Swap 2,4 AAB na 2,5 ACV
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Swap 2,4 AAB na 2,5 ACV
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Sledzę forum już od jakiegoś czasu,muszę przyznać że dzięki kolegom jest to kopalnia wiedzy.
Moją T4 użytkuje już od kilku lat,jest to 93 rok 2,4 syncro podwyższona tzw camping.
Od jakiegoś czasu z powodu długich wakacyjnych wyjazdów na południe Europy zapragnąłem większej prędkości przelotowej po autostradach.No i się zaczeło.
Zakupiłem uturbiony silnik 2,4 chyba jeden z najsłynniejszych na tym forum.
Po całym pakiecie startowym wyjechalem do Grecji i Albanii.Bylem bardzo zadowolony,moc silnika mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła.Jazda ,wyprzedzanie strome podjazdy po prostu bajka.
Szczescie skonczyło się w na powrocie w Słowacji.Wypalona głowica.
Teraz po krótkim wstępie i przewitaniu pozwolę sobie zadac właściewe pytanie.
Chciałbym przelożyc 2,5 TDI ACV 2000 rok do mojej T4 2,4 syncro AAB 93 rok.
Mam całe auto tylko w napedzie na przod,chciałbym pozostac przy syncro (Albania :mrgreen: )
Proszę o Wasze opinie na temat mojego pomysłu.
Mechanikę ogarniam dość dobrze,dysponuje podnosnikiem.
Wiekszy problem z prądem,ale się staram.
Większosc sugeruje 1,9 TDI ...
Czy ktoś przerabiał 2,4 na 2,5 TDI?
Sledzę forum już od jakiegoś czasu,muszę przyznać że dzięki kolegom jest to kopalnia wiedzy.
Moją T4 użytkuje już od kilku lat,jest to 93 rok 2,4 syncro podwyższona tzw camping.
Od jakiegoś czasu z powodu długich wakacyjnych wyjazdów na południe Europy zapragnąłem większej prędkości przelotowej po autostradach.No i się zaczeło.
Zakupiłem uturbiony silnik 2,4 chyba jeden z najsłynniejszych na tym forum.
Po całym pakiecie startowym wyjechalem do Grecji i Albanii.Bylem bardzo zadowolony,moc silnika mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła.Jazda ,wyprzedzanie strome podjazdy po prostu bajka.
Szczescie skonczyło się w na powrocie w Słowacji.Wypalona głowica.
Teraz po krótkim wstępie i przewitaniu pozwolę sobie zadac właściewe pytanie.
Chciałbym przelożyc 2,5 TDI ACV 2000 rok do mojej T4 2,4 syncro AAB 93 rok.
Mam całe auto tylko w napedzie na przod,chciałbym pozostac przy syncro (Albania :mrgreen: )
Proszę o Wasze opinie na temat mojego pomysłu.
Mechanikę ogarniam dość dobrze,dysponuje podnosnikiem.
Wiekszy problem z prądem,ale się staram.
Większosc sugeruje 1,9 TDI ...
Czy ktoś przerabiał 2,4 na 2,5 TDI?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Swap 2,4 AAB na 2,5 ACV
Bez problemu wrzucisz acv ale szybciej nie pojedziesz chyba, że pozbędziesz się napędu na tył lub znajdziesz skrzynie od acv syncro z osprzętem
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Czy to efekt uturbienia czy przypadek?krylew pisze:Szczescie skonczyło się w na powrocie w Słowacji.Wypalona głowica.
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Szybciej pojechac nie muszę,mam juz szybka 5 i 110 jedzie przyzwoicie,max 140 ale to juz zabojstwo silnika i auta.
Co masz na mysli niumiejetne uturbienie?
Faktycznie silnik u poprzednika przejechał ok 30 tys a u mnie tylko 6 tys.
Domyślam się lub mam podejrzenia że to albo juz się zaczęło wczesniej albo dokonało zywota z powodu rozszczelnienia przewodu sterujacego od turbo do pompy LDA.Moim zdaniem za uboga mieszanka ,chociaż auto tego nie czuło.
Bez tego cisnienia na pompę jechalo ok 1000 km a może i trochę więcej i to chyba są konsekwencje.
