Pytanie o turbo 1.9TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Pytanie o turbo 1.9TD
Witam padła mi turbina moj silnik to 1.9TD ABL 97r. i znalazlem na allegro taką http://moto.allegro.pl/turbo-turbosprez ... 65594.html i nie wiem czy bedzie pasowac facet mowi ze pochodzi z gofa 3, jak ktos juz kiedys przerabial temat wymiany turbosprezarki to prosze o jakies rady i podpowiedzi czym sie kierowac,
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o turbo 1.9TD
ta turbina nie spasuje Ci. Nie połączysz jej z 1 rurą wydechową. W ABL po 95 roku szły turbiny Garett T15.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
b8tz pisze:ta turbina nie spasuje Ci. Nie połączysz jej z 1 rurą wydechową. W ABL po 95 roku szły turbiny Garett T15.
Ona ma wyjscie do kolektora trojkatne czy trapezowe??
Czyli szukac takiej na ktorej bedzie napisane T15 na tej zielonej tabliczce??
Bo przewaznie jest napisane T2
Tu jest wykaz trbosprezarek http://www.turbo.cdi.pl/sprzedaz.htm i zniego wynika ze do tego silnika jest Garett T2
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wyjście z kolektora wydechowego na 3 śruby, w miejscu tabliczki wybite T15
https://lh6.googleusercontent.com/-Pp4n ... C00585.jpg
Zwróć uwagę na szpilki do których przykręcana jest osłona termiczna do kolektora wydechowego, lubią się urywać a mechanicy zapominają o tym powiedzieć po montażu...
https://lh6.googleusercontent.com/-Pp4n ... C00585.jpg
Zwróć uwagę na szpilki do których przykręcana jest osłona termiczna do kolektora wydechowego, lubią się urywać a mechanicy zapominają o tym powiedzieć po montażu...
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzieki, a powiedz mi jeszcze czy dam rade wykrecic turbine bez odkrecania kolektora? czy musze z calym kolektorem?, bo prawdopodobnie bede to robil sam
chyba, ze napotkales sie gdzies na opis demontażu turbiny w abl bo ja przeszukiwalem google i narazie nie znalazlem
Pozdrawiam
chyba, ze napotkales sie gdzies na opis demontażu turbiny w abl bo ja przeszukiwalem google i narazie nie znalazlem
Pozdrawiam
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Raz udalo mi się wywalić turbinę bez demontaży kolektora. Ale potrzebny był kanał i klucz oczkowy - odgięty 13 12-kątny. Jesli chcesz szukać innej turbiny - szukaj T15 np. z Audi, ale musisz przełożyć zimną i gorąca muszlę. Turbina z T4 do roku 95 - to Garett T2 - mocowana na kolektorze na 4 śruby. Takiej nie posadzisz na swoim kolektorze niestety...
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No czyli oczywiscie tego czego jest najwiecej to niepasuje ;) a jak by kupic turbine T2 z kolektorem odrazu to by pasowalo i chodzilo ktos juz tak kiedys robił? bo jak nie to chyba jednak czeka mnie regeneracja bo auto juz nie moze dluzej stac :(b8tz pisze:Raz udalo mi się wywalić turbinę bez demontaży kolektora. Ale potrzebny był kanał i klucz oczkowy - odgięty 13 12-kątny. Jesli chcesz szukać innej turbiny - szukaj T15 np. z Audi, ale musisz przełożyć zimną i gorąca muszlę. Turbina z T4 do roku 95 - to Garett T2 - mocowana na kolektorze na 4 śruby. Takiej nie posadzisz na swoim kolektorze niestety...
