Szarpanie przy ruszaniu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Szarpanie przy ruszaniu
Witam. Mam taki problem ze swoim 2.4 że podzas ruszania odczuwam pojedyncze szarpnięcie, tak jakby w srodku cos mialo luz i przestawialo sie w inna pozycje:D. Dzieje się tak tylko podczas ruszania z jedynki oraz przełączaniu na trójkę. Przy ruszaniu z dwojki oraz przełączaniu na inne biegi szarpnięć nie ma. Jakieś pomysły czym to moze byc spowodowane.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Szarpanie przy ruszaniu
Ok. Sprawdze w pierwszej kolejności.
Ale to przypadek że tylko na 1 i na 3 jest to odczuwalne?
Ale to przypadek że tylko na 1 i na 3 jest to odczuwalne?
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
To samo. Jedno szarpniecie. Przy przełączaniu z dowolnego biegu na 1 i na 3. Co ciekawe jak juz raz szarpnie po danym przelączeniu to jest wszystko ok, nie ma wplywu puszczenie/wciśnięcie gazu.
W sumie bajbardziej odczuwalne chyba na zimnym silniku/skrzyni.
W sumie bajbardziej odczuwalne chyba na zimnym silniku/skrzyni.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
A ja podbiję temat - u mnie szarpie na 1 biegu przy ruszaniu ale wtedy gdy silnik jest mocno ciepły. Po zrobieniu np ok 100 km "ciurkiem" w trasie - staję na swiatłach i przy ruszaniu mam szarpanie jakbym ruszal z 2 albo 3... jak silnik jest zimny wszystko jest ok... macie jakieś pomysły? Sprzęgło sie kończy?
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
Kurcze, tak myślałem... i pewnie jak wymieniać to całe sprzęgło od razu, nie? W sensie tarcze, docisk i łozysko?...
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Panowie dalej mam problem z 1 posta. Auto szarpie na 1 oraz na 3 biegu przy puszczaniu sprzegla. Jak sie zagrzeje to przechodzi.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
chłopaki mam pytanko - czy mocno wywalone przeguby mogą byc przyczyną tego szarpania na ciepłym? Smar się w przegubach grzeje i jest luz większy?
bo własnie mi zrzucili przeguby i pójdą nowe wszystkie 4 - a sprzegło niby zdaniem kolegów mechaników bierze w miare normalnie...
//
po wymianie sprzegła u Zbyszka w Domaniewku - szarpanie ustąpiło. nie trzesie teraz wcale.
bo własnie mi zrzucili przeguby i pójdą nowe wszystkie 4 - a sprzegło niby zdaniem kolegów mechaników bierze w miare normalnie...
//
po wymianie sprzegła u Zbyszka w Domaniewku - szarpanie ustąpiło. nie trzesie teraz wcale.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2015, 13:08 przez marcel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja tez się podepnę ...... u mnie się porobilo tak że jak zimny wciskam sprzęglo wbijam 1 zaczyna trzepać budą ....na innych biegach tego nie ma im bardziej ciepły efekt maleje ..."branie" sprzęgła nie zmieniło się, nie bierze od dołu tylko w połowie, jak juz jedzie nie ma żadnych efektów ubocznych, normal... tylko ta 1 przy wcisniętym sprzegle na postoju jakies sugestje?
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
U mnie strasznie szarpało przy ruszaniu jak miałem wywaloną poduszkę od skrzyni, tą co od spodu trzyma. Wymieniłem na nową i jak ręką odjął.
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj wymieniłem wszystkie poduszki, pod skrzynią fakt była wyrobiona, nad skrzynią wmówili mi że za lużno chodzi, wymieniłem ...... efekt zmalał ale jest nadal szarpanie na postoju przy wcisniętym sprzęgle z zapiętą jedynką .....tyle że nie zawsze się to ujawnia
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 12 razy
- Kontakt:
merlin - Jak miałem założoną kiepską ,tanią tarczę sprzęgła i woziłem trochę na pace kilogramów to mi szarpało. Przy okazji naprawy skrzyni biegów zauważyłem,że sprężyny w tarczy miały straszne luzy. Kupiłem tarcze LUK za 230zł i teraz nic nie szarpie.
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No i ja wymieniłem komplet "LUKA" śmiga jak nówka :]]]] nic nie telepie i nie szarpie
ps; i fakt były luźnie sprężyny na tarczy
ps; i fakt były luźnie sprężyny na tarczy
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Moim zdaniem nie ma co zakładać sprzęgła firmy LUK.
W moim przypadku prawie nowe sprzęgło tej firmy powodowało harczenie które opisywałem w innym temacie, miało ono przebieg około 15tys i 1 rok od wymiany. Przez to niepotrzebnie oddałem skrzynie do regeneracji.
Kompletne sprzęgło sachsa było droższe o 45 zł więc nawet się nie zastanawiałem. Szarpanie z tego tematu również ustało. Dodatkowo dużo łatwiej jest zmieniać biegi bez szarpnięcia oraz dodanie/puszczenie gazu nie powoduje zadnych szarpnięć.
W moim przypadku prawie nowe sprzęgło tej firmy powodowało harczenie które opisywałem w innym temacie, miało ono przebieg około 15tys i 1 rok od wymiany. Przez to niepotrzebnie oddałem skrzynie do regeneracji.
