Po wymianie rozrządu lekko dymi niespaloną ropą

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
driver77
Aktywny T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: T4 Caravelle Long
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Po wymianie rozrządu lekko dymi niespaloną ropą

Nieprzeczytany post autor: driver77 »

Witam wszystkich.
Dwa tygodnie temu nabyłem Caravelkę
2000r. silnik 102 PS ACV
Auto dość zadbane z zewnątrz i wewnątrz. Silnik również ładnie chodzi.
Niestety poprzedni właściciel to typ człowieka ,,Leje paliwo i nic wiecej mnie nie interesuje"
A wiec zabrałem się za porządki w tym wozidle.
Na pierwszy strzał rozrząd (gość 130 tyś przejechał i zdziwiony że do wymiany <59> ). Oczywiście i mi lekko włosy dęba stanęły. Oraz wszystkie oleje, filtry i płyny.
Na temat oleju i filtrów nie będę się rozpisywał, bo wiadomo standardowo to co trzeba (dodatkowo hamulcowy i chłodzenia).
Jakieś tam pojęcie o mechanice mam (8 lat jeździłem A6 1.9 PD i wszystko robiłem sam przy nim).
Rozrząd robiłem sam z pomoca kolegi który ma kanał i odpowiednie narzędzia.
Rorząd kompletny Rouville na dwie strony+pompa+nowe śruby+podkładka diamentowa+siemeringi na wale i wałku)
Wszystko wymienione zgodnie ze sztuką i opisem,który przedstawił kolega Kenobi <hi> .
Pompa ustawiona na zegar na 0,55.
Palimy motor i o dziwo na dotknięcie zagadał (jeszcze sprawdzamy kilka razy i jest OK).
Z racji tego że całkowicie przód był zdjęty i wyjęte chłodnice nie przeprowadzaliśmy jazdy testowej.
Po złożeniu wszystkiego do kupy niby OK.
Z tym że zapalając go rano (pali rewelacyjnie,chodzi bardzo miękko) ,na wolnych obr jest Ok natomiast po lekkiej przygazówce dymi na szaro-biało i czuć ewidentnie nie spaloną ropę. Te objawy utrzymują się do puki silnik się nie zagrzeje. Później zero dyma. Ale jak lekko ostygnie to znów powtórka.
Wpiałem VCDS (niestety wersja Lite) ale coś tam idzie zobaczyć.
Nie podoba mi się dawka w gr 1 (około 6-6,5 mg) wydaje mi się ze powinno oscylować w okolicy 3-4
oraz gr 2 gdzie sterownik życzy sobie 0,4 BTDC (kol 2) to wartość aktualna skacze od 2,8-4 BTDC
I tu lekka zagwostka ponieważ nie wiem jak to ugryżć za bardzo.
Czy te wartosci są OK czy coś trzeba poprawić?
Czy zmieniając dawke na np 3,5 kąt wrtysku BTDC również ulegnie z automatu poprawie? Lub na odwrót.
Wiem że dawkę można zmienic lekko przestawiając nastawnik ale narazie tego nie ruszam.

Drugie pytanie to raczej takie z ciekawosci.
Do 1800obr ten silnik mułowaty od 1800 taki choćby lag mocy. Nie jeżdziłem wcześniej 2,5 R5 i nie mam porównania. Byc może tak ma być.
Natomiast co widzę na VCDS to ze do 1800-1900 obr przepływka w okolicach 600, ciśnienie doładowania też takie sobie.
Od 1900 obr czuc ten przypływ mocy. Przepływka 880-900 doładowanie również leci w górę.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy ten typ tak ma?

Trzecie pytanie. Chce na poczatek wyczyscić EGR, bo znając zycie i poprzedniego właściciela napewno jest w nim masakra.
W poprzednim wozie zaślepiłem EGR po wyczyszczeniu go oraz dolotu i byłem zadowolony. Przejździłem tak kupe lat, do tego trochę później wywaliłem kata i wtedy juz wogóle chyba dałem mu drugie zycie. Czyste powietrze i niczym nie blokowany wydech.
Chciałym te operacje powtórzyc i w tym wozie ale wszelkie za i przeciw jestem w stanie rozwazyć ponieważ nie wiem jak reaguja te silniki na takie zabiegi.
Przelot 330 tyś (na 90 % ok) ale do końca chyba tego nikt nie wie.
Błedów na kompie brak. Były jakieś stare, ale pokasowałem i nie powróciły.
Czujniki również OK dookoła.

