T4 2,0 Pb+lpg - problemy na benzynie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 2,0 Pb+lpg
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
T4 2,0 Pb+lpg - problemy na benzynie
Witam koledzy i koleżanki <taktak>
Zakupiłem niedawno T4 2,0 benzynka w gazie. Autko troszkę....no dojechane. Jeździło w kurierce....
No to w czym problem:
Jak ja kupilem chodzila tylko na gazie. Wymieniłem pompe paliwową, filtr paliwa, przewody WN, swiece zaplonowe.
Zaczęła odpalać na benzynie...ale kula. Czasem nie chce odpalić jak jest ciepla, jak juz odpali to kuleje, nierówno pracuje....jakby nie paliła na jeden cylinder. Kopci na czarno jak się ja 'przygazuje".
Na gazie jest wszystko dobrze - pracuje równo nie gaśnie.
Czytałem o podciśnieniu.....sprawdziłem, wygląda że jest ok. Masa na kompa - poprowadziłem dodatkową z aku.
Wymieniłem czujnik temp powietrza dolotowego....i nic;-(
Mam jej chwilami dość, ale już za dużo w nią wsadziłem. Koledzy co jeszcze mogę sprawdzić? Co może być przyczyną że tak nierówno pracuje na PB ? Zaplon? Ale czy wtedy nie kulalby na gazie?
Pozdrawiam
Adam
Zakupiłem niedawno T4 2,0 benzynka w gazie. Autko troszkę....no dojechane. Jeździło w kurierce....
No to w czym problem:
Jak ja kupilem chodzila tylko na gazie. Wymieniłem pompe paliwową, filtr paliwa, przewody WN, swiece zaplonowe.
Zaczęła odpalać na benzynie...ale kula. Czasem nie chce odpalić jak jest ciepla, jak juz odpali to kuleje, nierówno pracuje....jakby nie paliła na jeden cylinder. Kopci na czarno jak się ja 'przygazuje".
Na gazie jest wszystko dobrze - pracuje równo nie gaśnie.
Czytałem o podciśnieniu.....sprawdziłem, wygląda że jest ok. Masa na kompa - poprowadziłem dodatkową z aku.
Wymieniłem czujnik temp powietrza dolotowego....i nic;-(
Mam jej chwilami dość, ale już za dużo w nią wsadziłem. Koledzy co jeszcze mogę sprawdzić? Co może być przyczyną że tak nierówno pracuje na PB ? Zaplon? Ale czy wtedy nie kulalby na gazie?
Pozdrawiam
Adam
-
czarny1x1x
Re: T4 2,0 Pb+lpg - problemy na beznynce
została kopułka i palec do wymiany mogą byś wypalone i kuśtyka
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ale czy wypalony palec nie miałby wplywu na pracę na LPG?czarny1x1x pisze:została kopułka i palec do wymiany mogą byś wypalone i kuśtyka
Słyszałem że gaz jest bardziej "wyczulony" na nazwijmy to odpowiednią iskrę?
Ale dziękuję za radę.
-
czarny1x1x
pierw doprowadza się do ładu PB a potem dopiero LPG wystarczy tylko tam zaglądnąć <england>
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Też kupiłem niedawno taką dojechaną T4 2,0 LPG i jest podobnie na benzynie nie jedzie za to na gazie super. Układ zapłonowy odpada, jeździ dobrze na gazie to znaczy układ zapłonowy sprawny. Sprawdzaleś szczelność podciśnienia ? MAP sensor też sprawdzałeś ?
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Heybera5 pisze:Też kupiłem niedawno taką dojechaną T4 2,0 LPG i jest podobnie na benzynie nie jedzie za to na gazie super. Układ zapłonowy odpada, jeździ dobrze na gazie to znaczy układ zapłonowy sprawny. Sprawdzaleś szczelność podciśnienia ? MAP sensor też sprawdzałeś ?
Podcisnienie sprawdzalem. Wydaje sie wszystko ok.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z Map sensorem.
Chodzi o "restart kompa"-zdjecie klem i uruchomienie auta na Pb
do zalaczenia wentylatorow?
Ale czy T4 z 92r juz ma tak "zaawansowany" konputer?
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
kolego, w 2.0 często siadają czujniki podciśnienia w komputerze, sprawdź jeszcze raz połaczenie wszystkich wężyków podciśnienia, ustaw zapłon aparatem na pozycję wyjściową, zrestartuj komputer( tak jak pisałeś ściągasz klemy później podlączasz, odpalasz i czekasz do załączenia wentylatorów), sprawdź filtr powietrza i regulator ciśnienia paliwa ( znajduje się na listwie wtryskowej, ) to tak na początek, też z tym silnikiem walczyłem ale, odpukać już dwa lata i dzięki forum nie narzekam,
)
)
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tak jak pisałem Map sensor w komputerze czy inaczej czujnik pociśnienia - jest wątek na forum
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
uroczya pisze:Masa na kompa - poprowadziłem dodatkową z aku.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: T4 2,0 Pb+lpg - problemy na benzynie
W osobówce ostatnio bawiłem się z czymś takim tylko tam był stary wtrysk . Na benzynie nie chodził na gazie super i winowajcą był wtrysk po wymianie samochód jeździ normalnie .
