Po wymianie rozrządu lekko dymi niespaloną ropą

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Po wymianie rozrządu lekko dymi niespaloną ropą

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

driver77 pisze:
Coś nie podoba mi sie w gr 11 w dynamicznym ostatnia kolumna. Czemu brak wysterowania n75 przy pełnym doładowaniu stoi jak i bez doladowania
przy turbinie z zaworem upustowym jak słabo pompuje to tak jest,
N75 trzyma cały czas upust zamknięty bo inaczej to już w ogóle nie byłoby ciśnienia, przy normalnej pracy turbiny ruszyłby się aby nie nastąpiło przeładowanie

patrze w te logi i patrze i one wyglądają jakby EGR miał jakiś czujnik i po zaślepieniu ECU wchodzi w tryb awaryjny, a to jest nie możliwe
driver77
Aktywny T4

11
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: T4 Caravelle Long
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: driver77 »

patrze w te logi i patrze i one wyglądają jakby EGR miał jakiś czujnik i po zaślepieniu ECU wchodzi w tryb awaryjny, a to jest nie możliwe
Raczej nie. Też tak podejrzewałem, szukałem ew miejsca na wtyczkę, bo byc może ktoś coś przerabiał. Ale zwykła mechanika.
A może coś z tym węzykiem co idzie od IC do sterownika. Może przez węzyk cos wpadło, ale on zbyt cienki jest aby cos tam wleciało.
Tak btw wężyka do ecu: jaką on role spelnia? Ciśnienie w kolektorze? Czy czujnik mierzy cisnienie ten w IC ?
Może tu przyczyna?

Po tej regulacji kąta wtrysku dość sporo zluzowałem rolkę prowadzącą 3 stopnie to dość sporo, nie poprawiałem napinającą bo nic się nie zmieniło. Tylko że teraz znak na prowadzącej nie jest równolegle do głowicy. Może tak zostać, czy nie skróci to jej żywota
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Może tak zostać, czy nie skróci to jej żywota
może, znacznik na środku jest do wstępnego ustawienia
driver77 pisze:
Tak btw wężyka do ecu: jaką on role spelnia? Ciśnienie w kolektorze?
tak
driver77 pisze:
Czy czujnik mierzy cisnienie ten w IC ?
ten jest od temperatury

mam tylko u ciebie kolejną zagwozdkę bo w 2000r już nie powinno być tego wężyka bo zmienili ECU i czujnik ciśnienia jest zintegrowany z czujnikiem temperatury i jest w IC
http://t4-wiki.de/wiki/Ladeluftk%C3%BChler
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

mam tylko u ciebie kolejną zagwozdkę bo w 2000r już nie powinno być tego wężyka bo zmienili ECU i czujnik ciśnienia jest zintegrowany z czujnikiem temperatury i jest w IC
Produkcja luty 2000 (sprawdzane w bazie)
Sterownik(komp) jaki tu siedzi to: 074 906 021 A
Być może poprzednik cos zmieniał (moze sterownik) tego nie wiem. Jak pisałem na początku wóz wziąłem na dobre $, choć wiedziałem że poprzedni własciciel to gość tzw ,,rzeźnik". Ogólnie użytowany po miescie przez jego żone. Inwestycje w wóz znikome.
Jak wcześniej rozrząd 140 tyś.
Filtry to za głowę sie złapałem jak zobaczyłem.
Olej twierdzi ze co 15 wymieniał (nie wierzę mu)
Ogólnie tylko paliwo i nic wiecej.
Z racji tego że buda zdrowa i silnik też nie wydaje dziwnych odgłosów szkoda było nie wziaść.
Lubie samemu grzebać przy swoich wozach i tchnę w niego ducha. Troche ogarnąć go chce i pociagnać dłuższą trasę, bo zapewne od 8 lat autostrady wóz nie widział. A z wlasnego doświadczenia wiem że dobrze goniony TDI powraca do żywych.

