2.5TDI przegrzewa się

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
vwyogi
Znawca T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

2.5TDI przegrzewa się

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Sytuacja taka: pacjent 2.5TDI 109PS jakieś 480tys przebiegu ale w LT, generalnie ta sama jednostka co w T4. Auto uzytkowane 5-6 razy w roku na dłuzsze wyjazdy. Po zakupie kilka lat temu nie nagrzewał się, ale wymiana termostatu załatwiła temat. Jakiś czas temu czy załadowany czy nie wskazówka temperatury zaczeła w trakcie jazdy zatrzymywac sie jakięs 2mm ponad połowę na wskaźniku. wymiana wisko, płyny chłodniczego nie pomogła, diagnoza komputerowa pokazała faktycznie lekko temp na plus od tego co powinno być więc wskaźnik i czujnik OK. Zreszta lekkie zwiekszenie prędkości czy zjazd z górki na luzie pokazwywał prawidłową reakcję wskaźnika. Przed ostatnia trasa wymieniłem chłodnice na nowa firmy Magnetii Marelli i ...i kurde jeszcze gorzej. Wskazówka temperatury stoi na pierwszej kresce ponad połową. Niby instrukcja mówi, że to jest zakres normalny, ale czuc było, że z silnika bucha temperatura wyzsza niz normalnie. W trase pojechałem załadowany na maxa ( 3600kg ) i myslałem, ze wysoka temp zewnetrza + auto naładowane na maksa to sie musi grzać, ale w nocy nic lepiej, wskazówka dalej na pierwszej kresce. Zdjąłem duze halogeny które lekko zaslaniaja chłodnice liczac, ze to moze one powoduja gorsze chłodzenie, ale kompletnie bez poprawy. I tak z lekko grzejącym silnikiem jechałem dalej zerkając cały czas na wskaxnik temp i redukujac prędkośc przelotową do max 100km/h. dojechałem do UK na zlot Busfest ( o tym zaraz w osobnym wątku ) i w drodze prowrotnej po rozładowaniu auta dalej to samo i na dodatek od przegrzania musiała puścic jakaś uszczelka bo zaczałem tracic olej na potęge. na 1200km dolałem 12 listórw oleju. Jechałem max 80km i co 100 km stop na dolewke litra oleju. do tego na zewnątrz upała 33 stopnie, zawór nagrzewnicu puścił i w kabinie miałem "sympatyczne" 40 stopni. Na szczescie jakoś do domu sie dokulgałem, auto całe zarzygane olejem. Jeszcze nawet nie wiem która uszczelka puściła.
Pytanie jest co w TDI moze powodowac przegrzanie silnika? Wisko nowe ( nie ma w LT elektrycznych wiatraków jak w T4 ), płyn nowy, chłodnica nowa, choć po wymianie sie pogorszyło. Mechanik przy wymianie nie miał co źle połączyć więc co moze być? Plan na teraz tu usunąć wyciek i może założę starą oryginalna chłodnicę.
Victus
Znawca T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Re: 2.5TDI przegrzewa się

Nieprzeczytany post autor: Victus »

Podczas wymiany mógł się oderwać jakiś osad i uszkodzić w efekcie pompę wodną, sprawdź dla świętego spokoju
Sprawdził przy okazji czy przez chłodnice swobodnie przepływa ciecz, jest taka możliwość że z zapchanych otworów nie został wyjęty papier lub folia i jest problem z przepływem lub komuś tam coś wpadło są różne przypadki
Czy wisko działa prawidłowo ?
Wisko można wymienić na i elektryczne, które możesz odpalić ręcznie jak ja u siebie miałem lub po załączeni czujnika w chłodnicy włącza Ci się automatycznie
Sprawdź też czy termostat otwiera się prawidłowo różnie bywa z nowymi.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Też bym obstawiał jakieś zaburzenia w cyrkulacji płynu.
Kiedyś w UAZie urwał mi się (i wpadł do bloku) glut silikonu wspomagającego firmową uszczelkę pompy wodnej i przegrzewanie ustąpiło dopiero po znalezieniu i usunięciu tego gluta. Też długo szukałem i dumałem co jest grane. Całe szczęście że ruskij czełowiek przewidział taki przypadek i rzeczony glut zatrzymał się na metalowym sitku o istnieniu którego nie miałem pojęcia.
Victus
Znawca T4

