VW t4 wibracja paska klinowego
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jusmol
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: VW TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
VW t4 wibracja paska klinowego
Witam wszystkich uzytkownikow forum, jestem tu nowy i na poczatek chcialem wszystkich pozdrowic.
Mysle ze to juz pora by przejsc do mojego problemu. Jestem posiadaczem VW T4 2,5 tdi 102km i mam z nim maly problem. W aucie drży pasek wieloklinowy, alternator zostal zregenerowany, napinacz paska, tulejki po ktorych slizga sie drut z z rolka( nie wiem jak to fachowo napisac) oraz rolka tez zostaly wymienione ale wibracje nie ustaly. Wibracje sa bardzo mocne, czuc je na karoserii. Alternator jest bez sprzegla, taki juz byl. Z gory dzieki za pomoc:) Mariusz;)
Mysle ze to juz pora by przejsc do mojego problemu. Jestem posiadaczem VW T4 2,5 tdi 102km i mam z nim maly problem. W aucie drży pasek wieloklinowy, alternator zostal zregenerowany, napinacz paska, tulejki po ktorych slizga sie drut z z rolka( nie wiem jak to fachowo napisac) oraz rolka tez zostaly wymienione ale wibracje nie ustaly. Wibracje sa bardzo mocne, czuc je na karoserii. Alternator jest bez sprzegla, taki juz byl. Z gory dzieki za pomoc:) Mariusz;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: VW t4 wibracja paska klinowego
dokładnie
koło pasowe wału z tłumikiem drgań - częsta usterka, zużywa się w nim guma tłumiąca i się wszystko kolebie, czasem dzwoni, czasem stuka
poczytaj na forum o tym
tu poglądowe zdjęcia:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 82u#p34557
koło pasowe wału z tłumikiem drgań - częsta usterka, zużywa się w nim guma tłumiąca i się wszystko kolebie, czasem dzwoni, czasem stuka
poczytaj na forum o tym
tu poglądowe zdjęcia:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 82u#p34557
-
jusmol
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kolo pasowe nie ma bicia, mam jeszcze jedno pytanie. Czy alternator powinien miec sprzeglo czy nie?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zaciekawiłeś mnie, według ciebie wszystko wymieniane nic nie wibruje, a pasek się trzęsie
byłbym wdzięczny za filmik - może wtedy coś przyjdzie komuś do głowy
zostały jeszcze tylko dwa elementy napędzane paskiem - pompa wspomagania i sprężarka klimy, były sprawdzane ?
byłbym wdzięczny za filmik - może wtedy coś przyjdzie komuś do głowy
zostały jeszcze tylko dwa elementy napędzane paskiem - pompa wspomagania i sprężarka klimy, były sprawdzane ?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
To ja zapytam troche przy okazji. Czy da się w starym AAB wymienić koła na pasek klinowy na koła pod pasek wieloklinowy? czy da się i czy to ma sens. Chyba te wielolinowe są trwalsze (?)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sory ale ja na tych filmach nie widzę aby pasek wibrował bardziej niż w moim czy innych które widziałem
chociaż jakośc filmów katastrofalna i może dlatego
chociaż jakośc filmów katastrofalna i może dlatego
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
ja też nie załważyłem żadnej tragedi. Choć filmik tragiczny.
Jeśli faktycznie zbytnio wibruje to tylko przychodzi mi to co kolegą wyżej na myśl koło pasowe z tłumikiem drgań.
Jeśli faktycznie zbytnio wibruje to tylko przychodzi mi to co kolegą wyżej na myśl koło pasowe z tłumikiem drgań.
-
czarny1x1x
-
jusmol
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jakość filmu jest kiepska ale po zdjęciu paska cisza ,na kole pompy wspomagania jest delikatny luz .Jeszcze jedno pytanie czy to koło pasowe da się założyć inaczej czy ono ma jakieś wycięcie czy coś takiego czy pasuje tylko w jednym położeniu .
-
jusmol
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jeszcze o tych wibracjach gdy na postoju dam gazu do ok. 2500 obr to jest super pasek normalnie się kręci ale gdy obr. spadną do ok 900 to po chwili zaczyna trząść .