Wieczorem mogę wrzucić logi do ew analizy przez fachowców forumowych, ponieważ omijam szerokim łukiem wszystkie rózne typu warsztaty, pseudowarsztaty. Kilka przykrych doswiadczeń już przeszedłem. Przecież 80% mechaników nie ma pojecia o swojej robocie, a na słowo ,,Moze podepniemy kompa lub zrobimy logi dynamiczne'' wszyscy odpowiadają hurale ,,A co to jest Log dynamiczny? Mogę ew sprawdzic czy błedy jakieś są"
Wiec staram sie robic wszystko samemu. Mam pewność że będzie zrobione i satysfakcję że zrobiłem sam.
Pozdrawiam.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Po wymianie rozrządu lekko dymi niespaloną ropą

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Daj log 004 w basic settings
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

aleś sie rozpisał <38>
driver77 pisze:
Od 1900 obr czuc ten przypływ mocy. Przepływka 880-900 doładowanie również leci w górę.
na razie wychwyciłem to pytanie ( resztę opracuje jak bedę miał chwilę ) i odpowiedź brzmi : ten typ tak ma, moc jest od 1800-1900 obrotów, przy dobrym nie zajechanym silniku - także proponuje się cieszyć bo dobrze to wróży
po prostu nie należy przy tym silniku jeździć z obrotami poniżej 1800

log grupy 004 też w meas blocks - ale rób je nie tylko jak chłodziwo będzie miało powyżej 80st ale także aby temp. paliwa też była jak najwyższa,

zmiana dawki nie ma wpływu na kąt wtrysku
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Daj log 004 w basic settings
Ok. Wieczorem wrzucę.
Muszę podjechać do znajomego bo mam wersję Lite i BS nie obsługuje.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
aleś sie rozpisał <38>
driver77 pisze:
na razie wychwyciłem to pytanie ( resztę opracuje jak bedę miał chwilę ) i odpowiedź brzmi : ten typ tak ma, moc jest od 1800-1900 obrotów, przy dobrym nie zajechanym silniku - także proponuje się cieszyć bo dobrze to wróży
po prostu nie należy przy tym silniku jeździć z obrotami poniżej 1800

log grupy 004 też w meas blocks - ale rób je nie tylko jak chłodziwo będzie miało powyżej 80st ale także aby temp. paliwa też była jak najwyższa,

zmiana dawki nie ma wpływu na kąt wtrysku
No to już coś wiem na start że ten typ tak ma. Trochę się zmartwiłem tą dziurą w dolnej partii obr. Ale jak tak ma być to tak ma być i nic tu nie ruszam.
Co do gr 004 wrzuce wieczorem.
Zrobię ms/bs/dyn

Co do rozpisywania. Lubie napisać więcej niz mniej. Czy coś jest przydatne czy nie tego nie wiem. Ale lepiej napisać coś więcej ponieważ mniej pytań później się zadaję.
Na chwile obecną najbardziej to zadymienie i zapach niedopalonej ropy mnie meczy.
Przed wymianą nie puszczał zadnego dymka,ale nie sprawdzałem nastawów,ponieważ bardziej skupiałem sie na szybkiej wymianie przegiętego rozrządu.
Pali na dotyk zimny i ciepły. Na zimnym dymi na ciepłym zero dymu (no lekko na czarno bąka na chwilę puści ale przy bucie w podłodze).
Jedynie co zauważyłem przed wymiana na biegu jałowym zużycie wahy wynosiło 0,78l/h teraz zmalało do 0,39l/h.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

doregulowałeś kąt wtrysku na VAGu napinaniem lub luzowaniem paska rolką ?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

W takim razie zrób komplet logów jak dasz radę
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Witam.
Troche ceregieli dziś wyszło i zrobiłem statyczne. Na całkiem zimnym w momencie rozruchu oraz po mocnym rozgrzaniu.
BS nie zapisał się, dynamicznych nie zrobilem bo kolega miał nawał pracy a nie dysponuję jakąś w miarę długą prostą drogą aby samemu to wykonać. W nocy kiedyś robiłem sam,ale to takie dosć ryzykowne.
Jutro będą dynamiczne BS i gr 0

