Dzień dobry,
Mój samochód 2.5tdi 102PS 99r nie odpala. Od kilku lat był problem z odpalaniem, gdy było wilgotno lub zimna, albo tylko jak samochód stał kilka dni. Jak nie chciał zapalić, to nie zapalała się kontrolka świec żarowych. Pomagało wielokrotne załączanie kluczykiem bez rozruchu – po pewnym czasie kontrolka świec się zapalała i wtedy samochód odpalał od razu. Byłem z tym wielokrotnie u mechanika i raz w autoryzowanym serwisie, ale wtedy samochód był jeżdżony i wszystko działało jak należy – nie znaleziona problemu. Wymieniłem profilaktycznie świece żarowe. Podczas jazdy żadnych problemów. Przed tygodniem po 2 dniach postoju samochód nie odpalił. Nie pomogło wielokrotne załączanie kluczykiem czy próby rozruchu. Jak poprzednio kontrolka świec żarowych nie zapala się, próby rozruchu kończą się fiaskiem. Moduł świec załącza (słychać, ale wymieniłem profilaktycznie), bezpiecznik świec w porządku. Przed ok 2 tys km był przegląd u mechanika z wymianą rozrządu. Jestem obecnie za granicą. Czyżby było to zasilanie pompy z akumulatora, skoro nigdy nie ma problemów po rozruchu? Co mogę zrobić, żeby zlokalizować i ewentualnie naprawić usterkę?
Serdecznie dziękuję za pomoc.
T4 2.5TDI nie odpala jak nie zaświeci kontrolka świec
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
asad
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Auto: t4 kombi 1999
- Kontakt:
This topic has 14 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się