AHY proszę o analize logów

Diagnostyka komputerowa – jak naprawiać T4 za pomocą laptopa i kabla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
driver77
Aktywny T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: T4 Caravelle Long
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Re: AHY proszę o analize logów

Nieprzeczytany post autor: driver77 »

grooverek pisze:
Ok, podmieniłem N75 i nie odczułem żadnej poprawy, ale skoro miałem w ręce (fabrycznie nowy) zawór to zamieniłem go z N12 (czy jak tam się nazywa ten od egr) i okazało się, że wężyku był pęknięty króciec. Tu jest log http://vaglog.pl/log_262929.html trochę krótki, bo robiłem go w godziny szczytu w Krakowie. Jest poprawa widoczna w logu i czuje ją pod nogą, lecz to wciąż nie jest to czego oczekuję... A wątpię, żeby wyrzucenie katalizatora dało, aż taką poprawę.. Macie jeszcze jakieś pomysły??
Jest trochę lepiej. Wywal kata,przegoń go i zloguj ponownie.
Dolot masz wyczyszczony (kolektor)?
Zasyfiały kolektor naprawdę może tak zmulić wóz w dolnych partiach,że szok. Jak czysciłem swój to robiłem oczy ze zdziwienia ile zostało syfu. Kat przypchany też wpływa na dynamikę z dołu.
Jak nie pomoże to jest jeszcze jedna opcja,ale nie na teraz jeszcze.
grooverek
Forumowicz T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grooverek »

Kolektor czyściłem bardzo dokładnie. zostało tylko trochę syfu w głowicy tam głębiej bliżej zaworów bo bałem się tam grzebać, żeby nie nawpadało mi tych grudek do cylindrów :P:P
Kat dziś wywalony, jest znów troszkę lepiej, ale odrobinkę. Poza tym katalizator jest czysciutki. A ja doszedłem jeszcze do pewnego wniosku odnośnie N75. Chłop co mi go sprzedał mowił, że N18 i N75 to jedno i to samo, a z tego http://teile.club/volkswagen/teile.php? ... el2=131018 wynika, że nie to samo... Niby ma napis Pierburg, niby oryginał, ale nie ma na nim numeru części... Ten zwracam, zmówiłem sobie już nowy z Allegro z NADRUKOWANYM nr części 1H0906627A bo w sklepie krzyknęli mi 280 zł. A ponieważ mi przyjdzie pewnie we wtorek dopiero to spróbuje wyczyścić mój. Mam jeszcze pytanie co to za zaworek z tego schematu oznaczony numerem 9A - u mnie czegoś takiego nie ma.. I co to za jeszcze jedna opcja kolego driver77? Bo jak wpadne zaraz do garażu to może to od razu sprawdzę...
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

