Kolo dwumasowe i jednomasowe 2.5 TDI
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
dawca
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Kolo dwumasowe i jednomasowe 2.5 TDI
Czeka mnie zmiana kola dwumasowego. Na allegro spotkalem kolo jednomasowe zastepujace znacznie drozsza dwumasowke ale.... slyszalem ze jednomasowe rozwalaja skrzynie biegow. Ktos to slyszal, moze potwierdzic? I jeszcze jedno jakies tanie czesci nowe kolo dwumasowe? :)
-
PATRYCY50
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 caravelle 1999
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Kolo dwumasowe i jednomasowe 2.5 TDI
u mnie po zmianie z dwumasówki na jednomasówke pogorszył się komfort, mianowicie po kazdej zmianie biegu szczególnie biegi 1-3 i przy ruszaniu szarpie , taki lekki kangurek, wczesniej tego nie było, i jest to irytujace, pozatym przez rok nic sie nie dzieje. oryginalna dwumasowki wytrzymała u mnie 260 tys km, chciałem zaoszczedzic troche grosza i kupiłem zestaw starego typu, teraz niestety najchetniej załozył bym spowrotem dwumas, tak jak wspominałem szarpanie jest straznie wnerwiające :-) ,a dobrze zamontowany dwumas spokojnie przelata długi przebieg. pozdro
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja jestem przeciwnikiem eliminowania dwumasy, na dłuższą metę odbije się to na skrzyni biegów, nie mówiąc o innych elementach szybciej zużywających się od drgań,
ogólnie to dwumas został wprowadzony po to aby jak najbardziej zmniejszyć naprężenia ( moment skręcający ) powstające w skrzyni biegów i sprzęgle przy zmianach biegów i ruszaniu, dwumas lepiej je wybiera niż tylko tarcza sprzęgła z jej sprężynkami, a co za tym idzie zmniejszyć masę wirującą po stronie skrzyni biegów ( nie potrzeba już tak ciężkiej tarczy ze sprężynami ) a to z kolej chroni synchronizatory które mają mniejszą masę do wyhamowania i ogólnie odchudzić skrzynie lub jej nie wzmacniać pod mocniejszy silnik.
Moim zdaniem jeżeli skrzynia biegów i sprzęgło zostało zaprojektowane po dwumas to jego wyeliminowanie gdzieś czkawką się odbije.
Jest to moja własna teoria powstała na bazie przeczytanych kilkunastu różnych wypowiedzi i artykułów w prasie i necie
ogólnie to dwumas został wprowadzony po to aby jak najbardziej zmniejszyć naprężenia ( moment skręcający ) powstające w skrzyni biegów i sprzęgle przy zmianach biegów i ruszaniu, dwumas lepiej je wybiera niż tylko tarcza sprzęgła z jej sprężynkami, a co za tym idzie zmniejszyć masę wirującą po stronie skrzyni biegów ( nie potrzeba już tak ciężkiej tarczy ze sprężynami ) a to z kolej chroni synchronizatory które mają mniejszą masę do wyhamowania i ogólnie odchudzić skrzynie lub jej nie wzmacniać pod mocniejszy silnik.
Moim zdaniem jeżeli skrzynia biegów i sprzęgło zostało zaprojektowane po dwumas to jego wyeliminowanie gdzieś czkawką się odbije.
Jest to moja własna teoria powstała na bazie przeczytanych kilkunastu różnych wypowiedzi i artykułów w prasie i necie
-
PATRYCY50
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 caravelle 1999
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
własnie do tego chciałem zmierzyc chec zaoszczedzenia kilku zl działa w przeciwną strone, zastanawiam sie nad załozeniem spowrotem dwumasówki, jakbym miał transportera jako woła roboczego to bym nie narzekał ale ze jest to caravelle i słuzy jako auto rodzinne to komfort przedewszystkim. niestety słuchanie sie mechaników, którzy specjalizują sie w naprawianiu taksówek (SKRECIC NA DRUT, WYKASOWAC 5 ZŁ I DAC NA TO PÓŁ ROKU GWARANCJI) :P wychodzi bokiem,
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
PATRYCY50 pisze:jakbym miał transportera jako woła roboczego to bym nie narzekał ,
wypraszam sobie
jak byś spędził cały dzień w samochodzie i co chwilę ruszał to i do woła byś założył dwumas :)
-
dawca
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
A moje autko to i wol roboczy i auto prywatne :) Czyli pozostaje dwumas... A ktos nie ma moze dojscia do powiedzmy tanszego towaru niz 2500 zł ?
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Poszukaj na alledrogo , są całe zestawy w przyzwoitej cenie
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Jesli kolega z innego forum wyrazi zgode to wkleje numer do niego , gdyz ostatnio szukalem dwumasy do sharana I ma bardzo korzystne ceny I zestawy kompletne. Chyba tylko Sachs sprzedaje. Bo Luk sie strasznie popsul I wiekszosc juz go nie poleca.