1.9 D czy 1.9TDI?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mrboczek1
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
1.9 D czy 1.9TDI?
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o silniki diesla.
Pomóżcie proszę- po czym poznać jaki silnik siedzi pod maską mojego T4.
Z dokumentów nie wynika nic jednoznacznego-w dowodzie stoi,że to TD a mechanik twierdzi,że niem mam turbo i ,że jest to zwykły diesel
Jak to zbadać wzrokowo bądź organoleptycznie
Pomóżcie proszę- po czym poznać jaki silnik siedzi pod maską mojego T4.
Z dokumentów nie wynika nic jednoznacznego-w dowodzie stoi,że to TD a mechanik twierdzi,że niem mam turbo i ,że jest to zwykły diesel
Jak to zbadać wzrokowo bądź organoleptycznie
-
mrboczek1
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: 1.9 D czy 1.9TDI?
Zdjęcie nie jest najlepsze ale może ktoś rozpozna bestię...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mrboczek1
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
hmm-coś cienko to wygląda czyżby jakiś patent? Przy najbliższej okazji postaram się cyknąć zdjęcie od spodu...
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Mi to wygląda na silnik z jakieś osobówki ,bo nawet wlewki oleju nie ma i chyba filtr powietrza na silniku.
-
zumbartek
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 doka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
moim zdaniem to 1,9d zapakowany ze skody 65KM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, 18:39 przez zumbartek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
To silnik AEF wyjęty żywcem z Felicji/Caddy/Polo 1.9D 64KM. Daj fotke pompy wtryskowej - ciekaw jestem czy jest założona LUCASa z felicji czy ktoś przemontował z T4 tą która była w oryginale.
-
mrboczek1
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki piękne za informacje - w najbliższym czasie zapodam zdjęcie pompy wtryskowej
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A teraz niech znawcy T4ki przyjrzą się temu silnikowi..... odpowietrzenie głowicy jak w T4, bagnet z tyłu jak t T4, pochył silnika zbliżony jak w T4 - robiąc SWAP pewnie nie trzeba nawet miski i smoka wymieniać.... ;)
Tylko brak węża odmy - tego co idzie z bloku do pokrywy zaworów ;)
Tylko brak węża odmy - tego co idzie z bloku do pokrywy zaworów ;)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tylko jaki to ma sens.b8tz pisze:... robiąc SWAP pewnie nie trzeba nawet miski i smoka wymieniać.... ;)
Chyba żeby zyskać 4 KM z 1X-a, albo stracić 4 KM z ABL-a <sarkastyk>
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ano taki, że jak ci się wysra 1.9D, a nie masz kasy i zdrowia na 1.9tdi, a ludzie za silnik 1.9 z T4 wołają kosmiczne pieniądze - to jest jakaś alternatywa ;)
-
leon
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Ja taki motor wpakowałem do vw t3 i ten bagnet z prawej strony mi nie pasował, ale jakoś to rozwiązałem. A pompę wsadziłem od 1,7 D, bo na oryginalnej coś nie chciał działać i nieżle hula.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Wita Was kolejny posiadacz T4 1.9 D
Tak, jak wyżej ja również kilka dni temu kupiłem auto z silnikiem, który nie do końca chyba jest tym typowym z T4 - 1.9 D.
Czy ktoś z Was pomoże - co to za silnik. Sprzedawca mówił coś, że ma 64 KM. Czy to silnik skody lub Polo ?
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/1.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/2.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/3.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/4.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/5.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/6.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/7.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/8.jpg
Czy taki silnik - jeśli nie jest z T4 da radę tutaj ? Czy szukać innego ?
Mój to Caravella - 9 osób. I miał klimę, tylko sprężrka została wyjęta. Ale chciałbym ją zmów wstawić, bo reszta części jest zamocowana.
Pozdrawiam
Tomek
Tak, jak wyżej ja również kilka dni temu kupiłem auto z silnikiem, który nie do końca chyba jest tym typowym z T4 - 1.9 D.
Czy ktoś z Was pomoże - co to za silnik. Sprzedawca mówił coś, że ma 64 KM. Czy to silnik skody lub Polo ?
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/1.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/2.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/3.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/4.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/5.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/6.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/7.jpg
http://www.reklama.gbzl.pl/t4/8.jpg
Czy taki silnik - jeśli nie jest z T4 da radę tutaj ? Czy szukać innego ?
Mój to Caravella - 9 osób. I miał klimę, tylko sprężrka została wyjęta. Ale chciałbym ją zmów wstawić, bo reszta części jest zamocowana.
Pozdrawiam
Tomek
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jest to 1.9DTomek40 pisze:Czy ktoś z Was pomoże - co to za silnik.
Czy to jest od T4 czyli 1X=60KM , czy 1Y=64KM (z osobówki) to musiałbyś sprawdzić jak ma wybite na bloku, jednak nie zawracałbym sobie tym głowy, osiągi mają podobne.
