rozszczelniony intercooler. VW T4 2,5 TDi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
16pawel25
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
rozszczelniony intercooler. VW T4 2,5 TDi
Witam Koledzy!
może na początek małe wyjaśnienie. Moje problemy z t4 zaczęły się jakieś 2 miesiące temu. Objaw był następujący przy 120km/h odcinało tak jakby turbo ale wystarczyło puścić gaz i dodać i auto szło dalej do 130km/h sytuacja się powtarzała i tak co 10 km/h więcej. Poszukałem i poczytałem troche na forum znalazłem kilka wskazówek ale żadna nie okazała się trafna. Wczoraj gdy jak co niedzielę sprawdzałem stan oleju i innych płynów przed wyruszeniem w trasę nagle mnie oświeciło. A w sumie to się załamałem ponieważ rozszczelnił się / pękł intercooler. Mam nadzieję poniekąd że jest to przyczyna mojego problemu z turbo ( jeśli plotę bzdury proszę mnie poprawić ) nie jest mechanikiem a raczej dłubię z zamiłowania. Tak więc oto moje pytania w sobotę będę wymieniał intercooler widziaem że z pęknięcia wydobywa się olej... a jego tam chyba nie powinno być. Co warto jeszcze sprawdzić przy wymianie intercoolera. czy wystarczy poodpinać od niego węże kable wrzucić nowy wszystko pozapinać i będzie chulało? Na co zwrócić uwagę żeby czegoś więcej nie popsuć. Jeżeli po wymianie intercoolera problem z odcinaniem turbo się powtórzy na pewno się odezwę.
Życzę miłego wieczoru Paweł
Samochód to VW T4 2,5 102KM rok 1996 przejechane ponad 316 tyś co weekend + 1650km
może na początek małe wyjaśnienie. Moje problemy z t4 zaczęły się jakieś 2 miesiące temu. Objaw był następujący przy 120km/h odcinało tak jakby turbo ale wystarczyło puścić gaz i dodać i auto szło dalej do 130km/h sytuacja się powtarzała i tak co 10 km/h więcej. Poszukałem i poczytałem troche na forum znalazłem kilka wskazówek ale żadna nie okazała się trafna. Wczoraj gdy jak co niedzielę sprawdzałem stan oleju i innych płynów przed wyruszeniem w trasę nagle mnie oświeciło. A w sumie to się załamałem ponieważ rozszczelnił się / pękł intercooler. Mam nadzieję poniekąd że jest to przyczyna mojego problemu z turbo ( jeśli plotę bzdury proszę mnie poprawić ) nie jest mechanikiem a raczej dłubię z zamiłowania. Tak więc oto moje pytania w sobotę będę wymieniał intercooler widziaem że z pęknięcia wydobywa się olej... a jego tam chyba nie powinno być. Co warto jeszcze sprawdzić przy wymianie intercoolera. czy wystarczy poodpinać od niego węże kable wrzucić nowy wszystko pozapinać i będzie chulało? Na co zwrócić uwagę żeby czegoś więcej nie popsuć. Jeżeli po wymianie intercoolera problem z odcinaniem turbo się powtórzy na pewno się odezwę.
Życzę miłego wieczoru Paweł
Samochód to VW T4 2,5 102KM rok 1996 przejechane ponad 316 tyś co weekend + 1650km
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Re: rozszczelniony intercooler. VW T4 2,5 TDi
przy demontażu na 99% pourywasz gumowe mocowania intercoolera, więc zanim zabierzesz się za robotę to zaopatrz się w nowe 4 sztuki. Oryginalne kosztują jakieś 30pln/sztuka.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
olej to tam przez tyle lat miał prawo się nagromadzić, pewnie nigdy nie był czyszczony od nowości.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak było, coś robione przy silniku to na pewno IC był demontowany więc z tym od nowości to bym nie przesadzał ;) Te gumowe mocowania intercoolera polecam kupić nowe od Daewoo Matiza, cena to ułamek ceny oryginału a to samo się kupuje.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chyba obudowę filtra powietrza
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5137069278
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5137069278
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
U mnie sprawdzone te mocowania z matiza, już 2latka i jest ok. tylko skróciłem śrubki bo były zbyt długie.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Gwintów nie trzeba skracać, chyba że ktoś bardzo chce ;-)