-
arek2,5b
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: 2 multivany w rodzinie a na miasto mega szybki trabi :)
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
zgodze się z przedmówcą , może być przyczyna we wtryskach , jak dla mnie gdy auto chodzi na gazie kupe lat to wtryski padają niestety , podobny motyw miał kolega w osobowym
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tak tu się zgodzę. Ale jak ja uruchomilem na benzynce to....nazwijmy to że przez pewien czas chodziła dość ładnie i równo - nie kustykała. Jakby wtryski były 'zatarte' to kulała by od samego początku.arek2,5b pisze:zgodze się z przedmówcą , może być przyczyna we wtryskach , jak dla mnie gdy auto chodzi na gazie kupe lat to wtryski padają niestety , podobny motyw miał kolega w osobowym
Spróbuje jeszcze wymienić palec i kopułkę oraz ustawię dokładnie zapłon. Sprawdzę raz jeszcze podciśnienie.
Poki co wielkie dziekuje za podpowiedzi i opinie.
Dam znać co i jak po ustawieniu zapłonu
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przecież gaz nie ma oddzielnego zapłonu palec i kopułka jest dobra skoro chodzi na gazie jeśli było by inaczej to mógłbyś wywalić palec z kopułką i jeździć tylko na gazie jak byś miał źle zapłon ustawiony to prędzej na gazie by ci nie chodził . Możesz jeszcze sprawdzić filtr paliwa lub jeśli jeździłeś z małą ilością paliwa albo z jego brakiem pompa mgła się zatrzeć
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Już o tym była mowa , na gazie dobrze czyli układ zapłonowy sprawny , pompę kolega wymienił więc to nie wina pompy filtr paliwa też prosze czytać posty po kolei ze zrozumieniem
Pozdrawiam forumowiczów
Pozdrawiam forumowiczów
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A jeszcze jedno pytanie:staszek pisze:Wtrysk tak jak pisałem
Niby jeden z mechaników podmieniał w tej mojej T4 listwe wtryskową - ponoć na tej podmienionej auto dalej kulało.
Czy listwa wtryskowa = wtryskiwacze? <w>
-
czarny1x1x
podmień palec i kopułkę , zapłon jeden oczywiście ale gaz to nie benzyna
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Raz jeszcze dzieki.czarny1x1x pisze:podmień palec i kopułkę , zapłon jeden oczywiście ale gaz to nie benzyna
Tak też zrobie...no od tego zacznę i zobaczymy jaki to przyniesie efekt. <smile>
-
czarny1x1x
Dokładnie ,zawsze części można oddać jeśli nie pomogą ,ale pewnie tak było zrobione żeby tylko jechał ,,na gazie ,,
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Po raz kolejny piszę wymagania co do instalacji wysokiego napięcia na gazie są wyższe w stosunku do benzyny - mam to samo na gazie idzie pieknie czyli instalacja WN sprawna ani palca ani kopułki nie trzeba ruszać, nie chodzi na benzynie (też miałem uszkodzoną pompę paliwa - wymieniłem - chodzi na benzynie ale tylko na wolnych obrotach) trzeba szukać w benzynie Map sensor lub wtryskiwacze (do rocznika 93 był wtrysk rozruchowy - stąd może chodzić na tym wtrysku a poozstałe mogą być uszkodzone - zatarte itp zanieczyszczone)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jak przedmówca gaz wymaga mocniejszej iskry więc układ zapłonowy dobry , zostaje jeszcze regulator ciśnienia paliwa i czy przypadkiem zapłon nie jest za bardzo przyspieszony,
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witajcie.
Powoli dochodzę z moją T4 do ładu.
Po pierwsze, tak jak pisaliście, przewody podciśnienia!
Po drugie - zapłon miałem przestawiony, jak mechanik powiedział dośc sporo opóźniony:-(
Po trzecie - pomiędzy odmą a "wejściem" do rury dolotowej powietrza powinien być ponoć zaworek zwrotny.
U mnie tego nie było - zamiast zaworka wstawiono rurkę i spięto opaskami.Zrobiono to tak kiepsko że łapała lewe powietrze i kuśtykała.
Po czwarte - montując filtr powietrza "ktoś" nie zadbał o poprawny montaż uszczelki w obudowie filtra - zaciągała lewe powietrze
Po piąte - niestety....to mnie najbardziej boli, po "strzale" gazu po raz kolejny spalił się czujnik temp powietrza dolotowego:-( 330 zł w plecy.
No to tyle. Po zakupie czujnika jadę na porządną regulację i....mam nadzieję że T4 ożyje:-)
Odezwę się po wszelkich regulacjach.
