stuki w silniku AAB uturbiony

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=88
T4 Forum dotyczące silnika 2.4 AAB , AJA w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
driver77
Aktywny T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: T4 Caravelle Long
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Re: stuki w silniku AAB uturbiony

Nieprzeczytany post autor: driver77 »

marcinas1983 pisze:
Tych panewek nie ma co już montować ( trzeba by nieźle na głowę upaść, żeby taki szrot wkładać ponownie do silnika ). Kupimy nowe. Dodam, że auto po remoncie zrobiło... około 10tys km. Moje przypuszczenia jeszcze padły na to skąd wzięliśmy zasilanie oleju do turbo i czy to nie przyczyniło się do szybszego zgonu tych panewek. Obecnie zasilanie turbo w oliwę zostało poprawione i zobaczymy czy sytuacja się ponownie powtórzy.
Tu widać jakiś problem ze smarowaniem wału. Kanały drożne?
Nie wiem jak zasilane turbulum było zrobione. Najwidoczniej coś, albo podkrada smarowanie wału,albo niedrożne kanały,albo panewki lichej jakości,albo luz panewy/wał. Oryginalne panewy przynajmniej w dieslu 500tys wytrzymują bez problemu. W benzynie nie wiem,bo nie mam,zapewne chyba też. 10 tyś km i taki stan,to świadczy o jakimś większym problemie. Może nie kompletny brak smarowania,ale na pewno bardzo spore jego braki.
Wał jest ciężko zniszczyć, co nie znaczy że niemożliwe,natomiast panewki idą migiem w takiej sytuacji.

Jak już tyle rozebrane,to jeszcze dekiel bym zdjął i pooglądał wałek i szklany jak wyglądają. Czy tam smarowanie odpowiednie.
Takie oddźwięki jak podawałeś często od wyjechanego wałka i szklanek się niosą,ale to raczej takie dudnienie od strony filtra powietrza (tzw ,,cofka'').

W przypadku szlifu wału,odpowiednie panewki powinien do swojej roboty dobrać szlifierz. W końcu to on wie ile zbierze materiału i jaki wymiar będzie.
Victus
Znawca T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Victus »

Oczywiście do tego płukanie silnika, opiłki zrobiły juz swoje.
Zapewne zapchał sie filtr oleju od tego i otworzył się zawór przelewowy a olej przelatywał bez filtrowania.
Jak podłączyłe wczesniej turbo ?
Napisz, to robiący swap nie popełnia już tego błędu.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A na jakim oleju śmigane? Pompa oleju ma jaki przebieg? Temperatura oleju przy deptaniu w T4 też lubi osiągać duże wartości i się cyrki dzieją z ciśnieniem oleju
marcinas1983
Początkujący T4

10
Tematy: 1
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: marcinas1983 »

Turbo ma zasilanie z podstawy filtra oleju tam gdzie w AAB jest wkręcona największa śruba na imbus.

http://images66.fotosik.pl/1275/19cae0e3e47c2859gen.jpg

Z niej wzięliśmy zasilanie w turbo... co było podejrzane na początku, to to że turbo puszczało olej przy przegazowaniu. Myśleliśmy, że turbo padnięte. Doszliśmy do wniosku później, że może wina leży w za dużej kryzie zasilania turbo i ją zmniejszyliśmy do 2mm. Niestety nie mam podstawki od tdi żeby sprawdzić jak tam jest poprowadzone zasilanie turbo w oliwę. Auto nie miało problemów z ciśnieniem oleju. Filtr oleju wymieniany na bieżąco jak i oliwa. Wcześniej jeździł na Mobil 2000 10W40 teraz jeździ na comma 10W40.

