2.5 TDI 102kM na liczniku prawie 900 tysięcy - co dalej ?

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Darekk
Nowy T4

Answers: 0
9
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 DOKA
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

2.5 TDI 102kM na liczniku prawie 900 tysięcy - co dalej ?

Nieprzeczytany post autor: Darekk »

Witam wszystkich,

Pozwolę sobie założyć mój pierwszy temat na Waszym forum, do tej pory tylko chłonąłem Waszą wiedzę jako czytelnik.

Mam T4 2.5 TDI 102KM dokę z 2000 roku z przelotem około 900 tysięcy - na liczniku około 882, ale prędkościomierz przez długi czas leżał i nie kręcił kilometrów, a auto walczyło na drogach.
Silnik był w nim co prawda wymieniany przy przebiegu około 240 tysięcy na silnik z przebiegiem NIBY 30 tysięcy - zdarzyło się to właśnie po czymś jakby wystrzał silnika - poprzedni właściciel nie dał rady wciągnąć się pod górę - silnik podobno "rozerwało" od dołu. Wygląda to jak nawiązanie do kwestii śrub z korbowodu z innego Waszego postu.
Ogólnie z samochodem nie mam większych problemów, jest w nim właściwie na bieżąco wszystko wymieniane z eksploatacyjnych tematów, naprawy również robione na porządnych częściach z uwagi na to że auto lata tylko w trasy (już teraz po kraju) i to w takiej konfiguracji że ciężko byłoby go sholować (czasem około 15m długości wraz z przyczepą). Generalnie największą bolączką tego auta jest na pewno niewygoda w kabinie i brak klimatyzacji , stąd chęć wymiany na coś świeższego.
Samochód jest z Polskiego salonu, od pierwszego właściciela z którym współpracuję kupiony przy przebiegu 806 tysięcy na liczniku.
Mam do Was kilka pytań :

Jak zweryfikować faktyczny przebieg wsadzonego silnika opierając się tylko na jego zużyciu?

Czy jakiś silnik wytrzyma tyle co stare 2.5 tdi ?

Czy jest ktoś ze Śląska dysponujący vagiem i chcący pomóc w wykonaniu logów ?

Zastanawiam się właśnie ile on jeszcze pojeździ,czy warto w niego ciągle inwestować, auto jest dość wymęczone i czasem brakuje mu siły przy wyższych obrotach (np po redukcji do 4 biegu), stąd chciałbym się zorientować czy silnik /turbina umiera, czy to problem natury zużycia np elektronicznego i auto głupieje. Spotkałem się z opinią u jednego "speca" że mam za dużo sadzy w wydechu, ale raczej przy jeździe w 90 procentach na trasie nie powinno tak być. Samochód jeździ na dobrym paliwie, w zimę pali lepiej niż mój Mercedes <szok>

Jak do tej pory z poważniejszych spraw w aucie zrobiono :

poprzedni właściciel
- wtryski - jeden komplet
- sprzęgło z dwumasą - jeden komplet na cały przelot
- 2 turbiny
- zawieszenie - głownie gumy
- oczywiście bieżące sprawy typu rozrządy, płyny klocki itp

ja
- przeguby napędowe
- pompa wspomagania (a i tak na zimnym aucie strasznie ciężko działa)
- intercooler
- koła pasowe osprzętu
- sprężyny tylne na wzmacniane
- wycieki chłodziwa
- trochę elektryki - webasto , silnik dmuchawy, przełącznik zespolony, predkościomierz
- wiele drobniejszych spraw

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi , mogę przejrzeć faktury z napraw, może po użytych materiałach będziemy w stanie ocenić bliższy przelot silnika
Aezmo
Forumowicz T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Re: 2.5 TDI 102kM na liczniku prawie 900 tysięcy - co dale

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

Darekk pisze:
Jak zweryfikować faktyczny przebieg wsadzonego silnika opierając się tylko na jego zużyciu?
W tym przypadku chyba najbardziej dokładną i wiarygodną opcją jest rozebranie całego silnika, obejrzenie i pomierzenie wszystkiego. Tylko jest mały problem - może się wtedy okazać, że nie ma sensu go już składać na tych samych gratach.
Darekk pisze:
Czy jakiś silnik wytrzyma tyle co stare 2.5 tdi ?
1.9 D/TD i 2.4 D też jest w stanie tyle przetrwać, 1.9 TDI - ale te pierwsze, czyli 90KM i 110KM również powinny sobie poradzić.
Darekk pisze:
auto jest dość wymęczone i czasem brakuje mu siły przy wyższych obrotach (np po redukcji do 4 biegu), stąd chciałbym się zorientować czy silnik /turbina umiera, czy to problem natury zużycia np elektronicznego i auto głupieje.
W tym przypadku proponuję na początek sprawdzić kompresję, jeśli będzie OK to można szukać dalej - czyli pompa wtryskowa, wtryski, turbina itd.
Darekk pisze:
Spotkałem się z opinią u jednego "speca" że mam za dużo sadzy w wydechu, ale raczej przy jeździe w 90 procentach na trasie nie powinno tak być.
Jeśli te trasy wyglądają tak, że cały czas 5 bieg 80-100km/h to jest to możliwe.
Darekk
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Aezmo,

Dziękuję za odpowiedzi. Auto miałem u mechanika z powodu jakiegoś drobnego wycieku płynu chłodniczego. Przy okazji posprawdzał kompem, były jakieś błędy związane z doładowaniem, coś tam zadziałał przy tym (ale nic nie wymieniał - bardzo niskie koszty) - auto zyskało na wigorze.
Dokładnie ocenię jak go znów porządnie obciążę. Na pusto dziś go puściłem 150 km/h - realnie pewnie było ok 125 co i tak jest szaleńczą prędkością - dodam że było płasko.