Gr 1/4/5 Na całkiem zimnym http://vaglog.pl/log_238507.html
Gr 4 Zimny w fazie rozgrzewania http://vaglog.pl/log_238506.html
Gr 4 Ciepły http://vaglog.pl/log_238506.html
Gr 1 zimny w fazie rozgrzewania http://vaglog.pl/log_238503.html

Gr 1 na rozgrzanym http://vaglog.pl/log_238531.html
Gr 4 na mocno rozgrzanym temp vag 90 st http://vaglog.pl/log_238537.html
Gr 5 ciepły http://vaglog.pl/log_238538.html
Gr 8 ciepły http://vaglog.pl/log_238539.html
gr 9 ciepły http://vaglog.pl/log_238540.html
Gr 10 ciepły http://vaglog.pl/log_238541.html
Gr 11 ciepły http://vaglog.pl/log_238542.html
Gr 13 ciepły http://vaglog.pl/log_238544.html
Gr 15 cieply http://vaglog.pl/log_238545.html
Gr 20 ciepły http://vaglog.pl/log_238546.html
Gr 22 ciepły http://vaglog.pl/log_238547.html
Gr 24 ciepły http://vaglog.pl/log_238548.html

Troche namieszałem ale taki dzień że co chwilę coś wypadało.

Co do pytania kolegi Kenobi czy regulowalem rolką. Odpowiadam ze nie regulowałem. Znaki/zegar w pompe/ ustawienie 0,55/ blokada pompy/ napięcie rolki na znak/dokrecenie koła na walku. To tyle co zrobiłem.
Na PD pamietam kiedys regulowałem kołem na fasolkach,ale na VP nigdy tego nie robiłem. Nie wiem czy trzeba zluzować napinacz i koło na walku i ruszyc lekko pompą, czy korekcje robi sie rolką. Jak rolka to którą i na jaką wartość ustawić na VAG (wiem że ATDC to minus BTDC to plus)
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Na rozgrzanym masz kąt wtrysku przyspieszony, wypadałoby opóźnić. Nie ma to jednak wpływu na dymienie bo ono występuje przy opóźnionym kącie, a u ciebie na zimnym w momencie rozruchu jest dobrze, zawór kąta przyspiesza go do żądanej przez ECU wartości co widać w grupie 004 na zimnym silniku. Także kąt wtrysku nie ma tu nic do dymienia.

Teraz taka sprawa, pisałeś, że wcześniej nie dymił ale z tym silnikiem wcześniej nie miałeś doświadczeń więc takie dwa pytanio-stwierdzenia:
- ostatnio spadły temperatury i te silniki tak mają, że jak jest poniżej 5st to co byś nie robił i jak nie regulował ( a mają one trochę życia za sobą ) to przez pewien czas na wolnych obrotach i dopóki nie przejedziesz kawałka zawsze poddymiają, a już szczególnie przy przegazówce ( u mnie mam wszystko na igłę ustawione i przestaje dymić dopiero po przejechaniu jakiegoś kilometra ) - jesteś pewien, że wcześniej obserwowałeś dymienie jak było na zewnątrz zimno
- zdarzało mi się, że znajomi twierdzili, że przed jakąś wymianą coś się nie działo, a tak naprawdę ja znając ten samochód wiedziałem, że tak się jednak działo , tylko oni przed wymianami nie zwracali na to uwagi ( wyostrzyły im się zmysły dopiero po naprawie <38> )

Jeśli już chcesz drążyć temat to tak na szybko zasugeruje zaślepić EGR, sprawdzić świece żarowe
Ogólnie na bieżącą chwilę ja problemu nie widzę.
Na razie tyle bo czas do roboty.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