Na dziś sprawdzenie przewodów podciśnień (ew wymiana), sprawdzenie pracy turbiny (gruszka,zawór WG) i coś zapiszczy na chwilę przy odpaleniu i gaszeniu. Zmieniłem pasek wielorowkowy i dalej to samo. Po zdjęciu paska cisza. Trza przejrzeć osprzet który napędza pasek. Na zimnym jest OK, po zagrzaniu to słychać w momencie jak silnik sie zatrzymuje.
U mnie wersja bez klapy gaszącej przy EGR i trochę twardo gaśnie.
Wieczorem wrzucę logi po zmianie kąta wtrysku.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Wężyki podciśnienia OK (widać ze ktoś niedawno zmieniał) podłączone tak jak ma być
W output test sprawdzone wszystko N 108 na zgaszonym słychać że cyka,na odpalonym zmienia kąt(słychać inną pracę).
Na zgaszonym w output wszystko co ma być to słychać oprócz N 75 (tak ma być,czy on też powinien jakiś dzięk wydać?)
Jakiś jeszcze bodajże od paliwa 109? na odpalonym w teście gasi silnik.
Zapsikałem przepływkę środkiem do styków komputerowych, jakby lepiej na logach.
Sztanga turbiny pracuje (sprawdzane ciśnieniem).
Rano zimny od strzała, ale dziś pierwszy raz wskoczył na wyższe obroty tak jakby na ssaniu a przecież ciepło było. Miał podwyzszone ponad 800 póżniej juz normalnie 775. Jak przy -2 go paliłem to tego nie było.
Temp cieczy z czujników grają gr3 vs instruments.
Ale jest jeden błąd 00779 Out Air Sensor (G17) zwarcie do +. Na desce temp grała. Który to czujnik? Ten w zderzaku?
Dawka narazie została na poziomie 6 mg, ale czuje ze wlaśnie tej dawki mu brakuje. Albo przepływka umiera. Nie mam pojęcia. Ale tak nagle? To wszystko wyszlo po zaślepieniu EGR?
Katalizator go blokuje? I tak go usunę ale czy możliwa jest taka nagła zmiana.
Co jeszcze to rura która idzie do ssania turbiny,po odkręceniu mocowania pod bagnetem spada z wlotu turbiny. Jest tam jakiś oring na turbinie ale luz z 5 mm (lata jak zyd po pustum sklepie). Obejma sprawy nie załatwi bo to plastik.
Ten węzyk od IC do ecu (dmuchnałem,zassałem ale ani w tą ani w tą, dalej nie grzebałem).
Musze sobie sam z problemem poradzić bo mechanika u nas konkretnego brak (90% nie wie jak logi zrobić,więc z czym do ludzi)

Oceń proszę szczegolnie ten kąt. Wahania nie da sie zlikwidować. Ale w TDI Timing krąży w okolicach środka.

DYNAMICZNE:
Grupa 008: http://vaglog.pl/log_239017.html
Grupa 011: http://vaglog.pl/log_239016.html
Grupa 003: http://vaglog.pl/log_239014.html

STATYCZNE:
Grupa 004: http://vaglog.pl/log_239015.html (statyczny+bs)
Grupa 001: http://vaglog.pl/log_239013.html
Grupa 000: http://vaglog.pl/log_239012.html (statyczny+bs)
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Dodlot do turbo ma być fest bo lewizna może dawać przekłamanie dla przepływki.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
Dodlot do turbo ma być fest bo lewizna może dawać przekłamanie dla przepływki.
Zgadza sie. Niby rura oryginał a luźna niemozliwie. Chyba jakis mega oring tam wepchnę.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Obejma pomoże
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Jakiś jeszcze bodajże od paliwa 109
zawór odcinający na pompie
driver77 pisze:
Który to czujnik? Ten w zderzaku?
tak
driver77 pisze:
Ten węzyk od IC do ecu (dmuchnałem,zassałem ale ani w tą ani w tą, dalej nie grzebałem).
i dobrze bo on idzie do sensora w ECU, przepływu tam nie ma
driver77 pisze:
Katalizator go blokuje? I tak go usunę ale czy możliwa jest taka nagła zmiana.
to chyba się jeszcze prędzej powinno się zrobić niż zaślepienie EGR
driver77 pisze:
Co jeszcze to rura która idzie do ssania turbiny,po odkręceniu mocowania pod bagnetem spada z wlotu turbiny. Jest tam jakiś oring na turbinie ale luz z 5 mm (lata jak zyd po pustum sklepie). Obejma sprawy nie załatwi bo to plastik.
powoli zaczynamy znajdować konkrety, to może być przyczyna tych dziwnych zachowań
nowy oring i obejma pomaga, zdjęcie własne:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