grooverek pisze:
Kolektor czyściłem bardzo dokładnie. zostało tylko trochę syfu w głowicy tam głębiej bliżej zaworów bo bałem się tam grzebać, żeby nie nawpadało mi tych grudek do cylindrów :P:P
Kat dziś wywalony, jest znów troszkę lepiej, ale odrobinkę. Poza tym katalizator jest czysciutki. A ja doszedłem jeszcze do pewnego wniosku odnośnie N75. Chłop co mi go sprzedał mowił, że N18 i N75 to jedno i to samo, a z tego http://teile.club/volkswagen/teile.php? ... el2=131018 wynika, że nie to samo... Niby ma napis Pierburg, niby oryginał, ale nie ma na nim numeru części... Ten zwracam, zmówiłem sobie już nowy z Allegro z NADRUKOWANYM nr części 1H0906627A bo w sklepie krzyknęli mi 280 zł. A ponieważ mi przyjdzie pewnie we wtorek dopiero to spróbuje wyczyścić mój. Mam jeszcze pytanie co to za zaworek z tego schematu oznaczony numerem 9A - u mnie czegoś takiego nie ma.. I co to za jeszcze jedna opcja kolego driver77? Bo jak wpadne zaraz do garażu to może to od razu sprawdzę...
To nie będzie wina n75. One wszystkie pasują do grupy VAG. Czy to T4,passat,audi,gof itp to wszystkie będą ok. Ja jak mam z czymś problem to mam ten plus ,że kolega robi w hurtowni i biorę na ew. podmianę jakieś czujniki jak podejrzewam. Ja swój N75 kiedyś rozbierałem i czyściłem ale w innym TDI. Główkę na kleju przykleiłem i zacisnąłem.
A powiedz,czy ten objaw zamulania przyszedł nagle,czy po jakieś naprawie,czy zawsze tak miał?
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Jak go kupiłem to był zamulony. I tak powoli go odmulam. Zrobiłem porządek w podciśnieniach, wyczyściłem kolektor, teraz wyleciał katalizator... Tak czy siak spróbuje z tym zaworem. Sztanga turbiny chodzi płynnie i lekko, przepływomierz pokazuje dobre wartości, został ten zawór... Nie znam się dobrze na logach - tam z wtryskami i dawkowaniem jest wszystko w normie? Bo ostatnio (od tygodnia) zauważyłem, że czasami nie pali na dotyk (a tak było) tylko trzeba go pokręcić około 1-2 sekundy. Zdarza się to raz na jakiś czas, niezależnie czy silnik ciepły czy zimny.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Ta ostateczność to pewnie skrócenie sztangi na turbo
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Ta ostateczność to pewnie skrócenie sztangi na turbo
Wyczytałeś moje myśli <cisza> Ale to pod warunkiem że ktoś tam grzebał. Ale pomimo wszystko sztangą można wiele zdziałać. Ale można też narobić bigosu. Wszystko z umiarem. Kiedyś testowo tak rozkręciłem turbinę że myślałem że wydechem wyleci, ale ten lag był niesamowity <szok> .
Ostatnio zmieniony 20 maja 2016, 17:47 przez driver77, łącznie zmieniany 1 raz.
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

grooverek pisze:
Jak go kupiłem to był zamulony. I tak powoli go odmulam. Zrobiłem porządek w podciśnieniach, wyczyściłem kolektor, teraz wyleciał katalizator... Tak czy siak spróbuje z tym zaworem. Sztanga turbiny chodzi płynnie i lekko, przepływomierz pokazuje dobre wartości, został ten zawór... Nie znam się dobrze na logach - tam z wtryskami i dawkowaniem jest wszystko w normie? Bo ostatnio (od tygodnia) zauważyłem, że czasami nie pali na dotyk (a tak było) tylko trzeba go pokręcić około 1-2 sekundy. Zdarza się to raz na jakiś czas, niezależnie czy silnik ciepły czy zimny.
Myśle ze to nie pali na dotyk moze byc juz nastawnik w pompie do wyczyszczenia i ustawienia. Bo jesli by nie miał ciśnienia na pompie lub byłoby słabsze na rozgrzanym tylko silniku. Na zimnym raczej nie.
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Nie znam się na VAG-u ale z opisu kolegi podobnie było u mnie ta sama droga podciśnienia, EGR , kat , dolot ,sztanga na turbo, czyszczenie geometrii turbo zawory, czujnik w ECU i jaka naraz jest ok. Jeszcze zastanawiam się nad wymianą końcówek wtrysków.
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Dzięki wszystkim za zainteresowanie
Wczoraj walczyłem do późna i przegrałem ta bitwę. Czyszczenie N75, sprawdzenie jeszcze raz dolotu i wężyków podciśnień. Nie dało to rezultatu. Zainteresowałem się jeszcze sztangą (nic nie kręciłem na razie) i jej pracą. Pod palcem chodzi ładnie, przy logowaniu BS też porusza się płynnie i szybko, natomiast zauważyłem, że kiedy na zapalonym silniku ściągam wężyk od turbo - to wiadomo sztanga opada, ale kiedy zakładam go z powrotem to sztanga podnosi się do samej góry i natychmiast opada o nie wiem 2-3mm. Czyli tak jakby po dotknięciu ogranicznika odskakiwała minimalnie na dół. I teraz pytanie czy ona się w ten sposób jakoś pozycjonuje czy coś jest nie tak? Nie wiem czy jasno to opisałem, wieczorem nakręcę filmik. Poza tym nie widzę żółtej farby na nakrętce więc ktoś kiedyś tym kręcił w jakimś celu.
Jeszcze jedno, bo wczoraj rozebrałem, pół auta i grzebiąc od dołu znalazłem wciśnięty między węże zafoliowany szczelnie adapter do chipboxa (już bez samego chipa). Czyli ktoś kiedyś coś podkręcał. Nie wiem czy to ma jakiś związek?
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

