Ile wasz silnik gubi/pali oleju na 1000km

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
ToJaMot
Forumowicz T4

11
Model:
Auto: Multivan 92'
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Ile wasz silnik gubi/pali oleju na 1000km

Post autor: ToJaMot »

Cześć,
pytanie jak w temacie,

Ile wam wasze auta palą oleju, i może jakiego oleju używacie :). Chce zobaczyć czy u mnie jest źle, czy to norma.
Więc zaczne :
1.9d 310 tyś przebiegu (wg licznika), po wymianie zimmeringów i uszczelniaczy zaworowych i wymianie uszczelki pod głowicą :
okolo 0,5-0,7L/1000km
Olej Elf 10w40 półsyntetyk - już byłem zmuszony dolać innego bo była nagła potrzeba, teraz dolałem mobil 1 10w40.

Czy spalanie oleju jest zależne od średnich prędkości obrotowych silnika ?
Włożę kij w mrowisko - ktoś próbował motodoktora dolewać do oleju ?
Ja owszem w motocyklu z silnikiem na szrot - zaczęły znacznie lepiej wchodzić biegi i przestał tak mocno dymić. Ale nie ograniczyło mi to spalania oleju :(
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Re: Ile wasz silnik gubi/pali oleju na 1000km

Post autor: ostryt4 »

W byłym 1.9 TD przy normalnej eksploatacji zero dolewania od wymiany do wymiany.
Jedynie latem jak się przykotłowało na autostradach (trasa PL-UK 2ty…login to view the rest of this post

This topic has 15 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”