Witam wszystkich,
Pozwolę sobie założyć mój pierwszy temat na Waszym forum, do tej pory tylko chłonąłem Waszą wiedzę jako czytelnik.
Mam T4 2.5 TDI 102KM dokę z 2000 roku z przelotem około 900 tysięcy - na liczniku około 882, ale prędkościomierz przez długi czas leżał i nie kręcił kilometrów, a auto walczyło na drogach.
Silnik był w nim co prawda wymieniany przy przebiegu około 240 tysięcy na silnik z przebiegiem NIBY 30 tysięcy - zdarzyło się to właśnie po czymś jakby wystrzał silnika - poprzedni właściciel nie dał rady wciągnąć się pod górę - silnik podobno "rozerwało" od dołu. Wygląda to jak nawiązanie do kwestii śrub z korbowodu z innego Waszego postu.
Ogólnie z samochodem nie mam większych problemów, jest w nim właściwie na bieżąco wszystko wymieniane z eksploatacyjnych tematów, naprawy również robione na porządnych częściach z uwagi na to że auto lata tylko w trasy (już teraz po kraju) i to w takiej konfiguracji że ciężko byłoby go sholować (czasem około 15m długości wraz z przyczepą). Generalnie największą bolączką tego auta jest na pewno niewygoda w kabinie i brak klimatyzacji , stąd chęć wymiany na coś świeższego.
Samochód jest z Polskiego salonu, od pierwszego właściciela z którym współpracuję kupiony przy przebiegu 806 tysięcy na liczniku.
Mam do Was kilka pytań :
Jak zweryfikować faktyczny przebieg wsadzonego silnika opierając się tylko na jego zużyciu?
Czy jakiś silnik wytrzyma tyle co stare 2.5 tdi ?
Czy jest ktoś ze Śląska dysponujący vagiem i chcący pomóc w wykonaniu logów ?
Zastanawiam się właśnie ile on jeszcze pojeździ,czy warto w niego ciągle inwestować, auto jest dość wymęczone i czasem brakuje mu siły przy wyższych obrotach (np po redukcji do 4 biegu), stąd chciałbym się zorientować czy silnik /turbina umiera, czy to problem natury zużycia np elektronicznego i auto głupieje. Spotkałem się z opinią u jednego "speca" że mam za dużo sadzy w wydechu, ale raczej przy jeździe w 90 procentach na trasie nie powinno tak być. Samochód jeździ na dobrym paliwie, w zimę pali lepiej niż mój Mercedes <szok>
Jak do tej pory z poważniejszych spraw w aucie zrobiono :
poprzedni właściciel
- wtryski - jeden komplet
- sprzęgło z dwumasą - jeden komplet na cały przelot
- 2 turbiny
- zawieszenie - głownie gumy
- oczywiście bieżące sprawy typu rozrządy, płyny klocki itp
ja
- przeguby napędowe
- pompa wspomagania (a i tak na zimnym aucie strasznie ciężko działa)
- intercooler
- koła pasowe osprzętu
- sprężyny tylne na wzmacniane
- wycieki chłodziwa
- trochę elektryki - webasto , silnik dmuchawy, przełącznik zespolony, predkościomierz
- wiele drobniejszych spraw
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi , mogę przejrzeć faktury z napraw, może po użytych materiałach będziemy w stanie ocenić bliższy przelot silnika
2.5 TDI 102kM na liczniku prawie 900 tysięcy - co dalej ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI 102kM na liczniku prawie 900 tysięcy - co dale
W tym przypadku chyba najbardziej dokładną…login to view the rest of this postDarekk pisze:Jak zweryfikować faktyczny przebieg wsadzonego silnika opierając się tylko na jego zużyciu?
This topic has 12 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się