to chyba się jeszcze prędzej powinno się zrobić niż zaślepienie EGR
Tak jest <england> Czekam az kumpel zwolni kanał u siebie w szopie. Bez szlifierki,spawarki i kanału nie da rady.
Btw kata: Wypróc bebechy i rurka w środek czy całego i rura?
Jutro zajmę sie tą nieszczelnością w dolocie. Jeszcze sprawdze jak na wylocie to wygląda. Tam chyba jakiś tłumik (czarna puszka) i dopiero wąż.
Możesz się wypowiedzieć na temat kąta? Zostawić czy coś poprawić? Chce zamknąć kilka tematów,bo tak to grzebie w 10 róznych rzeczach.
Jestem wdzięczny za okazaną pomoc. Może trochę duzo pytań zadaje, ale jak pisałem nie mam kogo się poradzić, a nawet nikt tu nie jeździ takim wozidłem aby móc coś porównać czy dopytać. No chyba ze złomiarza bujającego się starym t4 w stanie rozkładu <01>
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Co do logów to jeśli chodzi o kąt to na razie zostaw, bo pewnie rolką już nic nie zdziałasz wiec trzeba by koło na wałku luzować.
Na to bujanie to nie mam pomysłu, zawsze się trochę buja ale jak na razie nie miałem okazji znaleźć tego przyczyny przy dobrze napiętej rolce ( dlatego pytałem bo tylko raz widziałem mocno skaczący kąt ale wtedy okazało się, że forumowiczowi mechanik napiął ją w prawo ).

W dynamice pisałeś, że jest poprawa, a tam nadal kibel, turbina wstaje do pełnej mocy dopiero przy 2500 obr , co potwierdza przepływka - w tym samym momencie ilość powietrza osiąga powyżej 800.
Rozumiem, że EGR zaślepiony ?
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Tez nie mam i tak zostawiam. Pasowe jest ok (zero gibania, guma nie sparciała). Kóło na wałku też leci równo. Rolki pracują prawidłowo. Koło na pompie też bez podejrzeń. Wszystko dokręcone odpowiednimi momentami.
Być może zużycie eksploatacyjne czegoś. Będę obserwował okresowo co sie dzieje.
Jedynie przy gaszeniu coś zapiszczy na chwilę,ale po rzuceniu wielorowkowego objaw znika, po załozeniu powraca. Elementy napędzane przez pasek organoletycznie są ok. Ale być może napinacz zaczyna świrować lub jakaś rolka.
W dynamice pisałeś, że jest poprawa, a tam nadal kibel
Poprawa pod tym wzgledem że jakoś już lepiej jedzie od 2300 obr. Wcześniej stał do 2500. Być moze to tylko moje odczucie. Jak przez 2 dni jeżdzi się jak <slimak> to każda poprawa jest jakoś odczuwalna <38>
Rozumiem, że EGR zaślepiony ?
Tak. Tam nic już nie ruszam.
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Re: Po wymianie rozrządu lekko dymi niespaloną ro

Nieprzeczytany post autor: peters »

