Chciał bym się przywitać, jako że to mój pierwszy post... więc witam!
Otóż mam z ojcem problem odnośnie jego T4. Sprawa wygląda tak... silnik AAB + turbo, około 2.5 tys obr/min zaczyna wydobywać jakiś dziwny stukot, który słychać najbardziej na zewnątrz auta z opuszczoną przednią boczną szybą i jadąc np. wzdłuż ekranów dźwiękochłonnych. Najzabawniejsze jest to, że... tego nie ma jak ściągniemy rurę od ic co idzie do ssącego ( lub jest bardzo słabo to stukanie słyszalne ). Bez połączonego IC wiadomo, że auto dymi. Jak podłączymy ic to dymu nie ma, ale pojawia się stukanie. Jak jeszcze AAB był wolnossący to wydaje mi się, że stukanie to pojawiało się wyżej koło 3.5 tys obr/min, ale wcześniej nikt na to nie zwracał uwagi bo tak wysoko nie było sensu go kręcić. Auto ma moc jeździ OK... zabawa dynamicznym kątem wtrysku nie zmienia tego stukania, nadal ono jest. Ma ktoś pomysł co to może być?? Dodam, że wtryski, pompa wtryskowa jest inna niż przy wolnossaku, głowica ma nowe hydrosy, ogólnie silnik miał robiony remont ( przez nas ) i to większy niż wymiana samych pierścieni. Jedynie co nam się nie podoba to to, że... szlifierze podczas honowania cylindrów przegięli natryski na denka tłoków, żeby mogli honownicą zjechać do samego dołu. Później to naprostowali ( nie pytajcie się mnie dlaczego tak zrobili... ja bym to odkręcił i później przykręcił ) może tutaj jest problem, że ucieka nam ciśnienie na głowicy lub ogólnie gdzieś ucieka ciśnienie oleju i zaczynają stukać hydrosy w głowicy?? Niestety AAB nie ma czujnika ciśnienia oleju w głowicy, bo tak to bym go wykręcił i podłączył manometr żeby sprawdzić czy przypadkiem nie siada ciśnienie na górze silnika. Dodam jeszcze, że jak podłączony mamy IC i jedziemy, ale nie na pełnym gazie to też to stukanie słychać, np. lekko duszę gaz mam około 2.5 tys obr/min i silnik wkręcam powoli wyżej na obrotach i zaczyna postukiwać, To tak jak by nie zależało od wciśnięcia gazu a od obrotów. Czy ktoś wie od jakiego ciśnienia oleju działają natryski na denka tłoków?? Bo z tego co kiedyś wyczytałem one nie działają ciągle tylko dopiero po osiągnięciu jakiegoś tam ciśnienia oleju. Problemów z ciśnieniem oleju silnik nie ma. Żadna kontrolka się nie podświetla ani nic z tych rzeczy. Jeździ na oleju comma 10W40.
stuki w silniku AAB uturbiony
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
marcinas1983
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
This topic has 52 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się