Pytanie dość retoryczne, zależy co ma dać rade, był montowany fabrycznie w T4 jako chyba najsłabszy silnik i jakoś się to toczyło.Tomek40 pisze:Czy taki silnik - jeśli nie jest z T4 da radę tutaj ? Czy szukać innego ?
To jak wstawisz sprężarkę, to wstaw tu foty, jak to jest napędzane.Tomek40 pisze:Mój to Caravella - 9 osób. I miał klimę, tylko sprężrka została wyjęta. Ale chciałbym ją zmów wstawić, bo reszta części jest zamocowana.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej
Dzięki !
Mam nadzieję, że da rady wstawić sprężarkę, bo w zasadzie wszystkie przewody już są, rurki alu też, chłodnica, wentylator itp też, więc powinno dać rady. Powoli zacznę auto robić, więc jeszcze dużo przede mną :)
Mam tez zamiar wstawić tempomat ( wiem, to nie TDI ), mam koncepcję jak coś takiego zrobić na bazie silnika krokowego. Widziałem gdzieś wersje na podciśnienie ale za dużo w tym magii angel a ja wolę proste rozwiązania.
Dziś rozpisałem wstępnie co ma być zrobione w aucie i dałem to mechanikowi. Jutro dowiem się ile mnie to wyniesie <szok>
Pozdrawiam, i jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź
Tomek
Dzięki !
Pytałem dlatego czy się nadaje taki z osobówki bo gdzieś czytałem, że wersje dla osobówek mają słabsze korbowody.Pytanie dość retoryczne, zależy co ma dać rade,......
Mam nadzieję, że da rady wstawić sprężarkę, bo w zasadzie wszystkie przewody już są, rurki alu też, chłodnica, wentylator itp też, więc powinno dać rady. Powoli zacznę auto robić, więc jeszcze dużo przede mną :)
Mam tez zamiar wstawić tempomat ( wiem, to nie TDI ), mam koncepcję jak coś takiego zrobić na bazie silnika krokowego. Widziałem gdzieś wersje na podciśnienie ale za dużo w tym magii angel a ja wolę proste rozwiązania.
Tak, wiem, trochę ta dziura wpuszcza brudu więc dobrze byłoby to zatkać.Zalecam kupno osłony na pasek rozrządu
Dziś rozpisałem wstępnie co ma być zrobione w aucie i dałem to mechanikowi. Jutro dowiem się ile mnie to wyniesie <szok>
Pozdrawiam, i jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź
Tomek
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Silniki 1X i 1Y praktycznie są takie same, korby mają identyczne, po odpowiednim uzbrojeniu silnik z osobówki nadaje się do T4Tomek40 pisze:Pytałem dlatego czy się nadaje taki z osobówki bo gdzieś czytałem, że wersje dla osobówek mają słabsze korbowody.
Różnica mocy wynika zapewne z ustawienia pompy wtryskowej, choć z tą mocą to też troszkę ściema, bo silnik 1X ma moc 44 KW przy 3700 obr/min , zaś 1Y ma 47 KW przy 4400 obr/min, więc odpowiednio wkręcając silnik 1X osiągnie zapewne moc taką jak w 1Y.
Z tym to mogą być problemy, gdyż fabrycznie na tym silniku nie było klimy w T4, dlatego wrzuć foty jak już będzie to poskładane.Tomek40 pisze:Mam nadzieję, że da rady wstawić sprężarkę, bo w zasadzie wszystkie przewody już są, rurki alu też, chłodnica, wentylator itp też, więc powinno dać rady. Powoli zacznę auto robić, więc jeszcze dużo przede mną :)
Co do tempomatu, bym odpuścił, wystarczy cegłówka na gaz.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Lub przełącznik ON......OFF i też pojedziesz ,ja taki silnik miałem i tak mi zostało do tej pory <01>mikoli pisze:Co do tempomatu, bym odpuścił, wystarczy cegłówka na gaz.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam
Dziś powinienem już wiedzieć jakie numery ma silnik ( mechanik ma je odczytać ), więc w zależności co to w końcu jest za jednostka będę szukał do niego sprężarki. Jeśli w silnikach 1x - tych 60 konnych - jak piszesz nie była montowana klima a ja mam w aucie cały osprzęt fabryczny klimy to silnik na pewno mam inny niż ten fabryczny. Ale to już bez znaczenia, teraz muszę do tego co mam wszystko dopasować.
Jasne jak uporam się z klimą, to dam foty co jak jak było robione. Tak samo postaram się założyć tempomat - i później go opiszę.
Mam zamiar do linki lub pedału gazu zamontować silnik krokowy, który po uruchminiu będzie trrzymał linkę w ustalonej pozycji. Oczywiście zarówno pedał hamulca jak i sprzęgła będą wyłączać cały układ. Nie będzie to idealny tempomat ale na prostej autostradzie powinno zdać egzamin :)
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego otworu w silniku - tzw. odpowietrznie, o którym też czytalem na forum.
Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie to ma się znajdować ? ( jakieś fotki ) Zerknę czy w moim silniku to jest. Bo jeśli mam silnik z osobówki to może tego nie być, a czytalem że to powinno być.