11
Model:
Kontakt:

właśnie o to chodzi, często spadają uszczelki lub grzybki ze starości zatykają przepływ, tu nawet pompa mogła ulec uszkodzeniu tzn łopatki odpadły i zatkały.
tak tylko sobie myślę.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Niezły hardkor aby jechać przez pół Europy i tyle oleju zgubić po drodze. Nie lepiej to było naprawić w trasie? Mówię o samym wycieku :/

A termostat jakiej firmy zakładałeś?
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Niezły hardkor aby jechać przez pół Europy i tyle oleju zgubić po drodze. Nie lepiej to było naprawić w trasie? Mówię o samym wycieku :/

A termostat jakiej firmy zakładałeś?
termostat 2 razy wymieniałem, firmy nie pamiętam chyba WAHLER
co do naprawy to w LT od góry silnik jest zabudowany alternatorem i kompresorem klimy i nie widac skąd cieknie. Od dołu wanna plastikowa upaćkana cala w oleju. Nie chciałem robic tego na parkingu w niemczech bo bym miał zaraz na glowie niemiecką policje i zakaz kontynuowania jazdy. Gdyby auto staneło na amen to mam ubezpiecznie ADAC, ale to by trwało jeszcze z 2 dni dłuzej bo wpierw by mnie do warsztatu sciagneli i zanim by sie za robote wzieli to by tez zeszło i dopiero jak warsztat powie, że w 3 dni nie usunie awarii to mam holowanie do domu, a spieszyło sie do roboty. Ważne , ze dojechałem, gorsze awarie były i dało się radę. Kiedys daleko daleko na płn w szwecji w T3 z silnikiem 1.6TD pekła pompa wody czy obudowa tak, że woda spierdzielała szybciej niż teraz olej z LT-ka. była to doka z nadbudówka plastikową. Po wszystkich smietnikach pozbieralismy plastikowe butelki pojemniki, nalalismy wody i jeden kierował i pokazywał kiedy się swieci kontrolka braku cieczy, a drugi siedział na pace na kole zapasowym i lał wode z butelki prosto do zbiorniczka wyrównawczego :mrgreen: i tak kurde 1000km ale dalismy radę. Tez nie do naprawienia na miejscu bo na częście do disela i to na zadupiu bym czekał ze 4 dni.
Victus
Znawca T4

11
Model:
Kontakt:

A może było tak, że zacząłeś wcześniej gubić olej i nie zauważyłeś i dlatego Ci się grzał ?
Dopiero potem powiększyła Ci się dziura i wyciek stał się większy .. ?
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Victus pisze:
A może było tak, że zacząłeś wcześniej gubić olej i nie zauważyłeś i dlatego Ci się grzał ?
Dopiero potem powiększyła Ci się dziura i wyciek stał się większy .. ?
Ten LT to auto tylko na zagraniczne trasy i bardzo dbam o niego. Wszystkie najdrobniejsze wycieki usunąłem już dawno i olej nie ciekł. Chlodnice wymieniłem bo się lekko przegrzewał i prawdopodobnie to przegrzanie spowodowało jakieś rozszczelnienie. Na takiej trasie jak miałem czyli 1900km w jedną stronę to pod maskę zaglądam przy prawie kazdym tankowaniu. Olej pierwszy raz dolalem juz na powrocie, 1500km przed domem i potem robilo się coraz gorzej.
TRUST
Stały bywalec

13
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 2000 Escapade I
Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: TRUST »

...a może uszczelka pod głowicą???
Victus
Znawca T4

11
Model:
Kontakt:

Ok, rozumiem.
Czy zanim zauważyłeś że Ci sie silnik grzał to coś robiłeś przy nim ?
Czy zauważyłes np spadek mocy, głośniejsą praca ?
Zadaje takie pytania bo to moze Cię nakierowac.
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Victus pisze:
Ok, rozumiem.
Czy zanim zauważyłeś że Ci sie silnik grzał to coś robiłeś przy nim ?
Czy zauważyłes np spadek mocy, głośniejsą praca ?
Zadaje takie pytania bo to moze Cię nakierowac.

