Gdzie jest rozrusznik??
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
roman350
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
Gdzie jest rozrusznik??
Witam od razu mówię na wstępie że mam małe pojęcie z mechaniki i spędziłem ponad godzinę na szukaniu takiego tematu nie znalazłem, stąd takie pytanie. Auto nie odpala przez to że rozrusznik nie kręci więc od niego zaczynam dochodzenie. To gdzie jest i jak go wymontować, czy muszę demontować tą osłonę pod silnikiem?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Gdzie jest rozrusznik??
W moim (2.4D) widać go po podniesieniu maski po prawej dla oglądającego stronie silnika. Dostępne/widoczne są i biegun cewki bendixa i plus zasilający.
-
roman350
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
Sytuacja tak wyglądała. Jak próbowałem odpalać to zakręcił bardzo słabo i umilkł. Po odczekaniu paru godzin po przekręceniu jest tylko kliknięcie a przy drugiej próbie nic nie słychać. Mam 2,5 TDI. Przez mojego ojca podejrzewane są tulejki.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
99% znanych mi problemów z rozrusznikiem, szczególnie nagłych to styki, wliczając w to szczotki i klemy akumulatora. @Próbe dobrze radzi, sprawdź kostkę stscyjki. Możesz zdjąć wtyczkę z kostki i zewrzeć to co zwiera kostka obracana kluczykiem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
słyszalne kliknięcie rozrusznika sugeruje sprawność stacyjki, a uszkodzenie jego samego
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Mi kiedyś tak padła kostka, że rozrusznik kręcił i nic więcej się nie działo więc różnie to bywa :P
-
Wprost69
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 TD '99
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
A u mnie po raz kolejny kręcił rozrusznik bez kluczyków w stacyjce .Po odłączeniu i podłączeniu akumulatora znów to samo.Gość z pomocy drogowej sugerował że to rozrusznik a mnie coś się wydaje że coś innego .Sam rozrusznik wymieniałem z 1,5 roku temu.Elektryka szfankuje bo jak włączam ogrzewanie szyby tylnej to włącza/wyłącza zamek centralny.
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Naładuj akumulator.roman350 pisze:Sytuacja tak wyglądała. Jak próbowałem odpalać to zakręcił bardzo słabo i umilkł. Po odczekaniu paru godzin po przekręceniu jest tylko kliknięcie a przy drugiej próbie nic nie słychać. Mam 2,5 TDI. Przez mojego ojca podejrzewane są tulejki.
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Dokładnie. Zanim zaczniesz rozbierać rozrusznik, sprawdź dokładnie akumulator. Może po prostu nie daje już rady ruszyć rozrusznika.Frodo pisze:Naładuj akumulator.roman350 pisze:Sytuacja tak wyglądała. Jak próbowałem odpalać to zakręcił bardzo słabo i umilkł. Po odczekaniu paru godzin po przekręceniu jest tylko kliknięcie a przy drugiej próbie nic nie słychać. Mam 2,5 TDI. Przez mojego ojca podejrzewane są tulejki.
Czy kontrolki przygasają jak chcesz odpalić busa i wtedy pyka rozrusznik?
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
U mnie przy takich objawach było koniec szczotek , dla wykluczenie stacyjki i calej reszty wystarczy zmostkowac na luzie gruby z cienkim kabel na chwile i wyjdzie czy kreci czy nie tylko gruby kabel bo prąd dośc duży wiec ostrożnie
-
mario78
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: t4 99 westfalia 94
- Kontakt:
Witajcie
Zapytam przy okazji tematu rozrusznika
Rozrusznik w t4w silniku 2.4d jest taki sam w rocznikach 1994, 95, 96, 07, 98, 99 czy coś sie zmieniało??
Pozdrawiam
Zapytam przy okazji tematu rozrusznika
Rozrusznik w t4w silniku 2.4d jest taki sam w rocznikach 1994, 95, 96, 07, 98, 99 czy coś sie zmieniało??
Pozdrawiam
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Tu macie trochę danych o rozruszniku http://www.t4-wiki.de/wiki/Anlasser. Gdzie się znajduje, rodzaje, naprawa.
-
mario78
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: t4 99 westfalia 94
- Kontakt:
Dane danymi i w dodatku nie po polskiemu ja bym chciał wiedzieć jak jest w praktyce
-
szmaja
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Z tego co się zorientowałem w T4 są trzy rodzaje rozrusznika-diesle 1,9 i 2,4 maja takie same, małe zgrabne bez wystającego wirnika, benzyna 2,0-2,5 diesel 2,4 i 2,5 maja taki z wystającym wirnikiem i jest trzeci z kopułka, to 2,0 benzyna, zresztą z diesli na pewno są wzajemnie wymienne, benzyna nie wiem, trzeba tylko zadbać o tulejkę w skrzyni na wystający wirnik. Zresztą te rozruszniki znajdzie się i u Skody, Audi,w Seatach i w starych dobrych Golfach i Passatach. Co do producentów to jest ich bodajże 4, Bosch , Lucas, PRC(kraina ryżem i obozami pracy płynąca) i Valeo.
Rocznikami do 99 niewiele się zmieniało, na zasadzie co było na magazynie wkładali. Jak ktoś chce zobaczyć różnice wpisać w wujka gogla "rozrusznik T4"
Rocznikami do 99 niewiele się zmieniało, na zasadzie co było na magazynie wkładali. Jak ktoś chce zobaczyć różnice wpisać w wujka gogla "rozrusznik T4"
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
I problem dotknął mnie. Jakby ktoś szybko podpowiedział jak odkręcić tą drugą śrubę, byłbym wdzięczny. Silnik VR6
Dzięki już nie aktualne. Odkręcona.
Dzięki już nie aktualne. Odkręcona.