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Lepiej dać turbinkę do regeneracji o ile się do tego nadaje masz w tedy sprawną i z gwarancja , kupując używkę nie masz gwarancji ile na niej pojeździsz znajomy kupował 2 razy dopiero za 3 razem dorwał dobrą , tamte zwrócił ale nerwów i czasu mu nikt nie oszczędził
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tez bym wolal oddac do regeneracji ale juz od poczatku maja mialem trzy powazne awarie i wsadziłem juz w ten silnik prawie 3 Tys zł,ale jak by niebylo ma juz przejechane ponad 600 tys km wiec mialo prawo, a pozatym chyba turbo rozwalilo konkretnie w jeden dzien tylko cos stuknelo, silnik wkrecil sie na full obroty i spalał własny olej nawet nie dalo sie go zgasic musialem go udusic na biegu, jak dotykam wirnika palcem to caly jest rozklekotany tak wiec obawiam sie, ze troche tam w srodku narozrabial:(staszek pisze:Lepiej dać turbinkę do regeneracji o ile się do tego nadaje masz w tedy sprawną i z gwarancja , kupując używkę nie masz gwarancji ile na niej pojeździsz znajomy kupował 2 razy dopiero za 3 razem dorwał dobrą , tamte zwrócił ale nerwów i czasu mu nikt nie oszczędził
wiem ze uzywany to spore ryzyko ale jestem troche postawiony pod sciana niestety :(
-
czarny1x1x
no tylko stare powiedzenie chytry dwa razy traci ,,bez urazy ,,kupisz założysz i nie wiesz co chłopaki dobrze podpowiadają zregenerować
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
czarny1x1x pisze:no tylko stare powiedzenie chytry dwa razy traci ,,bez urazy ,,kupisz założysz i nie wiesz co chłopaki dobrze podpowiadają zregenerować
No wiesz powiedzenia powiedzeniami mozna tez powiedziec nie ryzykujesz nie zyskujesz, tez nie jestem zwolenikiem kupowania uzywanej turbiny ale uwierz mi gdybym mial to bym regenerował a auto potrzebuje praktycznie na juz..
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Witam. Ja osobiscie wole uzywki!!! zalozylem raz do vw t5 i regenerowana i po 10 tys ukrecila sie oska,natomiast brat zalozyl gegenerowana do t4 2.5 tdi i na autostradzie turbina poscila olej panewki nie dostaly oleju i zatarl silnik.mfg tomas
-
czarny1x1x
o gustach się nie dyskutuje ,,stare to jest dobre wino i skrzypce ,, ja używek nie stosuje ,,tylko browar i kobiety ,,
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znajdź zakład w okolicy który się zajmuje tylko regeneracją turbosprężarek i który ma odpowiednie maszyny do ich wyważania.
Odpowiednio zregenerowane turbo pożyje tyle co nowe albo i dłużej w zależności od traktowania przez kierowcę.
Odpowiednio zregenerowane turbo pożyje tyle co nowe albo i dłużej w zależności od traktowania przez kierowcę.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Umówmy sie nigdy nie wiadomo jak sie trafi czasem regenerowana padnie, tylko tyle ze masz gwarancje i odsylasz spowrotem,
ale co myslicie ze kazdą turbine zregeneruja nawet powaznie uszkodzoną??
w Krakowie krzycza sobie za regeneracje 1000-1200zł
ale co myslicie ze kazdą turbine zregeneruja nawet powaznie uszkodzoną??
w Krakowie krzycza sobie za regeneracje 1000-1200zł
-
czarny1x1x
Probe041 dobrze gada ,,pisze ,, każdą ,, zregenerują najlepiej na wymianę wysyłasz starą dostajesz po regeneracji cenę ustalisz przez tel. tego nie załatwimy za kolegę ale ktoś może ma w okolicy zakład i z kolegą z forum to załatwisz ,była by bomba
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja mam ABL-a '97 i Garetta T-2.b8tz pisze:ta turbina nie spasuje Ci. Nie połączysz jej z 1 rurą wydechową. W ABL po 95 roku szły turbiny Garett T15.
To miało miejsce jak stałeś czy w trakcie jazdy? Skrzynia nie ucierpiała po takim zduszeniu?Negral pisze:Tez bym wolal oddac do regeneracji ale juz od poczatku maja mialem trzy powazne awarie i wsadziłem juz w ten silnik prawie 3 Tys zł,ale jak by niebylo ma juz przejechane ponad 600 tys km wiec mialo prawo, a pozatym chyba turbo rozwalilo konkretnie w jeden dzien tylko cos stuknelo, silnik wkrecil sie na full obroty i spalał własny olej nawet nie dalo sie go zgasic musialem go udusic na biegu, jak dotykam wirnika palcem to caly jest rozklekotany tak wiec obawiam sie, ze troche tam w srodku narozrabial:(
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
turbine t2 ty wymieniales ? bo chyba wtedy trzeba tez kolektor zmienic, i chodzi Ci dobrze ?Johnny pisze:Ja mam ABL-a '97 i Garetta T-2.b8tz pisze:ta turbina nie spasuje Ci. Nie połączysz jej z 1 rurą wydechową. W ABL po 95 roku szły turbiny Garett T15.