Objaw pisku podczas gaszenia silńika to wina paska 6Pk. Ewentualnie jak masz rolkę alternatora ze sprżegielkiem to ono moze tez hałasować. Jak tez sie z tym hałasowaniem bujam,przyzwyczaiłem sie. Na próbę posmaruj pasek świeczka i zobacz jaki bedzie objaw. Polecam paski Goodyear ,Conti sie strasznie popsuł jesli chodzi o 6Pk.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Panowie powróciła moc. Winne okazało sie połaczenie na rurze od turbiny. Założony nowy oring i wszystko mocno dokrecone stalowym cybantem. A czemu moc sie straciła?? Przypominam sobie jak ta rurę ściągałem to wypadł z niej jakiś kawałek szmaty. Ktoś to chyba w ten sposób uszczelniał przede mną.
Do tego zdemontowałem przepływomierz i wyczyściłem kontaktem do styków komputerowych i malutkim pędzelkiem. Troche było syfu.
Chciałem dziś kata wyciać ale okazało się że rura od kata do tłumika jest w fatalnym stanie. Na czwartek zamówiona rura i kat out. Zadnych strumienic i wynalazków. Normalna goła rura.
Nowe logi. Troche krótka prosta była i do końca nie pociagnąłem ale widać poprawę. A szczególnie czuć.
DYNAMICZNE:
Grupa 011: http://vaglog.pl/log_239152.html
Grupa 008: http://vaglog.pl/log_239151.html
Grupa 003: http://vaglog.pl/log_239150.html
DYNAMICZNE:
Grupa 003, 008, 011: http://vaglog.pl/log_239148.html
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

o wiele lepiej ale....
jeszcze coś dusi, miejmy nadzieje, że katalizator, w najgorszym wypadku turbina do regeneracji
dobry ACV to przy 1800obr powinien już pokazywać minimum 1600mbar, a od 2000obr to już maksymalne 1800mbar
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Tak jeszcze czuć przyduszenie, ale jest o wiele lepiej.
Turbo widać że suche, w dolocie w normie, raczej mgła olejowa.
Wóz eksploatowany był po mieście przez kilka lat.
Ja go mam niedawno i tez tylko testowo nim jeżdziłem.
Wytniemy kata, ustawie mu dawke na 3,5-4 (możliwe ze wahy brakuje aktualnie ustawione 6 czy raczej nie ma to wpływu?), planuje przejazd 500km autostradą. Może się rozgoni. Wiadomo syncro nie będzie tak rwał jak oś. jakieś opory podzespoły stawiają.
Ciekawie ile to pali wogóle. Narazie nawet nie mówie,ale cały czas praktycznie logi wiec i but w podlodze.

Dzięki wielkie kolego Kenobi. Twoja pomoc jest nieoceniona <england> . Bez pomocy i duzej ilosci wyjaśnień moze do teraz siedziałbym na goglach i szukał.
Ciężko znaleźć takie osoby na forum, które pomagają rozwiązać problem i drążą wszystko do końca.
Przynajmniej wiem że mogę na Ciebie liczyć.
Dzieki również dla kolegi,, peters'' oraz ,,Probe041" za cenne wskazówki <hi>

Powoli wóz wraca do żywych. Jest już bliżej niż dalej.
W czwartek zrobię to co pisałem wyzej <up> i wrócę z nowymi, mam nadzieję +- idealnymi logami.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Ciężko znaleźć takie osoby na forum, które pomagają rozwiązać problem i drążą wszystko do końca.
zapewne gdybyś był gdzieś bliżej, pomimo groźby rozwodu siedziałbym z tobą szukając awarii
edycja:
choć trochę kicha bo o tej rurze to powinienem prawie od razu sobie przypomnieć i napisać, szczególnie, że sam przez to przechodziłem