Zdjęliśmy ostatnio kapę zaworową... wałek cały nic nie zjechany na szklankach też wszystko OK.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

http://zssplus.pl/publikacje/publikacje46.htm to tak dla przypomnienia, może nie najświeższe,ale wiele się nie zmieniło.
Smarowanie można podzielić na tak jakby 2 obiegi krwi. Mały i duży gdzie:
mały=wał (dół)
duży= reszta (góra)
Jak turbulum potrzebuje ciągłego i nieprzerwanego dopływu oliwy,oraz reszta silnika, tak i wał tego potrzebuje i to ze zdwojoną siłą.
Wał to element,który w silniku znosi największe katusze i przeciążenia. Panewki z walem nigdy nie są spasowane na zero. Pomiedzy nimi zawsze musi być film olejowy doprowadzony kanałami wewnętrznymi wału.
W twoim przypadku widać,że tej oliwy nie zawsze tam był dostatek. Czy to wina doprowadzenia smarowania do turbiny czy czegoś innego-ciężko stwierdzić tak jednoznacznie. Jednakże coś jest na rzeczy,że stało się tak jak jest.
Co do wypowiedzi:
Probe041 pisze:
A na jakim oleju śmigane? Pompa oleju ma jaki przebieg? Temperatura oleju przy deptaniu w T4 też lubi osiągać duże wartości i się cyrki dzieją z ciśnieniem oleju
Tu też święta racja. Ja kiedyś bawiłem si w testowanie różnych olejów i do dziś nie ma dla mnie jakiegoś nr 1.
Wiem jedno. Olej vs olej dzieli wielka przepaść.
Np.
Castrol Edge 5w 40 - temp na zewnątrz ponad 30+ stopni, jazda autostradą z dość mocno wciśniętym prawym pedałem (160km/h). Temp oliwy 130-135st. Wzniesienie ze 2-3 km temp oliwy 145 st.
Mobil 1 5w40 -warunki jazdy te same,trasa ta sama. Temp oliwy 115-120 st. Wzniesienie 125 st,czasem 130 st.
Olej można usmażyć spokojnie przy 140 st. I tu nie chodzi o to ze będzie on czarny,bo czarny to on jest,tylko jego własnosci smarne i zwiążki chemiczne zawarte w nim ulegną rozkładowi.
Tu mowa o upalnych dniach z długotrwałą jazda na wys obrotach. Ale przecież nie powinno mieć to wpływu. Bo co mam powiedzieć ,,Sorry nie jadę dziś bo jest za gorąco???''. Dodatkowa chłodnica oleju może być pomocna której niestety w T4 brak.

Inna kwestia to źrodło pochodzenia oleju. Bo zdąrzyłem się już przekonać że nie tylko waha w naszym kraju jest chrzczona, ale oleje także.
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Plan jest jeszcze taki, żeby ściągnąć mostek/mostki od wału i sprawdzić jak tam panewki główne wyglądają, jak będzie to samo jak na korbowodowych to główne też nowe włożymy pod warunkiem, że wał nie ruszony. Temat chłodnicy oleju już ojcu podrzuciłem... zobaczymy co z tego wyjdzie. Auto nie jest upalane max na trasie to 100km/h. W przyszłym tygodniu wszystko się okaże... czy stukanie zniknęło.
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

marcinas1983 pisze:
Plan jest jeszcze taki, żeby ściągnąć mostek/mostki od wału i sprawdzić jak tam panewki główne wyglądają, jak będzie to samo jak na korbowodowych to główne też nowe włożymy pod warunkiem, że wał nie ruszony. Temat chłodnicy oleju już ojcu podrzuciłem... zobaczymy co z tego wyjdzie. Auto nie jest upalane max na trasie to 100km/h. W przyszłym tygodniu wszystko się okaże... czy stukanie zniknęło.
Jak już tyle rozebrane to jak najbardziej można poodkręcać. Zrobić raz i porządnie. Zresztą przyjedzie miszczu od wałów to też się wypowie w temacie. Tego czy wał jest czy nie jest ok nikt bez oględzin i pomiaru nie powie. A czemu panewki tak wyglądają ,a nie inaczej to chyba też udzieli odpowiedzi. No chyba ze miszcza nie interesuje temat tylko $$$ ,to wtedy wiadomo że czy dobry, czy zły to zawsze jest do roboty.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Panewki jak najbardziej normalne przez nie nie mogło stukać zwłaszcza w dieslu byś nie usłyszał, nawet kompozyt na nich jest, jest to zwyczajne zużycie lub jeśli były wymieniane to słabej jakości olej i tyle, jedno co mogę powiedzieć to silnik masz uturbiony i powinieneś założyć sputery
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Wał jest OK. Panewki nowe założyliśmy + nowy olej i filtr oleju. Nadal przy wyższych obrotach słychać ten specyficzny odgłos jak by coś stukało/tarło. Niebawem sprawdzimy ciśnienie oleju. Niby kontrolki gasną tak jak powinny, żadna się nie zapala ale jakie jest ciśnienie tego nikt nie wie.
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

