2.5 TDI - Turbina

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pioter91
Początkujący T4

8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 6 razy
Kontakt:

2.5 TDI - Turbina

Post autor: pioter91 »

Hej,

Mam mały problem z turbiną. Jak wracałem z pracy dzisiaj, zacząłem słyszeć dosyć głośny szelest powyżej 1500obr. Jakby powietrze gdzieś uciekało i do tego odgłosy jakby z silnika.
Moc jest trochę słabsza i nie słychać było świstu turbiny.

Wężyki ciśnieniowe do turbiny na szybko organoleptycznie sprawdziłem, ale żadnych pęknięć nie było.

Węże dolotowe przed i po intercoolerze sprawdziłem i wydają się być w porządku, żadnych widocznych pęknięć.

Zrobiłem logi vagiem i wynika, że turbina nie umie zbudować ciśnienia. Dopiero po parunastu sekundach zmierza w kierunku wartości zadanej, lecz nie osiąga jej.
Przepływka daje wartość 500mg/R średnią, ale też z opóźnieniem daje dobija do maxa na 1200 chwilowo. I teraz myślę, że jak brakowałoby ciśnienia za turbiną ( nieszczelność) to na przepływce powinno być od razu max powietrza? Zawór regulujący jest prawie cały czas na 12,8 procent.

Jak będzie zachowywac się turbina w razie nieszczelnosci dolotu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

15
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: 2.5 TDI - Turbina

Post autor: Kenobi »

Nieszczelność za turbiną skutkuje między innymi kopceniem na czarno - powietrza nie ma ale przepływka tego nie widzi i ECU leje paliwo jak dla normaln…login to view the rest of this post

This topic has 21 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”