Cięzko wchodzą biegi gdy jadę
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Cięzko wchodzą biegi gdy jadę
Gorzej jak padnie ci tak jak mi , że nie da rady już jeździć. Wszystko tak pięknie chodziło aż do tej awarii.
Mam co prawda drugie auto , ale jakoś lubię jeździć t4 , do tego zbliża się majówka gdzie na wyjazdy zawsze brałem t4- pakowniejszy. Do tego chwilowo krucho z kasą aby naprawić skrzynie. I te ceny !
Mam co prawda drugie auto , ale jakoś lubię jeździć t4 , do tego zbliża się majówka gdzie na wyjazdy zawsze brałem t4- pakowniejszy. Do tego chwilowo krucho z kasą aby naprawić skrzynie. I te ceny !
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dziś się kawałek przejechałem. Łożysko igiełkowe raczej odpada. Problem pojawia się wraz ze wzrostem temperatury.
Tak więc jeśli jest padnięte łożysko to raczej biegi by nie wchodziły nawet na odpalony silniku na postoju.
Doczytałem też na innym forum o skrzyniach o regulacji cięgien ,linki sprzęgła ew wymiany oraz wymiany płynu dot4.
Teraz pytanko: skoro w 1.9td sprzęgło jest hydrauliczne i jak rozumiem płyn bierze z tego samego zbiorniczka co pompa hamulcowa to jaka jest kolejność odpowietrzania ? hamulce od najdalej położonych od pompy a sprzęgło?! jak się odpowietrza sprzęgło?
Gdzie jeszcze mogę coś wyregulować? jakieś cięgna itp?!
Tak więc jeśli jest padnięte łożysko to raczej biegi by nie wchodziły nawet na odpalony silniku na postoju.
Doczytałem też na innym forum o skrzyniach o regulacji cięgien ,linki sprzęgła ew wymiany oraz wymiany płynu dot4.
Teraz pytanko: skoro w 1.9td sprzęgło jest hydrauliczne i jak rozumiem płyn bierze z tego samego zbiorniczka co pompa hamulcowa to jaka jest kolejność odpowietrzania ? hamulce od najdalej położonych od pompy a sprzęgło?! jak się odpowietrza sprzęgło?
Gdzie jeszcze mogę coś wyregulować? jakieś cięgna itp?!
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
wężyk do sprzęgła odchodzi ze zbiorniczka powyżej wylotów na hamulce ( wystarczy zajrzeć pod maskę <01> ) więc jak spadnie poziom to najpierw się sprzęgło zapowietrzy
przy wysprzęgliku na skrzyni masz odpowietrznik, sprzęgło odpowietrzasz tak jak hamulce pompujesz pedałem i odkręcasz odpowietrznik na wysprzęgliku
według mnie cięgna mają tylko jedno miejsce gdzie można coś regulować - przy samym lewarku od spodu
przy wysprzęgliku na skrzyni masz odpowietrznik, sprzęgło odpowietrzasz tak jak hamulce pompujesz pedałem i odkręcasz odpowietrznik na wysprzęgliku
według mnie cięgna mają tylko jedno miejsce gdzie można coś regulować - przy samym lewarku od spodu
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Aha , dodam jeszcze ,że (może mi się wydaje) mam trochę luźny drążek zmiany biegów. Kula i tulejka na wybieraku przy skrzyni jest po wymianie więc to chyba coś innego. Nie wiem ,może mi się wydaje bo mam też mazdę i tam jest krótszy drążek i sztywniejszy i może stąd moje porównanie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
po drodze od drążka co napisałem wyżej
są jeszcze inne połączenia je też trzeba sprawdzić
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kenobi pisze:po drodze od drążka co napisałem wyżej
Kenobi ,jutro rano biorę się za to i dokładnie posprawdzam.
