www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
A ja się zastanawiam ile osób byłoby zainteresowanych takim dachem. Mogę się zorientować ile by kosztowała produkcja serii takich dachów (mówię o samej skorupie). Czy gdyby była skorupa czy resztę można zrobić na własną rękę?
Napiszcie ile zwykle to kosztuje i w jakiej kwocie musiałaby się zamknąć cena skorupy?
Orientowałem się w firmie robiącej różne laminaty typu łódki.
Przy jednostkowej robocie temat nieopłacalny (wychodziło coś ok 8-9 tyś za gołą skorupę.. :(
Dwa sezony spałem w namiocie dachowym
śpi się fajnie ....i to na tyle plusów jak dla mnie
składanie ,składowanie tego przez jedenaście miesięcy w roku
mnie zniechęciło
do tego ..szum: jest ,spalanie większe tez
wstawanie na siusiu w nocy jest problematyczne
jedynie sens dla mnie ma "skorupa" ...ale,to są ceny od 9 tys.
więc w busie traci to sens
Witam,
Właśnie na początku roku przeprowadzałem akcje montażu podnoszonego dachu do mojego Multika.
Udało mi się kupić używany kompletny dach od kolegi z forum.kompletny czyli wzmocnienia dachu kompletne łózko namiot i skorupe no i przedni plastik wnetrza. Nie mam doświadczenia ani miejsca więc pomimo chęci samodzielnego wykonania przeszczepu staneło na szukaniu miejsca gdzie uda się to wykonac w rozsądnej cenie.
W Polsce są dwie firemki które to robia: jedna w rybniku i druga okolice Gdyni . Padło na pomorze poniewaz cena była o polowe mniejsza niż w rybniku a do tego mają doświadczenie z niemiec i buduja na codzien na t5 campery z cześci sca. Pomimo detali estetycznych uważam ze cała akcja się udala i rodzinka spedziła miłe 4 tyg wakacji. Generalnie polecam pomysł rozbudowy t4
Koszt dachu zalezy od tego co znajdziesz na rynku a jest to temat trudny (chodzi mi o cały komplet ). Dostępność mała to i ceny wysokie.
Ja podszedłem do tematu tak: mam Mulivana stan tech dobry , blacha opłakany ale daje duzo frajdy. zamiana na egzemplaz teoretycznie lepszy wymaga nakladu i tylko w teori kupuje lepsza sztuke. Dwa : posiadany egzemplarz juz zdołał przysłużyc się wakacyjnym podróżom, sentyment itd .
więc co dalej: ile remoncik a jak remoncik to monatz dachu bo Terrorysci rosną i miejsca nigdy za dużo, szybkie porównanie z cenami zakupu dobrego stanu californii lub przyczepy campingowej bądz innego camperowozu i wyszlo ze stac mnie tylko na remont z montazem dachu :) co daje teoretycznie pewność co do posiadanego auta ( ale to inny temat:))
Czyli na pomorzu w tom lech polowa ceny (2000pln) plus dach ok 2000 eur albo nowy u nich tylko ze to sa znowu wieksze koszty.
ja zakladałem rok temu trochę mnie te koszty straszyły ale teraz jestem super zadowolony. Mając rodzine 2+2 jest wystarczajaco miejsca do spania do tego bez kuchni tak jak jest to w californii przestrzen zyciowa tez nienajgorzej .Ja mam jeszcze namiot dostawke do boku więc miesca dosyc i przy kiepskiej pogodzie.
Jeśli chodzi o dach pogadaj z vw yogi może ma coś na stanie.
Ja kierowałem się ceną i wybrałem tom-lecha bo panowie zrobili to za 2tyś. Zakład któy robi normalnie campery na bazie t5 korzystajac z części SCA. Pojęcie mają.A taka drobnostka jak dach to robota przy okazji.Teraz jeśli chodzi o jakość : zadowolony głównie z ceny jestem bo sam bym się za to nie zabrał i to znalazlem najtaniej w europie :) Na szybko wszystko wygladalo ok tz do zmeczonego auta założyli zmeczony dach :) i razem wszystko pasuje poza kilkoma kleksami na szybach od kleju ok. w czasie uzytkowania wyszla jednak sprawa ktora lekko mowiac mnie wkurzyla : przy biwakowaniu w czasie ulewy okazalo sie ze samochód cieknie . Panowie zamiast szczelnie wkleic tylko wkleili tylne "kliny" uszczelniajace dach auta z konsturcja dachu podnoszonego . Poza tym wszystko ok i jeśłi ktoś tak jak ja nie ma miejsca i szczególnego doświadczenia to ta cena i jakośc ok tylko trzeba dokladnie wszystko sprawdzic po montazu:)
Z właścicielem Tomlech'a rozmawiałem ze dwa lata temu przy zakupie samochodu i miałem ciekawą ofertę od niego na nowy dach do mojego longa. A do longa to tylko nowy, bo używki raczej nie ma szans... Niestety pierwsze, że moja "Dziewica" mocno nadwyrężyła budżet a drugie, że trochę szkoda było ciąć ładną sztukę... Teraz pewnie przydałoby się spanie u góry dla dwójki szkodników, ale wciąż to powyżej 10000pln wychodzi... i w przeliczeniu na hotele, czy choćby domki kempingowe to wiele lat spania w zdecydowanie bardziej komfortowych warunkach. Ciekawy jestem opinii posiadaczy o funkcjonalności i praktyczności rozwiązania podnoszonego dachu w t4... Wiadomo, że jak na górze dzieci to na dole "spokój", więc to też pewien minus :)
witam.panowie nie uwiezycie brat kupił dach podnoszony z westfalli na autozłomie w tym tygodniu za ....350 zł komplet ze slupkami .A obrotnica foltela za 80 zł!!
Maja ludzie szczęscie