teraz kolejna rzecz którą już obserwowałem z tym skakaniem kąta wtrysku w kierunku przyspieszania go - może to być spowodowane przytkaniem układu paliwowego lub jego zapowietrzaniem się z powodu jakiejś nieszczelności
chodzi o to, że jak pompa ma jakikolwiek problem z zasysaniem paliwa lub pojawiają się nawet minimalne bąble powietrza to ECU próbuje to nadgonić przyspieszeniem kąta w celu utrzymania równomiernej pracy silnika
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
driver77 pisze:
zapewne gdybyś był gdzieś bliżej, pomimo groźby rozwodu siedziałbym z tobą szukając awarii
Wiem cos o tym. Też ostatnio z domu hotel i stołówkę zrobiłem. Lubie pogrzebać przy wozie i w miare mozliwości zawsze starałem się pomóc znajomym sąsiadom przy jakimś problemie z wozidłem. A w wiekszości wystarczy prosty program diagnostyczny i wiadomo gdzie +- czegoś szukać.
Jeszcze trochę roboty przy teczce jest,ale to z biegiem czasu sie zrobi.
Najważniejsze i chyba najgorsze już zrobione. Jedynie co nie działa na już to dogrzewacz. Ale tu nie mam pojęcia co z czym i do czego.
Środek zadbany więc roboty tam nie ma. No podłokietnik opada ale podkładka z ząbkiem z allegro w czwartek bedzie.
Niewielkie purchle na lewym słupku to pryszcz, zderzak tylni chyba trza przemalować (tu lekko uderzony przy cofaniu,na srodku jakieś rysy nie do zapastowania). Przeciwmgielne na przód założe (była lekka kolizja z jakimś psem,ale o tym mi powiedział sprzedający).
Napedy wygladaja ok. Nic nie tłucze,nie cieknie, nie ma nadmiernych luzów.
Wóz robie dla siebie bo jest uniwersalny. Jeździłem róznymi osobowymi i wiecznie albo miejsca na coś brakowało,albo bagaży za dużo, a tu jest pole do popisu.
Jak dobrze widze to kolega ze stolicy? Bywam w stolicy kilka razy do roku w ścisłym centrum na Marszałkowskiej u przyjaciela z dawnych lat. Mogę podjechać kiedyś z załącznikiem gratyfikacyjnym za udzieloną bezinteresowną pomoc <england>
Narazie tylko wirtualne <beer>

,,A najbardziej cieszy to że można coś zrobić samemu i być z tego zadowolonym''.
peters
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

Odnośnie dogrzewacza to spisz co masz za model i wal do kolegi Stefano jak sam nie robisz takich wynalazków. Wyślesz mu swój a on ci wyślę sprawny drugi.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

choć trochę kicha bo o tej rurze to powinienem prawie od razu sobie przypomnieć i napisać, szczególnie, że sam przez to przechodziłem
Dobrze jest. Też ja głupi tak to zostawiłem. Przecież wiadomo że lewizna tamtędy musiał iść.
teraz kolejna rzecz którą już obserwowałem z tym skakaniem kąta wtrysku w kierunku przyspieszania go - może to być spowodowane przytkaniem układu paliwowego lub jego zapowietrzaniem się z powodu jakiejś nieszczelności
chodzi o to, że jak pompa ma jakikolwiek problem z zasysaniem paliwa lub pojawiają się nawet minimalne bąble powietrza to ECU próbuje to nadgonić przyspieszeniem kąta w celu utrzymania równomiernej pracy silnika
Gość chyba nigdy filtra wahy tam nie wymieniał. Nie potrafiłem odczytać co to za filtr. Z zewnątrz sama rdza. Młotkiem wybijałem go z otworu bo rdza trzymała. Nawet przewodów z nypli nie szło zdjąć. Po odkręceniu korka od spodu ze 100 ml samego żuru wyleciało.
Wyciągałem zbiornik i czysciłem.
Przewody wyglądają ok. Czy jest powietrze tego nie wiem. Tylko kawałeczek przy pomie jest przeźroczystego ale chyba jest pełny (musze poobserwować na pracującym).
Planuje jeszcze raz zmienic filtr paliwa za jakiś czas i wlać jakieś STP do baku. Lekko podcieka na zimnym chyba z oringu na pompie (przy głowicy), ale to kilka sekund po odpaleniu, później jest sucho. Wtryski na korekcjach wyglądaja OK.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