-
czarny1x1x
jak ją nie zamontujesz będzie dobrze nie da się jej źle założyć ,identycznie mam u siebie luz na pompie a nawet zaczyna łożysko w niej popiskiwać
-
jusmol
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
witam wszystkich nie pisalem o moim problemie bo byłem w delegacji ,ale brat z mechanikiem troche grzebali i nic jak było tak jest pasek nadal wibruje. Zmienili koło pasowe od pompy wody i inna pompę i nadal to samo .JA dzis byłem u mechonika i powiedział ze może byc coś takiego jak uszkodzona powierzchnia czołowa walu korbowego , Jeszcze jedno pytanie po co sa dwa małe otwory na kole pasowym z tłumnikiem drgań oprócz dużego otworu i czterech śrub centrujących z góry dziekuję za pomoc pozdro
edit
Zapomniałem dodać że jak delikatnie nacisne pasek na odległosci od koła pasowego wspomagania do koła pasowego z tłumnikiem drgań to jest wszystko dobrze cicho
edit
Zapomniałem dodać że jak delikatnie nacisne pasek na odległosci od koła pasowego wspomagania do koła pasowego z tłumnikiem drgań to jest wszystko dobrze cicho
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 18:24 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
czarny1x1x
pompę wody ??? dobrały się chłopaki pewnie do piwa ! do rozrządu doszli tam jest pompa wody nie zrobili nic wymień pompę wspomagania jak ma luz bo to co oni robią to równie dobrze można koła pozamieniać identyczny efekt będzie ,jaki masz symbol paska ? 6PK1767 może 6PK 1768 albo dłuższy i jest za długi ,jeśli pasek za długi będzie efekt wibracji paska
-
jusmol
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Przepraszam czarny1x1x pompe wspomagania zalozyli inna i kolo pasowe do niej i pasek nadal wibruje sory za zły wpis z ta pompa
-
czarny1x1x
a jaki symbol paska ? za długi będzie wibrował jak luzu już pompa nie ma ( nie ma ?)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jakbyś miał uszkodzone czoło wału to by koło pasowe wału z tłumikiem drgań latało na boki, a ty piszesz, że jest o.k. i nie ma bicia
po tym tekście jestem coraz bardziej przekonany iż twoi mechanicy mają poważne problemy z wiedzą
po tym tekście jestem coraz bardziej przekonany iż twoi mechanicy mają poważne problemy z wiedzą
-
czarny1x1x
ja mam pasek =6PK1767 ale założona nowa pompa nowe rolki i nic nie wibruje nic nie piszczy. nowy napinacz ,stary stanął
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
czarny wiedziałem, że napinacz będzie sprawcą, dziadyga z niego <01>
-
czarny1x1x
-
lukasz_vw
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 multivan lift
- Kontakt:
No to wiec ja pochwale sie tym czego dokonalem mianowicie halas paska byl juz nie do zniesienia a wymienione bylo wszystko kolo pasowe kompletny napinacz rolka pompa wspomagania pasek kilkakrotnie nawet rozrzad wymienilem bo myslalem ze moze cos nie tak nim a tu nic pasek podskakiwal jak szalony i przy tym halasowal.I pokusilem sie o zmiane normalnego kola na alternatorze na kolko z sprzegielkiem i kosztowalo mnie to smieszne pieniadze i 30 min roboty i co?cisza az nie moge uwiezyc slychac teraz czysta prace silnika jak dojezdzalem do swiatel to myslalem ze mi silnik zdech tak cicho bylo.naprawde polecam wszystkim ktorzy maja ten problem i nie wiedza co znim zrobic.
-
88dawid88
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Jak dobrać sprzęgło alternatora? Macie jakiś numer?
Znalazłem rozwiązanie. Po wymianie wszystkiego dalej byly wibracje. Ale przed zmianą sprzęgła na alternatorze coś mnie pokusiło o zmianę mojego nowego koła pasowego firmy INA na nowe corteco I to był strzał w 10tkę. Nastała cisza.
Znalazłem rozwiązanie. Po wymianie wszystkiego dalej byly wibracje. Ale przed zmianą sprzęgła na alternatorze coś mnie pokusiło o zmianę mojego nowego koła pasowego firmy INA na nowe corteco I to był strzał w 10tkę. Nastała cisza.