grooverek pisze:
Dzięki wszystkim za zainteresowanie
Wczoraj walczyłem do późna i przegrałem ta bitwę. Czyszczenie N75, sprawdzenie jeszcze raz dolotu i wężyków podciśnień. Nie dało to rezultatu. Zainteresowałem się jeszcze sztangą (nic nie kręciłem na razie) i jej pracą. Pod palcem chodzi ładnie, przy logowaniu BS też porusza się płynnie i szybko, natomiast zauważyłem, że kiedy na zapalonym silniku ściągam wężyk od turbo - to wiadomo sztanga opada, ale kiedy zakładam go z powrotem to sztanga podnosi się do samej góry i natychmiast opada o nie wiem 2-3mm. Czyli tak jakby po dotknięciu ogranicznika odskakiwała minimalnie na dół. I teraz pytanie czy ona się w ten sposób jakoś pozycjonuje czy coś jest nie tak? Nie wiem czy jasno to opisałem, wieczorem nakręcę filmik. Poza tym nie widzę żółtej farby na nakrętce więc ktoś kiedyś tym kręcił w jakimś celu.
Jeszcze jedno, bo wczoraj rozebrałem, pół auta i grzebiąc od dołu znalazłem wciśnięty między węże zafoliowany szczelnie adapter do chipboxa (już bez samego chipa). Czyli ktoś kiedyś coś podkręcał. Nie wiem czy to ma jakiś związek?
grooverek tak na szybko sprawdź jeszcze samą gruszkę czy szczelna (zassaj podciśnieniem sztangę przytrzymaj i popatrz czy trzyma u góry czy opada, może też być jakaś strzykawka większa i kawałek wężyka).
Moze był jakiś BOX i ktoś coś mieszał wcześniej ,a sprzedawał to boxa wywalił i nie powrócił do ustawień fabrycznych. Wszystko zależy co i gdzie zaczął mieszać. Normalnie sztangi nie powinno się ruszać. Jest ustawiana na maszynie i zafarbkowana aby nikt tam nie grzebał. No ale jak ktoś zaczyna kręcić samemu to póżniej wychodza szopki. Narazie sprawdź jeszcze gruchę. Zrób jeszcze raz loga 11 takiego porządnego od 1500-4200 go pociągnij (but w podlodze) i wrzuć do oceny (do ew. regulacji sztangą-nie kręć nic jeszcze). A już wogóle nie waż się ruszać ogranicznika wychylenia łopatek w korpusie.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 7:06 przez driver77, łącznie zmieniany 1 raz.
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Sztanga przy vnt po zaciągnięciu raczej ma się opierać na zderzaku i tak stać.
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Grucha szczelna na bank bo to już sprawdzałem. Sztanga rusza się na oko około 1,5-2 cm więc raczej nie przytarta. Jeśli nie mam pełnej mocy od dołu to znaczy że łopatki nie są w pełni wychylone, więc jak sadze z rysunku sztangę powinienem skrócić, dobrze myślę? Ile ja skrócić? w jakim zakresie się to reguluje? Jeden obrót na poczatek bedzie ok?
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Tak, małymi krokami.
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Ok, a jak przesadzę to co mi grozi poza przeładowaniem i notlaufem?
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

grooverek pisze:
Ok, a jak przesadzę to co mi grozi poza przeładowaniem i notlaufem?
Skróć o jeden obrót/kontra i log do oceny.
Zrób wcześniej porządnego loga 11, aby mieć dobry punkt wyjścia i obserwowania co i jak się zmienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Dobrze by podpisać się z wakumetrem do systemu i zobaczyć wartości podciśnieniowe.
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

