SEPARATOR AKUMULATORÓW układ ładowania akumulatora

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mk.maniek
Aktywny T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Imprezobus
Opis: Das beste ist meine Bulli
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

SEPARATOR AKUMULATORÓW układ ładowania akumulatora

Nieprzeczytany post autor: mk.maniek »

Witam, pragnę zamontować dodatkowy akumulator, by mój syn podczas dwunasto godzinnej jazdy do Polski choć przez kilka godzin zajął się bajkami i dał mi spokojnie prowadzić auto.
Aku zasilało by monitor podsufitowy,wzmacniacz do radia, 2 X dodatkowe gniazdo zapalniczki i w przyszłości drugie webasto.
Po przeczytaniu tematów związanych z montażem drugiego aku zwątpiłem, kto ma rację? jakie przekaźniki? itd, dodam że na temat prądu nie jestem fachowcem.
Jedyne co mam zrobione to przeciągnięte kable z pod maski, pod siedzenie 1 x 8mm i 4 x 1.5mm tych podobno wystarczy dwa ale podpowiedziano mi żeby na wszelki wypadek dać cztery,masę 8mm dałem pod siedzenie następnie zacząłem studiować forum co do czego podłączyć i w tym momencie mój mózg się zagotował ,nastała ciemność,ale kolega z forum podesłał linka że jest proste urządzenie które tym będzie sterować, czyli podczas jazdy ładować a na postoju pobierać tylko z drugiego aku.taki mózg od prądu <18> jest to coś takiego:
http://allegro.pl/separator-akumulatoro ... 61586.html

Ale od 3 dni próbuje znaleźć coś takiego w Niemczech i znalazłem jedną sztukę ale ma 70A i czy to będzie wystarczające :
http://www.motor-fit.de/Battery-Accesso ... :9448.html

Dodam że potrzebuję tylko do tych urządzeń które wymieniłem ,nie do startu silnika
Z góry Dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanym i majstrom od voltów, nie miałem na myśli tych butelkowych <32> choć w przyszłości pewnie się spotkamy to podyskutujemy o tych drugich <drink>
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Re: SEPARATOR AKUMULATORÓW układ ładowania akumulatora

Linki zdechły nie wiem czemu więc podaje jeszcze raz
to jest po polsku ten z allegro:
A to w szwabowni:
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

mk.maniek pisze:
Witam, pragnę zamontować dodatkowy akumulator, by mój syn podczas dwunasto godzinnej jazdy do Polski choć przez kilka godzin zajął się bajkami i dał mi spokojnie prowadzić auto.
Aku zasilało by monitor podsufitowy,wzmacniacz do radia, 2 X dodatkowe gniazdo zapalniczki i w przyszłości drugie webasto.
Po przeczytaniu tematów związanych z montażem drugiego aku zwątpiłem, kto ma rację? jakie przekaźniki? itd, dodam że na temat prądu nie jestem fachowcem.
Jedyne co mam zrobione to przeciągnięte kable z pod maski, pod siedzenie 1 x 8mm i 4 x 1.5mm tych podobno wystarczy dwa ale podpowiedziano mi żeby na wszelki wypadek dać cztery,masę 8mm dałem pod siedzenie następnie zacząłem studiować forum co do czego podłączyć i w tym momencie mój mózg się zagotował ,nastała ciemność,ale kolega z forum podesłał linka że jest proste urządzenie które tym będzie sterować, czyli podczas jazdy ładować a na postoju pobierać tylko z drugiego aku.taki mózg od prądu <18> jest to coś takiego:

Ale od 3 dni próbuje znaleźć coś takiego w Niemczech i znalazłem jedną sztukę ale ma 70A i czy to będzie wystarczające :

Dodam że potrzebuję tylko do tych urządzeń które wymieniłem ,nie do startu silnika
Z góry Dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanym i majstrom od voltów, nie miałem na myśli tych butelkowych <32> choć w przyszłości pewnie się spotkamy to podyskutujemy o tych drugich <drink>
dzisiaj miałem w ręku oryginalną instalację od drugiego. przekąźnik był z numerem 701 xxx xxx ,cały numer sprawdzę Ci jutro a numer taki "przekaźnikowy to 96 chociaż w drugim T4 w którym mam też instalację drugiego aku ten przekaźnik ma numer 4xx coś , tez jutro sprawdzę. Instalacja prosta jak drut. Drugie aku ładowane jest po plusie ze stacyjki a nie jest wzbudzane z alternatora. Jak juz masz plus pociągniety z głównego aku to jeszcze tylko musisz pociągnąć cienki plus do skrzynki, żeby był po stacyjce
cebek
Stały bywalec