A jak dodajesz gazu to jest coraz szybciej czy się nie zmienia a może cichnie
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Jak dodajemy gazu to jest tak.... do 2.5 tys obr/min nic się nie dzieje silnik chodzi normalnie, później koło 2.7 tys obr/min zaczyna się ten odgłos pojawiać i słychać go aż do 3.5 tys obr/min i znika... silnik przy 4 tys obr/min chodzi normalnie jak na te obroty.
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Nie wiem co to za pukanie ale my mieliśmy taki przypadek że właśnie tak jak piszesz się działo .
I był zatarty trzpień łączący korbę z tłokiem
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Dzisiaj byłem T4 na hamowni... seria 2.4 AAB... 78 KM przy 3700 obr/min, 164 Nm przy 1800-2200 obr/min, po naszych modach.... 111 KM przy 3200 obr/min i 264 Nm przy 2600 obr/min

http://images78.fotosik.pl/717/decf25e9b0d5051cm.gif

I teraz tak... ten dziwny dźwięk silnika jest właśnie w zakresie kiedy kończy się moc... więc albo wina leży w kącie wtrysku, że już nie wyrabia albo w ciętej dawce.

Pompa pochodzi z audi 100 oznaczenie silnika DE... dane techniczne podają, że max moc osiąga 87KM 4500 obr/min a max moment 172 Nm przy 2750 obr/min. Trzeba będzie zajrzeć do pompy i sprawdzić czy dobrze kąt wyprzedza.
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

marcinas1983 pisze:
Dzisiaj byłem T4 na hamowni... seria 2.4 AAB... 78 KM przy 3700 obr/min, 164 Nm przy 1800-2200 obr/min, po naszych modach.... 111 KM przy 3200 obr/min i 264 Nm przy 2600 obr/min

http://images78.fotosik.pl/717/decf25e9b0d5051cm.gif
Czyli to co seryjny AFN
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A sworznie tłokowe?? nie mają luzu za dużego
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

chemik211 pisze:
A sworznie tłokowe?? nie mają luzu za dużego
tylko, że sworznie tłokowe powinny stukać już od wolnych obrotów a u nas stukać zaczyna od 2.5 tys obr/min.
LOS DANIELOS
Nowy T4

10
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: LOS DANIELOS »

Witam serdecznie wszystkich fanów teczek.Jestem nowy na tym forum więc jeszcze raz WITAM.Co do tej doładowanej teczki jeśli kolega marcinas1983 walczy z tymi stukami to w/g mnie:
po 1 ten silnik jest przeładowany ciśnieniem powietrza i to powoduje że hydropopychacze nie mogą sobie poradzić z otwarciem zaworów (szczególnie przy wyższych obrotach) i to powoduje takie stuki metaliczne
po 2 po wtryski się tłuką jak wściekłe (to tak na marginesie)
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

W pompach 1.9 AAZ występują wersje z zaworkiem na dole pompy który przy obr ok 2700 obr zmienia kąt wtrysku aby ustabilizować prace silnika .Być może u ciebie była by potrzebna taki układ ale czy z pompy r4 podejdzie ?
Mierząc korpus wyglądają tak samo
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

LOS DANIELOS pisze:
Witam serdecznie wszystkich fanów teczek.Jestem nowy na tym forum więc jeszcze raz WITAM.Co do tej doładowanej teczki jeśli kolega marcinas1983 walczy z tymi stukami to w/g mnie:
po 1 ten silnik jest przeładowany ciśnieniem powietrza i to powoduje że hydropopychacze nie mogą sobie poradzić z otwarciem zaworów (szczególnie przy wyższych obrotach) i to powoduje takie stuki metaliczne
po 2 po wtryski się tłuką jak wściekłe (to tak na marginesie)

AD1. Co do przeładowania... ściągając rurę między IC a kolektorem ssącym problem ten nadal występuje... może nie tyle co silnik jest przeładowany ( boost u nas to 0.9 bara ) a może być ciśnienie za wysokie po stronie wydechowej.

AD2. Wtryski mają nowe końcówki, były ustawione na 155 barów po przebiegu około 1tys km znów trafiły do zakładu gdzie zajmują się aparaturą wtryskową i ponownie sprawdzone/podregulowane.

Jak na razie T4 jeździ... nic się nie dzieje prócz tego stukania. Obecnie wybiera się do Danii jak wróci to jeszcze mogę sprawdzić czy podpinając turbinę bez mbc stuki ucichną. Seryjnie WG otwiera się w niej przy 0.4 bara.
wilu8 pisze:
W pompach 1.9 AAZ występują wersje z zaworkiem na dole pompy który przy obr ok 2700 obr zmienia kąt wtrysku aby ustabilizować prace silnika .Być może u ciebie była by potrzebna taki układ ale czy z pompy r4 podejdzie ?
Mierząc korpus wyglądają tak samo
Tylko problem polega na tym, że ja mam ori pompę z silnika turbodoładowanego ( audi 100 2.0 TD ) łącznie z wtryskami do kompletu nic nie rzeźbiłem więc tu bym się problemu nie doszukiwał.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Jest jeszcze opcja że kolektor dudni,ma złą pojemność rezonansową
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

marcinas,.. chyba kiedyś rozmawialismy na forum golfa o naszych uturbionych AAB. Pomijając Twoje stuki - czy u Ciebie też uturbiony AAB jest głosniejszy niż bez turba ? Mi nic nie stukało ale silnik zrobił się ewidentnie głosniejszy. I nawet mam na to wytłumaczenie - większa moc, bo większy wybuch na cylindrze,.. więc musi być głośniej :)
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Radauskas pisze:
marcinas,.. chyba kiedyś rozmawialismy na forum golfa o naszych uturbionych AAB. Pomijając Twoje stuki - czy u Ciebie też uturbiony AAB jest głosniejszy niż bez turba ? Mi nic nie stukało ale silnik zrobił się ewidentnie głosniejszy. I nawet mam na to wytłumaczenie - większa moc, bo większy wybuch na cylindrze,.. więc musi być głośniej :)
tak rozmawialiśmy na forum golfa odnośnie uturbionego AAB i końcówek wtrysków do tego zestawu. Ja rozumiem, że silnik który ma większą dawkę może głośniej chodzić i twardziej, ale tu takie dziwne stuki się pojawiają, widocznie nie ma co z tym walczyć tylko jeździć i obserwować co się dzieje. Z drugiej strony jak by coś się tłukło lub obcierało to stan ten by się pogłębiał a tak nie jest. W każdym razie jak coś się wysypie, lub poznam odpowiedź co to było to na pewno napiszę w tym temacie.
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

marcinas,.. sorry, że jak tak poza Twoim problemem ale ja niezależnie od tych Twoich stuków - czy u Ciebie po uturbieniu silnik nie zrobił się ogólnie głośniejszy ? Zwłaszcza przy dynamicznym depnięciu,.. zakładając, że nic nie stuka. Ciekaw jestem czy to typowe czy tylko mój silnik zrobił sie głośniejszy po uturbieniu.
marcinas1983
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Radauskas pisze:
marcinas,.. sorry, że jak tak poza Twoim problemem ale ja niezależnie od tych Twoich stuków - czy u Ciebie po uturbieniu silnik nie zrobił się ogólnie głośniejszy ? Zwłaszcza przy dynamicznym depnięciu,.. zakładając, że nic nie stuka. Ciekaw jestem czy to typowe czy tylko mój silnik zrobił sie głośniejszy po uturbieniu.
nie zauważyliśmy, żeby silnik zrobił się głośniejszy podczas gwałtownego depnięcia... chodzi raczej normalnie jak przed uturbieniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.4 AAB , AJA”