silnik chodzi prawidłowo, nic nie puka, nie stuka, moc jest, żadnych niepokojacych obajwów.
Przejrzałem zapiski co robiłem przy aucie i moze być, ale pewności nie mam, że pierwsze przegrzewanie ( te delikatne kreska z 2mm nad połową ) wystapiło po zmianie rozrządu i pompy wody, ale pewności nie mam. Tylko to wieksze przegrzewanie zrobiło się po wymianie chlodnicy na nową i tylko powino byc lepiej niz gorzej. Wczoraj odkręciłem dolną osłone silnika i silnik w oleju do samej góry i dalej nie widac skąd by to mogło cieć, moze vacum pompa popuszcza. Zaczne a w zasadzie mechanik od uszczelnienia wyciieku oleju, a potem termostat i poma wody do wyciągniecia i sprawdzenie czy jakis glut nie utknał. CDN
Victus
Znawca T4

11
Model:
Kontakt:

Trzymam kciuki aby nic wielkiego się nie stało, daj znać n forum jak mechanik naprawi
Pozdrawiam.
pawela122
Forumowicz T4

15
Tematy: 17
Model:
Auto: T4 LONG
Opis: TDI
TYLKO DLA
INTELIGENTNYCH
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pawela122 »

skoro zauważyłeś przegrzewanie o wymianie rozrządu to prawdopodobnie pompa wody(ta nowa ) jest walnięta.
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

pawela122 pisze:
skoro zauważyłeś przegrzewanie o wymianie rozrządu to prawdopodobnie pompa wody(ta nowa ) jest walnięta.
ze względu na małe przebiegi trudno mi było powiązać wymianę rzorządu z rosnąca temperatura, chyba jakoś w miedzy czasie założyłem przednie halogeny i wina poszła na nie. Teraz jak oglądam zapiski to jednego roku wymiana rozrządu ,a następnego walczyłem z wisko. Nastepnego roku to w moim przypadku jakieś 2-3tys km później. Nawet jak to będzie ta pompa to czemu się pogorszyło po wymianie chłodnicy? Jakby zostało jak było czyli lekkie przegrzewanie to dalej zwalałbym na halogeny. W tym tygodniu walczę i dam znać
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

pogorszenie po wymianie chłodnicy to może być tylko zbieg okoliczności

Edit:
vwyogi pisze:
W tym tygodniu walczę i dam znać
Jak tam walka, jakieś wieści????
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

wyciek usunięty. Okazało się, że rozszczelniła się vacum pompa.
co do przegrzewania nie ma mechanik pomysłu, na sugestie , ze pompa wodu to mi pier...dzieli, ze dziurke w termostacie zrobić <59>
Podobno było jakieś zwarcie na dodatkowej pompce obiegu i nie działała, ale z tego co wiem to pompka w TDI wymusza obieg po zatrzymaniu się, żeby głowica sie nie przegrzała, prawda? Czy pracuje tez w czasie jazdy? Zdjął tez jakaś wtyczkę ( nie wiem jaką bo wspólnik widział ) która odpowiada w LT za otwarcie obiegu na nagrzewnicę, cyli wychodzi, ze w LT jest mały obieg i duzy sterowane termostatem i jakiś duzy duzy obieg połaczony z nagrzewnica pod deską. Po otwarciu tego duzego duzego obiegu po przez zdjęcie wtyczki z zaworka temperatura spada do 70 stopni.
Temperatura która widac na wskaźniku i na kompie po podłączeniu sie narzedziem diagnostycznym jest ta sama. Czujnik temp. profilaktycznie podmieniony i stary wskazywał poprawnie.
Najgorzej , że w środę w trasę jadę, w najgorszym wypadku ściagne ta wtyczke bo chyba lepiej mieć silnik niedogrzany jak przegrzany albo jak sie uda to u innego mechanika jak będzie miał czas wymienię pompe wody. Wkurza mnie jak w aucie nie działa wszystko jak potrzeba. :evil:

P.S.
Nie mam dogrzewacza który mógłby ewentualnie zakłócać obieg
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

To już jest jakiś krok do przodu, czyli wiadomo już że po prostu silnik za słabo się chłodzi. Skoro po wyjęciu wtyczki temperatura spada na stale do 70oC to przypuszczam, że musi być jakiś sterownik, który ten drugi duży obieg ogranicza w miarę potrzeby (zaworek od wtyczki jest przymykany), żeby się silnik nie przechadzał/szybciej nagrzewał. Zdobądź więcej informacji to się pomyśli. Coś tym zaworkiem w końcu steruje i być może zgłupiało lub dostaje fałszywy obraz rzeczywistości
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”