Nie było żadnych wczesniejszych oznak,po prostu nagle stracil moc i zgasł.
Teraz rozważam włożenie 2,5 ACV ale do skrzyni mojej syncro.Koło zamachowe i sprzegło 2,4 bedzie pasowało na wał 2,5 tdi ?
Jakie przygody mogą mnie spotkac przy tej przekładce?
Co masz na mysli niumiejetne uturbienie?
Faktycznie silnik u poprzednika przejechał ok 30 tys a u mnie tylko 6 tys.
Domyślam się lub mam podejrzenia że to albo juz się zaczęło wczesniej albo dokonało zywota z powodu rozszczelnienia przewodu sterujacego od turbo do pompy LDA.Moim zdaniem za uboga mieszanka ,chociaż auto tego nie czuło.
Bez tego cisnienia na pompę jechalo ok 1000 km a może i trochę więcej i to chyba są konsekwencje.
Nie było żadnych wczesniejszych oznak,po prostu nagle stracil moc i zgasł.
Teraz rozważam włożenie 2,5 ACV ale do skrzyni mojej syncro.Koło zamachowe i sprzegło 2,4 bedzie pasowało na wał 2,5 tdi ?
Jakie przygody mogą mnie spotkac przy tej przekładce?
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
i dyfrem do kompletuProbe041 pisze:Bez problemu wrzucisz acv ale szybciej nie pojedziesz chyba, że pozbędziesz się napędu na tył lub znajdziesz skrzynie od acv syncro z osprzętem
-
Lewy
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witaj. Ja mam u siebie takie coś wrzucone. Niestety nie ja to robiłem. Kupiłem już takiego od Niemca. Jak jesteś z okolic Wrocławia to zapraszam na ogledziny.
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za zainteresowanie moim problemem.Właśnie rozmyślam nad skrzynią,chcialbym dla ratowania napędu syncro zostawić swoja przynajmniej narazie ale skrzynia od ACV ma naped predkosciomierza elektryczny a moja dotychczasowa od AAb mechaniczny.Rodzi się pytanie jak to rozwiazac zostawiając starą skrzynie a miec sygnal elektryczny do kompa i licznika niebieskiego(taki mam u dawcy)
Teraz jeszcze mi błysnęła myśl ze spotkałem kiedys taki rozgałeżnik na lince (trojnik) w który by się być może dało cos wkręcic elektronicznego do impulsów dla licznika.
Jakiesś pomysły?
Czy jesli nie bedzie skrzyni od ACV to dam rade uruchomic wszystko łącznie z licznikiem?
Teraz jeszcze mi błysnęła myśl ze spotkałem kiedys taki rozgałeżnik na lince (trojnik) w który by się być może dało cos wkręcic elektronicznego do impulsów dla licznika.
Jakiesś pomysły?
Czy jesli nie bedzie skrzyni od ACV to dam rade uruchomic wszystko łącznie z licznikiem?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak, nakręcasz na linkę obok serwo impulsator i masz sygnał na licznik po przewodzie
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Adampio pisze:Czy to efekt uturbienia czy przypadek?
Napewno jest to efekt uturbienia,w/g mnie z powodu pekniecia przewodu sterujacego pompa LDA( cisnienie z turbo) silnik dostal za mało paliwa i wytopilo głowice.
Tloki były od TD.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Od braku tego przewodu nie wytopi głowicy w tym silniku. Prędzej lejący wtrysk lub przebieg
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Przebieg tego silnika po uturbieniu to 36 tys km z czego u mnie tylko 6 tys .Ja go pompowalem do max 0,8 bar ale wczesniej nie mial lekko i chwilami znosil ponoc wiecej.
Wtryski dam jeszcze do sprawdzenia to bede wiedzial czy lały.
Wtryski dam jeszcze do sprawdzenia to bede wiedzial czy lały.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ciekawe, bo ja to samo mam bez turbo, co prawda przy FWD i niskiej budzie oraz małym obciążeniu. Co prawda tylko na gładkim asfalcie autostrady ale na zwykłej szosie nie mam potrzeby gonić. Rozumiem, że szybciej wjeżdżałeś też pod gorki niż bez turba?krylew pisze:Szybciej pojechac nie muszę,mam juz szybka 5 i 110 jedzie przyzwoicie,max 140 ale to juz zabojstwo silnika i auta.
