Rozrusznik problem 2.4D T4 z 1993

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mate473
Początkujący T4

14
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Rozrusznik problem 2.4D T4 z 1993

Post autor: mate473 »

Witam!

Szukałem na forum niestety konkretnych informacji dopasowanych do mojego problemu nie odnalazłem. Postanowiłem, założyć nowy wątek.

Posiadam VW T4 1993 2.4D dwa lata temu w zimie ciężko kręcił aż rozrusznik się spalił. Okazało się ze poprzedni właściciel wsadził jakiś chiński rozrusznik tego nowego typu czyli bez tego długiego czepienia. Wtedy dwa lata temu znajomy mechanik doradzili mi aby kupić ten starszy mocniejszy rozrusznik z długim czepieniem i zębatką na końcu (on podobno ma przekładnie a nowego typu nie ma przekładni). Kupiłem używany właśnie taki starszego typu rozrusznik Boscha i zregenerowałem go. Musiałem zastosować specjalną tulejkę w skrzyni. Dodam że tulejka wchodziła stosunkowo lekko i znajomy mechanik ją oblutował cyną i wbił. Tak samo jedna tulejka wewnątrz obudowy rozrusznika została położona na cynie bo też była mały luz na obudowie. Teraz po dwóch latach znowu słabo kręci. Mam kilka pytań zanim wezmę się za wyciąganie rozrusznika.

Który rozrusznik jest mocniejszy starego typy z długim czepieniem czy nowego typy ten mniejszy bez czepienia. Z tego co wiem on nie wymaga tej tulejki w skrzyni.

Który rozrusznik ma przekładnie bo słyszałem różne opinie.

Jak z tulejka bo słyszałem że jak jest luz to robi się tam jajko i bez wyciągania skrzyni nie da się tego porządnie zrobić.

Czy w moim wypadku lepiej założyć starszego typy czy nowszego typu rozrusznik.

Pozdrawiam Mateusz
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Re: Rozrusznik problem 2.4D T4 z 1993

Post autor: FocusMED »

Rozrusznik starego typu nie ma przekładni, jest to rozrusznik wolnoobrotowy za to silniejszy, nowy tym z bendixem bez podparcia w skrzyni ma przekładn…login to view the rest of this post

This topic has 17 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”