Właśnie teraz czytam jakieś forum i koleś w audi miał podobnie. Rozwiązał problem regulacją gdzieś na drążku zmiany biegów.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pod samym lewarkiem masz takie mocowanie z tulejką tam też musi być sztywno
jest jeszcze jedna sprawa jak biegi nie wchodzą w czasie jazdy - wywalone/luźne poduszki
jest jeszcze jedna sprawa jak biegi nie wchodzą w czasie jazdy - wywalone/luźne poduszki
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Poduszki chyba będzie ciężko sprawdzić. Tylko dlaczego biegi wchodzą przez np: pierwsze 10 min.Kenobi pisze:pod samym lewarkiem masz takie mocowanie z tulejką tam też musi być sztywno
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to samo pytanie można zadać w kwestii cięgienMaciek pisze:Tylko dlaczego biegi wchodzą przez np: pierwsze 10 min.
coś się nagrzewa i mięknie i robią się luzy
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak więc jestem już po oględzinach (kolejnych) , drążek chodzi normalnie , porównałem z inną T4,olej w skrzyni jest pod sam korek. Cięgna wydają się ok, tak więc albo faktycznie to łożysko igiełkowe ale podobno by coś szumiało albo sprzęgło z dociskiem.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A powiedzcie mi czy olej do skrzyni jest gęsty? bo mój ten w skrzyni to taki płynny jak 10w40. a 75w powinien być chyba gęsty?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
No toś już tańszego nie mogłeś znaleźć :roll: , choć teraz szkoda lać coś lepszego, chyba że rozwiążesz problem.czester52 pisze:Wlałem Lotosa 75w90 GL4 który miał kolor przezroczysty.
Skrzyni z 2.5 TDI 88KM tanio nie kupisz, a poza tym już na pewno nie w dobrym stanie.Jeździć do końca też nie polecam, bo teraz masz prawdopodobnie do wymiany synchronizatory i łożyska, a jak zajeździsz, to nie będzie co naprawiać.czester52 pisze:Tak czy siak koszt jest olbrzymi. Zdjęcie i założenie skrzyni 350-400zł + remont 900-2000zł tak mi powiedział gość co naprawia skrzynie w t4 we Wrocławiu. Także ja zamierzam jeździć, aż się nie rozsypie. A później będę myślał o skrzyni z 2.5tdi 88km. Albo sam będę miesiąc czasu naprawiał.
Wygląda mi na to że problem leży w zajechanych synchronizatorach (jednak na odległość na 100% nie zdiagnozuję), o ile sprzęgło wysprzęga.
Które to niby masz na myśli :?:Maciek pisze:Więc pewnie łożysko igiełkowe.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Pytanie za 100 punktów. Sprawa wygląda tak: jadę i zaczynam powoli hamować. Wciskam powoli z wyczuciem sprzęgło i w pewnym momencie jest przeskok, tak jakbym nagle wcisnął sprzęgło. Druga sprawa, czy jest szansa, żebym sam w ciągu kilku dni naprawił skrzynię? Czyli wyciągnął, rozkręcił i powymieniał części? Co do Lotosa, to spieszyło mi się, a tylko taki mieli GL4 nie chciałem brać GL5
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Może być problem z tuleją łożyska wyciskowego.czester52 pisze:Pytanie za 100 punktów. Sprawa wygląda tak: jadę i zaczynam powoli hamować. Wciskam powoli z wyczuciem sprzęgło i w pewnym momencie jest przeskok, tak jakbym nagle wcisnął sprzęgło.
Mając części i narzędzia (prasa+odpowiednie ściągacze) i jakieś tam doświadczenie, to w ciągu doby jesteś w stanie to zrobić, jednak tak różowo to mają tylko "skrzyniarze" którzy mają części na miejscu.czester52 pisze:Druga sprawa, czy jest szansa, żebym sam w ciągu kilku dni naprawił skrzynię? Czyli wyciągnął, rozkręcił i powymieniał części? Co do Lotosa, to spieszyło mi się, a tylko taki mieli GL4 nie chciałem brać GL5
Pasuje wyciągnąć, rozebrać, ocenić co wymieniać i składać ;)
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli sam nie mam szans zregenerować skrzyni. Pytanie tylko gdzie wymienić, żeby nie policzyli mnie tyle, co to auto warte...
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dopiero wczoraj pojawiłem się u mechanika ale bez auta i tylko opowiadając mu jakie to mam problemy z biegami. Mechanik wątpi aby to było sprzęgło.
Mówi,że może to poduszka skrzyni siedzi. Teraz pytanie , jak sprawdzić samemu poduszkę skrzyni?
Mówi,że może to poduszka skrzyni siedzi. Teraz pytanie , jak sprawdzić samemu poduszkę skrzyni?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak ruszasz, to trzęsie Ci autem?? I tak samo jak gasisz i trzęsie, to znaczy, że jest wywalona poduszka. U mnie na 100% poducha któraś siedzi, jak nie wszystkie..