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Moj jest wysoki i dosc ciezki .Waży z wyposażeniem ok 2800-3000 kg.Problemem bylo wyprzedzanie oraz podjazdy.
Po uturbieniu nie da sie nawet porownać tego silnika,jest duża przepaść między nimi.
Natomiast straciłem rzecz najważniejszą --------- niezawodność.
Do tej pory jestem zwolennikiem czystej mechaniki i jak najmniej elektroniki.Tymbardziej że nie jeżdze wkoło komina.
Natomiast jak zasmakowałem już jazdy na uturbionym to nie bardzo chcę wracać do oryginału 2,4 AAB.
Stąd pomysł na swapowanie 2,5 TDI ACV.Dawca już stoi na warsztacie.
Tylko czy uda się wszystko połączyć do kupy żeby to niezawodnie śmigalo oczywiście dalej w syncro od 2,4 AAB.
O trwalłości skrzyń już poczytałem ,biore to klatę.Moja jest po przeglądzie i wymianie łożysko 6 tys temu,więc jakiś margines bezpieczeństwa mam.
Po uturbieniu nie da sie nawet porownać tego silnika,jest duża przepaść między nimi.
Natomiast straciłem rzecz najważniejszą --------- niezawodność.
Do tej pory jestem zwolennikiem czystej mechaniki i jak najmniej elektroniki.Tymbardziej że nie jeżdze wkoło komina.
Natomiast jak zasmakowałem już jazdy na uturbionym to nie bardzo chcę wracać do oryginału 2,4 AAB.
Stąd pomysł na swapowanie 2,5 TDI ACV.Dawca już stoi na warsztacie.
Tylko czy uda się wszystko połączyć do kupy żeby to niezawodnie śmigalo oczywiście dalej w syncro od 2,4 AAB.
O trwalłości skrzyń już poczytałem ,biore to klatę.Moja jest po przeglądzie i wymianie łożysko 6 tys temu,więc jakiś margines bezpieczeństwa mam.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ja na razie tylko obserwuję bo poza kosztami boję się przeciążyć silnik tym turbem, szczególnie, że ma on przebiegu blisko 600000 km.
Niezawodność niezawodnością ale jednemu z forumowiczów 2,4D wybuchł gdzieś w rejonie Sycylii.
Niezawodność niezawodnością ale jednemu z forumowiczów 2,4D wybuchł gdzieś w rejonie Sycylii.
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
A nie w Serbii czasem?
Niebieski?
Ale odbiegamy od tematu .nie wiem co na to mod.
Niebieski?
Ale odbiegamy od tematu .nie wiem co na to mod.
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za potwierdzenie.Powiedz tylko które tzn od ktorego silnika kolo i sprzeglo masz zamontowane?ozyrys486 pisze:spokojnie zepniesz swoją skrzynię z 2,5 ja mam dokładnie tak zrobione
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Potrzebujesz zamach ze sprzęgłem od 2.4d w takiej opcji, sprawdź w etka czy to nie to samo co masz teraz
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Ok ,dzięki za potwierdzenie,tak tez myślałem.To widze że największa zabawa bedzie z prądem,sterownikami,licznikiem.
Licznik bedę chciał wcisnąc z 2000 rok do 93.Podobno trzeba coś lekko podpiłować i ma się zmieścić.
Licznik bedę chciał wcisnąc z 2000 rok do 93.Podobno trzeba coś lekko podpiłować i ma się zmieścić.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ja do <96 nic nie piłowałem, tylko ramkę maskującą też musiałem kupić od nowych zegarów
-
mdudi
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Odgrzebuję trochę temat ale już mnie oczy bolą od czytania i szukania... Mam 2.4D aab przedlifta bez syncro i chciałbym wymienić na 2.5tdi acv z dwumasą i skrzynia afk. Proszę Was o podpowiedź jakie części i modyfikacje dokładnie są potrzebne by takiej zamiany dokonać. Nie brak mi chęci i zapału, nie boje się mechaniki i elektryki ale przed chciałbym wiedzieć na jakie trudności mogę się natknąć... Z góry dziękuję za pomoc.