16
Tematy: 23
Model:
Auto: syncro long, króciak
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cebek »

Miałem taki separator 40 A w vito i teraz poważnie zastanawiam się czy nie zamontować sobie takiego w multivanie zamiast orginalnego przekaźnika. Układ z vw działa dobrze, ale ma dla mnie jedną wadę. Żeby prostownikiem naładować na postoju dwa akumulatory trzeba przepinać prostownik z jednego do drugiego. Z separatorem sprawa jest prosta. podpinasz pod rozruchowy i ładują się dwa. W kamperowaniu jest to trochę wygodniejsze :P
Ostatnio zmieniony 02 gru 2013, 21:08 przez cebek, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A nie prościej kupić taki separator w PL i wysłać przez kogoś do Niemiec?
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
A nie prościej kupić taki separator w PL i wysłać przez kogoś do Niemiec?
21.12 wyjeżdżam na święta, nie zdąży dojść,średnio idzie paczka dwa tyg. sprawdzałem już kilka razy,czyli 70 A był by wystarczający?? jeśli tak to idę jutro do kierownika powiedzieć że potrzebne do ducato <18>
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

dzisiaj miałem w ręku oryginalną instalację od drugiego. przekąźnik był z numerem 701 xxx xxx ,cały numer sprawdzę Ci jutro a numer taki "przekaźnikowy to 96 chociaż w drugim T4 w którym mam też instalację drugiego aku ten przekaźnik ma numer 4xx coś , tez jutro sprawdzę. Instalacja prosta jak drut. Drugie aku ładowane jest po plusie ze stacyjki a nie jest wzbudzane z alternatora. Jak juz masz plus pociągniety z głównego aku to jeszcze tylko musisz pociągnąć cienki plus do skrzynki, żeby był po stacyjce
Jesli ladowanie dodatkowego aku jest uruchamiane tylko po stacyjce to co sie stanie jesli padnie nam aku rozruchowy i prad do rozrusznika bedzie probowal przecisnac sie przez ten cienki kabelek z aku dodatkowego
Na 100% jest to madrzej rozwiazane
Albo przekaznik jest wlaczany przez wzbudzenie z alternatora,albo reaguje on na wzrost napiecia w instalacji
Tego jak to w oryginale dziala,chyba do konca nie wie nikt bo w odpowiednim watku na forum od jakiegos czasu cisza
cebek
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

70A wystarczy spokojnie. Ja miałem separator 40 A , przed nim dla bezpieczeństwa dałem bezpiecznik 30 A i nigdy go nie spaliło, a parę razy akumulator dodatkowy miałem zdrowo wydojony. Może to być zależne ile prądu da alternator ale w vito był coś 110A i nie było problemu
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

kurol pisze:
Albo przekaznik jest wlaczany przez wzbudzenie z alternatora,albo reaguje on na wzrost napiecia w instalacji
jak nie wie,
ja jak zakładałem oryginalną instalację pod drugi aku to pod przekaźnik prowadziłem kabel ze wzbudzenia alternatora ze skrzynki bezpieczników
kurol
Kierowca T4

15
Model:
sekcja "MŁODE WILKI"
Kontakt:

To dlaczego Kenobi nie napisales o tym w watku o podlaczeniu dodatkowego aku tylko trzymasz ludzi w niepewnosci <30>
Niektorzy twierdza ze w przekazniku jest czarodziejska dioda reagujaca na wzrost napiecia i dopiero powyzej jakiegos tam poziomu zalacza ladowanie drugiego aku
Jak bym wiedzial na 100% ze wystarczy zwykly przekaznik to bym mial juz dawno podlaczone teraz musze czekac do wiosny
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

kurol pisze:
To dlaczego Kenobi nie napisales o tym w watku o podlaczeniu dodatkowego aku tylko trzymasz ludzi w niepewnosci
widocznie gapowaty jestem albo nie skojarzyłem, czy przekaźnik jest magiczny czy nie to też nie wiem,
wiem tylko, że Slimak mi mówił w którym gnieździe w konsoli bezpieczników jest prąd wzbudzenia alternatora i tam podpiąłem się ze sterowaniem tego przekaźnika ( oryginał nr czterysta coś tam )
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