<england>
Przyspieszony czyli patrząc na 3 kolumne gr 4 tak? Tylko czemu on tak skacze od 2 do 4?
- dymi do czasu zanim osiagnie tem 90 na desce. Jak już temp stanie to można walić w podłogę i z tyłu czysto. Jak zimny to dym biało-szary z ewidentnym zapachem ropy. (Nie wiem może tak ma być). Szczerze nie sprawdzałem przed wymianą jak było. Szybko ciemno się robi a jeździłem nim raptem kilka razy i to po zmroku, a później go robiłem wieczorami u kolegi.
- świece sprawdze bo patrzac na poprzedniego właściciela zapewne od 8 lat tam nie patrzył,skoro nawet na filtrach oszczędzał.
- EGR mi sie nie podoba. Na wolnych raz otwarty raz zamknięty. Po chwili na wolnych chyba słychać farfającą membramę w nim, bo po lekkiej przegazówce cichnie i znów powraca.
-pali na dotyk zimny/ciepły natomiast po rozgrzaniu i przytrzymaniu na biegu jałowym obr na stabilne 2/3/4 tyś obr czuć ze silnik jakby lekko drgał. Nie jest to taka równa praca. Widać to po drgającym lcd laptopa i odczuwalne na 4 literach na siedzeniu.

OK na dziś wywale EGR i zobacze co tam w dolocie słychać.
W poprzednim aucie też EGR wyprawiał mi cuda, a po jego wyczyszczeniu i natychmiastowym zaślepieniu problemy ustały.
Tylko tam jeszcze kata wywaliłem i satysfakcja po zabiegu była 100%.
Zastanawiam sie czy tu nie zrobić podobnie. Nie jestem typem ekologa i jezeli ma to pomóc to nie zastanawiam sie dlugo. Jedyny minus to bardziej gryzące i duszące spaliny z wydechu szczególnie na wolnych wyczuwalne wokół całego wozu.

Jedynie co zauważyłem przy wymianie rorządu ze po ustawieniu znaku na kole zmachowym i zablokowaniu walka płetwą znak na pompie nie pokrywał się ze znakiem na obudowie. Brakowało dobre 5 mm. Nie wiem czy tak było celowo ustawione. Brak jakiś znaków na flamaster,marker itp.
Natomiast ja juz nie złożylem tego z tym przesunieciem. Zrobiłem to zgodnie ze sztuką. Czyli znak koło/ płetwa/znak pompa/zegar/055
Jeszcze jedno co mogę powiedzieć ze pali lepiej niż przed wymianą,bo jak go brałem to ze 2 obr walu musiał zroić zanim zagadał, teraz nawet rozrusznika nie zdaze usłyszeć. No i spalanie na vag na wolnych pokazywał 078 teraz 0,39.
Czy dawkę 5,5-6 zostawić czy przesunać ja lekko nastawnikiem w okolice 3,5-4.0
Nie odczuwam spadku mocy przy takim ustawieniu (może mniej będzie palił) ale to nie kwestia ile pali. Ma palić ile potrzebuje i +-1/2l/100 nie zwracam uwagi, a i mój styl jazdy nigdy nie był zbyt łagodny i wszystko zawsze wiecej mi paliło niz znajomym z podobnymi motorami.
Ale wiem ze jadę ,a nie jadę i pstrykam na MFA.
Dzieki za odpowiedź i sugestie.
Na dziś EGR i dolot, jeszcze podcińienia obejrze jak wygladają.
Odezwę sie wieczorem.

Jeszcze uzupelnieniem- nie działa wogóle dogrzewacz 3 dw. Ale tego nie tykam bo to poza moim zasiegiem. <stop>
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Dzis wyczyśiłem egr i kolektor. EGR zaslepiony. Po odpaleniu przez 3 sekund jakby na jeden gar nie chodził ale później wszystko sie ustabilizowało.
Po tej operacji coś ogólnie nie tak z wozem. Wczęsniej kręcił sie od 1800obr z mega przypływem mocy. Teraz do 2200 obr muł nieziemski dopiero później czuć przypływ mocy. Pod górki jakieś on wogóle nie jedzie. Predkość max spadła do 140 km/h i ani grama wiecej. Lekka górka i sapie.
W dynamicznych widać że do 2200obr leży wszystko. Później turbo startuje, przepływ powietrza równieź. Troche wydaje mi sie mało paliwa w stosunku do doładowania i powietrza. Max 36 mg kol 4 gr 8.
Po odślepieniu EGR wszystko wraca tak jak było. Od 1800 jest moc.
Nie spotkałem sie z takim czymś. Zwykle po takich zabiegach wóz dostawał wigoru.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Nie spotkałem sie z takim czymś. Zwykle po takich zabiegach wóz dostawał wigoru.
ja też, coś nie tak zrobiłeś
Probe041