Pozdrawiam
Powoli dochodzę z moją T4 do ładu.
Po pierwsze, tak jak pisaliście, przewody podciśnienia!
Po drugie - zapłon miałem przestawiony, jak mechanik powiedział dośc sporo opóźniony:-(
Po trzecie - pomiędzy odmą a "wejściem" do rury dolotowej powietrza powinien być ponoć zaworek zwrotny.
U mnie tego nie było - zamiast zaworka wstawiono rurkę i spięto opaskami.Zrobiono to tak kiepsko że łapała lewe powietrze i kuśtykała.
Po czwarte - montując filtr powietrza "ktoś" nie zadbał o poprawny montaż uszczelki w obudowie filtra - zaciągała lewe powietrze
Po piąte - niestety....to mnie najbardziej boli, po "strzale" gazu po raz kolejny spalił się czujnik temp powietrza dolotowego:-( 330 zł w plecy.
No to tyle. Po zakupie czujnika jadę na porządną regulację i....mam nadzieję że T4 ożyje:-)
Odezwę się po wszelkich regulacjach.
Pozdrawiam
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
ja też czasami mam problemy na benzynie bo gaśnie na niskich obrotach ale w serwisie powiedzieli że komputer jest do wymiany
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Po co od razu czujnik temperatury z oryginału - przecież wystarczy zamiennik za 50 zł
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kolego uwierz mi że w mojej "dziurze" - Jelenia Góra - zamiennika nie znajdziesz.bera5 pisze:Po co od razu czujnik temperatury z oryginału - przecież wystarczy zamiennik za 50 zł
Szukałem po allegro niestety bez skutku:-(
Może masz jakiś dostęp aby mi podpowiedzieć gdzie mogę dostać taki zamiennik?
037906040 nr oryginału
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witajcie......
Ta moja T4 to niezłe....bagno?
Ostatnio spędziłem u "mechanika" 4h i powiedziałem że nie wyjade do poki nie wyreguluje mi auta na gazie i benzynie....
Po czterech godzinach doszedł do wniosku że ...."zalewa ją na benzynie, wtryski leją" - wg niego listwa do wymiany.
Ustawił ją "idealnie" na gazie....podłączył prawidłowo sonde, wyregulował. Będzie Panu mniej paliła powiedział.
Jasne....z 16l gazu skoczyło na 18,1l !!! Obroty zaczęły falować na wolnych obrotach ba lpg i Pb
Mam dość!!! <h>
Ma ktoś z Was jakiś pomysł?
Ta moja T4 to niezłe....bagno?
Ostatnio spędziłem u "mechanika" 4h i powiedziałem że nie wyjade do poki nie wyreguluje mi auta na gazie i benzynie....
Po czterech godzinach doszedł do wniosku że ...."zalewa ją na benzynie, wtryski leją" - wg niego listwa do wymiany.
Ustawił ją "idealnie" na gazie....podłączył prawidłowo sonde, wyregulował. Będzie Panu mniej paliła powiedział.
Jasne....z 16l gazu skoczyło na 18,1l !!! Obroty zaczęły falować na wolnych obrotach ba lpg i Pb
Mam dość!!! <h>
Ma ktoś z Was jakiś pomysł?
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
za falujące obroty w bardzo dużym stopniu odpowiedzialna może być zabrudzona przepustnica taki jest objaw jak piszesz na wolnych obrotach faluje czasem gaśnie , czasem powoli schodzi z wysokich obrotów .
-
uroczya
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Staszek za radę.staszek pisze:za falujące obroty w bardzo dużym stopniu odpowiedzialna może być zabrudzona przepustnica taki jest objaw jak piszesz na wolnych obrotach faluje czasem gaśnie , czasem powoli schodzi z wysokich obrotów .
Zerknę jeszcze na przepustnice i spróbuję ją wyczyścić.
Zastanawia mnie jeszcze ta listwa wtryskowa.....jak myślicie objawy kwalifikujące ją do wymiany?
Gościowi cały czas wyrzucało błąd ciśnienia. Ale stwierdził że w tym silniku nie ma żadnego czujnika!!!
;(
Przewód podciśnienia jest podłączony do czegoś co przypomina czujnik ciśnienia paliwa.....podczas zmiany przewodów podciśnienia, w przewodzie
podpiętym pod ten czujnik było paliwo. Czy powinno być?
Jeśli mechanikowi wyskakiwał błąd ciśnienia to może właśnie ten czujnik jest uszkodzony?
Czy uszkodzony czujnik może powodować za dużą dawkę paliwa? <och>
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, 16:17 przez uroczya, łącznie zmieniany 1 raz.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pierwsze przeczyść tą przepustnicę i zobaczysz co będzie się działo , jest najtańsza operacja a potem możesz spróbować z tą listwą i najlepiej żebyś w razie czego mógł ją zwrócić żeby nie potrzebnie nie pakować się w koszty .