2,5 TDI AUF automat,silnik chodzi a gaz nie reaguje
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
nigol16
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
2,5 TDI AUF automat,silnik chodzi a gaz nie reaguje
Witam po długim cicho
Jak w temacie..dodam,że pedał gazu wymieniony na nowy...jechałem i nagle zero gazu...silnik chodzi bez zarzutu..pali normalnie..po prostu zero gazu
Jak w temacie..dodam,że pedał gazu wymieniony na nowy...jechałem i nagle zero gazu...silnik chodzi bez zarzutu..pali normalnie..po prostu zero gazu
-
sintra
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: 2000r, long, 102KM.
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: 2,5 TDI AUF automat,silnik chodzi a gaz nie reaguje
U mnie było tak samo. Przyczyna - sprzęgło, jest w trakcie naprawy.nigol16 pisze:Witam po długim cicho
-
nigol16
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
...pedał wymieniłem na nówkę...w tamtym miejscu wszystko sprawdzonemotoria pisze:A sprawdziłeś wiązkę do pedału gazu ?
..bałem się,że coś z tej bajki...ale jak ostatnio spec skrzynie przeglądał mówił,że sprzęgło orajt..co u Ciebie z tym sprzęgłem?sintra pisze:U mnie było tak samo. Przyczyna - sprzęgło, jest w trakcie naprawy.nigol16 pisze:Witam po długim cicho
-
nigol16
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
..właśnie o to chodzi,że nicKenobi pisze:a co z diagnozą VAGiem, coś wykazuje ??
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
To sprawdź VAGiem czy zmienia się "położenie pedału przyspieszenia" w grupie 002 przy wciskaniu gazu.
-
czarny1x1x
pytanie auto nie przyśpiesza czy nie wchodzi na obroty ? na jałowym biegu da się zrobić prze gazówkę
-
sintra
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Opis: 2000r, long, 102KM.
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
U mnie silnik wchodził na obroty, ale auto stało. Po wcześniejszych objawach (opisane na forum) na autobanie powoli rosły obroty a prędkość spadała, aż samochód stanął. Wydaje mi się, że "obejrzenie" skrzyni i sprzęgła to trochę mało może być uszkodzony lockup czy coś takiego, komputer skrzyni, sterownik elektryczno-hydrauliczny i sama skrzynia. Z tego co przerobiłem i czego się dowiedziałem każdy z tych elementów może dawać objawy jak u ciebie. VAG u mnie pokazywał błąd sprzęgła.
-
nigol16
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, a nie jestem z pierwszej łapanki...po prostu silnik chodzi normalnie, a nie można dodać gazu..zero reakcji..ale za to na tych wolnych obrotach skrzynia sama ciągnie po puszczeniu hamulca jak nigdy przedtem. .moja córka to zdiagnozowała..czary
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
wszystkim chodzi o to abyś sprecyzował co to znaczy te nie można dodać gazunigol16 pisze:.po prostu silnik chodzi normalnie, a nie można dodać gazu
nie da się wcisnąć pedału gazu, bo stoi kołkiem ??
wciskasz pedał gazu, a silnik nie wchodzi na obroty ??
-
nigol16
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Pedał gazu wciskam normalnie..wymieniony zresztą jak pisałem na nówkę..po prostu nie ma reakcji..byłem u dobrego naprawdę fachowca..rozłożył ręce..dlatego podejrzewam, że to coś ze skrzynią bo on na automatach się nie zna na tyle by coś grzebaćKenobi pisze:wszystkim chodzi o to abyś sprecyzował co to znaczy te nie można dodać gazunigol16 pisze:.po prostu silnik chodzi normalnie, a nie można dodać gazu
nie da się wcisnąć pedału gazu, bo stoi kołkiem ??
wciskasz pedał gazu, a silnik nie wchodzi na obroty ??
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
FocusMED pisze:To sprawdź VAGiem czy zmienia się "położenie pedału przyspieszenia" w grupie 002 przy wciskaniu gazu.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Miałem uwalony kiedyś przewód w wiązce do pedału.Objaw był taki sam tez zainwestowałem grosz w nowy pedał i mruczał tylko na wolnych obrotach.tylko ze to nie był automat.
-
Leenec
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ..::Leenec::..
- Kontakt:
Ja miałem podobny przypadek...
z tym ze nie chciał zejsc na 1 bieg przy hamowaniu na światłach, jak chciałem ruszyć rano i wyjechać z garażu to jak wciskałem gaz obroty rosły i zaraz gasł silnik. Po rozgrzaniu oleju w skrzyni jakoś udało się ruszyć, wyjechać z garażu i dojechać do warsztatu...
I tu niespodzianka...
diagnoza wstępna: zaworek na sterowniku się zaciol prawdopodobnie i blokuje pierwszy bieg... ale dlaczego się blokuje...
w czasie spuszczania oleju ze skrzyni wszystko OK, do momentu odkręcenia pokrywy i wyciągnięcia filtra oleju... Opiłki aluminium....
Wiec padło sprzęgło ( w środku jest aluminiowa "kierownica"), opiłki dostały sie do sterownika - zacięły uszkodziły elektrozawór, a jak uszkodził sie i zablokował elektrozawór to przypaliły się tarczki od 1 biegu w skrzyni... i tyle .
Dodam ze skrzynia byla regenerowana 1,5 roku (12k-15k km) temu wraz z wymiana sprzegla (konwertera) i podmiana sterownika bo na starym szwanowal...
z tym ze nie chciał zejsc na 1 bieg przy hamowaniu na światłach, jak chciałem ruszyć rano i wyjechać z garażu to jak wciskałem gaz obroty rosły i zaraz gasł silnik. Po rozgrzaniu oleju w skrzyni jakoś udało się ruszyć, wyjechać z garażu i dojechać do warsztatu...
I tu niespodzianka...
diagnoza wstępna: zaworek na sterowniku się zaciol prawdopodobnie i blokuje pierwszy bieg... ale dlaczego się blokuje...
w czasie spuszczania oleju ze skrzyni wszystko OK, do momentu odkręcenia pokrywy i wyciągnięcia filtra oleju... Opiłki aluminium....
Wiec padło sprzęgło ( w środku jest aluminiowa "kierownica"), opiłki dostały sie do sterownika - zacięły uszkodziły elektrozawór, a jak uszkodził sie i zablokował elektrozawór to przypaliły się tarczki od 1 biegu w skrzyni... i tyle .
Dodam ze skrzynia byla regenerowana 1,5 roku (12k-15k km) temu wraz z wymiana sprzegla (konwertera) i podmiana sterownika bo na starym szwanowal...