Głosniki multivan.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: Głosniki multivan.
MA obcinać dzwięki ..jeżeli jest to co myślę ale przy takim głośniku to żadna różnica
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Dopatrzyłem się po drugiej stronie, że ten kondensator jest przyłapany do głośnika opaską, co przywróciło mi wiarę w niemieckich inżynierów ;)chmielik pisze:MA obcinać dzwięki ..jeżeli jest to co myślę ale przy takim głośniku to żadna różnica
Ale przy okazji stwierdziłem, że obie membrany są na co najmniej 1/3 obwodu przerwane.
Czyli pytanie ogólniejsze: czy są nowe budżetowe głośniki do Multivana, a jeśli nie to czy te metalowe ramki pod cztery blachowkręty i gniazdo da się przełożyć do zwykłych głośników 12 cm?
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
a nie prościej jak już chcesz ori to poszukać tych samych głośników ale sprawnych ??? nowych z takimi zaczepami nie kupisz chyba że zrobisz sobie ramkę np. z pienionego pcv, zrobisz gniazda zaczepów pod blendę głośnika i wtedy każde 12 cm głośniki zamontujesz
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ja się w ogóle na car-audio nie znam, a potrzebę mam tylko taką żeby zrobić i zapomnieć o problemie :)
Poszukam w takim razie używek
Poszukam w takim razie używek
-
mateuszhg
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witajcie, wiecie może gdzie kupić mocowanie głośnika tylnego w boczek posiadam tylko maskownice a chcialbym wstawić tam te 12cm głośniki.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Zakupiłem polecane głośniki na tył: Głośniki ESX QE120 120mm 80W rms do Mercedes W124 (tak nazywała się aukcja), cena: 230zł + KW, pasują idealnie w mocowania tylne z Multivana - przedlifotowego (nawet blaszek nie trzeba przekładać!). Jedną rzecz jaą polecam to kupić adapter przewodu głośnikowego - obędzie się bez jakiegokolwiek cięcia, czy lutowania.
Graja całkiem ładnie, ale basu to po nich nie należy się spodziewać... Generalnie polecam - już nie dało się jechać z charczącymi ori...
Link do ogłoszenia:
https://allegro.pl/glosniki-esx-qe120-1 ... 25911.html
Graja całkiem ładnie, ale basu to po nich nie należy się spodziewać... Generalnie polecam - już nie dało się jechać z charczącymi ori...
Link do ogłoszenia:
https://allegro.pl/glosniki-esx-qe120-1 ... 25911.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
waldisg
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravell 1998
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Witam Forumowiczów,
nadszedł czas, że i ja wziąłem się za wymianę głośników w swojej caravelce. Wybór padł na Hertz DSK 170.3 dwudrożne, odseparowane na przód i zestaw ESX QE120 120mm 80W ( do Mercedes W124 ) na tył Montaż w miejsca fabryczne - w drzwiach firmowe kosze, głębokość montażu 51 mm twitery w desce rozdzielczej na oryginalnych mocowaniach
a tylne głośniki w fabryczne ramki metalowe po zdjęciu maskownic Głośniki w przednich drzwiach średnicy 170 mm pasują idealnie, trzeba było wyłamać tylko górny zatrzask w koszu, montaż krócej niż wypicie browara, efekt końcowy jak widać Montaż głośników tylnych również banalny :) Więcej zabawy było ze zwrotnicami bo trzeba było troszkę polutować aby to jakoś wyglądało, instrukcja montażu prosta jak budowa cepa - wejście zasilające z radia i dwa wyjścia na woofer i twitter , przewody plusowe oznaczone na czerwono :)
Najwięcej zabawy było z obsadzeniem "gwizdków" w miejsce starych. Nowe twittery poszły w ramki i razem w nowe otwory. Otwory musiałem troszkę powiększyć małą szlifierką tzw. dremelem. Poszło super Od spodu użyłem jeszcze kleju na gorąco do uszczelnienia. Po zamontowaniu prezentuje się tak A efekt końcowy jak na poniższym zdjęciu Głośniki w drzwiach mają głębokość montażu 45 mm. Zakupiłem je w sklepie eautoradio.pl, dostałem 50 PLN rabatu przy zakupie dwóch zestawów. Znają się na rzeczy i nie naciągają klienta. Mam instalację bez wzmacniacza i poradzili abym nie brał tych drogich ( prawie 500 PLN ) bo efektu bez wzmaka nie uzyskam a te spokojnie obsłuży mój Kenwood KMM-303BT. Efekt końcowy zadowalający, zestaw pięknie i czysto gra bo o to mi chodziło. Pozdrawiam !!!