Kompletne sprzęgło sachsa było droższe o 45 zł więc nawet się nie zastanawiałem. Szarpanie z tego tematu również ustało. Dodatkowo dużo łatwiej jest zmieniać biegi bez szarpnięcia oraz dodanie/puszczenie gazu nie powoduje zadnych szarpnięć.
-
matnis
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
ja teraz wymieniałem tarcze docisk łożysko z sachsa, zapłaciłem 740zł biegi fajnie chodzą
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
za robote czy części ?matnis pisze:ja teraz wymieniałem tarcze docisk łożysko z sachsa, zapłaciłem 740zł biegi fajnie chodzą
-
california
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: california
- Kontakt:
To mój pierwszy post na tym forum, Witam.
Chciałem wznowić ten temat, ponieważ mam dokładnie takie objawy jak opisał wyżej MARCEL , jednak w wersji extreme:)
tzn. jak się nagrzeje samochód, szczególnie jazda po mieście(ruszanie,hamowanie) to przy ruszaniu są duże wibracje i samochód ciężko rusza,
jakby z dwójki, a potem pojawia się już wspomniany efekt extreme, czyli są momenty, że np. staję na światłach, po czym wrzucam jedynkę żeby ruszyć i samochód jest całkowicie zablokowany, tak jakby ktoś podłożył kliny pod koła, albo zaciągnął ręczny na wszystkie 4 koła!!
Pomaga dopiero lekkie cofnięcie do tyłu i dopiero jazda do przodu(oczywiście full wibracje), lub ruszanie z dwójki!
Dziękuję za wszelkie wskazówki.
Chciałem wznowić ten temat, ponieważ mam dokładnie takie objawy jak opisał wyżej MARCEL , jednak w wersji extreme:)
tzn. jak się nagrzeje samochód, szczególnie jazda po mieście(ruszanie,hamowanie) to przy ruszaniu są duże wibracje i samochód ciężko rusza,
jakby z dwójki, a potem pojawia się już wspomniany efekt extreme, czyli są momenty, że np. staję na światłach, po czym wrzucam jedynkę żeby ruszyć i samochód jest całkowicie zablokowany, tak jakby ktoś podłożył kliny pod koła, albo zaciągnął ręczny na wszystkie 4 koła!!
Pomaga dopiero lekkie cofnięcie do tyłu i dopiero jazda do przodu(oczywiście full wibracje), lub ruszanie z dwójki!
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
na 99% Szanowny kolega rusza z 3... pomoże wymiana kulek wybieraka a doraźnie "wbijanie" dwójki i bez odchylania wajchy biegów przerzucenie na 1...california pisze:To mój pierwszy post na tym forum, Witam.
-
california
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: california
- Kontakt:
Bardzo bym chciał żeby tak było.....ale biegi wchodzą bardzo dobrze i precyzyjnie.....i na 100% ruszam z jedynki.
Jest też hałas(jak przy odkręconym elemencie z plastiku który wpada w wibracje) przy jeździe na pierwszym biegu, który znika przy wrzuceniu każdego innego biegu.
Jest też hałas(jak przy odkręconym elemencie z plastiku który wpada w wibracje) przy jeździe na pierwszym biegu, który znika przy wrzuceniu każdego innego biegu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
myślę, że metodą dedukcji nic więcej przy tych objawach nie wymyślisz,
przy tych objawach wszystko wskazuje na śmierć zestawu sprzegłowego, a tego bez rozebrania nie da się zdiagnozować dokładniej
przy tych objawach wszystko wskazuje na śmierć zestawu sprzegłowego, a tego bez rozebrania nie da się zdiagnozować dokładniej
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kiedyś w czasach dużych fiatów zdarzało się że, szwankowało urządzenie ryglujące i istniała możliwość wbicia dwóch biegów 1-3 lub 2-4. Samo sprzęgło... kręci się cały czas w tę samą stronę więc wbijanie wstecznego mechanicznie nic w nim nie zmienia. Racja jest jednak taka że bez demontażu raczej się nie obejdzie.Kenobi pisze:myślę, że metodą dedukcji nic więcej przy tych objawach nie wymyślisz,
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, u mnie podobnie, na zimno a najlepiej jak na zimno i jesienno-wiosenna temperatura sprzęgło pracuje OK, natomiast jak się rozgrzeje w korkach to zaczyna szarpać i jedyny ratunek na gładką zmianę biegów to półsprzęgło z przegazowaniem. Jaki jest tego mechanizm?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sprzęgło zwichrowane i się ślizga jak się mocno nagrzeje. Jedyny sposób to zmiana na nowy komplet
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
komplet równa sie docisk i tarcza czy także koło zamchowe?Probe041 pisze:Sprzęgło zwichrowane i się ślizga jak się mocno nagrzeje. Jedyny sposób to zmiana na nowy komplet
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zamach to co najwyżej papierkiem, chyba że mocno przypalony to można na tokarce liznąć :)
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
u mnie szarpało jak miałem źle ustawiony czujnik przy pedale sprzęgła...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
W 2.4d? <55>Ikis pisze:u mnie szarpało jak miałem źle ustawiony czujnik przy pedale sprzęgła...