Drugi akumulator jest potrzebny tylko wtedy, gdy przewiduje się duży i długo trwający pobór mocy w czasie postoju pojazdu /np. webasto, które czasem może pracować wiele godzin/. Chodzi o to, aby pomimo długiego korzystania z prądu, zapewnić sobie sprawny rozruch silnika. Ale nie jest potrzebne zakładanie drugiego akumulatora dla zasilania odbiorników w czasie jazdy, bo i tak na te wszystkie załączone odbiorniki pracuje alternator. Więc może bez nerwów - na bajki i na wzmacniacz w trakcie jazdy do Polski prądu wystarczy, a webasto założysz i tak dużo później?
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

srokkka pisze:
Drugi akumulator jest potrzebny tylko wtedy, gdy przewiduje się duży i długo trwający pobór mocy w czasie postoju pojazdu /np. webasto, które czasem może pracować wiele godzin/. Chodzi o to, aby pomimo długiego korzystania z prądu, zapewnić sobie sprawny rozruch silnika. Ale nie jest potrzebne zakładanie drugiego akumulatora dla zasilania odbiorników w czasie jazdy, bo i tak na te wszystkie załączone odbiorniki pracuje alternator. Więc może bez nerwów - na bajki i na wzmacniacz w trakcie jazdy do Polski prądu wystarczy, a webasto założysz i tak dużo później?
Przewiduje dłuższe postoje,noclegi ,zloty, imprezy itd <38>
Dziś na shrocie wyciąłem wtyki na bezpieczniki, jedną dużą na 40 A i 3 mniejsze, podpowie ktoś gdzie je zamontować między czym a czym i jakie dać bezpieczniki? w piątek powinien dotrzeć separator.
http://img189.imageshack.us/img189/5629/czot.jpg
http://img856.imageshack.us/img856/9395/ehcc.jpg
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

kurol pisze:
Jesli ladowanie dodatkowego aku jest uruchamiane tylko po stacyjce ...
Zależy który po stacyjce, jest takowy co podczas odpalania ginie (przy włączonych światłach mijania czy też drogowych, te gasną podczas odpalania).

Ja podczas instalowania drugiego aku sugerowałem się tym schematem: http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0930195046 i wyszło że mam po stacyjce, przepiąłem na złącze D/1 z tego schematu http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0930193438.
Schematy pochodzą z :http://www.t4-wiki.de/wiki/J7
W zasadzie i tak i tak można, brat w multiku z 1999 roku ma po stacyjce i w sumie jest lepiej, gdyż czasem jak trzeba odpiąć na chwilkę główny akumulator, można to uczynić na przekręconej stacyjce tak aby nie trzeba było kodować s powrotem radia, zegarka i takich tam, oczywiście trzeba wiedzieć że wtedy dalej mamy prąd na klemie + głównego aku.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
( oryginał nr czterysta coś tam )
oszukałem, ten przekaźnik u mnie ma numer 214
tu widoczny razem z instalacją webasta D2L
http://img10.imageshack.us/img10/4682/grjz.jpg
kurol
Kierowca T4

15
Model:
sekcja "MŁODE WILKI"
Kontakt:

A w tym podpieciu o ktorym pisze Mikoli to chodzi o wpiecie sie pod przekaznik x-kontakt czy jak on tam sie nazywa?
Kenobi ile nozek ma ten przekaznik ktorego dales fotke?
Jest z jego boku narysowany jakis schemat wnetrza?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

mikoli pisze:
Zależy który po stacyjce, jest takowy co podczas odpalania ginie (przy włączonych światłach mijania czy też drogowych, te gasną podczas odpalania).

Czyli nie po stacyjce a po X-kontakcie.
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

cebek pisze:
70A wystarczy spokojnie. Ja miałem separator 40 A , przed nim dla bezpieczeństwa dałem bezpiecznik 30 A i nigdy go nie spaliło, a parę razy akumulator dodatkowy miałem zdrowo wydojony. Może to być zależne ile prądu da alternator ale w vito był coś 110A i nie było problemu
Czyli ten bezpiecznik 40 A dać między aku. rozruchowym a separatorem ? i między separatorem a aku dodatkowym też dać bezpiecznik?? mam takie gniazda bezpecz. jak na fotce wyżej, jeden na te większe i 3 na te normalne.
cebek
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Ja dawałem bezpieczniki przy obu akumulatorach, jak najbliżej źródeł zasilania. Przy wyjściu z drugiego akumulatora i tak trzeba dać skrzynkę z bezpiecznikami do różnych odbiorników.
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

cebek pisze:
Ja dawałem bezpieczniki przy obu akumulatorach, jak najbliżej źródeł zasilania. Przy wyjściu z drugiego akumulatora i tak trzeba dać skrzynkę z bezpiecznikami do różnych odbiorników.
Oki to jutro wyciacham z jakiegoś auta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”