16
Model:
Kontakt:

A zaslepileś wężyk z egr?
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Zaśepiłem.
Czyszczenie (egr,dolot). Blaszka 2mm pod rurkę z kolektora i dodatkowa na górze. Wężyk zaślepiony.
Po odpaleniu kulał przez jakies 30 sekund ale później wszystko ok. Po przejażdżce wóz nie jedzie do 2200 obr (wczesniej 1800).
Max prędkość 140 i ani grama więcej (prosta 8 km).
Za chwilę wrzucę kilka logów. Moja uwage zwrócił szczegolnie BS gr 4 strasznie małe to wychylenie ealy-late 3,8- 7.8 oraz mocno skaczący kat wtrysku 2.2- 4.0 w MS gr 4.
Za 20 minut jestem z logami.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

słowo, że jestem w szoku
od kiedy to napisałeś siedzę i myślę jak to możliwe, tam jest czysta mechanika, żadnych czujników
do tego EGR się otwiera tylko na wolnych obrotach nie obciążonego silnika, więc przy pełnym bucie zaślepiony czy nie i tak jest zamknięty
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

gr4 BS http://vaglog.pl/log_238792.html (kol 4???)
gr 11 BS http://vaglog.pl/log_238791.html http://vaglog.pl/log_238788.html
gr 11/8/3 dynamiczny ale zrobiony w biegu. Pedal w podłodze i w miedzyczasie zmiana biegu z 4 na 5. Max 3400 obr udało sie wyciagnąć i było 140 km/h http://vaglog.pl/log_238789.html
gr 3 BS http://vaglog.pl/log_238787.html (po zaślepieniu)
gr 3 Statyczny http://vaglog.pl/log_238786.html
gr 00 http://vaglog.pl/log_238782.html na TDI Timing powyzej czerwonej lini na górze i mocno skacze.
gr 4 statyczny http://vaglog.pl/log_238537.html
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Tu nie będzie dobrze dopóki nie ustawisz kąta jak należy, a jak wcześniej pisałem masz przyspieszony - nastawnik nie jest w stanie go mocniej opóźnić bo leży na maksa - widać to w MB gr 4 żądanie 0,4 realnie pod 4, procentowy wychył nastawnika 14.7 czyli maks na opóźnienie.
Jak to ustawisz to i wahania znikną i w BS będzie to lepiej wyglądać ( nastawnik nie jest w stanie już bardziej kąta opóźnić ).

Regulujesz rolką prowadzącą ( tą bliżej ściany grodziowej ) jest ona na mimośrodzie, luzując pasek czyli przekręcając rolkę w stronę chodnicy opóźniasz kąt, napinając przyspieszasz

Logi robimy na 3 biegu, ale i tak nie kumam czemu po zaślepieniu jest ewidentnie za mało powietrza zasysanego i dlatego tnie dawkę, jak napisałem wyżej przy pełnym bucie zaślepienie czy nie nie ma wpływu na jazdę, zresztą widać to w gr 3 procentowe otwarcie EGR ( ostatnia kolumna ) 4,8% czyli zamknięty
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

A czemu w MS gr 4 kol 4 po rozgrzaniu wynosi 14,7% a BS early late non stop wysoki %

Też nie rozumiem tej sytuacji z EGR. Sam byłem mocno zdziwony. Robiłem już taką procedure w PD i od pierwszego ruszenia z miejsca czułem poprawe. Odslepiłem go (tzn wyjąłem blaszki i zapodałem podciśnienie i jedzie normalnie, ponownie wsadziłem blaszki i nie jedzie). Z kumplem takie oczy my robili co jest grane <szok> . Jakby sie roziegł całkiem. Wcześniej przepływka 850-900 dawała, teraz 700,dawka też w dół. Max obr na 5 biegu 3400.
Co jest grane????
Kąt ustawie na poprawny i troche dzwigne mu dawke nastawnikiem na 4 (aktualnie 6). Ale przyspieszony to wydaje mi się ze powinien być zrywniejszy.
Przy BS 4 wogóle nie zmienia sie praca silnika. Zwykle zawsze obr wskakiwały na wyższe i bylo słychać jak przestawiał kąt a tu cisza.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Przy BS 4 wogóle nie zmienia sie praca silnika. Zwykle zawsze obr wskakiwały na wyższe i bylo słychać jak przestawiał kąt a tu cisza.
nie wiem, postaram się znaleźć swoje stare logi jak miałem podobnie przyspieszony kąt
jedyne co pamiętam to, że w gr4 w BS było coś nie tak z różnicą w pracy
driver77 pisze:
Wcześniej przepływka 850-900 dawała
przepływka to tylko mierzy realną ilość powietrza jaka jest zasysana do silnika, skoro ona jest mała to ECU tnie dawkę aby dopasować ilość paliwa do powietrza co by nie zalewało tłoków i nie dymiło ( choć tu o ekologię chodzi, a nie dobro tłoków )