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak ruszam to trzęsie. Właśnie o 18 jechałem do mechanika na oględziny i dupa. Tak jakby coś z dociskiem, pedał bardziej miękki , do tego już prawie biegi nawet siłą nie wchodzą , a na dwójce i trzymając sprzęgło auto delikatni jedzie.
Robiłem test na poślizg sprzęgła , więc ręczny , trzeci bieg i próbowałem ruszyć ale auto gasło tak jak powinno być.
Robiłem test na poślizg sprzęgła , więc ręczny , trzeci bieg i próbowałem ruszyć ale auto gasło tak jak powinno być.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak masz wciśnięte do końca sprzęgło to na dwójce jedzie? Jak tak to sprzęgło. I na pewno któraś poduszka.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Albo skończyło Ci się sprzęgło albo jest problem z mechanizmem włączającym (linka, lub wysprzęglik/pompa)
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Auto już pod warsztatem, jutro będę rozmawiał z mechanikiem czy będzie robił czy może dopiero po niedzieli. Oczywiście dam znać co jak za ile !
<vw> Problem już rozwiązany. Sprzęgło się rozsypało. Sprzęgło + robota 800zł.
<vw> Problem już rozwiązany. Sprzęgło się rozsypało. Sprzęgło + robota 800zł.
-
ROAD-SERVICE
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Panowie mam pytanko, objawy takie: na wolnych obrotach na zewnątrz samochodu słychać delikatne stuki/ szatkowanie. Po wciśnięciu sprzęgła-cisza. Ciężko wchodzi jedynka i dwójka. Trójkę delikatnie "podstawia". Samochód 400k, kulki i tulejki nieruszane. Wybierak ma mega jałowy luz tzn mogę zakręcić lewarkiem koło o średnicy 10cm. Od czego zacząć? A i jeszcze jedno, czy po wyminie płynu hamulcowego ZAWSZE trzeba odpowietrzyć sprzęgło? Pozdrawiam
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Panowie sprawdźcie w aucie, w kabinie czy nie jest pęknięte mocowanie pedału sprzęgła. Być może tak jest i krzywi się pedał w lewą stronę i nie dociska dobrze pompki sprzęgła.
Na filmiku pokazany ruszający się pedał.
A na tym z reperaturką
Na filmiku pokazany ruszający się pedał.
A na tym z reperaturką
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Ja nie wertowałem całego tematu, ale powiem że ja jeździłem swoim normalnie, jak co dzień. Dałem ostatnio swojemu mechanikowi auto do roboty bo drobne rzeczy do zrobienia były i przy odbiorze mówi mi że jak wsiadł do auta aby się za niego zabrać to stwierdził że biegi chodzą koszmarnie ciężko ( czego ja nie zauważyłem, może z racji przyzwyczajenia). Nie wiem co zrobił z tymi biegami ale chodzą teraz jak masełko.
Jaki z tego wniosek ????
Trafić na dobrego mechanika któremu będzie się chciało ( a za to kasy nie chciał ) i będzie uczciwy w obecnych czasach jest bardzo ciężko
Jaki z tego wniosek ????
Trafić na dobrego mechanika któremu będzie się chciało ( a za to kasy nie chciał ) i będzie uczciwy w obecnych czasach jest bardzo ciężko
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Przesmarował cięgna specjalnym smarem w spreju ja to robię przy każdej wymianie oleju w tedy super lekko wszystko chodzinotri pisze:Ja nie wertowałem całego tematu, ale powiem że ja jeździłem swoim normalnie, jak co dzień. Dałem ostatnio swojemu mechanikowi auto do roboty bo drobne rzeczy do zrobienia były i przy odbiorze mówi mi że jak wsiadł do auta aby się za niego zabrać to stwierdził że biegi chodzą koszmarnie ciężko ( czego ja nie zauważyłem, może z racji przyzwyczajenia). Nie wiem co zrobił z tymi biegami ale chodzą teraz jak masełko.
Jaki z tego wniosek ????
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja robię wszystko z autem u kolegi wie dobrze że u mnie mechanicznie musi być wszystko w porządku nigdy mu nie mówię zawsze sam mi wszystko posprawdza i mówi co i jak ale tacy mechanicy to chyba pomału wymierają jak dinozaury (nie mówię o pseudo mechanikach naciągaczach .
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
I tu tkwi tajemnica.staszek pisze:Ja robię wszystko z autem u kolegi .