Uszczelka pod głowica ,po jakim przebiegu wymieniac?

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
pieczysty
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: acv+,acv+,axg
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Uszczelka pod głowica ,po jakim przebiegu wymieniac?

Nieprzeczytany post autor: pieczysty »

Mam ACV z 99r, 435 tys przebieg ,autem jeżdżę od 11 lat ,zawsze utrzymuje ja w co najmniej bardzo dobrym stanie technicznym (multum tylko nowych części),autem będę jeździł dopóty nie zje go rdza(z którą na bieżąco walczę),jeździ w długie trasy,jest mocno szanowany,ale pracować musi i stad moje pytanie .Mam teraz do wymiany rozrząd i patrząc od spodu na uszczelkę głowicy (a w zasadzie tylko to co wystaje ,poza blok) nie za dobrze ona wygląda,jest pordzewiała,ale nic się nie dzieje ,nic nie ubywa ,jest wsio OK,ale pytanie ruszać to ,zmieniać ja ?? (w zasadzie wszystkie części wymieniam zapobiegawczo,nie czekam aż padną ),może ktoś z użytkowników ma doświadczenie po jakim czasie ,czy tez przebiegu ona i tak musi paść i tak.Dodam ze w drugiej acv robiłem uszczelkę już po 290 tys przebiegu .

p.s. przebiegi na 100% pewne
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 17:53 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki bardzo liczne
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Re: Uszczelka pod głowica ,po jakim przebiegu wymieniac?

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

pieczysty pisze:
jest wsio OK,ale pytanie ruszac to ,zmieniac ja ??
Nie ruszać, dopiero jak zajdzie potrzeba niezależnie od przebiegu.
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Jak padnie to wtedy
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 17:54 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
motoria
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Gorzej jak padnie w trasie daleko od domu. jeżeli czujesz wewnętrzną potrzebę wymiany to wymień,będziesz spał spokojnie,nie będzie ciebie to dręczyć i nie będziesz bił sie z myślami może zaraz strzeli gdzieś na trasie.
pieczysty
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

no wlasnie a tak na marginesie ,w momencie kiedy padnie to tak juz na amen ? czy odbywa sie tak ze zaczyna powoli gdzies puszczac? i mam szanse wowczas wrocic z trasy.Tak jak pisalem w innym T4 wymienialem uszczelke ,ale takiego go kupilem wiec nie wiem jak to sie zaczeło,ale jechac juz sie nie dalo .
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

To zależy gdzie puści.nie ma reguły,może cieknąc woda na zewnątrz,może kompresja iść do wody,może olej iść do wody,może wydmuchać pomiędzy cylindrami.. Możliwości jest parę i nie przy każdej idzie zjechać do domu i zalezy tez jak daleko.
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

motoria pisze:
Gorzej jak padnie w trasie daleko od domu. jeżeli czujesz wewnętrzną potrzebę wymiany to wymień,będziesz spał spokojnie,nie będzie ciebie to dręczyć i nie będziesz bił sie z myślami może zaraz strzeli gdzieś na trasie.
Jeśli coś jest dobre i sprawne to po co to ruszać . A jak założysz nową to też nie masz gwarancji jak długo pociągnie . Mi rozrząd strzelił po ok 50000 km a jak kupiłem busa to na rozrządzie było zrobione 130000 .
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

motoria pisze:
Gorzej jak padnie w trasie daleko od domu.........................
Idąc tym tropem można profilaktycznie wymienić pół samochodu, np. alternator bo może padnie za tydzień w trafie, może pompę wtryskową, też może paść w trasie; kiedyś.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Czyli pieczysty nie wymieniaj nic tak będzie lepiej dla auta i dla ciebie .....wychodzi ze jestem głupi <pajac>
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

motoria pisze:
Czyli pieczysty nie wymieniaj nic tak będzie lepiej dla auta i dla ciebie .....wychodzi ze jestem głupi <pajac>
Nikt nie powiedział że jesteś głupi , ale po co wymieniać coś co dobrze funkcjonuje . No chyba że komuś się nudzi i nie ma co z kasą robić.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

motoria pisze:
Czyli pieczysty nie wymieniaj nic tak będzie lepiej dla auta i dla ciebie .....wychodzi ze jestem głupi
sory ale idąc tym tropem podaj co ile kilometrów przebiegu należy uszczelkę pod głowicą wymieniać, mechanikiem nie jestem ale nie spotkałem się nigdy z teorią, że należy ją profilaktycznie wymieniać po jakimś tam przebiegu
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

czyli jestem głupi jednak .....nic nie dotykaj w zadnym razie.ropa i ogień przed siebie.zarabiaj autem aż się rozleci.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

motoria pisze:
czyli jestem głupi jednak
nie rozumiem oburzenia, chcę po prostu wiedziec,
mam na liczniku ponad 400tyś, a chciałbym jeszcze długo pojeżdzic bezawaryjnie
sporo rzeczy wymieniam nie czekając aż się rozpadną, więc czemu nie i uszczelkę pod głowicą
tylko chcę znac jakieś konkrety za tym przemawiające
MarKris
Forumowicz T4

12
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

Ciekawe teorie tutaj wyczytuję o tym że uszczelke pod głowicą się zmienia zanim ulegnie uszkodzeniu... Chciałbym również poznać tą teorie dlaczego uszczelkę trzeba wymieniać co określony przebieg. Skoro uszczelkę trzeba co okreslony przebieg wymieniać jeżeli nie jest uszkodzona nawet w żaden sposób to odrazu też przydałoby się wymienić zawory , pierścienie , tłoki za jednym zamachem.

Dodam coś od siebie , teoretycznie uszczelka pod głowicą w każdym t4 powinna dotrwać do końca żywota samego auta i silnika , powinna bez najmniejszych problemów wytrzymać przebieg 1 000 000 km. Jest tylko jedno "ALE" , pojazd musi być w miare normalnie eksploatowany , nie eksploatowany non stop w jego maksymalnym zakresie obrotów bo taka eksploatacja w dłuzszej perespektywie dąży do "wydmuchania " uszczelki , pilnowanie poziomu płynu chłodniczego , usuwanie na czas wszelkich awarii związanych z układem chłodzenia , termostaty, pompy itd i uszczelka pod głowicą powinna wystarczyć nam na cały okres jego użytkowania. Wiadomo zdarzają się przypadki gdy uszczelka pada, ale są to przypadki głownie związane z wczesniejszym niedbalstwem zwykle uzytkowników pojazdu , przegrzaniem silnika , jazdą z za małą ilością płynu w układzie chłodzenia itd itd itd. Czasem kupując używane auto zostajemy skazani na wcześniejszą czy póżniejszą wymianę uszczelki własnie z powodu między innymi takiego że ktos wczęsniej przegrzał głowicę co najczęściej wykańcza uszczelkę.

Także jak jest wszystko dobrze to nie ma co by nadgorliwym i wymieniać bez potrzeby uszczelkę.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
motoria pisze:
czyli jestem głupi jednak
nie rozumiem oburzenia, chcę po prostu wiedziec,
mam na liczniku ponad 400tyś, a chciałbym jeszcze długo pojeżdzic bezawaryjnie
sporo rzeczy wymieniam nie czekając aż się rozpadną, więc czemu nie i uszczelkę pod głowicą
tylko chcę znac jakieś konkrety za tym przemawiające

Kenobi... jeżeli gość chce wymienić to niech wymieni i tyle.......dlaczego zniechęcać, chyba nie zaszkodzi autu co ?????
konkretem będzie w tym przypadku spokój ducha zainteresowanego.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

w tych kategoriach myśląc to o.k.
chce to niech wymienia, tylko wiesz jak jest, ruszysz jedno i idzie za tym cała lawina...... bo jak już masz głowice w rękach to od razu można by to i to i to........itd
moim zdaniem lepsze jest wrogim dobrego, więc ja pozostanę przy swoim zdaniu - nie ruszać jak się nic nie dzieje
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
w tych kategoriach myśląc to o.k.
chce to niech wymienia, tylko wiesz jak jest, ruszysz jedno i idzie za tym cała lawina...... bo jak już masz głowice w rękach to od razu można by to i to i to........itd
moim zdaniem lepsze jest wrogim dobrego, więc ja pozostanę przy swoim zdaniu - nie ruszać jak się nic nie dzieje
Ok ...oczywiście tez masz rację ,tylko to auto niby robi trasy,nie wiem czy za granica czy nie .uważam za można zrobić przegląd głowicy i następne 400 kkm.I tez będę obstawał przy swoim. bigsmile
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Zadnej uszczelki bym nie ruszał , auto jak jeżdzi i uszczelka nie wymaga wymiany to jeżdzic dalej. To ze się wymieni uszczelkę to zadna gwarancja ze nie będzie trzeba jej wymieniac znów po niewielkim przebiegu , a co oryginalnie zlozone przez fabryke to zlozone. Tak patrząc to powinniśmy w sprinterze jakies 470kkm temu zmienic uszczelkę pod głowica tak profilaktycznie dla swiętego spokoju , a tu masz ci los , auto ma nabite okolo 870kkm i uszczelka siedzi ta co fabryka włozyla nadal a caly czas jeżdzi w dalekich trasach.
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Trzeba by było wszystko wymienić w samochodzie bo wszystko może się zepsuć . Tylko po co ? Ja wymieniam dopiero jak coś zaczyna nie domagać i też robię trasy jakoś problemów nie mam wymieniam na bieżąco to co się zużywa .
pieczysty
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Wlasnie problem jest w tym ,ze auto jezdzi za granice (Niemcy,Francja,Austria) i tam w razie "W" uszczelka pod glowice ,mozna teraz juz powiedziec jest tematem oblednym ,przy zalozeniu ze zholumuja mnie do duzego miasta -to jest minimum 1 tydzien roboty ,pienieznie trzeba zakladac ze bedzie to od 5 do nawet 7 razy drozej niz w moim miescie .Dodam ze mam mechenika ktory robi takie akcje z zamknietymi oczami i dobrze (w drugim aucie mam chyba 270 tys po wymianie uszczelki i zero problemow) i stad moje pytanie,domyslam sie ze co kierowca to inna opinia,ale to naprawde wazna sprawa.Na marginesie powiem ze alternator jak i rozrudznik (po naprawach glownych) zawsze woze ze soba w rezerwie.Moze smieszne ale jak mi padlo ladowanie ,w piatek popoludniu ,to w autohofie powiedzieli ze nowy zaloza mi we wtorek ,wiec sami rozumiecie .W Polsce mechanika mozna z wyra wyrwac i w sobote i w niedziele ,a za dobry pieniadz nawet w wigilie ,ale na zachodzie niema szans
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Najlepiej wymień wszystko bo wszystko może się zepsuć
MarKris
Forumowicz T4

12
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

Nierozumiem tej nadgorliwości z tą uszczelką , auto może dookoła świata jechać w trase i uszczelka powinna wytrzymać taką trasę jak i następnych 10 takich. No chyba że kolega wie coś o czym nie napisał , może zdażyło mu się silnik przegrzać lub bez płynu jeżdzić , może ubywa mu płyn lub miesza się z olejem. W innym przypadku nie ma sensu wymieniać uszczelki. A jak już być tak przygotowanym na wszystko to lepiej kupić sobie uszczelkę na zapas i wozić ją w aucie gdzie schowaną. Bardzo rzadko pada uszczelka bez przyczyny nie związanej z awarią innego podzespołu.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

pieczysty pisze:
Wlasnie problem jest w tym ,ze auto jezdzi za granice (Niemcy,Francja,Austria) i tam w razie "W" uszczelka pod glowice ,mozna teraz juz powiedziec jest tematem oblednym ,przy zalozeniu ze zholumuja mnie do duzego miasta -to jest minimum 1 tydzien roboty ,pienieznie trzeba zakladac ze bedzie to od 5 do nawet 7 razy drozej niz w moim miescie .Dodam ze mam mechenika ktory robi takie akcje z zamknietymi oczami i dobrze (w drugim aucie mam chyba 270 tys po wymianie uszczelki i zero problemow) i stad moje pytanie,domyslam sie ze co kierowca to inna opinia,ale to naprawde wazna sprawa.Na marginesie powiem ze alternator jak i rozrudznik (po naprawach glownych) zawsze woze ze soba w rezerwie.Moze smieszne ale jak mi padlo ladowanie ,w piatek popoludniu ,to w autohofie powiedzieli ze nowy zaloza mi we wtorek ,wiec sami rozumiecie .W Polsce mechanika mozna z wyra wyrwac i w sobote i w niedziele ,a za dobry pieniadz nawet w wigilie ,ale na zachodzie niema szans
Pieczysty.... Tego nie rozumieją ludzie którzy jeżdżą w około komina.Ja co tydzień robię Niemce -Polska.Wiem ile kosztuje z holowanie ,(adac plus w portfelu)o naprawie szkoda gadać.Także zrobisz jak uważasz tak czy siak. ;)
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Ja jak jeszcze trenowałem jeździliśmy t4 na zawody były 3 sztuki samochody były 10 miesięcy w roku za granicą nikt niczego nigdy nie wymieniał do puki nie dawało oznak zużycia . Idąc takim tokiem rozumowania jak wy to trzeba wszystko wymienić bo wszystko się może zepsuć , nie znasz dnia ani godziny. Nawet jak wymienisz na nową rzecz to i tak nie masz gwarancji jak długo wytrzyma . Tak jak już pisałem na swoim przykładzie rozrząd był w aucie grubo ponad 100 tyś ja wymieniłem zrobiłem niecałe 50 tyś i pasek się zerwał tak sam z niczego.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Motoria , a w T5 wymieniłes uszczelke juz ??? Skoro co tydzien robisz trase Niemcy-Polska to uszczelke juz powinienes dawno zmienic... Ja robiłem srednio 15kkm w miesiącu przez ponad 10 lat , miałem rózne awarie mniejsze lub większe w trasach , auto robiło długie trasy międzynarodowe i nigdy , ale to nigdy nie miałem problemów w zadnym aucie z uszczelką pod głowicą a auta nigdy lekko nie miały. Raz jeden jedyny mnie musiała laweta z niemiec przywiesc ale ustarka była bardziej ze strony elektryki niż samej mechaniki. Idąc Twoim tokiem myslenia to powinniśmy w aucie które ma około 870kkm przebiegu i nigdy , ale to nigdy nie ruszany silnik przez zadnego mechanika conajmniej dwa razy uszczelke pod głowicą wymieniac tak profilaktycznie aby byla wymieniona... tylko jeszcze przez najblizsze 130kkm oby nie było nadal takiej potrzeby i co ciekawsze jak do tej pory nigdy nie zaszla potrzeba wymiany uszczelki pod glowicą w nim...
pieczysty
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Sterciu tylko z tego co pamietam to Twoje auta ,mimo ze maja kilometry to nie sa to stare auta ,a ten moj to jest 99 rok, i kiedys po jakims czasie pada wszystko i nie ma nato sily .Ja przez ponad dekade jazdy acv-ami oprocz silnika/skrzyni ,wymienialem juz wszystko ,i sa to powtarzajace sie w kolejnych egzemplarzach takie wymiany ze wzgledu na czas.Tak jak kolega wyzej mam Adac Plus ale tak naprawde nic to nie zmienia,a problemem jest tez to ze auto ciaga przyczepe,i gdy jest zaladowana/y to nawet owe sholowanie staje sie problemem.Nie jest to jakas chec wydzimi sie ,tylko w takim wieku jaki mam ,"swiety spokoj" jest towarem poszukiwanym <38>
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Motoria , a w T5 wymieniłes uszczelke juz ???
Nie.... w t5 jak coś może kiedyś może padnie <38> to i tak będzie od razu drugi silnik .Ja nie mam czasu na remonty.A t5 nie jeździ co tydzień bo jest za wolne dla mnie.
Co do acv to tak ......wymieniałem nie raz,czy to po kupnie czy nie .mogę coś powiedzieć bo miałem więcej acv jak wszystkich palców.
Sterciu.... jeden montuje spryski lamp inny wymienia sobie uszczelkę a jeszcze inny jeździ na 18 calowych kołach i jest przeszczęśliwy. I wszyscy sa weseli-rozumiesz mój tok rozumowania <pajac> ?
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Normalnie piszecie pierdoły . Najlepiej wymienić wszystko.A jeszcze lepiej kupić nowe auto a i tak nikt nie wie ile bezawaryjnie pojeżdzi
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

staszek pisze:
a i tak nikt nie wie ile bezawaryjnie pojeżdzi
No własnie.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Dyskusja odchodzi trochę od tematu.
Pytanie brzmi po jakim przebiegu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”