/60/16 99H 225/60/16 102H
czyli nie musza byc z literka ''C'' tylko ze to multivan,a jak zobaczyłem transportera 9osobowy ma tylko jeden wymiar 205/65/15c.
brat multivana kupil w niemczech na normalnych 205/60/16 91h i przejezdzil juz dwa sezony i nie widac zeby jakos nadmiernie sie scierały.ale to ryzyko bo ubezpieczalnia moze miec juz cos do zarzucenia.
205/60/16c 215/60/16 99H 225/60/16 102H
czyli nie musza byc z literka ''C'' tylko ze to multivan,a jak zobaczyłem transportera 9osobowy ma tylko jeden wymiar 205/65/15c.
brat multivana kupil w niemczech na normalnych 205/60/16 91h i przejezdzil juz dwa sezony i nie widac zeby jakos nadmiernie sie scierały.ale to ryzyko bo ubezpieczalnia moze miec juz cos do zarzucenia.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
toudi100 pisze:brat multivana kupil w niemczech na normalnych 205/60/16 91h i przejezdzil juz dwa sezony i nie widac zeby jakos nadmiernie sie scierały..
Nie chodzi o to ,że się będą ścierały za szybko,tylko czy wytrzymają !!!!!! 91h-nośność jest stanowczo za mała . Taką nośność mają małe osobówki. Ja swego czasu jeżdziłem na 18' 225/40 94w XL i oponka nie wytrzymała i porobiły się baloniki na zewnątrz opony. Potem kupiłem 235/40/R18 99j XL i było OK . Na wiosne ,jak autka nie sprzedam to będą 19' z oponą 245/40/R19 i 99j <zakochany>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Róznica w oponach ze znaczkiem C , a zwykłych osobowych jest taka, ze ta ze znaczkiem C jest ośmiokrotnie opasa, dlatego jest opona mocniejsza, która sama w sobie więcej waży juz i dlatego musi być głośniejsza z powodu ilości mieszanki z której sie składa. Scieralnośc nie ma tutaj nic do gadania. Opony 17" , 18" zawsze będą sie szybciej ścierały i to nawet w osobowych autach. Juz nawet 16" szybciej się beda scieraly jak opony 13" , 14" , 15". W Sprinterze 16" opony Continental ze znaczkiem C po przebiegu 30kkm juz są starte do wysokości bieznika 4,8mm (nowa , ten model ma 9mm) wszystkie 6 sztuk . Im szersza opona , o większej średnicy tym więcej gumy i więcej tarcia o podłoze. Takie opony zawsze zetrą sie szybciej. Mi sie to nie podoba poniewaz w sprinterze starym modelu na 15" oponach sie przejeżdzało 100~110kkm na oponach , a w tym nowym to jak wytrzymaja połowę czyli jeden sezon to wszystko :/.PATRYCY50 pisze:przedewszystkim róznica pomiedzy oponami zwykłymi a z indeksem C jest taka że te z indeksem wytrzymają dłużej, wolniej sie bedą scierały, ale tym samym moga miec gorsze własciwosci trakcyjne,.
Jak ktoś chce opony "C" letnie z wzorem bieżnika takim zblizonym do osobwych to w tej chwili chyba tylko Nokian Hakka C Van jest z takim (bardzo podobny bieznik mają , jak nie identyczny modelu opony typowo osobowej Nokian i3) . Są ciche , cichsze niż Michelin i z asymetrycznym bieznikiem. Ja teraz własnie chyba dlatego ze bieznik mają zblizony do osobowych aut zakupie je na lato do jednego busa. Są to opony do mniejszych/lzejszych dostawczaków , typu T4 , Ducato/Boxer/Jumper , Sprinter 2**/LT28. Albo Hankook RA14 , równiez opona cicha jak na opone wzmocnioną.
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
ja latam na 18 i troszkę było by trudno o C ale skoro indeks szybkości pozwala latać 240 km/h to tymbardziej t 4 da rade :)
-
garfild28
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- Opis: Kocham moje T4
- Kontakt:
Witam. Tak poczytalem powyzej i co do Skandynawii np. niewazne czy osobowka czy dostawczy t4 ma miec c na ogumieni seryjnym. Inne ogumienie w moim przypadku 255\40\18 tyl 245\40\18 przod nie ma c i nie musi miec. Bylem na przegladzie i wszystko gra a tutaj w Norwegi robia zupelnie inaczej przeglady niz u nas w Polsce. Pozdrawiam.
