Problemy z silnikiem 1.9D

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
na_forum
Nowy T4

7
Model:
Auto: T4 1990r
Kontakt:

Problemy z silnikiem 1.9D

Post autor: na_forum »

Witam. Mam następujący problem.
    1.9D 1991r.
1.Żre olej - 5l/2,5miesiąca
2.Głośno i nierówno pracuje na niskich obrotacha- już zdiagnozowane(sprężynki w sprzęgle-podobno można z tym żyć)
3.Dymi i potrafi nierówno pracować- możliwe, że wtryskiwacze, ale po dzisiejszym kilkukrotnym zgaśnięciu w trasie jest to prawdopodobnie pompa wtryskowa (nie moja opinia).
4. Odma pluje olejem

Jak z ciekawości pytałem się w sklepie z częściami o odmę i wtryski (lub końcówki wtrysków) to nie potrafili mi w żadnym katalogu znaleźć.

Więc mam ze dwa pytania:
1.Ktoś jest mi w stanie polecić nowe lub używane ale pewne części: odma, może pompa i końcówki wtryskiwaczy?
2. Jakiś sprawdzony fachman na Śląsku (najlepiej nie za daleko od Gliwic) który by się tego podjął i ewentualnie przyjrzał innym rzeczom?

Z tym, że olej żre mogę żyć. Byle auto jeździło bo to narzędzie pracy.

Z góry dziekuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2018, 6:15 przez na_forum, łącznie zmieniany 1 raz.
Dudu$
Znawca T4

9
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Re: Problemy z silnikiem 1.9D

Post autor: Dudu$ »

Nie wiem czy odma w D i TD jest taka sama ale jeżeli są zamienne to szukaj po nr katalogowym 028129101C
Ostatnio szukałem do swojego i wiem że cena no…login to view the rest of this post

This topic has 9 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”