Pozdrawiam
Tomek
Dziś powinienem już wiedzieć jakie numery ma silnik ( mechanik ma je odczytać ), więc w zależności co to w końcu jest za jednostka będę szukał do niego sprężarki. Jeśli w silnikach 1x - tych 60 konnych - jak piszesz nie była montowana klima a ja mam w aucie cały osprzęt fabryczny klimy to silnik na pewno mam inny niż ten fabryczny. Ale to już bez znaczenia, teraz muszę do tego co mam wszystko dopasować.
Jasne jak uporam się z klimą, to dam foty co jak jak było robione. Tak samo postaram się założyć tempomat - i później go opiszę.
Mam zamiar do linki lub pedału gazu zamontować silnik krokowy, który po uruchminiu będzie trrzymał linkę w ustalonej pozycji. Oczywiście zarówno pedał hamulca jak i sprzęgła będą wyłączać cały układ. Nie będzie to idealny tempomat ale na prostej autostradzie powinno zdać egzamin :)
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego otworu w silniku - tzw. odpowietrznie, o którym też czytalem na forum.
Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie to ma się znajdować ? ( jakieś fotki ) Zerknę czy w moim silniku to jest. Bo jeśli mam silnik z osobówki to może tego nie być, a czytalem że to powinno być.
Pozdrawiam
Tomek
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie
Już coś wiemy więcej :)
Otóż : mam taką skrzynię : CHR - czy wiecie jakie tam jest przełożenie 5- go biegu ? - bo też się zastanawiam nad zmianą.
Ale najlepsze jest to, że podonbo w moim aucie kiedyś był silnik benzynowy <szok>
Dlatego też nie działa obrotomierz, bo musi być inny.
Teraz siedzi w nim silnik skody lub polo. Ale jako cikawostka wiem, że ma to odpowietrzenie zrobione.
I co dalej ... pytam mechanika :P
Hmm,.... tak jak pisaliście - będzie problem z podłączeniem klimy dlatego coś trzeba teraz wymyslić.
Mam dwie drogi jak się dowiedziałem od mechnika :
1. Znaleść sposób aby podwiesić tam sprężarkę klimy - w jaki sposób - nikt nic nie wie. Czyli pozostawić ten silnik jaki jest.
2. Zmienić cały silnik na model ze sprężarką - ale to są większe koszty.
Podpowiedzcie mi co wybrać ? Co polecacie ?
Może ktoś już rozpracowywał taki przypadek ? Podobno w tym silniku - tak jak pisaliście nie ma fabrycznego uchwytu aby sprężarkę zawiesić - tak też mechanik mówił.
Pozdrawiam
Tomek
Już coś wiemy więcej :)
Otóż : mam taką skrzynię : CHR - czy wiecie jakie tam jest przełożenie 5- go biegu ? - bo też się zastanawiam nad zmianą.
Ale najlepsze jest to, że podonbo w moim aucie kiedyś był silnik benzynowy <szok>
Dlatego też nie działa obrotomierz, bo musi być inny.
Teraz siedzi w nim silnik skody lub polo. Ale jako cikawostka wiem, że ma to odpowietrzenie zrobione.
I co dalej ... pytam mechanika :P
Hmm,.... tak jak pisaliście - będzie problem z podłączeniem klimy dlatego coś trzeba teraz wymyslić.
Mam dwie drogi jak się dowiedziałem od mechnika :
1. Znaleść sposób aby podwiesić tam sprężarkę klimy - w jaki sposób - nikt nic nie wie. Czyli pozostawić ten silnik jaki jest.
2. Zmienić cały silnik na model ze sprężarką - ale to są większe koszty.
Podpowiedzcie mi co wybrać ? Co polecacie ?
Może ktoś już rozpracowywał taki przypadek ? Podobno w tym silniku - tak jak pisaliście nie ma fabrycznego uchwytu aby sprężarkę zawiesić - tak też mechanik mówił.
Pozdrawiam
Tomek
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zadajesz do rozwiązania kilka różnych problemów w jednym poście !!
do tego żaden z nich nie ma nic wspólnego z tematem wątku !!
niektóre są już na forum opisane !!
łamiesz regulamin
o przełożeniach skrzyni biegów jest temat w odpowiednim dziale gdzie jest wyjaśnione wszystko,
co do reszty problemów zadawaj pojedyncze pytania w odpowiednich działach bo robisz bałagan
kolejne takie posty idą od razu do kasacji
pomijam fakt klepania posta pod postem
do tego żaden z nich nie ma nic wspólnego z tematem wątku !!
niektóre są już na forum opisane !!
łamiesz regulamin
o przełożeniach skrzyni biegów jest temat w odpowiednim dziale gdzie jest wyjaśnione wszystko,
co do reszty problemów zadawaj pojedyncze pytania w odpowiednich działach bo robisz bałagan
kolejne takie posty idą od razu do kasacji
pomijam fakt klepania posta pod postem