specyficzne problemy ze swiecami!!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
KRisoo
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
specyficzne problemy ze swiecami!!
Witam.Zdecydowałem się napisać o moim dość specyficznym problemie ponieważ nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny a problem zaczyna mnie mocno wymodreowano Otóż zjawisko polega na tym że bardzo często po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie świeci mi się kontrolka świec żarowych i co za tym idzie nie grzeją mi się one. Może nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to że wystarczy wyłączyć stacyjkę, otworzyć drzwi kierowcy , zamknąć i wszystko działa bez zarzutu!!! Wiem że brzmi to komicznie ale tak mam w swoim autku (VW T4 1,9 TD). Rano pod blokiem pewnie już ktoś ma ubaw ze mnie gdy tak otwieram i trzaskam drzwiami. Czy ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł o co chodzi?!!!Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2012, 10:01 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy, propnuję zacząć od lektury regulaminu!
Powód: wulgaryzmy, propnuję zacząć od lektury regulaminu!
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: specyficzne problemy ze swiecami!!
Fakt, że kontrolka się nie żarzy nie znaczy, że świece nie są grzane. Jeśli po przyłożeniu ucha do skrzynki bezpieczników usłyszysz po iluś sekundach od przekręcenia kluczykiem w stacyjce charakterystyczne cyknięcie, znaczy że przekaźnik puszczał prąd w obieg i właśnie rozłączył układ grzania świec.
Możesz odkryć skrzynkę bezpieczników i oblookać czy przekaźnik jest dobrze dociśnięty i czy nie tkwi luźno w gnieździe.
Możesz odkryć skrzynkę bezpieczników i oblookać czy przekaźnik jest dobrze dociśnięty i czy nie tkwi luźno w gnieździe.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
W 1,9 grzanie świec rozpoczyna się w momencie otwarcia drzwi. Skoro układ nie działa jak należy sprawdź wyłącznik drzwiowy, często śniedzieją i maja kłopoty z masą.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
z czystej ciekawości jak to działa ??slimak pisze:W 1,9 grzanie świec rozpoczyna się w momencie otwarcia drzwi
przychodzę do samochodu żeby go np tylko posprzątać i po otwarciu drzwi kierowcy zaczynają grzać świece ??
czy po otwarciu i przekręceniu stacyjki ??
pytanie dodatkowe w celu zrozumienia:
w zimie zamarzły mi drzwi kierowcy, wchodzę suwanymi czy tymi od pasażera i fury nie odpalę bo nie otworzyłem lewych ??
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
http://www.t4-wiki.de/wiki/J315
Tam masz ładnie opisane za co odpowiada J315. Generalnie - grzanie świec + sterowanie zaworem EGR.
Tam masz ładnie opisane za co odpowiada J315. Generalnie - grzanie świec + sterowanie zaworem EGR.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, zamiast "rozpoczyna" miałem napisać "wymaga". Oczywiście oprócz otwarcia drzwi musi być włączony zapłon. Patrząc na schemat wygląda ta to, że jeśli wejdziesz innymi drzwiami może być kłopot z odpaleniem!
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Panowie to nie jest tak, pod krańcówkę drzwi wpięte jest wstępne grzanie i grzanie zasadnicze po przekręceniu stacyjki jest od tego nie zależne.
To samo jest w golfie III 1.9D, miałem odpiętą krańcówkę przez całą zimę bo zgniła wsuwka a nie chciał mi się w zimę rzeźbić i świece grzały normalnie po przekręceniu kluczyka. Szukał bym raczej w sterowniku.
To samo jest w golfie III 1.9D, miałem odpiętą krańcówkę przez całą zimę bo zgniła wsuwka a nie chciał mi się w zimę rzeźbić i świece grzały normalnie po przekręceniu kluczyka. Szukał bym raczej w sterowniku.