skoro dałeś blaszki to po co odcinać podciśnienie ? ja mam zaślepione blaszkami, a EGR normalnie podłączony
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

skoro dałeś blaszki to po co odcinać podciśnienie ? ja mam zaślepione blaszkami, a EGR normalnie podłączony
Ściagnąłem aby grzybek w EGR nie musiał się na pusto dźwigać. Ale obydwie metody są ok. Jedni dają blaszki,inni tylko podcisnienie, a jeszcze inni blaszki +podcisnienie.
Regulujesz rolką prowadzącą ( tą bliżej ściany grodziowej ) jest ona na mimośrodzie, luzując pasek czyli przekręcając rolkę w stronę chodnicy opóźniasz kąt, napinając przyspieszasz
Dam rade o prawie 4 stopie rolką to zrobić. Moze zadaje głupie pytanie ale na VP tego nie robiłem. Trzeba koło na wałku poluzować tez czy nie? Jakieś znaki koło zamachowe. Czy tylko kwestia dopięcia czy poluzowania rolki?
Czy tą przednia później musze skorygować naciąg paska? Teraz naciag jest w/g ksiażki.

O na przykład tu u kogoś early /late ostatnia kolumna procenty ida w dół i w górę. http://vaglog.pl/log_143525.html
A u mnie stoją ale w BS.
Natomiast na zimnym w gr 4 jest wysoki % i w momencie rozgrzewania spada w dół.
http://vaglog.pl/log_238506.html zimny
http://vaglog.pl/log_238537.html ciepły
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

napiszę tak, że nie wnikałbym w to co się dzieje w gr4 w BS skoro przy normalnym użytkowaniu jest spoko ( programy VAG nie są doskonałe i czasem coś po prostu chwilowo głupieje )
na zimnym przyspiesza, w miarę ogrzewania opóźnia, w dynamice też przyspiesza więc nie ma co drążyć
edycja:
przypomniało mi się - spróbuj odpalić output test tam któryś z kolej jest testowany N108 i powinno być słychać i czuć, że zmienia kąt ( tu nigdy nie miałem problemów )
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Ale Chcialem ustawić bliżej punktu zadanego przez vag. Przynajmniej w okolice 1 sie wstrzelic. Teraz to ja sam nie wiem jaki jest kąt. Skacze od 1.8-4.0 to chyba nie jest normalna sytuacja.
jestem w stanie rolka ruszyc 2-3 stopnie? Ta druga pozniej trza skorygować naciag paska? Koło zebate luźne?Czy tylko sciagam obudowe luzuje /vag sprawdzenie/ew poprawka/finisz.
Bardziej mnie martwi spadek mocy po zaslepieniu egr. Przecież tam nie można nic zepsuć. Szmaty bankowo nie zostawilem w rurach czy Dolocie. 5 razy sprawdzane. Przy głowicy tylko szmatka przy kanałach wytarlem. Jakas ida czy mucha wyschnueta wpadła do 4 gara ale to nie ma wpływu na nic. No chyba ze odżyła i robi bałagan. Sprawdzalem podcisnienia. Wszystko ok. W teście elementów wykonawczych wszystko dziala. Tu nie da sie zrobić BS gr 11? W pd przestawiala sie sztanga, a tu cisza. Tak ma byc?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Czy tylko sciagam obudowe luzuje /vag sprawdzenie/ew poprawka/finisz.
pompy nie blokujesz, koła nie luzujesz
driver77 pisze:
jestem w stanie rolka ruszyc 2-3 stopnie?
tak
najprościej to zrób tak poluzuj=opóźnij tak aby w grupie 0 w BS druga kolumna było 45, wtedy normalnie w grupie 4 sprawdzasz czy żądanie pokrywa się z rzeczywistym i w wypełnieniu zaworu było 50-60%, ewentualnie korekta ale już patrząc tylko w grupę 4
driver77 pisze:
Ta druga pozniej trza skorygować naciag paska?
jeśli znacznik ( język ) ucieknie to tak,
driver77 pisze:
Tu nie da sie zrobić BS gr 11? W pd przestawiala sie sztanga, a tu cisza. Tak ma byc?
tu nie ma zmiennej geometrii na podciśnieniu, sztangą rusza ciśnienie z turbiny = musisz jechać
driver77 pisze:
Skacze od 1.8-4.0 to chyba nie jest normalna sytuacja.
jak wygląda język na rolce napinającej, stoi w miejscu czy mocno drga ?
na pewno napiąłeś rolkę w dobrą stronę, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, bo da się na odwrót i wtedy dzieją się cuda
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

