2,4D AAB po zapychaniu zaczął źle pracować
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
blist
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
2,4D AAB po zapychaniu zaczął źle pracować
Przez jakis czas mialem problem z rozrusznikiem i odpalalem na zapych. Wkoncu silnik zaczal przerywac i szarpac. Wymienilem filtr paliwa i sprawdzielm filtr powietrza. Nic nie dalo. Na dluzszej trasie nie szlo przekroczyc 50km/h, ale co kilkadziesiat kilometrow jakby sie naprawial i pracowal poprawnie. Na ostanich kilometrach zgasl i juz nie szlo odpalic zadnym sposobem. Po jakims czasie probowalem ponownie odpalic, udalo sie ale kompletnie nie szlo jechac. Przy wcisnietym gazie wchodzil na obroty i spadal i tak w kolko. Zaczalem ustawial kat wtrysku metoda na ucho. Ustawilem pompe na koniec tloczenia i przestawialem kolko napedowe o kilka czesci stopnia w kier przeciwnym do pracy silnika. Na poczatku odpalil, chodzil rowno, ale dzwiek silnika byl inny, ponownie przesunalem kolko i zaczal pracowac tak jak powninien. Podokrecalem wszystko, sprawdzilem czy nic sie nie poprzestawialo odpalilem i znawu silnik przerywa. Kolejne przestawianie nic juz nie dalo. Nie wiem juz gdzie szukac przyczyny. Dodam tylko ze z pompy cieknie paliwo w okolicach mocowania linki gazu.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: 2,4D AAB po zapychaniu zaczął źle pracować
Obawiam się, że podczas odpalania na pych przeskoczył Ci pasek rozrządu o ząbek.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Miałem podobny problem w 1,9 d . Podczas odpalania na siłę/holowanie/ przestawił się rozrząd i silnik poszedł do naprawy. Duży wydatek. Nie odpalaj . Sprawdź rozrząd. czester52 ma rację.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
teraz to ja bym proponował wszystko ustawić ( rozrząd, pompę itp. ) jak fabryka nakazała, bo kręcisz na słuch i zapewne już wszystko rozregulowałeś kompletnie
bez poprawnego wstępnego ustawienia rozrządu nic nie wymyślisz
tu masz serwiswkę jak to zrobić:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=90
i dopiero porem dalej kombinować bo z opisu to silnik zachowuje się jakby miał przypchany lub zapowietrzony układ paliwowy albo padła pompa
bez poprawnego wstępnego ustawienia rozrządu nic nie wymyślisz
tu masz serwiswkę jak to zrobić:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=90
i dopiero porem dalej kombinować bo z opisu to silnik zachowuje się jakby miał przypchany lub zapowietrzony układ paliwowy albo padła pompa
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Witam ja bym sprawdził oś gazu,jak cieknie to moze zaciągac lewe powietrze gdy u mnie sie pocilo w tym miejscu to potrafil zgasnac na luzie
-
blist
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
sprawdzalem rozrzad i jest ok. czyli silnik ustawilem na znak 0 na kole zamachowym i po odkreceniu kola napedowego pompy tego przy walku rozrzadu, na tymze walku jest naciecie ktore jest rownolegle do powierzchni glowicy.czester52 pisze:Obawiam się, że podczas odpalania na pych przeskoczył Ci pasek rozrządu o ząbek.
Pozostalo mi naprawic wyciek z osi gazu. Podobno sa zestawy naprawcze i mozna to zrobic samemu bez demontazu pompy i bez regulacji. Dam znac jak cos zdzialam w tym temacie.
Jak to nie da to zakladam ze pompa sie skonczyla. Pytanie czy warto bedzie wozic ja do pompiarza czy szukac uzywanej. Na allego jest duzo pomp do tego silnika ale z roznymi numerami innym od tej na mojej pompie. Czy jest roznica miedzy tymi pompami?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tu masz opisaną wymianę ośki gazu:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t= ... u&start=20
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t= ... u&start=20
-
kdsz86
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: T4
- Opis: t4 jest the best
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
a ja mysle ze poprostu przeskoczyl ci pasek pompy wtryskowej, w moim 2,4 zdarzylo sie to juz kilka razy, spróbuj ustawic zaplon mysle ze bedzie hulac