U mnie mechanik przestawiał sztangę bo twierdził że słabo słychać turbo, przestawił i naprawdę super się wkręca i ładnie gwiżdże, sprawdzał Vag-iem czy nie przeładowuje . Ale różnica była od razu odczuwalna .
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Postanowiłem zrobić test. Ominąłem N75 i podpiąłem turbawkę bezpośrednio do podciśnienia z głównego przewodu vacum pompy. Oto log (dwa ostatnie od dołu) krótkie bo oczywiście przeładowywało więc nie przesadzałem.
Jak widać z dołu bierze ładnie. I teraz czy diagnoza jest tak oczywista że winowajcą okazuje się n75?

Dobrałem się też do ECU tak jak radził Probe041 celem sprawdzenia tego wężyka do mapsensora, ale niestety u mnie takowy nie występuje - do ECU idą tylko dwie duże wtyczki. Króćca do podciśnienia nie ma.
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

W ECU nie ma czujnika doładowania? A który rok kolego ma twój AHY ? U mnie obok wtyczki kompa. wchodzi wężyk.
vwpitek
Stały bywalec

15
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 acv
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwpitek »

U mnie też.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

To kolega ma AXG w takim przypadku ;-)
Logów nie dodałeś.

Podmieniałeś miejscami n75 z n18?
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Fakt, nie wkleiłem loga http://vaglog.pl/log_263316.html
Rok produkcji 2000 lipiec lub sierpień.
Zawory zamieniałem, ale to nie działa, robi się wtedy moc silnika SDI. Nadal podtrzymuję, że zawory n75 i n18 nie są zamienne (różnią się odrobinę)
Próbowałem nawet brać n18 z innego auta i efekt identyczny
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Wężyki przepinałeś czy tylko wtyczki przy zaworkach. Wybacz ale musiałem spytać
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Wszystko, przy okazji wymiany wężyków wymontowałem je. Nawet zawory zamieniłem miejscami. Gnębi mnie to że nie ma u mnie elementu 9A http://teile.club/volkswagen/teile.php? ... el2=131018 a element 24A jest trójnikiem anie czwórnikiem. Do czego to służy?
Mój silnik to AHY na pewno.
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

U mnie z kolei zawór N75 jest zamienny z tym od egru, sprawdzone kilkukrotnie.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
U mnie z kolei zawór N75 jest zamienny z tym od egru, sprawdzone kilkukrotnie.
Z tego co wiem N75 i N 18 to to samo. Różnią się jedynie kolorem główki i ceną. Kiedyś zamieniałem w swoim innym TDI zawory i problemu nie było. Kolega robi w hurtowni i także twierdzi że różnicy brak (poza ceną).
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

U mnie obydwa zawory różnią się wtyczkami i kolorem główek czarna i biała.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

pittrans pisze:
U mnie obydwa zawory różnią się wtyczkami i kolorem główek czarna i biała.
U mnie niczym się nie róznią, czy przepnę wtyk i podciścnienia z jednego do drugiego to nie ma najmniejszej różnicy czy zmian. Testowane podczas zaślepiania EGR. Zawory można kupić z bodajże 3 rodzajami wtyków,z tym że N18 jest sporo tańszy od N75
Aktualnie N 18 nie pracuje bo i EGR out,ale w razie awarii N75 skorzystam z opcji podmiany.
grooverek
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Zmieniłem dziś zawór N75 i to jednak on okazał się przyczyną mojej usterki. Turbina ładuje ładnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Vag , VCDS lite”