jak wygląda język na rolce napinającej, stoi w miejscu czy mocno drga ?
na pewno napiąłeś rolkę w dobrą stronę, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, bo da się na odwrót i wtedy dzieją się cuda
Lekko drga podczas pracy ale w zakresie znacznika (ciężko wizualnie to ocenić). Powinna chyba trochę drgać. Bankowo nie stoi w miejscu.
Co do pytania w która stronę napieta? Zabiłeś mi klina <59> . Robiłem w/g instrukcji,ale była noc i po robocie swojej i przy wozie miałem już dość. Chyba w lewo, nie pamietam i nie będę mówił na 100% ze w lewo. Sprawdze to za chwilę bo osłonę mam zdjetą. Poluzuje nakrętke i sróbuje leciutko imbusem w którą stronę sie napina.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Lekko drga podczas pracy ale w zakresie znacznika
czyli jest o.k.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Kolego Kenobi,
Jest przełom w sprawie.
Strasznie mnie to wszystko męczyło i postanowiłem pomimo niedzieli działać.
A wiec:
-rolka napinajaca była w lewo napięta
-zagrzałem teczke mocno (muł nieziemski ale cóz zrobić)
-wiec vag i zabawa z kątem wtrysku. Z racji ze wcześniej tego nie robiłem wiec stopniowo. Na 1 raz jakieś 2 mm zluzowałem i poprawa. Juz nie 3-4 przyspieszony ale 2-3(skacze),więc jeszcze raz to samo i (1-2), poprawka na 3 raz i 0-1 (skacze). Nie da sie usunąć tego wahania kąta wtrysku. Wysterowanie zaworu też niskie jakieś 20-30 %. Nie dalo sie ustawić jak pisałeś 50-60%.
Ustawiony w BS na 45 (skaczące w góre do 50-53). W TDI Timing na środkowej lini +wahnięcia.
W gr 4 od 0-1(skaczące) Albo któryś napinacz wadliwy albo cos innego nie halo. Zestaw rouvilla kompletny,ale rolki były litens reszta rouville.
Wizualnie przejrzałem też duży rozrząd tak profilaktycznie czy coś tam się nie zmieniło, ale jest OK.
Wiec przejażdżka i zbladłem. Jest moc. Od 1900 rwie do przodu jak wcześniej.
Nie rozumiem tu kilku rzeczy:
1) Przed wymianą rozrządu normalnie jechał od 1800 obr (nie wiem jakie nyły ustawienia na vag)
2) Po wymianie rozrzadu na kącie +3/4 jechał normalnie
3) Po zaślepieniu EGR i czyszczeniu dolotu osłabł niemiłosiernie (jakbym 68 ps jechał). Mało paliwa,mało powietrza na vag
4) Po ustawieniu kąta na 0/1 zaczał jechać (paliwo 40 mg, powietrze 850-900mg)