Pytałem o zmierzenie kompresji, bardzo się krzywili na ten pomysł - "jak pali bez problemu i lata bez problemu - to nie warto grzebać" - po prostu nie chce się nikomu tego robić. Co do teorii o sadzy w wydechu tylko się ośmiali - mi się to też nie klei , na pewno nie jeżdzę jak emeryt.

Co silników jakie wymieniłeś, na pewno odpadają auta bez turbiny i z jakąś niewielką mocą. Już nawet zaświtała mi myśl by w sytuacji gdy aktualny silnik w końcu skapituluje po prostu wstawić drugi - stąd nasuwają mi się następne pytania :

- czy silnik 2.5 tdi 102 KM i silnik 2.5tdi 150 KM są między sobą wymienne? ( na pewno IC w innym miejscu - czy coś jeszcze?)
- czy można w ogóle spotkać dokę z silnikiem 2.5 TDI ale 150 KM ?
- ewentualnie - jakie mogą być orientacyjne koszty remontu generalnego ?
- czy da się (po udanym remoncie/wymianie na zwykłe 102KM) jakoś podnieść moc silnika? Chip lub założenie jakiś "lepszych" części?

Łatwo byłoby kupić coś nowszego- na pewno już nie tak pancernego, chodził po mnie Sprinter w najmniejszej opcji (też doka na 3t dmc),ale raczej taki tani w utrzymaniu by nie był.

Generalnie u mnie cały problem jest z tym że samochód jeździ w 90% przy brudnej pracy (piach/cement/cały ten syf budowlany ) , jeździmy głównie na budowy i to czasem w ekstremalne miejsca (np wjazd przez żywopłot) stąd po prostu szkoda czegoś nowszego a zarazem delikatniejszego do takich celów. Kolejną kwestią, jest dla mnie to żeby było to małe zwrotne auto z opcją założenia siodła(właściwie obrotnicy) i używania go jako ciągnika - w załączniku zdjęcie jak to teraz wygląda.
Aezmo
Forumowicz T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

Darekk pisze:
- czy silnik 2.5 tdi 102 KM i silnik 2.5tdi 150 KM są między sobą wymienne? ( na pewno IC w innym miejscu - czy coś jeszcze?)
Sam słupek jest zamienny, natomiast osprzęt bez innych modyfikacji lub ingerencji w sterownik silnika nie do końca. Z podstawowych różnic: sterownik silnika, turbosprężarka, wydech(dokładniej początek wydechu i średnica rur), wtryskiwacze, pompa wtryskowa.
Darekk pisze:
- czy można w ogóle spotkać dokę z silnikiem 2.5 TDI ale 150 KM ?
Z tego co obiło mi się o uszy to fabrycznie w Tranporterach nie było 150KM, te silniki wychodziły tylko w Caravelle/Multivanach.
Darekk pisze:
- ewentualnie - jakie mogą być orientacyjne koszty remontu generalnego ?
Na spokojnie 10-15k można liczyć. Jeśli będziesz to robić samemu to nie przekroczysz tej pierwszej kwoty.
Darekk pisze:
- czy da się (po udanym remoncie/wymianie na zwykłe 102KM) jakoś podnieść moc silnika? Chip lub założenie jakiś "lepszych" części?
Da się. Począwszy od zmian w sterowniku(tzw. chip), wtryskiwacze(np. 0.205 z 1.9TDI 110KM lub 0.210 z 2.5TDI AEL) aż po większe turbosprężarki. Kwestia budżetu i oczekiwań.
Darekk pisze:
Łatwo byłoby kupić coś nowszego- na pewno już nie tak pancernego, chodził po mnie Sprinter w najmniejszej opcji (też doka na 3t dmc),ale raczej taki tani w utrzymaniu by nie był.
Nad kupnem Mercedesa bym się poważnie zastanowił. Ojciec ma Vito 2.2CDI 88KM ze skrzynią 6 biegową. Jedyną zaletą tego auta jest ładowność, porównując z T4:
- mniejszy komfort podróży(nawet jako kierowca, o pasażerach nie wspominając - bo w wersji 3 osobowej siedzący po środku po godzinie jazdy ma dość)
- znacznie gorsze blachy
- droższe naprawy, droższe części

W porównaniu do 2.5TDI 88KM gorsza dynamika, gorsze przełożenia skrzyni i jednocześnie większe spalanie.
flax
Znawca T4

15
Tematy: 29
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: flax »

Aezmo wow, fachowa i konkretna odpowiedz!
Darekk
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Witam,

Kolego Aezmo,

Sam mam Vito 2.2 111CDI z 2004 roku, w sumie też już nim nalatałem 420 tysięcy (pracuję na 2 auta) - poza blacharką (już ogarnięta-ale znów kwitnie) i jakimiś drobiazgami póki co auto bezproblemowe i super wygodne - wersja mixto. Rację na pewno masz co do cen części i serwisu.