nadszedł czas, że i ja wziąłem się za wymianę głośników w swojej caravelce. Wybór padł na Hertz DSK 170.3 dwudrożne, odseparowane na przód i zestaw ESX QE120 120mm 80W ( do Mercedes W124 ) na tył Montaż w miejsca fabryczne - w drzwiach firmowe kosze, głębokość montażu 51 mm twitery w desce rozdzielczej na oryginalnych mocowaniach
a tylne głośniki w fabryczne ramki metalowe po zdjęciu maskownic Głośniki w przednich drzwiach średnicy 170 mm pasują idealnie, trzeba było wyłamać tylko górny zatrzask w koszu, montaż krócej niż wypicie browara, efekt końcowy jak widać Montaż głośników tylnych również banalny :) Więcej zabawy było ze zwrotnicami bo trzeba było troszkę polutować aby to jakoś wyglądało, instrukcja montażu prosta jak budowa cepa - wejście zasilające z radia i dwa wyjścia na woofer i twitter , przewody plusowe oznaczone na czerwono :)
Najwięcej zabawy było z obsadzeniem "gwizdków" w miejsce starych. Nowe twittery poszły w ramki i razem w nowe otwory. Otwory musiałem troszkę powiększyć małą szlifierką tzw. dremelem. Poszło super Od spodu użyłem jeszcze kleju na gorąco do uszczelnienia. Po zamontowaniu prezentuje się tak A efekt końcowy jak na poniższym zdjęciu Głośniki w drzwiach mają głębokość montażu 45 mm. Zakupiłem je w sklepie eautoradio.pl, dostałem 50 PLN rabatu przy zakupie dwóch zestawów. Znają się na rzeczy i nie naciągają klienta. Mam instalację bez wzmacniacza i poradzili abym nie brał tych drogich ( prawie 500 PLN ) bo efektu bez wzmaka nie uzyskam a te spokojnie obsłuży mój Kenwood KMM-303BT. Efekt końcowy zadowalający, zestaw pięknie i czysto gra bo o to mi chodziło. Pozdrawiam !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
michalski
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Troszkę odgrzebie. Podoba mi się powyższy zestaw i jestem prawie zdecydowany. Pytanie, czy znacząco poprawi to granie na standardowym radio, czyli bodajże "beta"? Pytanie drugie, czy ktoś używa do takiego zestawu głośników (bądź zblizonego) radia typu cinciong z kamerą cofania itd i jak to działa? Chodzi mi o dźwięk.
Edzia: na standardowym radio parametry poprawiły się znacznie :)
Druga edzia: na cinciongu vordon jest duzo lepiej. Po dolozeniu aktywnego subwoofera pod fotel pasazera zestaw w pelni spelnia moje oczekiwania :)
Edzia: na standardowym radio parametry poprawiły się znacznie :)
Druga edzia: na cinciongu vordon jest duzo lepiej. Po dolozeniu aktywnego subwoofera pod fotel pasazera zestaw w pelni spelnia moje oczekiwania :)
-
lemonfresch
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Auto: t4 MULTIVAN
- Kontakt:
-
Psalm
- profil zaufany

- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Hej, odgrzebuję suchara, żeby nie zakładać nowego tematu. Pytanie mam dość nietypowe... kupiłem w zeszłym roku T4 multivan (na pewno był przekładany z poliftu, bo rocznik to '98) i... nie mam w boczkach drzwi przednich koszy na głośniki. Idzie to gdzieś dostać albo jakoś sensownie bez nich zainstalować głośniki? Teraz mam tam wielką, pustą przestrzeń.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Hejo, jeśli będzie dobrze wzmocnione mocowanie dla głośnika aby nie było drgań a dodatkowo dobrze wypełnione aby nie uciekało powietrze to będzie w porządku.
Jeśli masz otwór za duży do głośnika to zrób redukcję aby wielkość pasowała.
Jeśli masz otwór za duży do głośnika to zrób redukcję aby wielkość pasowała.
-
Psalm
- profil zaufany

- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Czyli kosze nie są mi niezbędne? Chociaż nie mam za bardzo pomysłu, do czego przymocować nowe głośniki.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Kosz to kwestia mocowanie. Z tego co pamiętam to 165mm mieści się głośnik. Jeśli masz zdolności manualne to zrób sam (jeśli nie chcesz kupować) a w środku otwór na głośnik. Wtedy możesz zmieniać wielkość głośnika. Możesz także dobrze wypełnić izolacją aby zrobić dobre psuedo pudło na uzyskanie basu. Sklejka, płyta pomalowane do koloru tapicerki.
Czasem ludzie chcą mieć tylko oryginalne rzeczy i szukają koszy. Dla mnie to kwestia wyboru i jeśli masz czym robić to dasz radę.
Czasem ludzie chcą mieć tylko oryginalne rzeczy i szukają koszy. Dla mnie to kwestia wyboru i jeśli masz czym robić to dasz radę.