Nie łączą światła t4 2.5 tdi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
padas
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Nie łączą światła t4 2.5 tdi
Witam serdecznie,
Od pewnego czasu borykam się z problemem w mojej teczce. W czasie jazdy tracę światła i zostają mi tylko postojowe. Po dłuższych obserwacjach okazało się, że problem jest w przełączniku koło kierownicy i pojawia się podczas zmiany świateł długie/krótkie. Jak znikają mi światła to nie jestem w stanie włączyć świateł drogowych (słychać przeskok w manetce).
Problemem jest to, że mam zamontowany fabrycznie tempomat a manetka jest nieosiągalna albo kosmicznie droga.
Manetkę posiadam taką jak w aukcji
http://allegro.pl/przelacznik-kierunkow ... 74572.html
Moje pytanie czy mogę zamontować zamiennie taką manetkę:
http://allegro.pl/manetka-tempomat-pass ... 88363.html
Wyglądają podobnie ale możliwe, że na tym podobieństwo się kończy.
Chciałbym jak najszybciej załatwić ten problem, bo autko w ruchu ale dość niebezpiecznie jeździć w z taką awarią.
VW T4 2002 rok 2.5 TDI AJT 88KM
Od pewnego czasu borykam się z problemem w mojej teczce. W czasie jazdy tracę światła i zostają mi tylko postojowe. Po dłuższych obserwacjach okazało się, że problem jest w przełączniku koło kierownicy i pojawia się podczas zmiany świateł długie/krótkie. Jak znikają mi światła to nie jestem w stanie włączyć świateł drogowych (słychać przeskok w manetce).
Problemem jest to, że mam zamontowany fabrycznie tempomat a manetka jest nieosiągalna albo kosmicznie droga.
Manetkę posiadam taką jak w aukcji
http://allegro.pl/przelacznik-kierunkow ... 74572.html
Moje pytanie czy mogę zamontować zamiennie taką manetkę:
http://allegro.pl/manetka-tempomat-pass ... 88363.html
Wyglądają podobnie ale możliwe, że na tym podobieństwo się kończy.
Chciałbym jak najszybciej załatwić ten problem, bo autko w ruchu ale dość niebezpiecznie jeździć w z taką awarią.
VW T4 2002 rok 2.5 TDI AJT 88KM
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Nie łączą światła t4 2.5 tdi
Raczej nie zamontujesz zamiennie tej manetki bo to zupełnie inna konstukcja, zamiennie jedynie od starszych osobówek typu passat b4. Ja jednak na twoim miejscu pokusił bym się najpierw o naprawe tego co masz. Rozebrać własną manetke, sprawdzić styki, sprawdzić przekaźnik-może się zawiesza.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
W T4 nie ma przekaźników świateł a warto je założyć aby uchronić wyłączniki przed wypalaniem styków. Kup sprawny przełącznik świateł od T4 i przełóż swoją manetkę z tempomatem. Zajmie Ci to max godzinkę i nie sprawi problemu.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
http://majsterek-debesciak.pl/showthread.php?tid=1slimak pisze:przełóż swoją manetkę z tempomatem. Zajmie Ci to max godzinkę i nie sprawi problemu.
http://majsterek-debesciak.pl/filmy.php ... film&id=29
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Łatwiej będzie przełożyć całą manetkę, bez wyciągania przełączników tempomatu.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Nie wiem czy to pomoze ale moge powiedziec o swoim doswiadczeniu z manetka. Mianowicie byl problem z migaczami - nie wlaczaly sie prawidlowo. Elektryk wyjal i pokazal, ze tak okragla czesc po ktorej "jezdzi" manetka jest calkowicie zepsuta. Tak wiec manetka byla do wymiany. Tez mam tempomat wiec koszta duze. Elektryk powiedzial, ze sprobuje kupic zwykla manetke (bez tempomatu) i przelozy tylko te okragla czesc a zostawi manetke z tempomatem. Cala operacja miala byc na probe, na szybko zeby migacze dzialaly, z pogodzeniem sie z ew. brakiem tempomatu ale z 200zl w kieszeniu. O dziwo wszystko zadzialalo, wlacznie z tempomatem. To tyle :) Nie znam sie na tym za bardzo ale pisze, zeby dac znac, ze tak sie da bo nie bylo to dla mnie oczywiste i moze dla kogos tez nie bedzie
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Jakiś magik normalnie.pawstrze pisze:...Elektryk powiedzial, ze sprobuje kupic zwykla manetke (bez tempomatu) i przelozy......O dziwo wszystko zadzialalo, wlacznie z tempomatem. .
Napisz jeszcze jak włączasz, ustawiasz tempomat dysponując zwykłą manetką.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Przecież kolega wyżej napisał, że ten elektryk zrobił z 2 manetek jedną ;)
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dokladnie. Dzwignia przelaczania jest od tej z tempomatem a okragle bebechy z nowej bez tempomatu
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
A, to nie zrozumiałem. Myślałem, że tempomat działa jakoś bez włącznika http://forum.vw-passat.pl/images/smilie ... y/hehe.gif
-
mustang7
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle Long '99
- Opis: Rafał
- Kontakt:
Też ostatnio to przerabiałem. Po dłuższej jeździe na długich i próbie zmiany na krótkie dosłownie gasło wszystko. Przy okazji serwisu olejowego i innych taki tam, zajęliśmy się i tym. Też mam tempomat (który wcześniej udało się uruchomić bo nie działał). Po zdjęciu kierownicy i wyjęciu manetki okazało się, że styk, który odpowiada za wymianę świateł jest całkowicie prawie spalony. Za nowy zamiennik manetki (bez tempomatu) w sklepie chcieli 90 zł. Internet podobnie. Ale wpadłem na pomysł, żeby właśnie przejechać sięna szrot i poszukać manetki zwykłej od czegoś bez tempomatu, ale żeby ten pierścień co idzie na kolumnę pasował i żeby przełożyć samą dźwignię kierunków/ tempomatu. Po chwili poszukiwań znalazłem idealną manetkę od POLO '96 za 20 zł. Szukałem, też od golfa 3, ale ma awaryjne i jest trochę inna sama dźwignia (krótsza). Od Polo pasuje idealnie nawet jak ktoś by potrzebował bez tempomatu założyć. Dźwignia jest tej samej długości tylko nieznacznie inaczej wygięta. Po poskładaniu wszystkiego, czyli pierścień od polo i dźwignia z tempomatem, którą miałem u siebie wszystko śmiga super. Co ciekawe, to nowy zamiennik do polo na necie to koszt 25 zł a do t4 85 zł. Z tempomatem ktoś chciał sprzedać używkę za 380 chyba, a tu wystarczyło pomyśleć i za 20 zł jest wszystko super.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tymbardziej jestem zadowolony z tego elektryka bo to on tak fajnie pomyslal :)
Do swojego samochodu czlowiek zawsze probuje ciac koszty a on zrobil to u mnie :)
Do swojego samochodu czlowiek zawsze probuje ciac koszty a on zrobil to u mnie :)