kręci jak szalony a nie chce odpalić 2,5 tdi 151 , 2003 rok
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: vw t4 2003
- Kontakt:
Re: kręci jak szalony a nie chce odpalić 2,5 tdi 151 , 2003
witam dzisiaj znowu problem z odpalaniem odstawiłem na warsztat komp sprawdzony , dawki paliwa i inne wartości sprawdzone , rozżąd nie przestawiony , kąt zapłonu idealny, pompa okej żadnych wycieków ,po podłączeniu i naładowaniu aku, po dłuższym kręceniu odpalił i chodzi eleganco, ale dowiedziałem się dzisiaj że posiada on webasto do dogrzewania silnika i okazało się że powinno załączyć się po niżej +5 stopni,a z przodu powinien wydostawać się spaliny z aluminiowej rurki, po przeanalizowaniu wszystkiego tak mi się wydaje że często wyczuwałem zapach spalin w środku ale wydawałomi się że to zawiewało z tyłu, podejżewam że może t4 zapowietrza się przez te webasto i to powoduje te gaśnięcie auta ?
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Teoretycznie nie ma takiej możliwości,chyba że jakiś magik podłączył piec pod zasilanie pompy wtryskowej
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzięki za podpowiedzi dzisiaj odpalił od pierwszego strzła i co tu myśleć chodzi wszystko okej , może on jak kobita ma te swoje humorki , oczywiście sprawdzę te webasto w przyszłym tygodniu dzięki
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich webasto sprawdzone wszystko okej . A tu znowu wczoraj to samo . Trzy razy kręciłem za każdym razem cięzko odpala i po chwilowym telepaniu silnika gaśnie. Zaciągnołem go do warsztatu , szef był, pierwsze co zrobił , poświecił latarką okazało się że podczas kręcenia przy filtrze paliwa w jednym miejscu gdzie znajduje się przeżroczysta rurka przez którą płynie paliwo ,okazało się że wraz z paliwem idą bąbelki powietrza i po chwili jak odpalił bąbelki nie znikały i VW zgasł.W dniu wczorajszym wymieniono zawór zwrotny wraz chyba z obudową filtra paliwa i sam filtr paliwa. Mechanik to zrobił wczoraj nie dzwonili od razu tylko poczekali do dzisiaj. Aby zobaczyć czy wszystko okej . Rano odpalił o strzała mam nadzieję że to już koniec mojej przygody z tymi chumorami VW. Bo idzie się załamać.Pozdrawiam wszystkich i dam znać czy wszystko Okej.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam dzisiaj znowu to samo odpalił od strzała ale po chwili zgasł , powtórne kręcenie nic nie dawało , pozwoliłem aku trochę odpocząc i znowu kręce po 3 razie odpalił ale ciężko , chodził ale nie równo aż zgazł po około 20 sekundach , w tym czasie przyglądałem się rórce przezroczystej przy filtrze paliwa i zauważyłem że w tym momęcie jak zgasł paliwo zaczełe tą rurkę lecieć spowrotem aż rórka została pusta . Po którymś tam razie wreszcie odpalił i zaczoł chodzić jak gdyby nic się nie działo macie jakiś pomysł może to zawór zwrotny przy pompie albo coś takiego , bo chyba paliwo nie powinno uciekać do tyłu ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nadal masz gdzieś nieszczelność w układzie paliwowym, szukaj aż znajdziesz
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ale bardziej na dopływie czy odpływie może najlepiej wymienić wszystkie przewody paliwowe i złączki teraz wieczorem odpalił od pierwszego strzału , a stał 9 godzin nie odpalany zobaczymy jutro rano
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
trudno powiedzieć, szczelna musi być całośćbebet28 pisze:Ale bardziej na dopływie czy odpływie
to już twoja decyzja, ja lubię wiedzieć co jest nie tak i w takim przypadku wymieniam po koleibebet28 pisze:może najlepiej wymienić wszystkie przewody paliwowe i złączki
zacząłbym od wężyków przelewowych przy wtryskach i powrocie do pompy, ogólnie wszystko co widać pod maską potem dalej w kierunku zbiornika
jedno pytanie czy zauważyłeś jakąś różnicę w odpalaniu zależną od tego ile jest paliwa w zbiorniku ( pełny pod korek jest dobrze pusty jest źle ), bo często ulega awarii smok w baku
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Niech mechaniory podłaczą na "krótko" auto i zobaczą jeżeli gada to "kawa na ławę"
Masz ewidentnie zapowietrzone auto,
może przypadkiem dobiłeś gdzieś zbiornikiem paliwa?? moja propozycja -ściągnij zbiornik i zobacz co pan "smok" porabia?!
Sam to przerabiałem u siebie....nie do wiary a jednak!
Powodzenia!
Masz ewidentnie zapowietrzone auto,
może przypadkiem dobiłeś gdzieś zbiornikiem paliwa?? moja propozycja -ściągnij zbiornik i zobacz co pan "smok" porabia?!
Sam to przerabiałem u siebie....nie do wiary a jednak!
Powodzenia!
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam nie ma różnicy czy jest dużo czy mało paliwa na tą chwile odstawiłem dzisiaj do mechaniorów i powiedziałem że nie odbiorę póki tego nie zrobią , przecież to nie statek kosmiczny żeby nie można było tego zlokalizować .Dam znać co dalej .Jak zrobią to chyba dam mocno w banie żeby się odsresować. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam .
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam a więc , smok sprawdzony okej , przewody też okej auto odebrałem wczoraj po południu paliło na dotyk , zrobiłem 500 km wróciłem do domu wieczorem , dzisiaj rano odpalił od strzała i po chwili zgasł , strandardowo czyli usterka dalej jest , macie jakieś pomysły błagam o pomoc , nie chce mi się wieżyć że jest to taki problem .Kręciłem go rano aż aku padło , podładowałem aku i około 18 kręce i nic . Odpala i zaraz gaśnie.Zaciągneliśmy go z kolegą na warsztat , a pod warsztatem odpalił bez problemu. Idzie dostać szału , macie jakieś pomysły.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
A i jeszcze jedno ,wczoraj zostaawiłem wieczorem go zatankowanego ,prawie cały bak .
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ja będe się upierał przy swoim że to problemy z elektryką, kompem. Wilgoć, zmienna teperatura czy drgania powodują że jakiś punkt lutowniczy lub kabelek raz łączy a raz nie.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
to co kompa mają sprawdzić i imo czy może lepiej od razu odłączyć imo , a może to ten elektrozawór przy pompie
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj rano pojechałem na warsztat , około 8 rano , prócz tego że centralny nie chciał działać , więc drzwi trzeba było otwożyć kluczykiem to oczywiście próba odpalenia nie powiodła się , dopiero za 3 razem zagadał i zgasł.Zostawiłem go podjechałem po połódniu i jeszcze raz próbujemy i za 3 razem zagadał wjechaliśmy na tern warsztatu i zgasł. Świecąc latarką kręcimy dalej za trzecim razem zagadał, ale przyglądając się przeżroczystej rurce było widać jak nabija paliwa i dopiero za właśnie za 3 razem zagadał. Następnie wciskając gaz zauwarzyliśmy że powietrze idzie tą rurką .Chłopaki mają wyciągnąć pompę.Powoli kończą mi się pomysły .
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
pompa sprawdzona coś tam wymieniono i jakiś wężyk , ale na warsztacie został do jutra , poprosiłem żeby wyłączyli imo , może to pomoże
Jak myślicie , może poprostu najlepiej by było podmienić imo , czy to wogle możliwe , czy trzeba całego kompa ?
Jak myślicie , może poprostu najlepiej by było podmienić imo , czy to wogle możliwe , czy trzeba całego kompa ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
można, nie trzeba kompa wymieniać tylko zrobić adaptację po wymianiebebet28 pisze:czy to wogle możliwe , czy trzeba całego kompa
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
jaki koszt imo a może wogle usunąć imo z auta czy jest to wogle możliwe w tym roczniku
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A czy przypadkiem w tym roczniku imo i centralny nie znajdują się w tym samym module(puszce)? Bo autor pisze o awari centralnego. Jeśli tak to odkręcić zegary, wyciągnąć moduł i zdolny elektronik przelutuje płytke, może nawet wtyczka wychodząca na kompa nie łączy?
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam po kolejnej naprawie na dzień dzisiejszy czyli około 2 tygodni wszystko okej pali na dotyk 2000 km zrobione i odpalany w zmiennych warunkach rano czyli deszcz ,minusowe temperatury, wilgoć i wszystko okej , od mechanika dowiedziałem się tyle że po sprawdzeniu pokolei całego układu paliwowego skończyło się na pompie a dokładnie zawór zwrotny jakaś sprężynka i kulka czy coś takiego się zawieszało . Jeszcze został centralny do zrobienia a dokładnie wypięcie go z całego układu , tak żeby działał tylko na drzwi i nie miał nic wspólnego z imo , kompem i wogle z blokowaniem auta pompy czy tym podobnym. Dzięki za podpowiedzi .
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich T 4 stała 3 dni nie odpalana , zastanawiałem się czy odpali . Odpaliła bez problemów a więc uważam że VW zrobiony . Dzięki wszystkim za podpowiedzi .
-
Magic
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transport t4
- Kontakt:
Witam wszystkich
Chciałbym opisać swój problem z t4 2.5tdi 102KM ACV
W niedzielę wróciłem z trasy, zrobiłem około 2tys Km . Wieczorem dojechałem do Bydgoszczy bez problemu , rano poszedłem do auta próbuje odpalić zaskoczyło, rzuciło garami i zgasło. Sprawdziłem paski , bezpieczniki , przekaźnik, podpięty komp pokazał czujnik ciśnienia paliwa . Zaprowadziłem auto do Mechanika . Okazało się że pompa wtryskowa się zatarła i nie podaje paliwa . Po wymianie pompy i ustawieniu dawki T4 jeździ lepiej niż wcześniej.
Chciałbym opisać swój problem z t4 2.5tdi 102KM ACV
W niedzielę wróciłem z trasy, zrobiłem około 2tys Km . Wieczorem dojechałem do Bydgoszczy bez problemu , rano poszedłem do auta próbuje odpalić zaskoczyło, rzuciło garami i zgasło. Sprawdziłem paski , bezpieczniki , przekaźnik, podpięty komp pokazał czujnik ciśnienia paliwa . Zaprowadziłem auto do Mechanika . Okazało się że pompa wtryskowa się zatarła i nie podaje paliwa . Po wymianie pompy i ustawieniu dawki T4 jeździ lepiej niż wcześniej.
-
miszell1
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich miałem problem z odpaleniem 2,5 tdi ACV pojechałem w trasę wróciłem pod domem zgasiłem za chwilę chcę odpalić i nie pali kręci jak głupi i nie odpala piszę to do poprzednich postów żeby nie szukać nie wiadomo czego ale pierwsze co sprawdzić to pasek napędowy pompy wtryskowej właśnie u mnie
ścieło zęby i to było przyczyną pasek wymieniony i pali jak zawsze
Pozdrawiam
ścieło zęby i to było przyczyną pasek wymieniony i pali jak zawsze
Pozdrawiam