peters pisze:
Odnośnie dogrzewacza to spisz co masz za model i wal do kolegi Stefano jak sam nie robisz takich wynalazków. Wyślesz mu swój a on ci wyślę sprawny drugi.
Być może jest sprawny. Czytałem że może błedy jakieś go trzymaja w sterowniku. Nie dam rady sie do niego wpiąć. Moze jakaś pierdoła (przewód czy coś). Wizualnie przejrzałem kable i to na tyle. Jak nie mam o czymś pojęcia to wole tego nie dotykać aby czegoś nie pogorszyć. Dogrzewacz to chyba 3 DW... coś tam( nie pamietam).
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Jeśli bije ropa spod dekielka na pompie (nie ważne że tylko na zimnym) to sugeruję pompę out i do wymiany komplet uszczelek bo będzie tylko gorzej. Tym bardziej jak filtr nie był długo wymieniany to na dolnych partiach pompy może być niezły śmietnik co również może odbijać się na wysterowaniu kąta wtrysku.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
Jeśli bije ropa spod dekielka na pompie (nie ważne że tylko na zimnym) to sugeruję pompę out i do wymiany komplet uszczelek bo będzie tylko gorzej. Tym bardziej jak filtr nie był długo wymieniany to na dolnych partiach pompy może być niezły śmietnik co również może odbijać się na wysterowaniu kąta wtrysku.
Zgadza się. Będzie uszczelniana. Nie wiem czy się podjąć samemu tego zadania. Wiele tam można skaszanić jakimś nie rozważnym ruchem. Może gdzieś do pompiarza?
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Zwykła rura coś ala to http://allegro.pl/tlumik-katalizator-ru ... 18057.html
czy z niby tłumikiem http://allegro.pl/tlumik-tlumiki-katali ... 17873.html
Wywalam w całosci bo nie chce mi sie ciąć wywalać wnętrze i spawać.
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

[/quote] Zgadza się. Będzie uszczelniana. Nie wiem czy się podjąć samemu tego zadania. Wiele tam można skaszanić jakimś nie rozważnym ruchem. Może gdzieś do pompiarza?[/quote]

Jak się nie czujesz na siłach to oddaj do pompiarza, przy okazji niech sprawdzi parametry na stole jak z jej kondycją......
peters
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
peters pisze:
Być może jest sprawny. Czytałem że może błedy jakieś go trzymaja w sterowniku. Nie dam rady sie do niego wpiąć. Moze jakaś pierdoła (przewód czy coś). Wizualnie przejrzałem kable i to na tyle. Jak nie mam o czymś pojęcia to wole tego nie dotykać aby czegoś nie pogorszyć. Dogrzewacz to chyba 3 DW... coś tam( nie pamietam).
Zmostkuj na początek czujńik ktory jest przy haku przednim. I zobacz co sie bedzie działo. Jesli jest zablokowany to domowym sposobem trzeba odpiąć sterownik wewnątrz pieca,ale jesli go rozbierasz to trzeba sprawdzic świece,sitko,pompkę paliwa.
peters
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Zwykła rura coś ala to http://allegro.pl/tlumik-katalizator-ru ... 18057.html
czy z niby tłumikiem http://allegro.pl/tlumik-tlumiki-katali ... 17873.html
Wywalam w całosci bo nie chce mi sie ciąć wywalać wnętrze i spawać.
Tylko średnice musisz sprawdzic u Siebie.Tdi maja chyba Fi 60. Gdyz reszta ci nie wejdzie. Ja bym brał z tłumikiem.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Tylko średnice musisz sprawdzic u Siebie.Tdi maja chyba Fi 60. Gdyz reszta ci nie wejdzie. Ja bym brał z tłumikiem.
Chyba coś koło fi 60.
Teraz tam jakaś sztuka jest. Od kata biegnie rurka dospawana chyba fi 40 i dalej do tłumika rozszerzona do chyba fi 60.
Myśle ze kat +ta śmieszna rurka blokują dosć sporo wydech. Wziałem z tłumikiem. Nie rzuca się tak w oczy. A ostatnio dość mocno na przegladach zaczęli się czepiać braku kata. Kiedys tego nie było.
Przechodziłem to w poprzednim aucie. Musiałem załacznik dać diagnoście.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

panowie mimo całego zaangażowania w sprawę to jako moderator zwracam uwagę, że dyskusja zaczyna odbiegać od sedna sprawy
proszę o dogrzewaczu, tłumikach itp dyskutować w odpowiednich działach i tematach które już istnieją, bądź takie stworzyć
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt: