Problem z odpalaniem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Mateusz149
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Problem z odpalaniem
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum, dlatego na wstępie się przedstawie :) Mateusz, VW T4 Transporter z tzw. "kipą" 2.5 TDI 88 KM.
Mam z nim ostatnio dosyć duży problem. Raz odpala, a raz nie. Wedle jego zachcianek. Był sprawdzany na komputerze, wymieniona kostka stacyjki, podobno wszystko gra. Ostatnio przeczyszczone wtryski. Nie działa termostat. Problem polega na tym, że samochód raz pali, a raz nie. Nie jest to uzależnione od żadnych czynników typu pogody, temperatury etc. Raz odpali za pierwszym razem, a nastepnym moge krecic i krecic, dopiero podpiecie kabli do akumulatora daje efekt ruszenia silnika. Nie wiem co jest grane, żadny elektryk w moim mieście również nie wie.. Ostatnio znajomy podpowiedział mi, że mial podobny problem w VW Passacie, okazało się, że czujnik "cieczy" był wadliwy. Tylko nie do końca wiem o jaki czujnik chodzi. Może ktoś z Was miał podobne przygody, lub zna rozwiązanie zagadkowego zachowania mojej T4.
Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Mateusz
Mam z nim ostatnio dosyć duży problem. Raz odpala, a raz nie. Wedle jego zachcianek. Był sprawdzany na komputerze, wymieniona kostka stacyjki, podobno wszystko gra. Ostatnio przeczyszczone wtryski. Nie działa termostat. Problem polega na tym, że samochód raz pali, a raz nie. Nie jest to uzależnione od żadnych czynników typu pogody, temperatury etc. Raz odpali za pierwszym razem, a nastepnym moge krecic i krecic, dopiero podpiecie kabli do akumulatora daje efekt ruszenia silnika. Nie wiem co jest grane, żadny elektryk w moim mieście również nie wie.. Ostatnio znajomy podpowiedział mi, że mial podobny problem w VW Passacie, okazało się, że czujnik "cieczy" był wadliwy. Tylko nie do końca wiem o jaki czujnik chodzi. Może ktoś z Was miał podobne przygody, lub zna rozwiązanie zagadkowego zachowania mojej T4.
Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Mateusz
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Re: Problem z odpalaniem
Sprawdzałeś rozrząd kiedy był wymieniony, ja kiedy kupiłem moją teczkę też tak paliła kiedy chciała po wymianie rozrządu zaczęła odpalać.
-
czarny1x1x
Sprawdzić 1 akumulator ,2 świece ,3 przekaźnik świec ,4 czujnik temperatury =załącza świece ,5 Rozrusznik może mieć duży pobór prądu 6 ładowanie jakie jest może nie doładowuje skoro kable pomagają
-
Mateusz149
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam Panowie. Dziekuje za zainteresowanie i pomoc. Rozrzad wymieniony zostal jakies 3 tys km temu. Akumulator sprawdzony i sprawny. CZARNY świece ,przekaźnik świec , czujnik temperatury =załącza świece , Rozrusznik i ładowanie musze sprawdzic, bo szczerze mowiac nie wiem. Swiecie nie sa stare, dosyc świeze wiec powinny byc ok. Stawiam na przekaznik swiec lub czujnik. Jak tylko znajde troche czasu zajme sie tym bo ciagle praca i praca.. :) Mariuszgim: nie zwrocilem na to uwagi, chociaz wydaje mi sie ze nic nie puszcza. Ale jest niepokojacy objaw zwiazany z dymem jak juz zapali. Mianowicie jak silnik juz zastartuje strasznie kopci mi na biało, a dym strasznie smierdzi. Zapach jest dziwny, nie przypomina zwyklego "spalin". Ale ten objaw mija po przejechaniu kilku kilometrow i rozgrzaniu silnika.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Mateusz149 pisze:Mariuszgim: nie zwrocilem na to uwagi, chociaz wydaje mi sie ze nic nie puszcza.
To może jest problem z zaworkiem odcinającym dopływ paliwa.
-
czarny1x1x
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
klasyczny objaw złego kąta wtryskuMateusz149 pisze:Mianowicie jak silnik juz zastartuje strasznie kopci mi na biało, a dym strasznie smierdzi
przy dzisiejszych temperaturach TDI praktycznie nie grzeje świec, powyżej 7 stopni powinien palić bez grzaniaczarny1x1x pisze:to jest problem z nie grzejącymi świecami
-
czarny1x1x
Nie ma kontrolki kolego może jej nie być a grzeją na pewno sprawdź sobie kontrolką ,wystarczy że jedna jest palnięta ,objaw sam mówi pośmiga nie ma tego problemu .
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Mateusz149 pisze:Nie jest to uzależnione od żadnych czynników typu pogody, temperatury etc. Raz odpali za pierwszym razem, a nastepnym moge krecic i krecic,
-
czarny1x1x
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czy odpala tak samo przed i po wymianie rozrządu. Jaki ma przebieg czy małe koło było wymieniane.
-
Mateusz149
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kolego Czarny, kolo bylo walniete i wymienione kompletnie z rozrzadem niedawno. Stad tez byla wymiana. Przebieg to 400 tys km. Herman, filtr sprawdzony, wszystko ok.
Byc moze faktycznie wal dostal w "tylek" po awarii malego kola...
Byc moze faktycznie wal dostal w "tylek" po awarii malego kola...
-
Mateusz149
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
To bedzie najprowdopodobniej przyczyna glownego problemu. Dziekuje Panowie za pomoc. Jutro skontaktuje sie z moim mechanikiem, ktory sie tym zajmowal i dowiem co i jak :) Jeszcze raz dzieki wielkie. Pozdrawiam i zycze milego wieczoru.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak masz ustawiony kąt wtrysku jeśli w granicach 50-55, przy tym przebiegu spróbuj 65-70. Ja mam ustawiony 65 teraz pali od strzała.