To miało miejsce jak stałeś czy w trakcie jazdy? Skrzynia nie ucierpiała po takim zduszeniu?Negral pisze:Tez bym wolal oddac do regeneracji ale juz od poczatku maja mialem trzy powazne awarie i wsadziłem juz w ten silnik prawie 3 Tys zł,ale jak by niebylo ma juz przejechane ponad 600 tys km wiec mialo prawo, a pozatym chyba turbo rozwalilo konkretnie w jeden dzien tylko cos stuknelo, silnik wkrecil sie na full obroty i spalał własny olej nawet nie dalo sie go zgasic musialem go udusic na biegu, jak dotykam wirnika palcem to caly jest rozklekotany tak wiec obawiam sie, ze troche tam w srodku narozrabial:(
jak jechałem, miałem ok 70 km/h i to sie stalo w jeden dzień wcześniej nie było oznak że turbo pada, jak 2 tyg temu robiłem z gliwica to oglądałem turbine i sie nawet ucieszylem że jest w dobrym stanie bo była czysciutka bez żadnych luzow, skrzynia na szczescie nie ucierpiala, a sprzeglo nowe to jakos udalo mi sie wsadzić bieg, bo inaczej by sie zatarl, jak sprawdzalem bagnet to już praktycznie oleju nie bylo :/ ( wcześniej był )
A któryś z chłopaków na forum zajmuje sie regeneracją ?
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Tak go kupiłem i nie wydaje mi się żeby coś tam było zmieniane.
Rozumiem, że jak wszedł na obroty to się zatrzymałeś i zdusiłeś go już na postoju na 5-tce? Tak pytam, żeby w razie czego wiedzieć co robić.
Rozumiem, że jak wszedł na obroty to się zatrzymałeś i zdusiłeś go już na postoju na 5-tce? Tak pytam, żeby w razie czego wiedzieć co robić.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No przez pierwsze pare chwil byla mala panika jak mi kluczyki zostaly w rece a on dalej wył i kopcił tak ze nic nie bylo widac, ale tak najlepiej sie odrazu zatrzymac i go zdusic na piątce, albo wyrwac weze od turbiny przynajmniej tak mi mechanik powiedział, bo ja w panice chcialem wyrywac akumulator kiedy sobie uswiadomiłem ze przeciez diesel nie potrzebuje prądu zeby pracowac :)Johnny pisze:Tak go kupiłem i nie wydaje mi się żeby coś tam było zmieniane.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam ponwnie
turbina wymieniona kupiłem regenerowana, dalej jest problem a mianowicie są zawyzone wolne obroty wachaja sie w granicy 850-900, chodzi nierówno na wolnych obrotach, rano jak odpalam po nocy to puszcza chmure niebieskiego dymu :( i tez jak silnik chodzi pod obciazeniem to kopci :( np jak jade pod gore wiekszą i szczerze mowiac nie mam pojecia co mu jest, rozrzad sprawdzony pompa wtryskowa dobrze ustawiona, wtryski wymieniane w grudniu tak samo jak i pompa teraz przy zmianie turbiny wymienione olej plyn i filtry
ma ktos z Was jakis pomysł co mu moze dolegac??
czy moze ta turbina jednak nie jest w 100% sprawna??
turbina wymieniona kupiłem regenerowana, dalej jest problem a mianowicie są zawyzone wolne obroty wachaja sie w granicy 850-900, chodzi nierówno na wolnych obrotach, rano jak odpalam po nocy to puszcza chmure niebieskiego dymu :( i tez jak silnik chodzi pod obciazeniem to kopci :( np jak jade pod gore wiekszą i szczerze mowiac nie mam pojecia co mu jest, rozrzad sprawdzony pompa wtryskowa dobrze ustawiona, wtryski wymieniane w grudniu tak samo jak i pompa teraz przy zmianie turbiny wymienione olej plyn i filtry
ma ktos z Was jakis pomysł co mu moze dolegac??
czy moze ta turbina jednak nie jest w 100% sprawna??
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do wolnych obrotów może mieć turbina?