-
JOHNSON
Witam wszystkich.Jestem nowym na forum mam na imie Arek jestem z Bielska-Białej i pomykam sobie TRANSPORTEREM 9 OSOBOWYM T4 2,5TDI 75kw 102km ACV z 1999r.Chciałem wyrazic swoja pierwsza opinie na temat opon.
Najlepsze rozwiazanie to jezdzic na takich jak w instrukcji obsługi i wtedy nie ma problemu.Wzmacniane sa o tyle lepsze ze tak jak poprzednicy mniej sie scieraja i sa mniej narazone na uszkodzenia typu wjechanie w dziure lub na kraweznik (wyskakuja bąble i opona do wy...) poza tym opona jest z twardszej osnowy i gumy wiec rozniez nie "zmeczy" sie szybko i nie doprowadzi do wystrzału.Polecam do t4 wzmocnione ja osobiscie kupilem nowe wzmocnione savy na przod i nie narzekam z tym ze nie smigam predkosciami kosmicznymi.Pozdrawiam
Najlepsze rozwiazanie to jezdzic na takich jak w instrukcji obsługi i wtedy nie ma problemu.Wzmacniane sa o tyle lepsze ze tak jak poprzednicy mniej sie scieraja i sa mniej narazone na uszkodzenia typu wjechanie w dziure lub na kraweznik (wyskakuja bąble i opona do wy...) poza tym opona jest z twardszej osnowy i gumy wiec rozniez nie "zmeczy" sie szybko i nie doprowadzi do wystrzału.Polecam do t4 wzmocnione ja osobiscie kupilem nowe wzmocnione savy na przod i nie narzekam z tym ze nie smigam predkosciami kosmicznymi.Pozdrawiam
-
Roberto32
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam. To i ja dorzucę coś od siebie. Kupiłem Caravelkę na zimowych 15" stalowych. Jeździ się na nich tak, że tylko czekam aż wrzucę moje koła na lato tj: Michelin 245/45/18 100W Extra Load. Wtedy zaczyna się jazda. Auto się nie kładzie, siedzi jak naleśnik mimo iż to 102KM. Komfort jazdy i trzymania w zakrętach wprost nie do opisania. Niestety duży minus na dziurach i progach (niska opona). Z racji iż taki profil a nie inny nigdy bym nie założył opon nie wzmacnianych. Gdyż te wzmacniane są na ciężar 800kg na oponę. W razie w opona ma wytrzymać a nie pęknąć i nie wiadomo co dalej. Jak ktoś przezorny to kupuje wzmocnione opony.
-
sławek7
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam kolega JOHNSON ma rację jak będziecie się trzymać tego co na orginalnej naklejce jest napisane to na pewno nikt się nie przyczepi
jak jest napisane 97s lub 98s (jest to indeks nośności) jak w moim przypadku to bez sensu kupować opony z C indeksem bo są droższe
jak producent auta nie wymaga takich.
Osobiście mam Sawy 195/70 R15 97S zima. Nowa kosztuje ok.220zł. i święty spokój na pare sezonów
POZDRO.
jak jest napisane 97s lub 98s (jest to indeks nośności) jak w moim przypadku to bez sensu kupować opony z C indeksem bo są droższe
jak producent auta nie wymaga takich.
Osobiście mam Sawy 195/70 R15 97S zima. Nowa kosztuje ok.220zł. i święty spokój na pare sezonów
POZDRO.
-
iwozio8708
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
JAKI INDEKS NOŚNOŚCI OPON
Witam serdecznie wszystkich użytkowników . Jestem świeży na forum ale od jakiegoś czasu zaglądam i czytam .Więc pora na pierwszy krok. Pytanko - Posiadam T4 97r. long , jaki powinien być indeks nośności opon jeżeli nie są C , chyba że w takim aucie przymusowo muszą być C ? Kiedyś gliniarz świecił mi latarą po gumach i szukał C miałem wtedy T3 pozdrawiam !