Jakie głośniki i jak je zamontować
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Jakie głośniki i jak je zamontować
Szanowni furumowicze,
Ja znow z montazem..
1. Na przodzie moje oryginalne glosniki byly w plastikowym koszu, ktory pasowlal w otwor i nie wadzil z plastikowa oslona. Czy nowe JBLe wpuscic po prostu w ten otwor? Musialbym chyba wylamac 3 blaszki montazowe i uzyc jednej aby to przykrecic do plastiku? Czy moze potrzebne so jakies dystanse?
2. Na tyl chcialbym wrzucic 13cm (5.25) sztuki. Probalem mam teraz taki ze oryginalny kosz jest przygotowany na 12 cm i troche mi one tam nie pasuja :/ Kosza latwo sie pozbyc ale jest on potrzebny jesli chcialbym latwo przymocowac plastikowa obudowe poniewac zatrzaski pasuja. Jest jakis sposob na to?
Ja znow z montazem..
1. Na przodzie moje oryginalne glosniki byly w plastikowym koszu, ktory pasowlal w otwor i nie wadzil z plastikowa oslona. Czy nowe JBLe wpuscic po prostu w ten otwor? Musialbym chyba wylamac 3 blaszki montazowe i uzyc jednej aby to przykrecic do plastiku? Czy moze potrzebne so jakies dystanse?
2. Na tyl chcialbym wrzucic 13cm (5.25) sztuki. Probalem mam teraz taki ze oryginalny kosz jest przygotowany na 12 cm i troche mi one tam nie pasuja :/ Kosza latwo sie pozbyc ale jest on potrzebny jesli chcialbym latwo przymocowac plastikowa obudowe poniewac zatrzaski pasuja. Jest jakis sposob na to?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Co do JBL ta chyba tylko od dołu, ale czy jest tam dojście bez wyrywania deski?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
w JBL 2 blaszki do pionu, i pasuje. jedna wchodzi w dziurę przy słupku, jest taka podłużna (przynajmniej w polifcie). Przykręciłem na 2 śrubki a reszta elegancko dociśnięta osłoną
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pasuje do kosza starego głośnika?garbaty pisze:w JBL 2 blaszki do pionu, i pasuje.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Tak, wyjąłem cały tweeter i bez żadnego szlifowania Wsadzilem JBL.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 11:00 przez garbaty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Posluchalem wczoraj tych focali w drzwiach bez suba, ta kieszen w drzwiach nigdy nie zagra. Zastanawiam sie, czy nie wyciac otworow w tapicerce pod glosnikiem by cos tam w pudla drzwi dmuchalo...
Wysokotonowce w desce robia robote, brakuje tylko miekkiego basu.. na razie musi sub pomagac, ale docelowo chcialem go wywalic...
Na tyl wrzucilem nowe wysokotonowce z sklassy harmana, z ebay. Ktos przerabial audio i sprzedawal nowa serie. Jest duzo lepiej.
Wysokotonowce w desce robia robote, brakuje tylko miekkiego basu.. na razie musi sub pomagac, ale docelowo chcialem go wywalic...
Na tyl wrzucilem nowe wysokotonowce z sklassy harmana, z ebay. Ktos przerabial audio i sprzedawal nowa serie. Jest duzo lepiej.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dwa pytania,flax pisze:Wysokotonowce w desce robia robote
1. Czy masz wersję przed- czy poliftową? Pytam w kontekście wątpliwości Kol.@radek4-a wyrażonej kilka postów wcześniej
2. Mój prawy "gwizdek" ma dwie wtyczki a lewy jedną, zaś oba mają 8 omów. Czy to nie sugeruje że one są połączone równolegle i przed powierzeniem im roli głównych głośników chyba by trzeba je rozdzielić?
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
nawet na pewno - dwa głośniki 8 ohm łączysz równolegle co daje 4 ohm. Można podłączyć każdy z osobna, wzmacniaczowi to nie zaszkodzi, będą ciszej grały o ok 30 procentAdampio pisze:2. Mój prawy "gwizdek" ma dwie wtyczki a lewy jedną, zaś oba mają 8 omów. Czy to nie sugeruje że one są połączone równolegle i przed powierzeniem im roli głównych głośników chyba by trzeba je rozdzielić?
-
arecki skoki
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
czytam i nie mogę się doczytać jaki to głośniki polecacie na tył bez przeróbek. wersja przedliftowa. mam te blaszkę kosz do głośników. Muszę tylko i aż wyciąć w tapicerce otwory tylko się wstrzymuję bo nie posiadam głośników. Proszę o konkretną podpowiedź jaki to model by tam pasował. Nie mam ambicji audiofilskich. Po prostu ma z tyłu grać. z góry dziękuję
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Chodzi mi o tzw. "stereło". Niemiec 22 lata temu nie uznawał tego w automobilach w ogóle, czy też dla firmowych gwizdków pod szybą było to nieistotne?notri pisze:Można podłączyć każdy z osobna
Dopytuje bo moja wiedza o audio kończy się na dwóch wejściach na głośniki (L i P) oraz świadomości, że głośnik ma "+" i "-" i po to są dwukolorowe przewody :oops: W Multivanie natomiast jest ich firmowo aż sześć :shock:
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Mam jedna z ostatnich Cali z 2003.Adampio pisze:Dwa pytania,flax pisze:Wysokotonowce w desce robia robote
1. Czy masz wersję przed- czy poliftową? Pytam w kontekście wątpliwości Kol.@radek4-a wyrażonej kilka postów wcześniej
2. Mój prawy "gwizdek" ma dwie wtyczki a lewy jedną, zaś oba mają 8 omów. Czy to nie sugeruje że one są połączone równolegle i przed powierzeniem im roli głównych głośników chyba by trzeba je rozdzielić?
U mnie niemy zrobil fabryczne stereo i to na wypasie, bo dwudrozne. ;) szkoda tylko, ze musialem wszystko wymienic. Tyl mam w dachu w czapce, siedzialy tam marne szerokopasmowce, teraz siedza dobre gwizdki.
-
arecki skoki
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
-
debu
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 blaszak 98r.
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Czy można zainstalować głośniki odseparowane Audio System X--ION X 165mm w ścianie grodziowej busa T4 (dostawczak) wycinając w niej otwory? Czy przestrzeń za ścianą nie będzie obniżała jakości basu i samego dźwięku? Czy lepiej zrobić jakąś skrzynkę pod te głośniki? Jestem laikiem, a chciałbym, żeby te głośniki przyzwoicie zagrały. Głośniki będą grały ze wzmacniaczem alpine FS1200 i radiem alpine cde-185-bt + głośniki Infinity 100mm w desce rozdzielczej .
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
debu pisze:Czy można zainstalować głośniki odseparowane Audio System X--ION X 165mm w ścianie grodziowej busa T4 (dostawczak) wycinając w niej otwory? Czy przestrzeń za ścianą nie będzie obniżała jakości basu i samego dźwięku? Czy lepiej zrobić jakąś skrzynkę pod te głośniki? Jestem laikiem, a chciałbym, żeby te głośniki przyzwoicie zagrały. Głośniki będą grały ze wzmacniaczem alpine FS1200 i radiem alpine cde-185-bt + głośniki Infinity 100mm w desce rozdzielczej .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
debu
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 blaszak 98r.
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
hmm.. ciekawe i stylowe rozwiązanie, ale myślałem nad wycięciem otworów w ściance i montując głośniki w blasze, no cóż będę musiał zaryzykowac i zobaczyć czy coś z tego będzie