Czy to jest wogóle możliwe? Co ma EGR do kąta wtrysku? Dalej tego nie pojmuje, ale wóz dostał ducha.
Logi wrzucę jutro bo ten kąt wyssał mi baterie do zera z kaptopa.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
4) Po ustawieniu kąta na 0/1 zaczał jechać (paliwo 40 mg, powietrze 850-900mg)
z EGRem zaślepionym ?
driver77 pisze:
Czy to jest wogóle możliwe? Co ma EGR do kąta wtrysku? Dalej tego nie pojmuje, ale wóz dostał ducha.
nie mam bladego pojęcia,
ja mam od 6 lat EGR zaślepiony, zaraz po tym jak T4 kupiłem i wyczyściłem dolot
był moment, że jeździłem nawet z bardziej przyspieszonym kątem 5-6 BDTC i żadnych problemów nie było
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

z EGRem zaślepionym ?
Tak z zaslepionym.
nie mam bladego pojęcia,
ja mam od 6 lat EGR zaślepiony, zaraz po tym jak T4 kupiłem i wyczyściłem dolot
był moment, że jeździłem nawet z bardziej przyspieszonym kątem 5-6 BDTC i żadnych problemów nie było
Czary z mleka. Na kącie wcześniejszym nie jechał teraz jedzie. Dla mnie magia.
Jutro go odślepie testowo. Być może teraz nie bedzie chcial jechać bo mu kąt nie spasuje <szok>
Nigdzie nie znalazłem takiego przypadku, ale przecież nie jestem tu po to aby sobie z kogoś jaj robić. Jak coś to ta cała sytuacja chyba ze mnie sobie robi jaja.
Tu dzisiejsze logi przed ustawieniem kąta. Po ustawieniu wrzuce jutro bo bateria padła i nie zrobiłem
STATYCZNE:
Grupa 020: http://vaglog.pl/log_238931.html
Grupa 019: http://vaglog.pl/log_238930.html
Grupa 015: http://vaglog.pl/log_238929.html
Grupa 014: http://vaglog.pl/log_238928.html
Grupa 013: http://vaglog.pl/log_238927.html
Grupa 010: http://vaglog.pl/log_238925.html
Grupa 005: http://vaglog.pl/log_238923.html
Grupa 003: http://vaglog.pl/log_238919.html
Grupa 001: http://vaglog.pl/log_238917.html
Grupa 000: http://vaglog.pl/log_238914.html

DYNAMICZNE:
Grupa 011: http://vaglog.pl/log_238926.html coś wysterowanie n 75 mi się nie podoba stoi w miejscu
Grupa 008: http://vaglog.pl/log_238924.html
Grupa 004: http://vaglog.pl/log_238922.html
Grupa 003: http://vaglog.pl/log_238920.html
Grupa 003, 008, 011: http://vaglog.pl/log_238918.html
Grupa 000: http://vaglog.pl/log_238916.html

BASIC SETTINGS:
Grupa 004: http://vaglog.pl/log_238921.html (statyczny dalej bs)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2015, 19:20 przez driver77, łącznie zmieniany 1 raz.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

faktycznie logi dynamiczne tragedia

tu masz opis jak można ruszyć dawkę za pomocą VAGA, mnie się tylko klikaniem w moim udało zejść z 5 na 4.1
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=5506
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

faktycznie logi dynamiczne tragedia
Od 2500 obr coś tam jechał ale do 2500 szybciej bym go z buta pchał.
Coś nie podoba mi sie w gr 11 w dynamicznym ostatnia kolumna. Czemu brak wysterowania n75 przy pełnym doładowaniu stoi jak i bez doladowania http://vaglog.pl/log_238926.html
tu masz opis jak można ruszyć dawkę za pomocą VAGA, mnie się tylko klikaniem w moim udało zejść z 5 na 4.1
Vagiem chyba wiecej sie nie da. Kiedyś jak miałem golfa 3 tdi to nastawnikiem ustawiałem lekkim uderzeniem młoteczkiem po zluzowaniu 4 śrub. Auto chodziło+ podpięty vag+ lekkie uderzenia w nastawnik. Nie pamiętam już w która stronę się zwiekszalo a w która zmniejszało.
Tu planuje też zejśc na jakieś 3-4. Bo te 6 to troche za mało.

O tu fajnie opisane http://a6forum.pl/zmiana-dawki-paliwa-t35.html
albo tu https://www.youtube.com/watch?v=iFXt3wfurNE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”