Podejrzewam, że zassanie oleju przez turbo (i brak smarowania) przyczyniło się do obecnych problemów z silnikiem. Na początek sprawdziłbym kompresję
Podejrzewam, że zassanie oleju przez turbo (i brak smarowania) przyczyniło się do obecnych problemów z silnikiem. Na początek sprawdziłbym kompresję
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Myslisz ze az tak by dostał po tyłku? całego oleju nie zjadło... Tylko czemu by kopcił przy obciazeniu albo jak go przeciagne na obrotach, dodam ze moc wydaje mi sie ok i spalanie tez.Turbine słychac jak chodzi, napewno glosniej niz stara, ale czy tak ma chodzic to nie wiem bo nie mam porownania, jak sciągłem rure gumową łaczacą turbo z kolektorem ssącym to było zapaprane olejem nie wiem czy to normalne :/Probe041 pisze:Co do wolnych obrotów może mieć turbina?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moja stara turbina, która puszczała olej była o wiele głośniejsza od tej którą mam teraz założoną (dosłownie wyła jak zaczynała dmuchać).
Na tym kolanku też nie powinno być zbyt wiele oleju, ale nie wiadomo czy to nie puszcza silnik teraz przez odmę do dolotu takiej ilości oleju.
Możesz zdjąć wąż idący od filtra do turbiny i kolanko idące do kolektora ssącego i spróbować przegazować na postoju aby zobaczyć czy turbina rzyga olejem (nie do końca miarodajny sposób)
Spróbuj puścić wąż z odmy który idzie do dolotu do butelki i pojeździj trochę i sprawdź po paru km ile tam tego oleju masz.
Na tym kolanku też nie powinno być zbyt wiele oleju, ale nie wiadomo czy to nie puszcza silnik teraz przez odmę do dolotu takiej ilości oleju.
Możesz zdjąć wąż idący od filtra do turbiny i kolanko idące do kolektora ssącego i spróbować przegazować na postoju aby zobaczyć czy turbina rzyga olejem (nie do końca miarodajny sposób)
Spróbuj puścić wąż z odmy który idzie do dolotu do butelki i pojeździj trochę i sprawdź po paru km ile tam tego oleju masz.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Powiedzmy ze ta turbina chodzi troszke glosniej niz silnik, ale jak mam radio włączone to juz jej nie słysze.Probe041 pisze:Moja stara turbina, która puszczała olej była o wiele głośniejsza od tej którą mam teraz założoną (dosłownie wyła jak zaczynała dmuchać).
oleju było tyle ze poprostu scianki były brudne nie jakos bardzo i to takie slady spiralne.
ktory koniec odmy wsadzic do butelki ten od strony rury od filtra powietrza czy ten od pokrywy zaworow?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Może chodzić odrobinę głośniej jeśli jest ustawiona na większe ciśnienie jak ta stara, którą miałeś. U mnie po założeniu nowej "regenerowanej" też było cicho, bo dmuchała ledwo 0,4-0,5 bara. Po ustawieniu na 0,9 bara jest delikatnie głośniej.
Możesz ściągnąć wąż przy odmie i tam zatkać go np korkiem od szampana (aby nie mieć dziury w dolocie) a do odmy podpiąć jakiś inny wąż i wsadzić do butelki a butelkę wcisnąć gdzieś w okolicach filtra powietrza.
Tylko ten olej niekoniecznie może uciekać przez turbo, może pierścienie dostały w tyłek tego nie wiadomo.
Możesz ściągnąć wąż przy odmie i tam zatkać go np korkiem od szampana (aby nie mieć dziury w dolocie) a do odmy podpiąć jakiś inny wąż i wsadzić do butelki a butelkę wcisnąć gdzieś w okolicach filtra powietrza.
Tylko ten olej niekoniecznie może uciekać przez turbo, może pierścienie dostały w tyłek tego nie wiadomo.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No własnie a propo ustawien regenerowanej turbiny na starej jak na luzie gazowałem to troszke sie otwierał ten zawor bezpieczenstwa a w tej nowej nawet nie drgnie
hmm a jak by pierscienie były walniete to czy nie kopciił by cały czas? :/
hmm a jak by pierscienie były walniete to czy nie kopciił by cały czas? :/
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyli nowa jest ustawiona na wyższe ciśnienie ;)Negral pisze:No własnie a propo ustawien regenerowanej turbiny na starej jak na luzie gazowałem to troszke sie otwierał ten zawor bezpieczenstwa a w tej nowej nawet nie drgnie