Na tą chwile już wiem dzięki Twojej fachowej wiedzy dość sporo, raczej sprawa znajdzie taki finał, że kupie coś nowszego (myslę tez nad Ducato- może nawet fabrycznie nowym), Roburka (tak mówię na mojego T4) zostawię do zadań specjalnych wokół domu a jak po prostu padnie to pójdzie na żyletki. Z wielkim żalem tak się stanie, w samochód jest bardzo dużo zainwestowane (nawet komplet nówek opon dostał w maju), ale każda historia musi mieć swój koniec. Zrobiłem odważny ruch kupując auto z przelotem 806 tysięcy, to ostanie 100 przelatałem bezproblemowo i obstawiam że jeszcze setkę by ogarnął - naprawdę dobry samochód. Chcąc go dziś sprzedać, to z przebiegiem 900 tysięcy mogę go wystawić za 2 tysiące i tu też wątpliwe aby go ktoś kupił bez marudzenia .

W ramach ciekawostki, napiszę Ci że auto mam z Twoich stron - z firmy z Bolszewa ;]

Bardzo dziękuję za przekazaną wiedzę, jak coś się podzieje u mnie w temacie to pozwolę sobie dopisać do tego wątku.
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Można też wstawić silnik od volvo( chyba o oznaczeniu ) 1J 2525D 140kM z osobówki który napewno jeszcze pochula długo i remont napewno nie będzie kosztował 10-15 tyś.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

D5252t jeśli już :-D
Darekk
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Na allegro jest pełno silników do T4 , niektóre nawet "po regeneracji" w cenie 5 tysięcy, sam goły motor - oczywiście bez reszty klamotów. Jest tez masa silników wyjętych prosto z dawcy (takie nawet za 2-3 tys) (np http://allegro.pl/silnik-acv-vw-t4-2-5- ... 50659.html
) - problemem oczywiście byłoby zaufanie komuś co do faktycznego przebiegu oraz stanu technicznego.

Silnik z volvo nie różni się totalnie niczym od tego z T4? Musiałbym to dobrze przeliczyć, bo może faktycznie warto się zabawić w tak daleko idące inwestycje - osobówka na pewno nie miałaby tyle nalatane co inny T4.
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

Artur dla tego napisałem chyba.

Co do silnika od volvo to (też chyba) miska i pokrywa zaworowa do przełożenia.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Miska, ssak w misce, pokrywa, bagnet itp itd. Ogółem osprzęt potrzebny od T4
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

Dokładnie, nie chciałem się wymądrzać bo nie pamiętałem .
Darekk
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

To idąc jeszcze dalej w temat silnika z volvo...a klimatyzacja? Podstawa pod kompresor jest na silniku, kompresor z węzami można już spiąć do chłodnicy z T4. Żeby dechy nie rwać można założyć uniwersalny parownik z webasto i wtedy byłoby cacy :D

Co do osprzętu typu miska i to co wypisaliście, mam przecież swój silnik w aucie ;]

Wszystko rozbije się o koszty, bo jak to wszyscy mówią "póki jeździ to zostawić..." , ale jak już auto wyzionie ducha to nie chciałbym biegać w panice że nie mam czym jeździć i na szybko kupować coś w zamian.

Była z rok temu na allegro doka T4 2.5 tdi z przebiegiem około 300 tysięcy, miała klimę i właściwie wszystko co mi potrzebne (głównie kwestia dmc), teraz żałuję że nie uderzałem o nią. Kosztowała coś około 25 tysięcy - pamiętam że więcej niż niejedno T5 z silnikiem 1.9 tdi - a takie auto też brałbym pod uwagę, bo o 2.5 TDI z T5 to raczej nie można wiele dobrego powiedzieć...
Darekk
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Witam,

Aktualizacja tematu :

T4 z przebiegiem 897 tysięcy kończy powoli żywot- pojawił się wyciek oleju silnikowego, do tego auto zostało ogołocone ze wszelkich dóbr (radio,cb,webasto,całe mienie ze środka) i jeśli nie znajdzie amatora majsterkowicza to chyba pójdzie na żyletki. Jeśli tak się stanie, do sprzedania będzie komplet półrocznych opon wieosezonowych z felgami i kilka gratów z osprzętu które mogą mieć jakąś wartość.

W grudniu kupiłem T5 dokę po lifcie 2.0 TDI 140 KM - jak na razie, bardzo kosztowna znajomość

Wszystkim którzy odezwali się w moim wątku dziękuję za zainteresowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”